Statii de cale ferata CFR

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
@Pantiru:
Salut,
E destul de greu de crezut c㒠vei putea gă’si aceste informaţii. Pentru schema liniilor poţi încerca la gară’, la biroul de mişcare. Eu am avut o experienţ㒠foarte plă’cut㒠la Pantelimon, cu şeful de gar㒠de acolo, care a fost foarte okay şi nu a avut nimic împotriv㒠s㒠fac poze şi s㒠mă’sor clă’direa staţiei. Acum... cum ţi-o fi norocul... Dac㒠oamenii sunt okay poţi cere permisiunea s㒠faci un releveu la clă’diri (staţie, anexe). Google Earth te ajută’, aşa cum ţi-a spus şi Victorian, dar nu-ţi bag㒠în traistă’... Ce vreau s㒠zic este c㒠dac㒠vei micşora la scar㒠un nod feroviar de genul acela, vei ajunge la concluzia c㒠nu ai suficient spaţiu. Aşa c㒠îţi recomand s㒠faci o scalare selectiv㒠a respectivelor poze de pe GE.
 
Poate stiti despre articol
http://constanta-imagini-vechi.blogspot.ro/2011/06/gara-constanta-cea-veche-si-cea-noua.html
 
http://www.imagoromaniae.ro/articole/garile-din-romania-pana-in-1916.html

Un scurt articol despre arhitectura statiilor feroviare CFR unde apar cateva nume interesante, plus o imagine inedita (pentru mine) cu gara Giurgiu-Ramadan. Merita citit!
 
:p http://www.greatnews.ro/index.php/actual/se-mai-terge-o-felie-de-istorie-din-romania-gara-din-piteti-demolat-pentru-a-face-loc-unei-gri-noi-cu-mall.html
 
Apoi şi arhitecţii sunt aleşi dup㒠aportul lor în numerar la primari.

Sunt sigur c㒠un arhitect serios putea interga clă’direa veche, cu peroane, cu copertine într-o structur㒠modernă’.

Da s㒠gândească’, s㒠conceapă’, e greu (în afar㒠de copii). Când gândeşte buldozerul e uşor de proiectat.

Aştept s㒠vă’d ce soluţie iuropean㒠adă’pt㒠pentru Gara de Nord, sau cea din Cluj, Arad sau de pe oriunde.
 
La cum sunt pastrate cladirile garilor in Romania nu ma mira sa le darame. S-ar putea face multe cu o astfel de cladire, vezi gara Sighisoara cat de bine s-a putut reconditiona, vezi gara Sibiu cat de frumos s-a reconditionat... se poate dar nu exista vointa.

La noi cultura este zero, toti sa gandesc ca la o lume a viitorului cu cladiri din metal si termopane ... cu arhitecturi de ultima generatie care nu reprezinta nimic.
 
Demolarea garii din Pitesti a fost stopata ca urmare a interventiei societatii civile. Cladirea va fi integrata in noul complex, fara demolarea ei.
Subiectul este discutat o pagina mai in urma, la acelasi subiect. Articolul din link e vechi (martie).

Victorian, atentie la articolul recomandat de tine. Este o compilatie de texte, mare parte din ele din lucrarea "realizari pentru transporturi" editata 1981. Contine informatii partial corecte datorita desprinderii din context. Un exemplu: vezi povestea cu liniile din Gara de Nord.

Referitor la gara Ramadan, vezi si aici:

http://giurgiuro.blogspot.ro/2008/07/giurgiu-port-la-dunare-motivul-pentru.html
 
Mie mi s-a parut ca vad acolo si termeni din lucrarule lui R. Bellu.
 
@ Catalin:

Multumesc frumos de vestea buna! Sunt chiar bucuros sa aud ca s-a decis in ultimul moment salvarea garii din Pitesti. Poate o fi contribuit cu ceva si articolul de site-ul greatnews, care a fost mai apoi preluat de mai multe ziare locale din Pitesti si o fi condus si el un pic la acest deznodamant fericit. Macar deocamdata. Daca vechea cladire nu este integrata unui ansamblu functional, ci lasata pur si simplu de izbeliste, o sa se deterioreze pana la un punct in care nu se va mai putea face nimic cu ea.

In privinta articolului respectiv, ai perfecta dreptate, multi dintre bloggerii, nu numai din Romania, ci de oriunde, fac uneori o peltea in care printre informatii serioase si bine verificate amesteca amatorism si intelegere gresita a lucrurilor. Asa ca lucrurile trebuie mereu luate "cum grano salis" vorba stramosilor nostri latini.
 
