Aparitia si dezvoltarea cailor ferate pe plan mondial

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
srazvi a spus:
flo82 a spus:
Mai stie cineva care mai este stadiul cu proiectata linie de ecartament normal Ungheni-Chisinau?
Au pierdut comunistii alegerile, ca a lor era ideea, noi inca avem comunisti la putere dar ei nu mai au, deci s-a renuntat.
M㒠îndoiesc c㒠comuniştii moldoveni ne aveau la suflet atât de tare încât s㒠fac㒠linie cu ecartament normal pân㒠la Chişină’u.
în schimb, acum vreo lună’, directorul îS ,,C.F.M." a venit pe la Bucureşti şi ne-a propus s㒠facem noi linie de ecartament larg de la Socola la gara mare din Iaşi :confused: ca s㒠vin㒠ei cu D1-urile modernizate la Paşcani.
 
Ca nespecialist, înclin s㒠cred c㒠ideea lu` şă’fu de la CFM e mai fezabilă’, decât ideea lu` şă’fu de la CFR-u!

Traficul de persoane între Iaşi şi Chişină’u este destul de mare, iar cu autoturismul te mânc㒠sfinţii pân㒠parcurgi 150 de km aproximativ de la Sculeni pân㒠la Chişină’u.
Pe urm㒠e mai ieftin s㒠pui a trei-a şin㒠pe o distanţ㒠de 14-15 km decât s㒠pui a treia şin㒠pe o distanţ㒠de 150 km.
Plus c㒠se pot introduce trenuri regionale Iaşi-Chişină’u, cu un timp de parcurs foarte bun deoarece nu mai stau la schimbat bogiurile...
 
Se poate doar cu a treia sina? Ca pina acolo e cu 4 ,,sini" ca la Sighetu Marmatiei.

Intreb si eu asa: nu ar putea sa puna CFM a treia sina la ei? Mai degraba decit CFR la noi.
 
E mai uşor s㒠faci 10km de linie încă’lecat㒠decât 100, asta e clar. Dar CFR S.A. nu are bani nici s㒠scoat㒠restricţiile de vitez㒠de pe Magistrala 1000, deci şansele sunt zero s㒠se fac㒠ceva în România cu linia încă’lecată’.

Oricum, nu s-a putut stabili nimic la întâlnirea aia, c㒠a participat CFR Că’lă’tori, MT şi CFM. Iar infrastructura ţine de CFR S.A..
 
"" Degetul Å¢arului Nicolae I şi calea ferat㒠dintre Sankt Petersburg şi Moscova

Militarii alcă’tuiau esenţialul mîinii de lucru feroviare, aşa c㒠operaţiile din Ungaria încetinesc construirea liniei Sankt Petersburg-Moscova. Calea ferat㒠duce lips㒠de braţe de muncă’. Å¢arul ţine la construcţie, Tezaurul public vine cu contribuţie la construcţie. Construirea liniei este încredinţat㒠unui inginer american, George Whistler, celebru în meseria sa, că’ci a participat la crearea liniei Baltimore-Ohio. Ca de obicei, suveranul 1-a adus pe acest expert… ca s㒠nu ţin㒠seama de pă’rerile lui, acordîndu-i în acelaşi timp o deosebit㒠consideraţie. Discuţiile aprinse asupra traseului proiectat sînt marcate de o scen㒠intrat㒠în legendă’. în cabinetul să’u de lucru, Nicolae I a desf㒺urat harta. El îi d㒠instrucţiuni inginerului:

