Diorama la N pe segmente a lui Sogard

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Si uite ca s-a facut iar un an de cand nu am mai facut nimic la modulele mele dar am inceput din nou lucrarile...

Asadar urmatorul segment, desi am pornit cu linie dubla, o sa fie de linie simpla si o sa includa Lipanestiul cu constructiile adiacente.

Lucrez cu cateva scule pe care le-am adunat intre timp:



Pendularul : Nu e cel mai precis insa ma descurc cu el, daca ii pui lame bune taie destul de drept.


Bormasina o am de la tata, standul la fel, la bormasina e o problema cu rulmentul din carcasa metalica si nu stiu unde sa il schimb, ideea e ca saraca e descentrata si abia mai nimeresti locul de gaurit fara un punct dat in prealabil.



Masinaria asta de slefuit face minuni, nu e zgomotoasa, are o camera speciala in care aduna praful (chiar il aduna nu e gluma, daca se foloseste hartie abraziva cu gauri)...rezultatul slefuirii e superb, depinde si de indemanarea fiecaruia.

Lucrarea in sine :


Am taiat lemenle



Le-am gaurit



Le-am prins impreuna



Am pregatit setul de tablite pentru alinierea modulelor la asamblare



Primul set montat



Inca doua



Mod de functionare



Detaliu



Intre timp au aparut lateralele mari



Dupa taiere si lipire



O slefuire pentru a elimina erorile de taiere



Si cateva teste pentru a vede cum se aseaza linia



Va urma.
 
Vezi ca rulmentul de la bormasina se schimba, e mai complicat ca trebuie scos pinionul de pe ax, taica-miu are una dinasta, de fapt trusa completa, si a avut aceeasi problema si l-a schimbat.
Acum merge perfect.
 
Stiu ca se schimba , l-as schimba chiar eu. Daca il scot teoretic dupa cateva masuratori e posibil sa gasesc echivalentul , dar nu ma pricep la calitatea produsului. Cine face rulmenti buni in prezent ?
 
De gasit se gasesc intradevar exact de imi trebuie mie 8 interior 22 exterior cu 7 pe inaltime. Acesta este primul rulment, el se afla intre corpul bormasinii si ax. Cel de-al doilea rulment nu il pot vedea inca pentru ca se afla intre corpul metalic si ax.
Axul nu il pot scoate decat dupa ce indepartez mandrina.
Mandrina cred ca este infiletata pe ax. Nu are nici un surub de prindere cum au alte modele. Momentan sta scufundata de aseara in wd40 ca sa usurez desfacerea.

Cert este ca rulmentii au un joc considerabil.
Nu sunt sigur si as vrea sa stiu parerea unui specialist in legatura cu locul in care sta rulmentul intre corpul bormasinii si axul mandrinei. De ce exista spatiu intre cele doua ? Rulmentul are 22 diamentru iar lacasul in care sta 22.5 . Eu presupun ca asta este motivul pentru care vibreaza atat de rau burghiul . In plus uzura rulmentlui ar mai putea fi inca o cauza probabila.
 
mandrina este bagata presat pe con, nu nu are nici un filet, trebuie bagata o surubelnita zdravana intre corpul bormasinii si mandrina si dai in sububelnita fara mila.

apoi jocul ala trebuie luat, de preferat bago o tabla subtire de cupru sau alama intre rulment si locas, si bagi rulmentul presat si nu mai ai nici o problema
 
Carcasa metalica ce sustine al doilea rulment pare facuta din duraluminiu. Imi este teama sa actionez cu lovituri , cred ca o sa se deformeze foarte usor.

Nu exista o metoda de extragere similara cu cea a rulmentilor ?

La metoda cu tabla m-am gandit si eu, insa de ce acel lacas este mai lat ? Sa fi fost asa din fabrica sau s-a largit din cauza mea ? Nu am folosit bormasina numai pe stand si am utilizat-o si din mana cu o freza , asa au aparut si fortele laterale... :D ma gandesc ca din cauza asta se putea largi.
 
carcasa e din duraluminiu, asa ca nu e problema, crede-ma, in plus incearca sa lovesti mai mult in mandrina atunci cu un dorn, in partea din spate daca tie frica, dar crede-ma ca nu pateste nimik, de cate ori a demontat taica-miu bormasina....
Pai acel locas nu a fost direct din fabrica, a capatat jocul in timp, mai ales ca ai folosit-o si drept freza.
 
am reusit sa scot mandrina dar nu pot scoate axul, am insistat foarte mult dar degeaba. nu stiu ce sa fac. mandrine bune se mai gasesc pe undeva ?
 
cred ca gasesti ca piese de schimb pe la Bosch.
Eu cand am luat Bosch-ul meu (care are mandrina SDS), am cumparat si o mandrina Bosch normala (nu mai stiu cat a fost, insa nu a fost o avere).
 
Imi trebuie o mandrina cu montura conica , tip B12 . La noi e varza cu magazinele online :( . Afara gasesti toate modelele posibile. Ce se intampla cu tara asta... ?!
 
Am taiat placajul



Dupa lipirea lui pe cadrum de lemn l-am slefuit pe marginile de la imbinari





Modulele se aliniaza perfect si in plan vertical si orizontal.

Urmeaza slefuirea lateralelor lungi si lipirea materialului de baza , pluta .

De curiozitate am pus pe cantar cele doua module si au 2 kilograme pana acuma. Sunt foarte curios cat vor avea la final.
 
Holzsuruburile erau putin prea sus asa ca am intervenit prin realizarea unor gauri conice

Inainte



Dupa



Rezultatul final



Am pregatit suprafata pentru lipirea plutei, pentru aceasta am folosit ca adeziv aracet Moment Wood Express



O vedere de dedesubt



Dupa uscarea aracetului am taiat pluta imprejur :lol: ce ciudat suna ! :lol:

Si a iesit cam asta :



Al doilea modul asteapta si el sa-i fie "taiata pluta imprejur" dar abia dupa uscarea aracetului

 
Am terminat de aranjat pluta pe module si le-am imbinat impreuna:



Am inceput sa fac calcule de spatiu, amplasare etc



Pentru alinierea sinelor am folosit dispozitivele de plastic puse la dispozitie de cei de la Peco. Insa prima sina a fost aliniata dupa o linie trasa cu pixul pe pluta in prealabil

linia de referinta



primele amplasari



pentru montarea provizorie am folosit holzsuruburi cu saibe si intre pluta si linie am pus aracet. Dupa uscarea aracetului am scos holzsuruburile




La actionarea macazelor am ales tot solutia propusa de Peco cu electromagneti de curent mic . Am determinat pozitia finala a macazelor si am facut desenele necesare decuparii blatului pentru instalarea finala a macazului



Primele gauri



Pregatirea macazului





Amplasarea macazelor pe pozitii



Liniile sunt impartite in blocuri de vor fi monitorizate pe calculator si pe panoul de comanda al statiei. Pentru acest lucru trebuie izolate sectiune de linie si alimentate separat.



O vedere generala a ceea ce am facut oana acuma



Cam atat deocamdata.
 
Buun, sa revenim cu un mic update:

Am terminat de asezat si lipit liniile.



Am taiat acolo unde erau izolatii de blocuri



Si intre module



A urmat "Marea despartire" ulterior .... ca sa fie vorba, vorba ,le-am tot unit si despartit sa vedem cum se potrivesc

:lol:



Si modulele independente





Sub burta :D





Urmeaza partea interesanta, conectarea la modulele de detectie a ocuparii, conectarea la centrala si conectarea la calculator.