Inceput de drum - traseu si diorama TT

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

IronM

New Member
24 Octombrie 2016
14
0
Bucuresti
www.ironmfilms.ro
WEBSITE
http://www.ironmfilms.ro
LOCATION
Bucuresti
...deci nu pot sa cred ca am pierdut tot ce am scris 1h. Am incercat sa-mi formulez ideile si cuvintele cat mai frumos, asa ca de prim post pe acest forum, apoi s-a blocat browserul si s-a dus totul :( :( :(

Sau poate era un semn ca am scris prea mult :D

In fine, incerc sa-mi sterg lacrimile si sa o iau de la capat:

Salutare tuturor (chiar daca mie mi se pare ca v-am mai zis o data),

Am sa incerc sa fiu cat mai scurt, asadar...sunt incepator, am scos de la naftalina 4 seturi de trenulete Berlinet TT Bahnen facute cadou de tata prin anii '80 si am zis sa construiesc ceva frumos cu ele.
...Bai ce ma oftic, scrisesem asa o poveste frumoasa....

M-am apucat acum 1 luna, am inceput sa asez pe masa sinele (profil U) si sa construiesc ceva cu tot ce am (am mai cumparat pe ici pe colo cate o sina de alimentare, cateva macaze...cele avute erau distruse de mini-eu ) si am ajuns la o versiune pe care ulterior am extins-o putin.

Acum, dupa parerea mea, arata ok si asa as dori sa-mi fac si diorama (pe care am si desenat-o in SCARM). Ruland 2 trenulete pe traseul meu am observat ca-mi trebuie multa dibacie sa schimb toate macazele in timp util a.i. sa nu am vreo ciocnire sau deraiere (mai ales ca locomotivele au viteze diferite, la aceesi tensiune). Nu am de gand sa investesc semnificativ (gen: sina de alt profil, locomotive noi, trecut pe digital...) as dori sa realizez ceva frumos cu ce am.

1 - ce parere aveti de layout? Pare ca ar avea ceva probleme sau aveti ceva sugestii de imbunatatire?
2 - diorama cum vi se pare? Pare realizabila? (vorbim desprea ea mai tarziu, dupa ce fac traseul "perfect")

3 - momentan problema pe care vreau sa o rezolv este cu detectarea automata a trenurilor pe sine si semafoare functionale (tot automat). Aici as dori sugestii si pareri.
Din ce-am citit pe net, exista solutii la-ndemana oricarui incepator insa nu am gasit echivalent in Europa. (circuitron). M-ar interesa detectia cu senzori optici (daca nu aveti o idee mai buna - pare o solutie mai simpla/curata decat cea cu senzori reed)
Poate imi puteti da un sfat/linkuri...

A - exista vreo metoda de a curata sinele? Unele locomotive merg sacadat...Eu am incercat sa le sterg cu betisoare de urechi imbibate in alcool izopropilic dar nu mi s-a parut ca functioneaza
B - exista vreo metoda de a curata locomotivele? Vreun service bun in Bucuresti? Eu le-am desfacut si am curatat de mizerie osiile, lamelele, rotitele...insa n-am putut unge motoarele ca sunt capsulate.

Cam atat...daca am uitat ceva, revin. Poze vad ca nu pot uploada direct pe forum asa ca o sa va pun un link: de pe Google Drive.
 
Salut. Drăguț layout, mă miră că nu a mai comentat nimeni dintre avizați.
Spor si tine topicul updatat.
 
Multumesc frumos.
Ieri am reusit sa fac toate cele 4 macaze functionale si este o placere sa jonglez 2 trenuri in acelasi timp.

Acum ma gadesc sa eliberez masa din sufragerie ca vin sarbatorile si nu vreau sa ma pun rau cu jumatatea :) si imi fac layoutul pt masa dioramei.

Pana sa bat in cuie sina pe diorama caut sa inlocuiesc acea tastatura pt controlul macazelor cu niste intrerupatoare mai de efect. Si caut... :)
 
Pana imi vin butoanele mai am o intrebare: cum ar fi mai bine sa fac diorama?
Eu ma gandeam asa:
Baza sa fie din placaj subtire
Peste baza sa pun polistiren extrudat de 3cm
Peste polistiren pun terasamentul caii ferate (decupat doar unde am sina/macaze) din pluta de 3mm.

