Decodoare semafor - multiaspect

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.405
243
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Decodor semafor 4 aspecte

Un astfel de semafor este Viessmann 4013, care contine 6 leduri ce pot fi aprinse in numai 4 combinatii utile (aspecte):



Schema decodorului este simpla si foloseste versatilul PIC 12f629 (sau 12f675) care dispune de maxim 5 iesiri comutabile separat. (se poate folosi si pentru comanda a 2 semafoare cu 2+2 sau 2+3 leduri). Condensatoarele de 68uF (in paralel pe ansamblul led + rezistenta 1,2k) se pot omite, dar ele asigura stingerea treptata a ledului, simuland inertia filamentului.



Decodorul cu semaforul aferent se alimenteaza direct de la sine dar, in cazul dioramelor mari cu numeroase semafoare, este mai practica alimentarea separata a acestora dintr-un incarcator laptop de 12V / 4A.



Problema principala este folosirea unor centrale gen Roco Multumaus, Lenz LZV100, sau NanoX, care nu stiu sa trimita decat comenzi simple de tip ON-OFF (verde-rosu sau linie directa - linie abatuta). O solutie eleganta este folosirea unor decodoare care sa raspunda la mai multe adrese accesorii: de exemplu cu 2 adrese succesive se pot configura 4 aspecte diferite.

La punerea sub tensiune decodorul intra in mod programare si asteapta timp de 10 secunde o comanda accesorii de tip ON (verde, linie curenta - MultiMaus stanga), apoi alte 10 secunde o comanda de tip OFF (rosu, linie abatuta - Multimaus dreapta). Daca cele 2 adrese coincid, aceasta va fi memorata si va fi noua adresa de baza a decodorului.

Este utila montarea unui intrerupator sau jumper pe alimentarea decodorului, permitand astfel resetarea si reprogramarea ulterioara a acestuia. Adresa implicita este 3; daca nu se doreste modificarea adresei, se evita trimiterea unor comenzi accesorii in primele 10 secunde de la pornirea centralei.

Odata pornit, decodorul raspunde la adresa de baza (adr0) si la cea imediat urmatoare (adr1) conform urmatorului tabel:

adr0 =OFF, adr1 =OFF -> sunt aprinse ledurile rosii
adr0 = ON, adr1 =OFF -> sunt aprinse ledurile rosu 1 + albe
adr0 =OFF, adr1 = ON -> sunt aprinse ledurile verde + galben
adr0 = ON, adr1 = ON -> este aprins ledul verde.

Firmware-ul pt. programarea PIC-ului se poate descarca de aici:
http://www.mediafire.com/download/1kgaolhwdwc4osw/semafor_4asp.HEX
http://www.mediafire.com/download/jf809bdjyp3lmdf/semafor_4asp.asm

In mod similar, pt. semafoare cu mai mult de 4 aspecte, se poate concepe un decodor care sa raspunda la 3 adrese succesive (8 aspecte), la 4 adrese (16 aspecte), samd.
 
De curiozitate, imi poate spune cineva cate combinatii utile (aspecte) distincte are acest tip de semafor CFR ?
http://www.jucarii.com.ro/produs.php?prodcod=4896
 
am gasit o pagina foarte interesanta in legatura cu automatizarea semnalelor si nu numai.

http://www.azatrax.com/dual-train-detector.html
 
Multumesc pt. link dar, citind 'in diagonala' cele 182 de pagini, nu am gasit un semafor asemanator cu 6 focuri. Inteleg ca ledul alb de jos se aprinde numai in caz de defectiune a semaforului ? Deci complet inutil pe diorama...
 
Semnalul pare sa fie un semnal de iesire si are o mare problema: nu are foc albastru.
Pt semnalele de iesire focurile sunt:
-pe panoul de sus:
galben
verde
rosu
-pe panoul de jos:
galben
alb lunar

Al saselea foc poate sa fie indicatorul de circulatie pe firul din stanga(fanta oblica, alb lunar) sau semnal luminos de chemare,daca semnalul e de parcurs .