- Vreau ca aceast㒠cale s㒠fie în linie dreaptă’, ca rigla asta…

George Whistler nu este de aceeaşi pă’rere. Å¢arul insistă’, deseneaz㒠linia ajutîndu-se de riglă’… dar uit㒠să’-şi dea la o parte degetul mare! Astfel, calea ferat㒠va face o curb㒠pe care nici un obstacol natural nu o justifică’. Dar poate cineva să’-1 contrarieze pe Å¢arul Rusiei, care vrea, de fapt, s㒠se joace cu drumul „să’u” de fier? Cu ocazia acestor lucră’ri, americanul este îngrozit de corupţia generalizată’. De la cercurile de la curte pîn㒠la angajaţi, fiecare deturneaz㒠ce poate. Creditele au fost mult supraestimate. Tratamentul muncitorilor este inuman. „Iobagii, coborîţi la nivelul unor animale de povară’, nu constituie o mîn㒠de lucru utilizabilă’. Dac㒠oamenii influenţi se îmbogă’ţesc, iobagii mor cu sutele”, povesteşte inginerul cui vrea să’-1 audă’. şi totul este iute raportat, ba chiar amplificat, autocratului care simbolizeaz㒠aceast㒠organizare socială’. Contrar aşteptă’rilor acelora ce sînt geloşi pe american, ţarul persist㒠să’-1 susţin㒠pe acest inginer experimentat, îl impune anturajului să’u şi, la o recepţie, stră’bate lent şi provocator saloanele ală’turi de el. O înţelegere americano-rus㒠personalizată’, asortat㒠cu o concesiune pe 10 ani. Dac㒠ţarul este dur din punct de vedere politic, americanul este dur din punct de vedere financiar; el a impus statului rus condiţii draconice care aveau s㒠asigure concesionarilor beneficii considerabile. Metodele de construcţie de dincolo de Ocean sînt bine folosite, materialul este copiat dup㒠modelul american, iar linia ferată’, de aproximativ 700 km, între Sankt Petersburg şi Moscova, este inaugurat㒠la 1 noiembrie 1851. Nicolae I este mîndru şi, totodată’, mîhnit, că’ci prietenul să’u, inginerul Whistler, a fost ră’pus de holeră’, înainte de darea în funcţiune a liniei. începuturile sînt eroice: 20 de ore de că’lă’torie cu viteza medie de 32 km/oră’, iar că’lă’torii sînt rugaţi să’-şi aduc㒠aşternuturile… Un inginer francez, care avea s㒠lucreze mai tîrziu pe mai multe reţele ruseşti, observ㒠c㒠„preocuparea pentru timpul pierdut pare s㒠fi contat prea puţin în organizarea mişcă’rii pe aceast㒠linie”. Că’lă’toria nu este numai lungă’, ci şi înceată’, cu interminabilele sale opriri la neverosimile bufete.

Iar dac㒠trenul imperial circulă’, tot traficul este întrerupt „pentru a se evita zgomotul care se produce în momentul schimbă’rii macazului”! Este aşadar normal ca linia s㒠fie numit㒠„Linia Nicolae”

JEAN DES CARS""
sursa: http://www.ziartricolorul.ro/asa-va-place-istoria-degetul-tarului-nicolae-i-si-calea-ferata-dintre-sankt-petersburg-si-moscova/
 
Salut Semafor,

cu acceptul tau mai adaug cateva lucruri. Povestea cu rigla e reala dar linia in teren nu e chiar dreapta. Ambitia tarului s-a impletit cumva cu pragmatismul americanului. Cum cf exista si azi se poate vedea ca s-a incercat sa se pastreze un traseu cat mai drept dar nu chiar tras la rigla :)

este prima linie din lume unde s-a folosit dubla tractiune si este linia unde -probabil dupa multe discutii presarate cu alcool- s-a definitivat ideea folosirii ecartamentului larg, existent si astazi in Rusia. Sunt multe legende despre cum cei doi au ajuns sa ia o decizie finala.....
 
foarte interesant.

o completare: scrie ca in 1960 s-a facut ultima locomotiva cu abur.

de fapt s-a facut dupa 2000 in china

http://en.wikipedia.org/wiki/Steam_locomotiveChina
 
Nu cred ca s-a mai fabricat vreo locomotiva de la zero, in China sau altundeva, dupa anul 2000 (din pacate, link-ul pus de tine nu ofera nicio informatie in acest sens). Stiu sigur ca in Marea Britanie, in anul 2008 a fost pusa in circulatie ultima locomotiva cu abur construita de la zero (nu restaurata): 60163 Tornado
 
Buna Vali,

Dupa cea din Marea Britanie au mai urmat si altele.

O locomotiva cu abur de ecartament ingust de mare putere a fost abricata de la zero chiar in 2010-2011 la Meinigen si pusa in circulatie acum doi ani. Este vorba de o constructie noua bazaza pe proiectul de locomotiva de mare putere din anii 1950 din care s-au fabricat mai multe zeci de exemplare pentru liniile din fosta DDR. Nu am timp acum sa caut, insa intr-un Lok Magazin de acum cativa ani se descrie povestea ei.

Locomotiva este prin puterea indicata comparabila cu una de ecartament normal. Se pare ca se vor mai fabrica inca cateva dupa acelasi proiect.
 
