Actionari mecanice pentru macaze (home made)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Florinn a spus:
Confectionarea piese mobile o fac din tabla de la cutie de cafea Jacobs. Pentru a trasa rapid si usor piesa pe bucata de tabla, am prins tabla cu banda dublu adeziva de o foaie de hartie cu patratele, astfel folosindu-ma de patratele si de o rigla se poate trasa rapid piesa dorita fara a pierde vremea cu masuratori. Trasarea se face pe partea vopsita a tablei pentru ca astfel liniile iasa mai bine in evidenta

Eu la trasare folosesc o metoda, zic eu, mult mai simpla. Desenez cu ajutorul PC-ului toate reperele, le tiparesc pe hartie A4 autocolanta si lipesc desenul pe material. Mai departe depinde de indemanare.

Legat de ce ai facut si, mai ales, cum a iesit...

:confused: :aplauze: :aplauze: :aplauze:
 
LDH a spus:
Eu la trasare folosesc o metoda, zic eu, mult mai simpla. Desenez cu ajutorul PC-ului toate reperele, le tiparesc pe hartie A4 autocolanta si lipesc desenul pe material. Mai departe depinde de indemanare.
Super.Da` unde ai gasita hartie A4 autocolanta?
 
pontul cu hartia autocolanta este , zic eu ,de milioane :idea: .Ne scuteste de o munca plicticoasa si greoaie (trasarea pieselor) si iti ofera precizie si rapiditate.Super.
 
Continuarea la ce e mai sus

actionarea pentru macazele 5 si 6 e gata:



Pentru macazele 3 si 4 a trebuit sa fac 2 mecanisme putin diferite din cauza bucati de lemn care era foarte aproape de puntul de actionare al macazelor:



Am executat atunci o actionare unde cele 2 mecanisme "se imbratiseaza":



Asa arata montata in cateva poze "artistice":



 
:aplauze: Astea da noutati ,buna ideea pentru actionarea macazelor ,cred ca o sa o folosim si noi la viitoarea diorama a clubului ,asta daca ne dai voie ca este proiectul tau ,dar pina atunci mai avem de lucru ..........
Inca o data felicitari si spor la treaba
 
Florinn a spus:
Inca nu e brevetat, deci se poate folosi. :D

218.gif


Nici la ei deci se poate "fura"
D9.gif
B6.gif


http://www.espacetrain.com/index.php?page=contrib/modelisme/lr/index

sau

http://www.westportterminal.de/manualturnout.html

sau

http://www.beuret.net/modelisme/tip/manuel.htm

Ajung?
 
@ldh

mie, personal, mi se pare un efort inutil. in toate link-urile ai tije care, in final, duc la manevrarea electrica a macazului, ele actionind, de fapt, un buton! era parca un francez care construise pe diorama o actionare efectiv mecanica. acum nu mai stiu site-ul, dar, ca idee, folosise tije din macaz, iar la capatul fiecarei tije avea un soi de manivela pentru actionare, manevrarea macazului facindu-se in linie dreapta - perpendicular pe axa liniei directe. in concluzie, baietii din link-urile astea trei pe care le-ai dat puteau sa faca un pupitru de comanda cu comutatoarele respective si terminau tot bilciul. florinn a facut o treba de 100 de ori mai faina cu cablurile de bicicleta.

spor la treaba florine!
 
Nenea lok!

Am impresia ca doar te-ai uitat la poze si nu ai citit nimic. De aici si concluzia ta pripita si gresita ca nu este actionare mecanica
H4.gif


In primul link daca cetesti cu atentie si urmaresti materialul ai sa intelegi, poate, ca actionarea macazelor este mecanica prin intermediul unor corzi de pian. Au fost utilizate comutatoare rotative ca odata cu actionarea macazului prin intermediul rotativului sa poata fi alimentate anumite circuite. Daca trenul pleaca de pe o linie abatuta cand macazul ii permite sa iasa in curenta linia sa fie alimentata, semnalul sa treaca pe liber si mai stiu eu ce optiune "se ezista" pe comutator. Poate vrei sa pornesti televizorul :?:

Daca la primul link poate ai circumstante la al doilea unde engleza este de baza nu ai. :D
Ca omu se foloseste de actionarea mecanica ca sa "miste" si un comutator concomitent este alta treaba.