Ca indicatii in mare :
-Trafic:
Verde
Galben
Verde - Galben
Galben-Galben
Rosu (interzice si manevra, deci nu e nevoie de un foc separat pt manevra interzisa )
-Manevra:
Alb

Al saseala foc daca e indicatorul de circulatie pe firul din stanga se poate folosi daca ai linie dubla la iesire si dai drumul trenului pe firul din stanga , el aprizandu-se cu una din indicatiile de liber.
 
Are si albastru pe semaforul din mijloc: "Are montate 3 LED-uri, rosu, verde si galben. pe semaforul din mijloc LED galben si albastru , iar pe semnalul de jos un LED alb"

In concluzie sunt 7 aspecte distincte:

1. rosu
2. verde
3. galben
4. verde - galben jos
5. galben sus - galben jos
6. albastru
7. alb

Ar mai fi 'loc' de inca un aspect pt. un decodor cu 3 adrese...
8. galben clipitor :?:
 
Cu asta imi pierd si eu vremea acuma. sa fac un decodor cu arduino care sa poata comanda orice timp de semnal cfr : cu doua , trei , patru si cinci focuri. Momentan incerc sa descalcesc cele nspe mii de pagini de documentatie ...
 
Daca cineva poate face lumina asupra numarului de aspecte caracteristice fiecarui tip de semafor, este binevenit sa posteze aici. :idea:

Acum, banuiesc ca nu orice tip de semafor este cu adevarat util pe diorama si sincer, cred ca semafoarele cu mai mult de 3 focuri sunt un 'lux inutil' si o complicatie serioasa a oricarui soft de automatizare...
 
Decodor semafor 4 aspecte v2

Dupa cum spuneam, problema principala a comandarii unor semafoare multiaspect (>2) este folosirea unor centrale (Roco, Lenz, NanoX, s.a.) care nu stiu sa transmita decat comenzi simple ON-OFF (verde-rosu, direct-abatut, sau buton stanga - buton dreapta in cazul MultiMaus).

Utilizarea unor decodoare cu adrese simple multiple poate fi facuta in 2 moduri; de ex. in cazul unui semafor ipotetic cu 16 aspecte diferite poti folosi 8 adrese de tip ON-OFF, pt. a comanda direct cu O SINGURA COMANDA unul dintre cele 16 posibile aspecte. (8x2=16)

A doua varianta (folosita in cazul decodorului de mai sus) foloseste doar (2 la puterea 4 = 16 sau 2^4=16) 4 adrese. Avantajul: doar 4 adrese in loc de 8 (pt. fiecare semafor !). Dezavantajul: trebuie sa transmiti CATE 4 COMENZI de fiecare data cand vrei sa modifici starea unui singur semafor :!:

Asta nu este o problema in cazul dioramelor automatizate unde softul se poate ocupa de gestionarea adreselor fara nici un efort (deci diorame mari, unde economia de adrese accesorii este semnificativa); nu acelasi lucru se poate spune despre comanda MANUALA unde este cel putin 'peste mana' sa trimiti 4 comenzi pentru fiecare semafor si unde in plus ai si stari intermediare (aspecte) nedorite pana ce trimiti toate cele 4 comenzi.

In mod similar, pentru un semafor cu 8 aspecte poti folosi:
- fie 4 adrese cu O SINGURA COMANDA, (4x2=8 )
- fie 3 adrese cu TREI COMENZI. (2^3=8 )

Pentru un semafor cu 4 aspecte (cazul de mai sus) ai:
- fie 2 adrese cu O SINGURA COMANDA, (2x2=4)
- fie 2 adrese cu DOUA COMENZI (2^2=4)

Se observa usor ca, in cazul decodorului cu 4 aspecte, este de preferat folosirea unei singure comenzi in loc de doua, neexistand nici o diferenta intre numarul de adrese folosite (2).

Noul firmware v2 foloseste urmatoarele comenzi:
adr0 =OFF -> sunt aprinse ledurile rosii
adr0 = ON -> sunt aprinse ledurile rosu 1 + albe
adr1 =OFF -> sunt aprinse ledurile verde + galben
adr1 = ON -> este aprins doar ledul verde.

Descarcati v2 de aici:
http://www.mediafire.com/download/2y4qmhopuif251c/semafor_4asp_v2.HEX
http://www.mediafire.com/download/k06y79va5ahmjq9/semafor_4asp_v2.asm
 
  • Like
Reacții: davydboy25