Salve!
Stoparea demolă’rii gă’rii din Piteşti e o veste bună’, totuşi din pă’cate nimeni nu poate garanta în ţara asta pentru valorile din patrimoniul construit – a se vedea mutilă’rile suferite de multe clă’diri care figureaz㒠fain-frumos pe Lista monumentelor istorice (actualizat㒠în 2010)... Cu ocazia asta mi-am amintit de o bijuterie de gar㒠pe care am avut ocazia s-o vă’d anul trecut, şi despre care s-a mai scris aici pe forum: Pucioasa, batjocorit㒠în ultimul hal cu ocazia Planului Naţional de Termopanizare. Dac㒠o clă’dire considerat㒠monument istoric (cod LMI DB-II-m-B-17665) e tratat㒠în halul respectiv, la nivel de bud㒠publică’, la ce s㒠ne aşteptă’m pentru clă’dirile care nu-s pe listă’?? Oricum, la noi se poate „rezolva” orice în acest sens, vezi „ctitoriile” din zona Buzeşti-Berzei din Bucureşti...
Mai mult noroc au avut totuşi clă’dirile monument şi ansamblurile protejate din Cluj, unde cel puţin deocamdată’, este - dup㒠unii – un fel de „dictatură’”, un regim destul de strict cam înjurat de marea majoritate, dar care a dat rezultate pozitive în cea mai mare parte. Gara Cluj (cod LMI CJ-II-m-B-07345) a fost restaurat㒠bine, s-a fă’cut şi releveul tîmplă’riei – executat㒠din lemn stratificat, finisat cum trebuie, mers pîn㒠în detalii ale profilaturii tîmplă’riei (denticuli şi tot tacîmul) – bravo! Din p.d.v. urbanistic, în cazul Clujului n-am nicio team㒠c㒠vor fi probleme legate de „înghiţirea” nefast㒠a ansamblului gă’rii (se pot vedea studiile fă’cute de Planwerk pentru zonă’, care au devenit un reper important pentru tot ce urmează’). Åži staţia Oradea (pe LMI este întreg ansamblul staţiei: cod BH-II-a-B-01033) arat㒠bine, chiar dac㒠tîmplă’ria a fost „simplificată’”, îns㒠se vede c㒠toate intervenţiile s-au fă’cut cu respectarea echilibrului estetic original al clă’dirii (m㒠rog, cu excepţia casetei luminoase cu denumirea staţiei, o nefericit㒠soluţie anti-design conform dulcelui stil autohton, şi nu mai spun nimic despre, ca s㒠nu fiu foarte ră’u; dar asta nu a ţinut de proiectul de arhitectură’).
Mai sînt şi alte exemple cu plus, dar din pă’cate, aproape c㒠nu se observ㒠de mormanul de soluţii mizerabile fă’tate de mintea unor beneficiari+arhitecţi (da, şi arhitecţi, şi mai ales arhitecţi, din pă’cate) formaţi cultural/spiritual pe vremea odiosului... O „iepoc㒠mă’reaţă’” care a [de-]format pe cei care decid astă’zi, actuala tagm㒠a marilor „dezvoltatori”. Atunci s-a învă’ţat furatul – s㒠fim serioşi – şi acum se aplic㒠cu succes în dezvoltarea „europeană’”. Celebra ordine de la CFR „din timpul comunismului” a fost probabil o reminiscenţ㒠a adevă’ratei ordini de dinainte de ciuma roşie. Ordine care s-a diluat din ce în ce mai mult dup㒠1947, chiar dac㒠aceast㒠aparenţ㒠a fost oarecum menţinut㒠artificial pîn㒠în 1989. Dup-aia, cu ajutorul binevoitor al ACELORAÅžI PERSONAJE din sistemul anterior, totul a explodat şi am ajuns la ceea ce se vede (sau nu se mai vede) azi...
Degeaba ai legislaţie care s㒠protejeze valorile de patrimoniu, dac㒠cei care ar trebui s㒠o aplice sînt de la bun început formaţi într-un alt sistem de valori, incompatibil cu – hai s㒠zicem aşa – fişa postului.
Totuşi, m㒠bucur c㒠avem colegi care încearc㒠s㒠susţină’, pe cît se poate, valorile astea (şi valorile, se ştie, nu sînt numai clă’dirile de pe Lista monumentelor istorice, ci tot ceea ce are însemnă’tate pentru istoria/cultura noastră’).
Åži da, - revenind la presupusa demolare a gă’rii, barbarie care acum nu mai e de actualitate dar vor urma cu siguranţ㒠cazuri similare – da, se poate face arhitectur㒠contemporan㒠fă’r㒠s㒠distrugi casele vechi numai pentru motivul că’-s vechi – se pot pune în valoare şi altfel, dac㒠e cazul, se pot integra la nevoie în ansambluri noi (nu m-ar supă’ra chiar deloc s㒠vă’d vreo chestie de inspiraţie extraterestr㒠care învă’luie prietenos „jegul de vechitură’” din vreun secol trecut), şi în plus, exist㒠de mult㒠vreme conceptul de reconversie funcţională’. Pe la alţii, foarte apropiaţi de noi (numai geografic din pă’cate), se gă’sesc întotdeauna soluţii bune, rezultate ale unor concursuri, ce-i drept. Deocamdat㒠ai noştri prefer㒠s㒠planteze neapă’rat, în acelaşi loc, betono-sticlo-fieră’tanii jenante, cu titlu de „moderne”, de cele mai multe ori scumpe - nu mai conteaz㒠c㒠despre funcţionalitate nu poate fi vorba, eventual funcţiunea principal㒠ar fi s㒠ia ochii unora, ă’ia care trebuie ... „Prietenii” ştiu de ce...
 