Din al treilea link dau numai un citat

"Il est une alternative intĂŠressante a l'installation d'un moteur ou d'un solenoide..."
Sunt sigur ca traducerea nu-si are rostul

Ca articolele nu sunt complete si mai trebuie adaugate poze si explicatii este alta problema.
Ca s-a facut o combinatie astfel incat atunci cand actionezi mecanic macazul sa se inchida si un circuit electric eu zic ca este un castig. Adicatelea "ramai" cu o mana libera sa iti bei :cafea: ca altfel trebuia sa mai butonezi ceva.
Chir si numai ideea de a combina o actionare mecanica, actionare principala, cu una sau mai multe comenzi electrice rezultanta a primeia si mi se pare un lucru foarte interesant.
h3.gif


Cand iesi din mina anunta-ma
evilguy.gif
 
Salut,

revin cu detalii privind mecanizarea partii drepte a triajului.

In poza de jos avem un grup de 3 macaze:



Se poate observa ca am marcat doua macaze cu acelasi numar ("9"). Motivul este faptul ca intentionez ca aceste doua macaze sa fie actionate de catre acelasi mecanism, si anume, amandoua sa fie simultan pe pozitia "direct" sau simultan pe pozitia "abatut", logic, nu are sens sa fie unul pe abatut si urmatorul pe direct, nu?

Am gasit o placa de parchet laminat care se potrivea perfect si am decis sa construiesc mecanismele pe aceasta placa, am marcat pozitia actionarilor:



I-am dat forma dorita si am pus-o la pozitie, sagetile marcheaza locul unde vor fi prinse cablurile de actionare:



Am inceput lucrul la placa, se vede ca am si schitat pe ea pozitia mecanismelor:



Sar cativa pasi si va arat mecanismul la gata (nu stiu care poza e mai buna pentru observare) :



Mecanismul din mijloc actioneaza macazul "10", iar cele de pe margine actioneaza cele 2 macaze marcate cu "9", mecanismele sunt cuplate printr-o tija fiind actionate de un singur cablu, practic cand unul are o anumita pozitie, celalalt se afla in pozitia opusa, astfel am obtinut exact ceea ce vroiam pentru macazele "9".

Am pus placa la pozitie pentru a verifica funtionalitatea inainte de prinderea cablurilor:



Si acum cateva poze realizate dupa prinderea cablurilor, se observa cum am facut piesele mecanismelor astfel incat ele sa se poata suprapune din cauza spatiului limitat :



De sus :



Montat la pozitie:



Bineinteles ca atunci cand mecanismul se poate monta sub blat ( nu ca aici intre 2 blaturi) spatiul de desfasurare e mai mare iar actionarea mult mai simpla.

Cred ca si cei care au actionari electrice pot cupla 1-2 sau 3 macaze in functie de schema liniilor, astfel incat sa fie actionate de un singur buton, adica, ca si in cazul macazelor "9" de mai sus, mi se pare putin inutil sa pui 2 butoane pentru cele 2 macaze, cand le poti lega amandoua la un singur buton, daca nu ma insel si in realitate, in situatia pozitionarii macazelor asa, ele se schimba simultan, ori amandoua pe direct, ori amandoua pe abatut, cel putin eu nu am vazut niciodata sa fie altfel decat asa intr-o gara, nu stiu cum e in triaje.
 
Asa este la toate macazele ce fac legatura intre 2 linii paralele. Ceel doua sunt legate la acelasi comutator si sunt schimbate simultan, deci ambele sunt ori pe directa ori pe abatuta, si foarte rar sunt talonate.
 
cred ca functioneaza pe acelasi principiu ca si cele reale.daca nu ma insel este
copia unuia real
 
Salut!Este o actionare exact ca in realitate!!!Discurile sunt pentru semafoarele mecanice.... :confused: .Problema ei este cu pozitionarea fata de diorama,din punct de vedere estetic.In rest este o alternativa buna la cea electromecanica care este destul de scumpa la o gara cu multe macaze,mai ales daca sunt comandate si digital.