Imbunatatiri BR 55

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Nu stii niciodata la ce iti mai trebuie. poate faci kituri de casute poate mai lipesti pe la vagoane sau locomotive diverse. Superglue pateaza tot in jurul lui curge aiurea etc etc... alegi ce iti convine.
 
sogard_2003 a spus:
Nu stii niciodata la ce iti mai trebuie. poate faci kituri de casute poate mai lipesti pe la vagoane sau locomotive diverse. Superglue pateaza tot in jurul lui curge aiurea etc etc... alegi ce iti convine.
nu cred ca o sa fac vreodata o casa,nu prea am unde sa pun nici sinele.
stau toate in cutii.
plus,parca este prea scump.
multumesc de sfat.
 
Eu totusi iti recomand superglue-ul, in special Picatura. O folosesc de cativa ani si mi se pare cel mai ok.
Daca folosesti superglue nu inseamna ca trebuie sa torni direct din recipient. Poti sa torni un pic mai mult pe o suprafata de sacrificiu, chiar si o hartie sau carton, si iei cu acul cat iti trebuie din bula de superglue.
Am lucrat si cu lipiciurile de la Revell si Faller, similare cu cel de la Piko si mi se par o mizerie. Se usuca foarte greu si lipesc prost.
 
Nu sunt mizerie Radule...daca adezivul respectiv nu stie sa dizolve plasticul respectiv, atunci nu se pupa.Pentru fiecare tip de plastic trebuie adezivul lui.
Pentru PVC, de exemplu, ai un adeziv special, care il sudeaza frumos la rece.Pentru plasticul de pe Br 55 exista adezivul potrivit, insa nu il stim noi :p .In cazul asta, superglue si gata.Aia e!Mai cu grija, mai cu un varf de ac si merge.Sa vedem ce face Alex al Mic.... :D
 
Mai este, evident, solutia epoxidica:

http://www.sierra.ro/Adeziv-UHU-PLUS-ENDFEST-300-(6-5+-8-5-g)-p4908p.html

Atentie la PE si PP.

Fiecare material are adezivul lui. Cianoacrilatul este bun si el la anumite lipituri, insa, dupa parerea mea este o lipitura "rece" (cei care fac lipituri cu letconul stiu despre ce este vorba). Am lucrat si cu "Picatura", insa Bison sau Loctite mi se pare mai bune.

Ideal, in cazul plasticului este ca adezivul sa dizolve putin ambele piese.

In cazul materialelor diferite, parerea mea este ca cea mai buna varianta este epoxi.
 
Pe vremuri cumparam de 6 lei tiner de la ferometal, dizolvam niste polistiren in el pentru a-l ingrosa, si obtineam un clei ce lipea cu bestialitate, numai bun pentru materialul plastic al modelelor PIKO si Zeuke. Tinerul dizolva plasticul, deci facea practic o sudura. Adezivul PIKO e ceva similar. Am mai gasit si Bison cu aceleasi proprietati.
 
Eu sunt mai novice, dar am folosit un lipici special pt casute si diorame de la revell cu o sticluta speciala care se termina cu un ac de seringa. A lipit extra si fara urme.

cat priveste urmele...

Solutia andreiului este extra (UHU rulez in aceasta situatie) cand ai metale diferite de lipit.
dar pentru orice (inclusiv in viata) ceea ce a spus cosmin este de baza: NU ESTE NEVOIE SA ARUNCI CU PICATURA, merge si cu Picaturica... Varful de ac inseamna sa pui exact cat este nevoie in asa fel incat sa nu se vada urme. Si chiar merge cum a spus cosmin
 
...da, aia cu acul de seringa o uitasem! Solutia o puneam intr-o rezerva de tus Rotring ...cu ac de seringa! Selbst gebaut ....Asa s-au lipit sute de ferestre la modelele RTM! :p
De fapt, si la tubul de Bison am pus tot un ac de seringa (ceea ce PIKO are din fabricatie). Pentru a nu se usca cleiul, introduc totdeauna o sarma de otel de diametru corespunzator in ac.
In cazul de fata, ca sa nu mai generalizam, e de preferat un clei care ataca/dizolva plasticul, deoarece:
- nu lipeste instant
- piesa poate fi pozitionata cu rabdare
- vorbim de un incepator, care nu are experienta in reparatii
 
Inca ceva... spun si eu ce am invatat la "cursul de modelism" (a! am invatat de 100 de ori mai multe de la voi, dar acolo am atins materialele pentru prima oara ;-) )

Daca acul de seringa se infunda (se intampla frecvent la peste 10-15 minute de stat fara a se lucra cu el) putin foc la varful acului urmat de o mini "explozie" desfunda acul. Explozia avea cred sub 2 mm raza de actiune...era , mai degraba, un puf.
 
In cazul asta, sa incerce cu diluant (tiner, cum ii zice PDI) sau acetona industriala, care-i tot un fel de tiner.Un sfert de picatura acolo, cat sa lipeasca, fara sa se vada...prea rau.

Bogdan, asa e, eu am tot timpul o bricheta la indemana, desi nu mai fumez de 8 ani :p, cand se infunda acul dozator de adeziv, il incing de nu se vede :D
 
Nu, acetona e altceva... nu tine! Diluant pentru vopsea "duco" .
...nu e totusi mai simplu cu o sarma tinuta in ac??? :D
 
BAGA O SARMA PE AC si nu se mai formeaza nimic! Eu scot sarma cand lipesc si apoi o pun la loc! Pe vremuri acele de seringa se vindeau cu acea sarma in ele...
 
PDI, nu te gandesti la acetona de sters unghiile, nu?Eu ziceam acetona industriala, care este un pic diferita si care pana acum a reusit sa dizolve si cel mai al naibii plastic, cel de la boghiurile Roco...
 
@cosmin

...DAAAAAAA SI MIEEEEEE!
...ca aia din targ de la Valea Cascadelor nu face ce zici matale!
 
Da, dar studiaza intai (dupa urmele de rupere) pozitia exacta in care au fost cele doua piese. Banuiesc ca te referi la cianoacrilatul Loctite, firma avand o gama larga de "adezivi si etansanti".
 
Cata acetona imi aducea odata maicamea cand lucra la FIROS ! luam cate juma de litru daca aveam nevoie ! :D s-au dus vremurile ! Prima data am luat intr-o sticla de sprite de 0.5L si a doua zi am gasit sticla de 0.1L.....