Ma gandesc sa pun si polistiren ca sa pot "ingropa" in el diverse chestii (semafoare, pomi...). Zic si eu...

Este ok? Sau e suficient peste placaj direct cu terasamentul de pluta?

Sau mai ok ar fi sa inlocuiesc polistirenul cu pluta?

Apoi intrebarea finala...sinele (sunt clasice, tip U) le lipesc pe pluta sau le "bat" in cuie (care presupun ca trebuie sa treaca de placaj)...
 
In functie de dimensiunea dioramei ar fi bine sa ai un caroiaj din lemn (placaj de 10mm de preferat).
Metoda clasica ar fi ca pe acest caroiaj sa pui placaj de 10mm si pluta sub linii.
Polistirenul extrudat de 3cm ar avea avantajul unei amortizari mai bune, dar caroiajul ar fi bine sa aiba cam 50x50 cm, pentru a evita in timp deformarea polistirenului.
 
Multumesc frumos pt raspuns.

Intrebarea mea era daca peste Placaj mai pun polistiren sau pun direct DOAR pluta sub sine. As avea urmatoarele variante:
1 - placaj 4mm + polistiren extrudat + pluta 3mm sub sine
2 - placaj 4mm + pluta 3mm peste tot + pluta 3mm sub sine
3 - placaj 4mm + pluta 3m doar sub sine

Diorama am stabilit-o la: 120x240cm
Am dat la cumparat deja:
- placa panou rasinoase 2400x400x18mm (pt rama) pe care o s-o tai la 2x2400*120 si 2x1200*120
- scadura 3000x1000x10mm pt carioaj
- placaj 4mm
- picioare scandura 4x 90x50x50mm [highlight=yellow]( care ar fi inaltimea optima pt diorama?)[/highlight]
 
Pune pluta pe placaj si doar sub traseul sinelor.

Inaltimea ti-o stabilesti in functie de necesitati , adica sa iei in calcul faptul ca trebuie sa ajungi in peste tot sa poti lucra confortabil si sa poti curata sinele mai usor. O inaltime optima nu exista dar poti sa iti cumperi picioare reglabile si o ridici cat iti place.
 
Salutare si La Multi Ani pe 2017!!!

Credeam ca odata cu sarbatorile o sa am mai mult timp pt diorama...dar a fost fix invers :)

Asa ca n-am avansat prea mult insa am reusit sa mut totul pe noua masa. M-am hotarat sa notez pe blogul meu personal toate update-urile ca sa fie mai usor cu pozele, asa ca puteti vedea totul aici:
http://www.ironmfilms.ro/blog/?cat=241

Acum, inainte sa ma apuc de lipit pluta, mai am cateva intrebari:

1 - sa pun pluta DOAR sub sine? N-o sa-mi fie greu apoi sa lipesc/infig/proptesc diferitele elemente de decor direct pe placaj?
2 - in partea din stanga, intre bucla si linia moarta, vreau sa fac un lac. As putea sa fac apa fix pe placaj si sa ma ridic 1cm cu malurile...dar n-ar fi mai usor sa "sap" intr-un polistiren?

Adica eu ma gandeam: placaj + polistiren peste tot + pluta doar sub sine.

Corectati-ma daca gresesc sau de ce ar trebui sa renunt la polistiren (ma gandesc la unul extrudat...de 1-2cm).

Din experienta voastra, ce lipeste mai bine urmatoarele:

placaj cu pluta:
placaj cu polistiren:
polistiren cu pluta:
pluta cu linii profil U:

Eu m-am aprovizionat momentan cu Aracet si un Glue Gun.
 
