Casa (lu') Diesel

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

bogdanra

Well-Known Member
Trenulist
19 Martie 2012
1.283
106
Bucuresti
tt.bogdanra.ro
WEBSITE
http://tt.bogdanra.ro
LOCATION
Bucuresti
FACEBOOK
bogdanradu4tt
GOOGLEPLUS
bogdanra
Salutare!

Am pornit de la urmatoarea pagina: http://www.lanckenau.de. Modelistul TT - Mirko Kuehn - de aici a facut mai multe proiecte de casute pe care , prin amabilitate, le-a expus public pentru a fi folosite si de altii. La finalul lucrarii am intentia de a-i arata si rezultatul meu, desi nu va fi nici pe departe la fel de frumos ca al Domniei Sale.

Dar sa trecem la treaba.

Am hotarat ca aceasta lucrare sa fie facuta din mucava de 1 mm, iar partea de lemn sa fie din lemn de balsa (din pacate nu am gasit decat 5x5 mm) si foita de lemn de balsa.

In primul rand am imprimat toate elemntele pe o foaie A4 de hartie obisnuita. Cam mare risipa de hartie, dar nu aveam experienta retrasarii modelului...



Dupa care am trecut la desenarea pe carton/mucava si decuparea...



si repede repede au venit cei de la Atelierul de Tamplarie Balsa



Am taiat scandurile cu latime intre 2 si 3 mm (24-36 cm reali), le-am suprapus pe carton, am efectuat decupajele:



Am taiat si ferestrele si le-am pus , normal, margini ca sa aiba oamenii fereastra delimitata, nu?



Mii de sine de cale ferata!!! Cartonul cand se umezeste se indoaie... Ne trebuie o structura de rezistenta.. Confectionarea ei:



Am trecut apoi la pictat... 2 mini de maro tempera din trusa lui fi-miu:




si finalizare pentru ziua 1 (Desi portile nu sunt puse la locul lor am zis ca totusi sa punem grilaje la geam sa nu vrea hotii sa fure aerul...):



Ca si costuri pana acum:

10 lei lemnul de balsa, fasia de balsa
5,5 lei aracetul (din care am consumat 1/20)
5 ore de munca

Urmeaza acoperisurile, un gard, etc...

EDITAT MAI TARZIU: as vrea sa ii fac si zugraveala pe dinauntru... ceva sugestii? Ceva doar de forma, dar sa acopar anumite chestiute (cum ar fi panza de tanzar dincolo de rame
 
Salut Bogdane, pe dinafara iti recomand o spalare cu o culoare inchisa - poti incerca separat diverse concentratii de negru pe o bucatica de lemn inainte, scoti astfel in evidenta fibra lemnului prin fixarea unei culori inchise in profunzime
 
Hai sa-i spunem textura, eu am incercat pe balsa de 2 mm si mi-a placut ce mi-a iesit, cel putin in pozele macro :) revin cu exemplul
 
Ziua a doua...

mult mai putin productiva decat prima, dar am studiat mult ce am gresit, ce nu am gresit...

Intai de toate eroarea principala: prea multa apa. Cred ca iesea mai economic cu putin aracet, nu cu colutie de aracet.

ce am mai facut?

ieri ramasesem aici:



Si am continuat pe doua planuri: casa si gardul...

Casa lu Diesel si sopronul

Am pus acoperisul la sopron. acoperisul am vrut sa fie din tabla Ondulata (am editat gresit utilizatul cuvant Valurita). tabla insa a iesit oribil la culoare (vreau sugestii de gris metalic cu ce sa fac) si da - mii de macaze - am gresit-o!. Acum apa cureg inauntru pentru ca placa superioara a intrart SUB placa inferioara. Asa cum spuneam: Mii de macaze si sine!

Aici cer sfatul:
- cum obtin culoarea tablei?
- stie cineva ce dimensiuni are o asemenea foaie? As putea folosi o singura foaie?



In paralel am inceput sa lucrez si la acoperisul facilitatii principale. La inceput am vrut sa fac un acoperis de smoala (cu carton bituminos) si am incercat realizarea lui din foaie de calendar vopsita cu tempera negru...dar NU mi-a placut. Am construit inca doua intariri pentru a pastra inclinatia oricum:



Pana la urma am taiat doua falsii de balsa de 1 mm, le-am vopsit, le-am potrivit si am pornit reparatii la acoperisul facilitatii principale:




Intre timp, pt a nu intra hotii, am baricadat si usa de la sopron :



ce mai este de facut:

