Casa taraneasca

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

pres_mihai

Active Member
Trenulist
16 Iunie 2010
149
3
46
Craiova
LOCATION
Craiova
Salutari!
Desi nu face parte din categoria cladirilor ce au legatura cu calea ferata, o casa taraneasca traditionala romaneasca nu cred ca trebuie sa lipseasca de pe o diorama cu specific romanesc din epocile mici. Avem in plan de mai multa vreme sa incerc sa reproduc o gospodarie traditionala romaneasca la scara HO,dar ma loveam de lipsa planurilor. Din fericire, am gasit un site cu o gramada de planuri de case autentice romanesti, o adevarata comoara pentru pasionatii de gen, zic eu: http://relevee.uauim.ro/
Aici am gasit ce imi trebuia, am ales o casa traditionala din zona Gorj, planuri realizate in 1954.
Prezint aici o foto cu planurile de pe site-ul indicat:
111.jpg


Cateva fotografii din timpul lucrului:
image.jpg

image.jpg


Peretii au fost realizati din plastic, lemnaria a fost imitata din baghete din lemn de pin carora le-am dat un oarecare efect de imbatranire. Cea mai grea treaba este realizarea acoperisului. Aici am folosit scobitori de pe vremea comunistilor (cei care au trait atunci, stiu despre ce vorbesc).
image.jpg

image.jpg

image.jpg



Cladirea este aproape de final, am dat si niste bait de lemn peste acoperis, mai am de lucru la finisaje:
image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg


Scopul meu este sa realizez o intreaga gospodarie taraneasca (asta inseamna sa a daug si hambar, si grajd, alte acareturi). Daca treaba merge bine, voi continua si cu alte modele de case din aceeasi zona, sa realizez un mic sat autentic oltenesc!
 
Superb felicitări! Parcă și văd țăranii în coastă la cosit și o aburoasă care le trece prin fata ogrăzii.
O pagină drăguță este asta, îmi pare rău că nu știu de ceva mai în detaliu.
 
Ca sa scap de albul perfect si nefiresc al plasticului, eu am "dat" pe pereti cu pasta corectoare. Din aia la tub. Dupa uscare ramane alb-mat si urmele pensulei lasa oarecare neregularitati care sa faca cumva sa semene a perete de leturi lipite cu lut si date cu var. Cu caramida rosie, nu stiu ce sa zic. Eu nu prea am vazut, materialul fiind relativ recent si pana la al doilea razboi mondial inaccesibil ca pret omului de rand. De cosuri de caramida pe acest tip de constructie...iar, eu n-am vazut...
Pentru zona mea de interes lucrarile scrise mentioneaza ca dupa peretii de nuiele, disparuti in perioada interbelica, au urmat leturile lipite cu lut (inlcusiv la constructiile comunitare). Caramida si chirpicii fiind o mare raritate, metoda de constructie preferta fiind cea din barne peste care se pune "lutul mare" (pamant argilor amestecat cu paie tocate si pleava), tencuite si apoi date cu var (Arta populara in Tara Vrancei -Ion Cherciu).

Pentru documentare (pe mine m-a interesat zona Vrancei) am dat o fuga la muzeul local "al satului", in cazul zonei care te intereseaza pe tine acesta este la Tg Jiu. Oarecum tot in zona ta exista Muzeul Satului Valcean, e pe E81, mai sus de Rm Valcea pe stanga drumului.

Surpriza placuta este ca la aceste muzee gasesti lucrari de specialitate la niste preturi acceptabile (daca sunt editii vechi preturile sunt "de tot rasul") cu si despre arhitectura traditionala. Exista un important bagaj de informatii si pe internet, existand, din fericire, destui iubitori ai domeniului si un curent retro-arhaic care se manifesta cu curaj in ultima vreme. Si bine face ! Poate nu din intamplare, cel mai vizitat muzeu din Romania este....Muzeul Satului din Bucuresti.

