Roller stand HO

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

bonygy

Active Member
5 Martie 2016
95
0
27
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salutare tuturor.
Am demarat constructia unui stand de probe pentru locomotive HO. Am vazut pe net diferite modele, dar mi s-au parut scumpe, asa ca m-am gandit sa incerc sa il fac eu, homemade.
Dupa indelungi sapaturi pe net, am gasit ceva surse de inspiratie...



M-am oprit la ultimele doua modele. Deci, hai sa incerc un copy-paste, intr-o oarecare masura.

Fuga in bazar (la Obor, la suruburi), in cautare de piese, dupa ce, in prealabil, mi-am facut in minte o schita a ceea ce sper ca va iesi, impreuna cu cotele aferente. Oare voi gasi cate ceva? Da, am gasit.
Rulmenti 3x10mm, corniere, deja cu gaurile aferente, suruburu, saibe, piulite, etc... Desi am luat mai multe corniere decat prevazusem initial in proiect, pentru inceput ma voi concentra pe asamblarea unui stand pentru locomotive cu pana la 6 osii, deci, un calcul sumar: 12 corniere, 24 de rulmenti, cu tot atatea suruburi si saibe.



La prima vedere, cred ca portiunea curbata, marcata cu rosu, ma va incurca atunci cand voi pozitiona o locomotiva, dar voi analiza situatia la sfarsit.



Pentru proiectul meu, am decis sa mai aplic o gaura in cornier, asa cum am marcat-o. Scopul ei (daca va avea unul), va fi relevat mai spre final.



Asa cum am promis, toate piesele au primit gaurile conform proiectului.


Sa incepem o asamblare preliminara a acestor "calareti", daca i-am denumit cum trebuie.



Si deocamdata ma opresc, este tarziu si am si eu nevoie de un pic de nani.



Revin in zilele urmatoare.
 
Revin. Am abandonat proiectul initial, intrucat la asamblarea pieselor imi iesea o monstruozitate, neechilibrata, necentrata, ne-nimic...
Asa ca am abordat o metoda mai de precizie. Am pastrat doar rulmentii si suruburile anterioare. M-am apucat sa proiectez niste piese metalice care vor sustine rolele si le-am taiat la laser, din otel de 2mm grosime.
La fel, piesele de legatura dintre ele, din plexiglas de 10mm grosime, in care am aplicat niste gauri de fixare. Era important ca aceasta piesa sa fie rigida si in acelasi timp nemetalica, pentru a nu exista contact electric intre piesele cu role. Forexul ar fi fost prea moale, asa ca m-am orientat spre plexiglas, care vad ca a dat rezultatele urmarite.
Si... in sfarsit, m-am apucat de montaj...



Piesa finita, se tine bine, este echilibrata, teapana, rolele se invart liber...



SI o proba cu o osie HO... se potriveste bine. De acum, inca 9 etape din acestea.





Am facut 10 astfel de piese, desi nu stiu daca voi instala mai mult de 6, avand in vedere ca aburoasele au pana la 10 osii.
Am proiectat deja si piesele de glisare a acestor "calareti", daca i-am denumit adecvat, care vor sosi in curand.
 
Intrucat din lipsa de timp, lucrarea a taraganat cam mult, azi m-am mobilizat, am ajustat cateva piese, am finalizat si reglat modulele si am vrut neaparat o proba. Asa ca, am facut o baza provizorie a standului, am luat o sipca de brad, prima care mi-a picat in mana, am fixat sina, potrivit modulele, pus curent (analog).
Am plasat 2 vehicule pe care le aveam la indemana si invartit de butonul regulatorului. Eu zic ca este multumitor deocamdata. Mai am putin de lucru, sa ii fac o baza mai adecvata.

https://www.youtube.com/watch?v=yVrpn7Wk43Q&feature=youtu.be
 
Ma apropii de final cu lucrarea. Am facut o baza pentru stand (o bucata de sina pentru perdele). Am facut o mica "suspensie" la fiecare modul, cu doua scopuri: Sa le tina "apasate" pe sina de contact, dar in acelasi timp sa permita si reglajul lor, in functie de distanta dintre osiile locomotivei care va sta pe stand. Pentru a le apasa pe sine, am folosit un profil U de aluminiu, de asemebea reglabil. Am lipit cu banda 3M un variator sa ramana acolo, ca mai am, asa ca imi permit. Mai am putin de lucru la partea electrica, pentru ca vreau sa il fac convertibil analog-digital si viceversa.





 
Cam gata, am perfectionat legaturile electrice. L-am conceput cu dubla alimentare analog/digital, sa nu se incurce una pe cealalta. Este clar... daca mergi analog, digitalul nu are acces si viceversa (butonul cu mot rosu de pe carcasa neagra. Ma gandesc daca sa maschez cumva lateralele, am cu ce, dar nu stiu daca sa o fac sau nu. Astept pareri.

https://www.youtube.com/watch?v=61G_KpF5Dcs&feature=youtu.be
 
Hristos a-nviat!
Am zis ca vreau neaparat o proba digitala, m-am rugat de unul, de altul, asa ca fochistul de serviciu a fost baiat cumsecade, a facut focul in cazanul de la Roco BR35, a scos-o din remiza, a tras-o pe roller si... da-i baiete drumu'!
Vor urma si celelalte locomotive si automotoare... trebuie sa trec de birocratie...

https://youtu.be/h2lV10OiBuw