1. Inca un strat de weathering si reparatii pe la colutiri si alte cele
2. balamale la usile principale (poarta lu Diesel)
3. Placuta cu numele facilitatii
4. reparat usa si geamurile de la sopron
5. reparat acoperisul sopronului (vopsit+rearanjat)
6. zugraveala interioara si utilzare (dupa punerea pe pozitie

Gardul de beton

Gardul vreau sa fie unul din beton asa cum intalnim uneori prin triaje sau prin IAS-uri...
L-am confectionat din extrudat de 3 mm, zgariat fin si vopsit cu negru in interiorul zgarietruilor. Patratul are dimensiunea de 17x17mm, iar stalpul este 2x3 mm construit din mucava de 1 mm, taiat fasii de 3 mm si puse doua cate doua (sa dea si acel aspect de turnare). Multumesc ORMAG pentru masuratori

Lipitura s-a facut cu aracet transparent de lemn:



Asa arata pe minidiorama (nu va sta acolo). Lungimea stalpilor este mai mare pentru a facilita prinderea cand va fi nevoie:



Intrebare aici: cum pot vopsi intr-un gris frumos? Cu acrilic uscat, sters?
 
"colutie de aracet" :D

Ia-o mai usor ! Nu ne grabim nicaieri ,modelismul exista pentru a ne relaxa mintile, tu ai facut pe modulul ala ce nu fac unii in cativa ani, ai energie vie in tine , da-ne si noua ! Parerea mea este sa incerci sa finisezi un singur obiect de care te-ai apucat si sa incerci sa atingi detaliile maxime (binenteles conditionate din considerente tehnologice sau de vointa ta), abia dupa aia sa te apuci de urmatorul.
Incearca sa faci stanca aia sau podetul sau gardul sau micul depou sa arate cat mai aproape de realitate sau macar sa respecti niste cote, gabarituri etc. Dupa aia o sa il folosesti poate chiar si pe viitoarea diorama.
Si nu uita regula de aur in modelism , respecta cat mai mult realitatea si planurile daca le ai si garantat vei avea un model reusit. Ia-l exemplu pe cosmin_78 sau pe LDH sau pe Razvan MRV , altii nu imi vin in cap acuma dar e plin forumul de ei.
Sa fie intr-un ceas bun boier dumneavostra !
 
sogard_2003 a spus:
"colutie de aracet" :D

Scuze, am vrut sa scriu cu "p"... sau cu "s"? nu stiu, am imbatranit...

Da, stiu, ideea pentru care ma impart in multe locuri, in afar de graba, este de a imparti locul de munca in mai multe sedii. Lucrul cu ipsos se poate doar in apt de doua camere sau la Breaza... pe de alta parte cu vopslurile ma pot apropia si de locul de rezidenta

Pe de alta parte... a lucra chiar si la modulul mic este foarte greu pe aceste temperaturi, este greu de transportat (ancombrant, agabaritic, etc), pe cand lucrul cu lemn de balsa si cu cartoane...Mmmmm...zilele acestea a fost perfect.

la minidiorama am lucrat ieri cand am pus iarba... restul mai am mult de lucrat in alta locatie. Tot pt minidioarama ma preocupa si salcia (si s aincep s afac pomi).

Totul este legat de locatii, de vreme, de instrumente. Pentru prima oara acum 2 zile am pus mana pe lemnul de balsa si am vazut ce stie sa faca...

Si graba este si din alte motive... Voi va distrati cu circuitele voastre...mai mici, mai mari... Eu? nu am unde nici macar o poza sa fac.

mersi de exagerarile cu privire la energie... le iau ca pe un compliment, cred ca asta le era si menirea... :lautar: :lautar:
 
Era doar o remarca, daca vrei sa le consideri complimente cu atat mai bine ! :D

Acuma , hai sa revenim putin pe terenul modelismului caci din aceasta cauza suntem aici pe acest forum.

Daca vrei sa vopsesti gardul eu iti recomand sa incerci cu acrilice insa atentie ca lemnul de balsa este higroscopic. Daca vrei sa te joci cu vopsele email iti vor trebui cateva lucrusoare in plus, un diluant, un borcanel pentru amestec separat si ceva pensule.

A doua etapa dupa ce ai ales metoda pe care o doresti, ar fi sa gasesti nuanta potrivita pentru aplicatia ta (unde pui gardul) multe erau varuite, altele erau lasate asa cum veneau din fabrica. Deja ai doua variante posibile alb sau gri de ciment.

Eu iti recomand sa vizitezi complexul comercial SIR caci la parter ai un magazin de modelism , poate gasesti acolo nuanta potrivita , atentie insa sa alegi o varianta mata de culoare.

