DE-ALE LUI DORIN

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
pina la imagini am o intrebare la care astept raspuns urgent de la greucenii de pe forum (va rog sa nu ma lasati fara raspuns):
ce rezistenta trebuie sa pun la 3 SMD -uri legate in paralel astfel incit acestea sa nu se arda la tensiunea maxima a trafului? dar la 4 SMD-uri?
 
am ramas dator cu fotografiile cu vagonul modificat - remodificat. :D
deocamdata numai pe intuneric. nu criticati prea tare intensitatea luminilor pentr ca fotografiile sunt facute cu vagonul alimentat de la o baterie mai veche de 9 V:





 
intre timp am inceput sa modific un vagon MEHANO, verde. voi lucra urmind aceeasi reteta. deocamdata am vopsit (am dat doua miini) cu negru podeaua vagonului (pe dedesubt).
apoi am pilit bavurile provenite de la turnare si care se gasesc din belsug inauntru pe puntea vagonului.
am lestat vagonul cu cuie si bucati de cositor pe care le-am fixat cu ajutorul unui pistol care lipeste cu plastic la cald.
am vopsit de asemenea cu negru si scarile vagonului conferindu-i astfel un aer mai realist (zic eu).
am burdusit acoperisul prin inauntru cu foite de carton si folie aurita de la ciocolata.
am luat o instalatie de lumini de la Rally si am modificat-o pentru a o adapta la cerintele mele de sistem ANALOG. practic am legat toate ledurile acelea mici in paralel, din led in led , unul in paralel si altul in antiparalel..... am legat in serie cu ele o rezistenta. am facut mai multe incercari si sunt multumit de rezultat. chiar imi plac luminile astfel obtinute.



grila pe care sunt ledurile am lipit-o de acoperis cu acelasi pistol cu batoane de plastic.



urmeaza acum sa fac partea cea mai migaloasa, interiorul. voi pune bancute pe 2 rinduri. vreau sa fac o garnitura de vagoane de tren personal. am 3 vagoane verzi clasa a 2-a si un vagon verde clasa 1-a.

 
multumesc! dar nu am gasit ceea ce doream... calcule pentru rezistente legate la LED -uri cuplate paralel.....
deocamdata am folosit rezistente de 500-650 ohmi la 3-4 LED -uri legate paralel si totul functioneaza foarte bine si sunt foarte multumit de lumina data de acestea chiar mai multumit decit de lumina data de aceleasi LED-uri legate in serie.
chiar va recomand acest sistem!
 
Mie unul nu-mi place ideea LED-urilor in paralel :D dar, daca cineva chiar doreste neaparat, ele pot fi utilizate si in acest mod, cu singura restrictie ca ele trebuie sa fie perfect identice. In acest caz, curentul prin grupul de n LED-uri in paralel este n X Iled (unde Iled este curentul nominal al unui singur LED din grup), iar tensiunea la bornele grupului este egala cu tensiunea la bornele unui singur LED (doar sunt conectate in paralel ;)). Calculul rezistentei de balast se face in continuare exact la fel, dar cu datele de mai sus.
 
intre timp am modificat sistemul de culegere a curentului de pe osii, profitind de tehnologia moderna adusa de RALLY - tablitele colectoare :D !
dupa ce i-am scos arculetele colectoare am taiat o rondea de plastic de 6 -7 mm dintr-un pix si am lipit-o in mijlocul boghiului. prin ea am trecut firul subtire de lita. de acest fir am lipit noua tehnologie!!! tablita colectoare e foarte eficienta. sunt foarte multumit. aceasta am fixat-o de tubuletul de pix cu ajutorul batonaselor de plastic - pistolul de lipit cu plastic - de asemenea o unealta foarte eficienta!
acum frecarea osiilor este mica dar am si o lumina eficienta.



in imaginea de mai sus se observa rondeaua taiata dintr-un pix transparent, asezata in pozitia corecta. se observa si pixul folosit si semnul dat pe el pentru urmatoarea taietura - pentru celalalt boghiu, evident. mai jos va prezint piesa din alt unghi. se poate vedea si firul de lita de care mai tirziu voi lipi tablita colectoare...





si acum priviti tablita deja instalata si fixata cu pistolul de lipit cu plastic. eu zic ca arata bine si nu se vede rau. chiar nu strica imaginea vagonului.