1. Poti sa pui pluta peste tot .
2. Mai usor nu inseamna si mai bine. Dupa ce faci "gaura" lacului , trebuie sa ii faci fundul asa cum vrei sa arate , fie el nisip sau pietris trebuie intai fixat acolo si in functie de talentul pe care il ai sa il faci sa arate ca si cum spre centru se adanceste (culori mai inchise) ulterior pui rasina transparenta .

placaj cu pluta: - aracet
placaj cu polistiren: - aracet
polistiren cu pluta: - buna intrebare ! poti incerca cu bison hobby daca mai exista pe piata.
pluta cu linii profil U: - fizare temporara cu prenadez sau super glue si fixare definitiva prin balastare . O mica paranteza , sinele U ai putea sa le treci in "rezerva" la gunoi , o sa muncesti si la final o sa constati ca fac numai probleme si vei dori sine de aliaj, profil I.

Spor la treaba .
 
Salutare si spor la lucru. Sustin ideea lu Dragos de a renunta pana nu e prea tarziu la liniile TT si sa treci pe cele profilate tip nou. Am avut o colectie de TT-uri pana prin 2000 cand am hotarat sa le dau si sa trec la N. Nu prea ai ce face cu liniile vechi, nu sant de reconditionat si chiar de ai face-o cred ca sare la pret binisor. Pentru diorama daca nu vrei cote cu plus sau cu minus peste nivelul de baza, ajunge o foaie de polistiren de 20mm pe placa de baza. Daca vrei cat de cat relief in care sa se distinga terasamentul si sa poti face si un lac, balta sau sant mai acatarii, atunci trebuie sa pui ploistiren de 10-20mm si sub conturul unde vine terasamentul sa inalti cel putin 40-50mm. Mai bine sa nu te grabesti si sa stramgi inainte toate materialele de care ai nevoie si apoi sa te apuci de lucru. Cu sinele vechi ai sa ai surprize imediat dupa balastare, o sa rugineasca mai ales ca ai spus ca sant vechi. Nu cred ca vrei sa fii frustat de ce iese nin mana ta, timp pierdut si bani aruncati pe geam. gasesti pe forum o multime de poze si detalii.Uite un link daca nu l-ai citit pana acum. Gasesti pe forum si poze si documentatii sa te ajute. Si intrebari multe daca ai nelmuriri.Spor la trenulit.
http://s1022.photobucket.com/user/gamitzu/media/DIORAMA%20N%20FRON%20START%20TO%20FINISH/5.jpg.html?sort=2&o=4
 
Salutare,

Mi-ati bagat "mortu-n" casa si de cateva saptamani ma gandesc sa schimb toate sinele...agonisite cu greu :(

Am reusit intre timp sa pun pluta peste toata masa si acum urmatorul pas ar fi sa asez linia si apoi sa tai pluta pt terasament...insa acum caut modele de sina profil I ca sa o inlocuiesc pe cea U.
Am nevoie de niste sfaturi:

1 - ce model de sina I sa iau? As vrea una flexibila. Am vazut o gramada de modele Tillig, Piko, Peco... (puteti sa-mi si recomandati un site ok...ro/de)

2 - as vrea sa raman cu macazale electrice actuale (din motive economice). Am vazut ca exista sine de trecere de la profil U la I (eu am 5 macaze pe diorama). Este o solutie de compromis ok sau am complic prea tare?

Mersi frumos
 
Are dreptate Radu, sustin parerea lui ! E pacat sa nu o faci cum trebuie de la bun inceput , pentru ca pe viitor sigur vei vrea sa o imbunatatesti .
 
Salutare

Trece repede timpul dar n-am mai reusit sa fac mare lucru. Insa vreau sa dau o comanda de sine. Ce-mi recomandati?
Sa iau doar sina flexibila (https://www.tillig.com/Produkte/produktinfo-83125.html) si pt linia dreapta si pt curbe
sau
Sina flexibila doar pt linie dreapta/curbe in rest bucati normale
sau
Sa iau doar bucati de drepte/curbe?

(am dubii ca o sa pot lipi drept sinele flexibile...si mai ales sa fac curba lina cu ele)

Mersi frumos
 
Inainte de balastare si prindere definitiva iti faci traseul cu creionul pe blatul machetei.
Montezi flexibila temporar cu cuisoare, suruburi sau orice poate sa tina sina dreapta (fixa) la balastare. Te joci cu traseul din acesti suporti si sina cat vrei pana iti iese cum vrei tu...
... apoi balastezi si dupa uscare indepartezi suportii temporari. Foloseste sina flexi din considerente si de transmisie a curentului si pentru ca poti configura traseul dupa bunul plac, ceea ce cu segmente standard, evident, nu ai cum.
Despre montarea sinei flexi ai exemple pe forum.
 