A doua chestiune abordata de tine, acoperisul minidepoului.

Intotdeauna incepi de jos in sus, pentru ca urmatorul strat trebuie sa fie pus peste primul (ca sa se scurga apa, cum am vorbit la telefon).
Alege un carton cu dimensiunile potrivite pentru a imita onduleurile tablei/azbestului. Aici s-ar putea sa te ajute diverse ambalaje de parfumuri cadouri cutii diverse. Slabe sanse sa gasesti si vrac asa ceva la noi, de incercat eventual pe la magazinele de pictura.

Alta chestiune, interiorul remizei in poti executa dintr-o foaie subtire de carton de 0.5 , gasesti la librarie carton duplex . Il tai cum iti trebuie inclusiv la geamuri ca sa intre lumina il sugravesti dupa cum vrei tot cu acrilice, eventual daca nu vrei il poti lasa alb.

Spor la modelit !
 
Aha, multumesc, Dragos...
Gardul si stalpii nu au legatura cu lemnul de balsa... sunt carton mucava (si problema este cam ca la lemn, poate nu atat de hhigroscopic, dar oricum...) si extrudat de parchet. Pe extrudatul de parchet nu stiu ce sa fac... am vazut ca nu prinde vopseaua nici cu picatura de detergent, si nu vreau sa racai ca isi pierde valoarea...

;-)

La faza cu culorile...mmmm...mi-ai dat idei bune
 
Pe extrudat nu o sa prinda vopseaua decat daca o dai foarte groasa si in mai multe straturi sau daca o dai cu aerograful . Eu unul as merge pe varianta a doua.
 
Aha... OK... Atunci mai astept... Aerograful asta ar fi o cheltuiala prea mare acum. Plus ca poate se aduna mai multe chestii si imi permit sa rog un prieten:)

Intreb doar: ar fi vreo idee sa dau un strat usor de solutie cu ipsos intai? are rost incercarea? sau este iarasi varianta: bate cuie in talpa daca este covorul prea moale?
 
Slefuieste extrudatul cu smirghel, pana se ia crusta aceea lucioasa si ramai cu o textura poroasa, la care sa adere vopseaua.
 
Fratilor, am folosit si eu "materiale neconventionale".... da' cu ce va chinuiti voi... sincer nu va inteleg. E drept, pe vremea mea parchetul se punea pe dusumea oarba, nu pe extrudat!
 
Dar pozele?
Pozele unde sunt?
Prea multa vorbaraie.
Greu de urmarit acest subiect asa ca va pun eu poze
bogdanra a spus:
din pacate nu am gasit decat 5x5 mm

Sectiune prea mare pentru structura de rezistenata
bogdanra a spus:
Am taiat scandurile cu latime intre 2 si 3 mm (24-36 cm reali)

Prea late scandurile
bogdanra a spus:
Am taiat si ferestrele si le-am pus , normal, margini ca sa aiba oamenii fereastra delimitata, nu?
…
acoperisul am vrut s afie din tabla valurita

Bogdane, daca stii termenii gresesti ca nu-i folosesti corect iar greseala este imensa.
Cei ce vin dupa noi o sa spuna tabla valurita, termen care exista in constructii dar care se refera la tabla deformata din punct de vedere al planeitatii.
Corect este tabla ondulata.

In cazul in care nu cunosti termenii, daca tot se intreaba, pe forum, de 100 de ori acelasi lucru, crezi ca mai conteaza cateva intrebari?
Te asigur ca nu.
bogdanra a spus:
cum obtin culoarea tablei?

Ce culoare vrei sa aibe tabla?
Acoperisul este din tabla zincata? din tabla neagra? din tabla vopsita electrostatic?
bogdanra a spus:
stie cineva ce dimensiuni are o asemenea foaie?

Gaseai usor pe net cu "goagle" dar hai, sa nu zici ca altii ca sunt rau intentionat, sa iti spun dar sa tii numai pentru tine ca este secret.
In general 900 x 2000 (2500) mm dar lungimea poate varia in functie de comanda.
Cum tu nu poti comanda o cantitate vagonabila te multumesti cu ce gasesti pe piata.

bogdanra a spus:
As putea folosi o singura foaie?

Categoric nu.
Calculeaza suprafata acoperisului, de fapt un versant/apa si vezi cate intra deoarece foile de tabla se suprapun pe ambele directii.
bogdanra a spus:
Gardul vreau sa fie unul din beton asa cum intalnim uneori prin triaje sau prin IAS-uri...