Fiind deschis acest topic si negasind cel cu Bulgaria postez aici.

Am remarcat ca locomotiva din poza seamana cu locomotiva Calugareni de la noi care a fost chiar folosita nu demult la un eveniment CENAFER la care m-am deplasat cu 1696.

Cautind putin am constatat ca si linia de la Giurgiu la Filaret a fost construita tot de fratii Barclay deci e firesc ca locomotivele sa fie aproape gemene ba parca si vagoanele. Si mai interesant linia de la noi s-a construit dupa a bulgarilor.

postez acest link, poate intereseaza pe cineva

http://bnr.bg/de/post/100707229/bulgarische-revolutionskampfer-haben-als-eisenbahner-gearbeitet
 
Salut DanTM,

locomotiva in cauza seamana cu locomotiva noastra doar prin faptul ca amandoua sunt de constructie britanica. Locomotiva de la Varna este o locomotiva cu formula osiilor 0-3-0 in timp ce locomotiva Calugareni are formula 1-2-0. In schimb, locomotiva bulgareasca este foarte asemanatoare cu locomotivele de pe calea ferata Cernavoda-Constanta, dintre care din pacate nu se mai pastreaza azi nici un exemplar, ultimul fiind distrus in timpul bombardamentelor asupra Garii de Nord, in timpul razboiului.
 
Aaa, mi-a scapat complet acest aspect.

Dar (ca sa ma scot) pina la urma aspectul british mi-a sarit in ochi deci am remarcat ceva. Sau poate tenderul.
Cind am citit si de Barclay nici macar nu am mai fost atent la detalii.

atunci scuze.
 
victorian a spus:
Salut DanTM,

locomotiva in cauza seamana cu locomotiva noastra doar prin faptul ca amandoua sunt de constructie britanica. Locomotiva de la Varna este o locomotiva cu formula osiilor 0-3-0 in timp ce locomotiva Calugareni are formula 1-2-0. In schimb, locomotiva bulgareasca este foarte asemanatoare cu locomotivele de pe calea ferata Cernavoda-Constanta, dintre care din pacate nu se mai pastreaza azi nici un exemplar, ultimul fiind distrus in timpul bombardamentelor asupra Garii de Nord, in timpul razboiului.

Uite Dan, la asa ceva face referire Dorin...

ovidiu_zpsc86320cd.jpg


Englezul cu pricina era un "abonat" al constructiilor feroviare din defunctul Impriu Otoman si e oarecum logic ca toate elementele utilizate de concesiunea britanica sa fie asemenatoare pe toate liniile pe care le-au construit/exploatat. Locomotive, vagoane, cladiri.....
In 1869 linia Giurgiului s-a facut cu aceiasi concesiune britanica ce a folosit locomotive tip Cn2 pe langa cunoscutele locomotive 1B serie din care face parte si Calugareniul. Chiar la un moment dat, la sfarsitul vietii active, Calugareniul era cuplat cu un tender pe 3 osii, foarte asemanator cu cel din Bulgaria. La reparatia din 1939 si-a recapatat tenderul original cu care este cuplat si azi.
 
Am facut o varza. Doar asa pentru ca mi s-a parut ca seamana, asadar declar ....brexit.
 
Na ja... Subiectiva si pentru mine cam de neinteles selectia, nici una din "garile" (de fapt cladirile de calatori) din lista nu are ceva exceptional pe plan tehnic ci sunt doar acceptate universal ca frumoase d.p.d.v. arhitectural.
 
E un articolas, ca multe altele, menit mai mult sa-ti deschida pofta de cunoastere...si pentru publicul larg. E totusi gazduit pe un site de calatorii, probabil daca era pe un site de specialitate ar fi fost mult mai....tehnic.

Acum, tinand cont ca pe la noi notiunea de "a merge cu trenul" " a merge la gara" devin deja evenimente rare in viata, e bine sa ne mai aduca cineva aminte ca a existat candva si o epoca de aur. Sau ca exista tari in care transportul feroviar inca e o parte importanta vin viata societatii :)
 
Multumesc Catalin!
Greseala cred ca pleaca de la titlul articolului. In loc de statii trebuia scris gari si sper ca toata lumea era multumita. :)
Dupa interventia lui Horia la o noua citire am inteles unde era problema. Multumesc Horia!