Gara Predeal 1905

392019_10150558068786215_602369910_n.jpg


sursa sursa - Fotografii cu Istorie romaneasca in fotografii

Gara Curtea de Arges - 1903

408602_10150558053286215_610100046_n.jpg


sursa - Fotografii cu Istorie romaneasca in fotografii

Gara Craiova linia Pitesti - Craiova 1873-1875
383753_10150558050991215_2057438528_n.jpg


sursa - Fotografii cu Istorie romaneasca in fotografii

Gara Slatina linia Pitesti - Craiova 1873-1875
403789_10150558069991215_1411715825_n.jpg


sursa - Fotografii cu Istorie romaneasca in fotografii[/url]

Plus alte gari:
http://www.facebook.com/media/set/?set=o.183296198422234&type=1
 
imaginile de mai sus sunt copiate fara sa se indice sursa de la situl CENAFER.
Aici sunt pozele scanate, la o rezolutie mult mai mare:

https://sites.google.com/a/intraconnect.ro/cenafer/muzeul-cfr/fototeca/statii
 
Piata garii Ghimes - imagine de pe o carte postala circulata in anul 1930.

734881_453063348081929_442629621_n.jpg



Locomotive in gara Ghimes - fotografie din anii Primului Razboi Mondial.

544041_453063321415265_1256400098_n.jpg

sursa - facebook - Calator prin garile de odinioara
 
Ce inseamna si care e diferenta/rangul intre HC, HCV, HM si H?

Ca sa continui topicul Ghimes, iata o poza din colectia personala cu podul de cale ferata aruncat in aer de catre austro-ungarii in retragere in 1916 (stiu ca nu e gara, dar era potrivit subiectul):
podghimes1916.jpg
 
Hc- halta curenta
Hm-halta de miscare
H-halta...la Hcv nu stiu ce este v-ul ala.

Cam asa le stiu, insa daca este gresit , rog sa ma corecteze cine stie mai bine.
 
Poza sint convins ca este de la cantonul acela unde vin ungurii cu trenurile alea speciale, unde spun ei ca e granita de 1000 de ani.

http://www.panoramio.com/photo/76558622
________________

h- halta (vechiul PO oprire in curenta)
Hc halta de calatori cu vinzator de bilete
HM- halata de miscare
H- halata deschisa pentru toate traficurile
HCV- halata de calatori cu vinzator de bilete si trafic de marfa.

dar care este diferenta intre ele?

Aici la mine statia nu mai are sef de gara ca odinioara insa are IDM are acari pe ambele capete are 3 linii de primire si 3 pentru descarcare de marfa dar este HM fiind arondata sefului de gara de la Timisoara CET.


HCV de exemplu scrie in mers dar in fapt nu mai au vinzator de bilete, insa mai au macaze, in general sint cele de la capat de linie.

Mai erau HCV cele care aveau o linie racordata pentru o fabrica ceva si mai era un macaz si agent.

Mai nou a aparut in sa PM :oops: care cred eu ca inlocuieste PAjM, care a fost pe vremuri Post Ajutator de Miscare. Pajm erau pe linia de Anina si deserveau un loc unde erau citeva linii de incarcare a carbunelui care se racordau la linie in curenta dar ara acolo un agent.

Alt PAJM este pe linia Tulcea pentru legatura cu aeroportul M Kogalniceanu.
 
Statia Marasesti vazuta de pe malul canalului Siret - Baragan.

<a href="https://www.flickr.com/photos/39327337@N04/16761562033" title="DSC_3970 by Florin, on Flickr"><img src="https://farm9.staticflickr.com/8714/16761562033_255a8087db_b.jpg" width="1024" height="678" alt="DSC_3970"></a>

<a href="https://www.flickr.com/photos/39327337@N04/17174386937" title="DSC_3975 by Florin, on Flickr"><img src="https://farm9.staticflickr.com/8750/17174386937_77c6c41678_b.jpg" width="1024" height="678" alt="DSC_3975"></a>

<a href="https://www.flickr.com/photos/39327337@N04/17379874102" title="DSC_3974 by Florin, on Flickr"><img src="https://farm8.staticflickr.com/7790/17379874102_343dae1ab5_b.jpg" width="1024" height="678" alt="DSC_3974"></a>

<a href="https://www.flickr.com/photos/39327337@N04/17194048698" title="DSC_3977 by Florin, on Flickr"><img src="https://farm8.staticflickr.com/7664/17194048698_1fe0b98b7b_b.jpg" width="1024" height="678" alt="DSC_3977"></a>

<a href="https://www.flickr.com/photos/39327337@N04/17381505141" title="DSC_3978 by Florin, on Flickr"><img src="https://farm8.staticflickr.com/7756/17381505141_7f44e908b7_b.jpg" width="1024" height="678" alt="DSC_3978"></a>
 
Destul de" curat "triajul :D .Arata sinistru o asemenea garnitura de calatori precum cea din ultima fotografie...Felicitari pentru imagini Florin