In cazul asta, ce ai construit tu, nu prea este in regula.
Un astfel de gard are inaltimea multiplu de 60 cm, adica exact latimea unei placi de beton, iar lungimea unei placi este de 220 cm pana la 250 cm.
Daca tu ai alte dimensiun pentru gard din placi prefabricate din beton inseamna ca este corect ce ai facut.
Daca nu redu la scara dimensiunile de mai sus si vezi ce iese.
Probabil ca trebuie sa iasa ceva ca mai jos cel putin din punct de vedere al imaginii avand in vedere ca ce este in poza este 1:87




Apropo!
Gardul din imaginea de mai sus este din forex de 1 mm grosime si este vopsit cu vopsea acrilica, vopsea alba cu putin pigment negru pentru a iesi o nuanta mai inchisa de alb.
Cand spun vopsea acrilica ma refer la vopseaua alba pentru zugraveli interioare ca pentru vopsea de exterior nu ne-a permis bugetul.
Este vopsit cu pensula.
Primul strat normal, adica am plimbat pensula pe el.
Dupa ce s-a uscat prin tamponare, cu pensula evident, pentru a-i da textura.

In concluzie cam astea ar fi "pozele" mele.
Daca deranjez, pe altii am reusit, nu mai intervin.

Spoor la modelit!

p.s. Oau! Era sa uit de PDI
PDI a spus:
Fratilor, am folosit si eu "materiale neconventionale".... da' cu ce va chinuiti voi... sincer nu va inteleg.

Asa esti tu neintelegator, ca mine, om rau, si nu vrei sa pricepi ca e cool ca asa este trend-ul.
Iti fac o schita si iti povestesc la o "apa de gura" modelistica, cu apa separat.
 
"Domnu LDH", ca sa ma exprim cum a facut-o brcosmin la intalnire ;-) ,ar fi o tampenie sa ma supar. Dimpotriva vreau sa va spun ca primesc cu maxima atentie cam tot ce imi spun colegii. Alaturi de alte cateva nume de pe aici Dvs reprezentati vocea unui profesor caruia i-am studiat opera cu mult inainte de a stii exact ce este modelismul. Nu ionteleg insa de ce spuneti ca nu sunt poze? Sunt prea putine sau nu le-ati vazut deloc?

Ok, sa va raspund.

referitor la dimensiunile gardului, fara sa verific in prealabil, am preluat raspunsul lui Ormag din topicul dedicat ramei TT:
ormag a spus:
Pai gardul este facut din hartie lucioasa de calendar(doua grosimi) crestata pentru dungile orizontale si am lipit deasupra dungile verticale(stalpii).
La TT dimensiunile laturilor patratului sunt de 17 mm, iar latimea stalpilor este de 2 mm. Stalpii i-am lasat mai lungi dedesuptul gardului pentru "plantare"
Spor!

Conform celor spuse de Dvs gardul ar trebui sa fie (presupunand, pentru usurinta ca placile au lungimea de 2,40 metri in realitate) 20 mm in lungime si inaltimea fiecarei placi de 5 mm. Pentru mine este chiar mai usor si mai bine asa...

Cat priveste Casa lu Diesel structura de 5 mm stiu ca este prea mare, dar avand in vedere ca nimeni nu se va uita cu atentie inauntru si pentru ca am avut de ales intre a nu lucra nimic si a lucra ceva... am ales a doua... pe de alta parte eu la casa am folosit scandura gen lambriu de 36 cm latime, de aceea am facut si scandura la aceasta casuta atat de lata. De ce credeti ca este gresit?

In ceea ce priveste tabla valurita stiam gresit termenii. Cand stii gresit termenii nici nu te mai intrebi... Voi corecta in consecinta. Este vorba de tabla ondulata zincata. ceva foarte ieftin pe care cei care au acea locomotiva nici nu se gandesc sa schimbe. de aceea cred ca va trebui si peticit.
Am mai vazut pe case la tara aceasta tabla ondulata colorata in ruginiu. De asemenea la moda mai de curand (deci epoca 5-6????) am vazut folosita ondulina, placi de material plastic (?!). Nu cred ca este cazul in acest proiect.
https://www.google.ro/search?q=ondu...oCsjptQaQg4HABQ&ved=0CDIQsAQ&biw=1280&bih=936


Nu stiu daca am fost clar in explicatii. Oricum multumesc tuturor pt suport si pentru raspunsuri. Fiecare este o mica caramida la ceea ce vreau sa fac.

Cat priveste PDI... Dane, fiecare material a fost la momentul lui "neconventional". Ceea ce vreau eu sa fac este sa fiu cat mai ieftoin (zgarciobul din mine) pentru ca altfel bugetul este suspus greselii si neiertarii de catre Ministerul Casnic de Finante