Diorama pe segmente a clubului TRC (topic pentru discutii)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Se pare ca tot incercarile sunt de baza pentru determinarea culorii :D

Si mai zic furnizorii de pigmenti "alegeti din monstar culoarea si asa o sa fie" (fara comentarii)

O intrebare legata de aplicator
Am vazut ca il folositi cu succes si din cate am inteles isi merita banii
Daca imi aduc bine aminte ati facut incercari si cu un aplicator gravitational

Care este diferenta in "plantarea" ierbii folosind unul sau celalalt aplicator?

Gradul de acoperire este influentat de tipul de aplicator?

Multumesc
 
Data viitoare o sa fac poze si la pigmenti ca sa stiti de care sa luati si de care sa nu luati. Cel care a iesit culoarea hartiei igienice a fost pe la 3 lei iar acesta pe la 6 lei. Erau si mai scumpe dar daca acesta din urma este bun nu are rost sa luati foarte scump.

Legat de aplicator...isi merita banii pentru ca este singura scula pe piata care stie sa faca asa cea. Intr-adevar rezultatul este excelent, este foarte util mai ales daca ai suprafete mari , dar peste toate este mult prea scump pentru ceea ce stie (cred ca este si o politica a Noch-ului stiind ca nu are concurenta). Un pret pe la jumatate ar fi mai aproape de adevar. Dar daca si voi vreti sa faceti un club si o diorama, impreuna il recomand cu caldura.

Eu am mai incercat si asa-zisul aplicator electrostatic de la Noch (pe la 10 lei parca) dar este efectiv o cutie cu gauri in capac prin care cerni iarba. Cred ca mai mult intamplator cad firele in picioare iar rezultatul este cam departe de grassmaster (acuma daca faci o diorama mai mica acasa sincer nu merita sa dai atatia bani pe scula Noch). In plus am folosit doar fire scurte de iarba unde nu este asa evidenta diferenta, dar daca vrei sa "plantezi" fire mai lungi cred ca acesta este unica solutie.

Ca si grad de acoperire..avand in vedere ca la grassmaster firele cad drept acoperirea este excelenta, iar daca in poze se mai vad pete albe este pentru ca voi am vrut portiuni cu mai putina iarba. In schimb la celalalt aplicator iarba care gramada dar dupa uscare putine fire raman lipite efectiv , asa ca dupa aspirare ramane mai golas. O sa revenim si noi cu poze dupa uscare si dupa aspirare sa vedem rezultatul final.
 
Mda, traiasca Noch-ul, la banii aia puteau pune totusi si ei un manual de utilizare, bine ca are instructiuni de genul "nu bagati degetele in priza" insa lipsesc cu desavarsire instructiuni legate de modul de folosie al "lanternei".

Una peste alta, iarba e ieftina, aparatul scump, pana la urma, la o diorama mare merita investitia. Rezultatul se poate vedea si in pozele puse azi de mine, arata excelent.
 
Cosmin iti raspund aici pentru ca am spus ca acesta sa fie threadul pentru discutii iar celelalt sa fie threadul pentru prezentare a ceea ce facem.
Da, cunoastem si solutia cu plasa de sarma si tifon cu aracet si ghips dar sincer nu ne-am convins. In sensul ca trebuie placaj, trebuie taiat si prins lipit (e mai dificil sa faci foarte variat terenul) , in plus daca gresesti ceva e mai dificil de corectat (cu polistirenul se adauga oricand fara probleme). Daca vrei sa pui copaci stalpi care trebuie implantati in polistiren se poate usor.
Deci overall , cred ca e mai mult de munca, iti trebuie mai multe materiale si mai multe scule. Chiar daca se face mai multa mizerie cu un cutter faci tot relieful.
Oricum multumim de sfat, si asteptam si alti bolovani pentru ca la urma urmei suntem incepatori
 
aaa imi cer scuze...nu bagasem de seama ca aici era de palavragit.nu sunt bolovan,mai bine le zici caramizi,astea le poti folosi la ceva :D
n-are nik daca sunteti incepatori,experienta se acumuleaza
eu am de gand k pe maketa mea sa fac relieful cu retea metalica,cu spuma poliuretanica,o solutie f rapida insa e cam scumpa,avand in vedere ca ocup 2 treimi din sufragerie,trebuie sa fac putina mizerie
asteptam poze in continuare.bafta!
 
Cosmin mai trebuie avut in vedere o chestie, si anume faptul ca relieful astfel realizat este foarte usor (greutatea conteaza cand vrei sa trasnsporti diorama).