Salutare si mersi de info. Scuze ca raspund asa greu...
Intre timp insa am pus la vanzare colectia de sine profil U si m-am apucat serios sa comand materiale pt profil I.

@catalin - mi-ar prinde bine daca mi-ai putea da un link catre discutiile despre cum se monteaza o sina flexibila (eu nu am gasit pe forum). Intre timp am sa incerc sa o fac babeste si cat mai calculat...sa vedem ce-o iesi :)

Referitor la tinut sina fixa pana la balastare...mi-e greu cu cuie sau suruburi in traverse (mi-e ca le indoi pana sa intre cuiu in ele...mai alex ca am 3mm de pluta sub sina). Eu ma gandeam sa lipesc bucatele de scotch dublu-adeziv (d-ala subtire, de hartie...dar pe care n-o sa-l mai scot de acolo).

O intrebare noua: am de gand pe viitor sa fac si circuite de cale (zic viitor pt ca acum nu am toata documentatia necesara...) pt a putea rula mai multe trenuri in acelasi timp + semaforizarea automata. Intrebarea mea e: voi putea face modificarile necesare dupa ce balastez/teraformare sau va fi mult prea greu dupa? Sa stiu cum mi le planific :)

Mersi frumos.
 
https://forum.lokomotiv.ro/viewtopic.php?f=72&t=1535

https://forum.lokomotiv.ro/viewtopic.php?f=72&t=1354
 
IronM post_id=163917 time=1504080046 user_id=82589 a spus:
O intrebare noua: am de gand pe viitor sa fac si circuite de cale (zic viitor pt ca acum nu am toata documentatia necesara...) pt a putea rula mai multe trenuri in acelasi timp + semaforizarea automata. Intrebarea mea e: voi putea face modificarile necesare dupa ce balastez/teraformare sau va fi mult prea greu dupa? Sa stiu cum mi le planific :)

Salut,

Daca intentionezi sa treci la digital intr-un viitor previzibil si ai o diorama mai comlicata, cred ca ar fi util sa te gandesti de pe-acum cum iti vei structura blocurile si sectiunile de detectie din blocuri. In principiu astea implica izolarea electrica a unor segmente de sina. Odata sina instalata, lipita si balastarea+teraformarea facute, cred ca ti-ar fi mai greu sa tai sina si sa tragi conexiunile electrice necesare. Daca folosesti flextrack, taiatul si segmentatul ulterioare probabil devin cu atat mai "interesante" :)
De asemenea, daca vrei sa ramai in analog dar sa rulezi mai multe trenuri in paralel, vei avea nevoie de o separare electrica a unor segmente de sina (si control separat), modificari care de asemenea ar merita pregatite din timpul montarii sinelor.
Odata implementate modificarile astea, pana treci propriu-zis la digital (sau la analog cu blocuri), poti lega segmentele rezultante impreuna (pe fiecare sina), astfel incat sa poti rula ca si cand ai avea o sina continua electric.
Dezavantajul e ca trebuie sa digeri niste documentatie (cel putin pe digital), ca sa stii ce alegeri faci. Exista in forum niste articole foarte bune pe tema asta.

Spor,
SSL
 
Salut,

Nu am de gand sa trec la digital prea curand si chiar daca o fac, probabil voi schimba scara si ma voi indrepta catre H0.

Deci momentan raman pe analog TT iar layoutul va ramane in continuare cel din semnatura. Am sa incerc sa-l reproduc cat mai fidel cu sinele flexibile.

Mi-era frica de raspunsul tau, cum ca trebuie sa am planul facut dinainte sa montez sina...pentru ca nu prea am asa mult timp pt documentatie si ma gandeam ca le fac din pasi...

Incerc sa fixez sina provizoriu (fara s-o lipesc definitiv) sa rule trenurile pe ea si mai vad atunci :)