EFICIENT, NU? :wink:
 
de rulat l-am rulat si e totul OK. cel putin dupa incercari pe distanta de 1m. ca atit e traseul meu de incercare. :D
ca aspect cred eu ca da bine. eu zic ca lucrez destul de bine si incerc sa satisfac pretentiile..... din pozele facute se poate observa ca din lateral tablita nu se vede :wink: . fotografia e luata chiar dintr-un unghi ceva mai jos de perpendiculara pe vagon.



vagoanele MEHANO ofera avantajul ca se pot tuna foarte bine si se pot folosi o multitudine de metode si idei pe ele fara a le deteriora.
am schimbat putin pozitia camerei de fotografiat:

 
conteaza mult aprecierea prietenilor de pe forum dar cind aceasta vine din partea unor GREUCENI, ca sa spun asa, asa cum e LDH, inseamna ca sunt pe calea cea buna, calea MACHETISTULUI !!!
MULTUMESC!
 
eu am legat 1 rezistenta de 1kohm la 4 leduri legate in serie cand am iluminat vagoanele ice piko. LDH poate confirma ca lumina era ok.
 
si ce ai facut? ai pus in circuit o punte redresoare? cum raminea lumina aprinsa cind schimbai sensul de mers? sau ai folosit 2 leduri legate in antiparalel cu alte 2?
 
la mine e pe digital
nu am folosit nimic altceva decat rezistenta de 1kohm.
daca vrei sa vezi efectiv realizarea vagoanelor vezi la topicul cu "nebunia mea"
dar nu mai stiu pe la ce pagina......trebuie sa cauti un pic....tot acolo vei gasi si poze cu rezultatele si cum am pus leduri rosii la br218
bafta
 
COObra a spus:
la mine e pe digital
nu am folosit nimic altceva decat rezistenta de 1kohm...
... desi te-am tot batut la cap sa montezi o punte redresoare, tocmai fiindca la tine e pe digital :D - ceea ce inseamna ca polaritatea tensiunii de la sine se schimba de nu-stiu-cate ori pe secunda, adica LED-urile se pomenesc polarizate direct/invers si, deci, se aprind/sting in acelasi ritm. Puntea redresoare transforma alternanta negativa - inutila si chiar periculoasa pentru LED-uri - intr-una pozitiva, deci LED-urile vor lumina pe ambele alternante si nu doar pe una, ceea ce inseamna ca lumina data de ele se va dubla aproximativ.
 
Diverse scheme si calcule ptr iluminat vagoane analog/digital:

Atelier > Scheme electronice de iluminat vagoanele de calatori

teoria... ai linkul de la mpursu

Eu le-am combinat si a iesit asta (digital): vagoane IC

R mie mi-a iesit la 180 ohmi ptr 4led albe in serie (un curent de 17mA)

Calculul ptr n leduri in serie + R:
======================
ideea e ceva de genul: masori tensiunea la borne, scazi n*3V (in cazul led alb sau 2V ptr galben) unde n e nr de led. Ce ramane e tensiunea (U) pe R.
Curentul (I) trebuie sa fie max de 20mA (in serie fiind, e acelasi si ptr R si ptr led) Deci consideri I=20mA
I=U/R => R=U/I
Nu te speria de rezultate: e vorba de mA (0,001A) deci rezultatul e x1000.
Il montezi si verifici sa nu depasesti I de 20 (mai ajustezi din R daca e cazul)
Asta e pe scurt metoda de calcul... pe care si eu am invatat-o/inteles-o de curand.

Pentru paralel ideea e aceiasi: tensiunea la borne e aceiasi ptr toate "ramurile paralelului". Calculul se face ptr fiecare ramura in parte (daca sunt simetrice e acelasi, trebuie doar verificat)

Sper ca am fost clar... daca nu... sorry si eu sunt novice dar in masura posibilitatilor iti raspund la orice nelamurire.
Scuze daca am "sarit calul" incercand sa reamintesc formula si unitatile de masura - sunt multi care le-au uitat