"Arunc" aici un plan...de cladire comunitara...poate ii da cuiva o idee fiind nelipsita din peisajul rural romanesc (exclusiv Regat) din ultimul veac. O cladire modulara care a existat (si inca sunt...). Cine stie, poate a existat una din asta si in satul "tau"...

scoala_zpscuik9tto.jpg


Foarte interesant ce faci.
 
Multumesc tutror pentru aprecieri si ajutor!

Intr-adevar, caramida ca material de constructie a inceput sa fie folosita dupa Al doilea Razboi /mondial la casele de la tara. Eu am respectat totusi planul pe care l-am prezentat, in plus, acolo nu era prezentat vrun cos de fum, am decis eu ca trebuie sa aiba un cos, de fum, si am ales sa il fac asa pentru impactul vizual. O sa mai fac astfel de lucrari ispirate din realitatea satelor noastre sau a muzeelor care exista de-a lungul si de-a latul tarii, ce pacat ca nu sunt bagate in seama. Catalin, stiu de existenta acestor muzee, si cel de la Valcea, si in plus cunosc astfel de case-muzeu pe tot cuprinsul Olteniei. Totul e sa ai ochi pentru ele!
 
Incerc sa reanim topicul. Pentru proiectul la care lucrez ar trebui sa construiesc cateva modele de case traditionale taranesti, construite din chirpici, inaintea Primului Razboi Mondial, in zona Moldovei (Vrancea, Bacau, Neamt). A mai incercat cineva un astfel de design? Ma gandesc la realizarea modelului din componente din lemn taiate cu un laser-cutter.

Imi plac mult realizarile lui Cristian Grecu. Modelul la scara 1:87 al casei taranesti din zona Horezu este uimitor - nu sunt insa sigur ca metoda de construire este potrivita si pentru scara 1:160...
 
Catalin,
casa strabunicilor era construita traditional, din lut cu pleava (resturi fine de la treieratul graului). Cosul din caramida a fost adaugat ulterior, prin anii '50. Tot atunci a fost construita si casa bunicilor, din chirpici si caramida arsa. La renovarea dn 1990, imi aduc perfect aminte de un piron indoit in chirpici. Nu a mai vrut sa intre, in ciuda insistentelor ciocanului.

Abia acum am vazut topicul...
 
felippe post_id=166588 time=1534847353 user_id=10 a spus:
Incerc sa reanim topicul. Pentru proiectul la care lucrez ar trebui sa construiesc cateva modele de case traditionale taranesti, construite din chirpici, inaintea Primului Razboi Mondial, in zona Moldovei (Vrancea, Bacau, Neamt). A mai incercat cineva un astfel de design? Ma gandesc la realizarea modelului din componente din lemn taiate cu un laser-cutter.

Imi plac mult realizarile lui Cristian Grecu. Modelul la scara 1:87 al casei taranesti din zona Horezu este uimitor - nu sunt insa sigur ca metoda de construire este potrivita si pentru scara 1:160...
Vali cred ca pentru 1:160 orice print cu filament ar trebui sa mearga. Ai ceva poate deschizi un nou topic si explici care e planul :D .
 
Planul nu are nimic spectaculos in el. Cred ca am mai mentionat ideea pe forum, este vorba de o mica diorama (fara indoiala poate fi clasata in categoria "Micro-Layout") cu tema montana: o linie forestiera din Munții Tarcău - zona aleasa datorita ecartamentului metric al liniilor de aici.

As vrea mult sa pot crea si modelul la scara al unui gater dar si cateva case taranesti din aceasta zona. Nu imi trebuie planuri exacte, ci doar interpretari ale fotografiilor existente, eventual niste dimensiuni aproximative - vreau sa captez atmosfera si nu sa creez un model exact.

Am terminat de ceva vreme cu montarea liniilor si a celor patru macaze si, in paralel cu instalarea mecanismelor de actionare a macazelor, incerc sa demarez si cu "peisajul'.

Numai bine,

Vali
 
Ma intreb daca vreun membru al forumului ar putea sa ma ajute sa selectez textura potrivita pentru construirea unui model al unei case / colibe din lemn.

Clever Models are in oferta peste 130 de astfel de texturi ce pot fi vazute aici.

Numai bine,

Vali