In privinta timpului nu pot sa zic ca i-a prea mult lucrand cu polistiren, daca vrei multe detalii trebuie sa muncesti mai mult, fiecare detaliu costa timp iar noi ne-am propus sa nu ne grabim deloc ;-)

Asteptam si alte caramizi.
 
Am uitat de inca un avantaj foarte mare. Noi avem diorama modulara, asa ca din polistiren foarte usor am despartit muntii intre doua module. Evident ca se putea si cu placaj la fel , dar e mult mai greu cu sistemul de teraformare Noch de exemplu.
Daca nu vrei mizerie mare poti sa folosesti polistiren extrudat nu expandat si sa cumperi (sau sa-ti faci) o scula de taiat polistirenul (fir starbatut de curent)
 
Legat de catenara, raspund eu repede.
Da se va folosii in triajul lui Florin care va si triaj CFR 100%
 
Salut Florin,

Sistemul de catenara marca florinn va fi folosit cu siguranta, materialele necesare au fost cumparate astepta cuminti sa fie folosite, din motive de lipsa de timp, acest sistem va fi folosit doar pe modulul cu triaj, care de altfel este si cel mai complex modul din punct de vedere al asezari liniilor (e vorba de 7 linii plus incrucisarile aferente), eu zic ca e suficient 8)
 
@ cosmin78

ti-am mutat mesajul la discutii, acolo ne-au rugat clujenii sa nu scriem ca sa existe o continuitate a expunerii

deci cosmin 78 a spus

@IonutTrif

va admir pentru rabdarea de chinez batran pe care o aveti.totusi,imi permit sa iti dau un sfat....de ce sa pierzi atata timp sa sculptezi muntele.faci o structura usoara de carton sau placaj subtire pe care il acoperi cu o plasa,o retea metalica sau daca nu faci rost de asa ceva ,faci o retea din fasii de carton peste care aplici ziar sau hartie imbibate in celebra amestecatura de apa ghips si aracet.polistirenul face multa mizerie si asa consumi mult aracet,scobindu-l si asteptand sa se usuce.in plus,avantajele structurii sunt mai multe,aai acces mai usor in tunel,este mai usoara si dureaza mai putin timp
 
Salutare baieti
- Pe Florin ar tebui sa-l numiti STAPANUL POLISTIRENUIUI :twisted:
Spor la lucru in continuare
 
cred ca invers
Florinn-mesterul catenarei si lu´ Ionut-stapanul polistirenului
 
Salut baieti!

vad ca avansati cu lucrarile la macheta si incepeti usor sa mergeti spre finalizare

am o intrebare legata de automatizare
daca ati scris pe undeva imi cer scuze dar nu am vazut

inteleg ca macheta va fi digitala
totusi, inainte de a termina cu liniile, relieful, peisajul nu era bine ca, in paralel cu celelalte lucrari, sa pozati si circuitele electrice?

dupa ce terminati cu "suprastructura" machetei, tot ce se afla pe blat, nu o sa fie mai greu de tras circuitele electrice avand in vedere ca trebuie atentie mare sa nu stricati ceva?

toate cele bune
 
Spui foarte bine ce zici.

Acum depinde si la ce circuite electrice te referi.

Ce pot sa zic e ca alimentarea liniilor e realizata in proportie de 95%.

Motoarele pentru macaze nu sunt legate pentru ca motoarele nu sunt cumparate inca, Ionut de exemplu asteapta sa vada daca imi iasa mie mecanismele mecanice (manuale) pe care vreau sa le fac pentru macaze si abia dupaia sa isi comande motoare in caz de esec al proiectului meu :D

Circuitele pentru iluminare, semafoare si alte cele nu se pot face pentru ca nu sunt cumparate toate acestea. Toate costa bani iar la dimensiunile dioramei noastre sunt necesare multe. toate acestea nu le putem face decat in timp.

Cum toate circuitele vor fi sub blat nu cred ca va fi dificil sa le instalam atunci cand avem la ce.
 
pai exact la ce te-ai referit la care mai pot adauga blocurile de linie
evident ca toate acestea depind si de modul in care vor rula modelele pe macheta, asistate sau nu de calculator

chiar daca nu aveti toate elemntele: semnale, motoare pentru macaze, decuplatoare, bariere si ... ce o mai fi, circuitele se pot "trage"
am considerat ca lucrul este bine sa mearga in paralel (vezi cazul montarii catenarei in tunel) ca sa nu se produca deteriorari ale machetei la pozarea circuitelor, chiar daca sunt pe sub blat

legat de actionarea manuala a macazelor astept cu nerabdare rezultatele si sper sa "nu ne ierti" de poze si explicatii
am vazut asa ceva la un modelist francez si daca mai gasesc situl pun link

spor la treaba!

toate cele bune