Colectia lui ALX

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Eu din cate vad, fiind baza acceeasi, cele cateva accesorii care nu se regasesc la cel hobby se pot monta ulterior, ce va fi dificil ar fi inscriptiile care ar mai fi de adaugat.
 
putem privi lucrurile un pic altfel: e un bun material didactic. mare parte din lipsurile de inscriptie se pot rezolva usor: vopsea neagra pe traversa tampoanelor, marker cu vopsea gri sau roetring cu vopsea acrilica gri pentru rame, chederele cu marker negru (am mesterit cateva, fara sa dau geamurile jos, cu marker de scris pe CD-uri cu vf subtire). astea ar fi marile lipsuri care sar in ochi. restul pot fi incadrate usor in sectiunea "detalii". si un detaliu care poate fi facut usor si rapid e placuta cu ruta, care poate fi scoasa pe autocolant si lipita. astfel arata si realistic, fiind 3D :D
 
Eu nu leam deasfacut dar am o nelamurire, oare seturile de iluminat etajate de la piko, e compatibil si la cel profi si la cel hobby? nu de alta da ma gandeam sa iau 4 bucati si sa stiu ce sa comand :D
 
da un link sa vedem despre ce este vorba. apropo de desfacut, culmea, vagoanele hobby au ghidurile de lumina pentru lampile finale !!!
 
eu ma gandeam ca asta e:
http://piko.de/produkt_db/check.php?page=detail&grand_id=3&parent_id=16&child_id=2&id=56102

poate stiti careva daca asa e pt cel profi si cel hobby sau nu.
 
Sunt pentru amandoua.
In interior sunt in mare parte identice. Doar carcasa este diferita (ca numar de geamuri, forma usilor, etc), dar dimensiunile generale sunt similare. Sasiele sunt identice.
Deci poti sa iei setul fara probleme, pentru orice vagon etajat de la piko. (mai putin acea TE verde pe care au facut-o anul trecut)
 
Si atunci ca sa le iluminez in digital am nevoie la ele si un decodor in fiecare sau un decodor pe garnitura si le leg in serie toate 4?
 
Depinde ce pretentii ai si de bani.
Luminile, asa cum le vezi acolo, se pot lega direct la roti si iti ilumineaza permanent in analog/digital.
Daca nu stai bine cu banii, poti sa pui un decodor intr-unul dintre vagoane si pe restul sa le legi electric de respectivul. Nu recomand.
Daca resursa financiara e suficienta, poti sa iei decodor pentru fiecare vagon, ce ar trebui sa se lege relativ usor de rigleta si poti ilumina fiecare vagon independent.
Daca aplici prima solutie, nu-i nici o problema de a o imbunatati ulterior prin adaugarea unui decodor.
 
Si atunci sa inteleg, ca practic le leg direct la roti si cand pornesc centrala digitala, lumina va porni automat in vagon. Mai am nevoie de ceva rezistente sau ceva cirucit complementar sau, iau direct setul de la piko si le leg la roti?
 
in primul rand, la cat costa rigletele respective (mai mult de jumatate din valoarea vagonului!) nu prea mi se pare ca merita. Orienteaza-te eventual pentru o rigleta "aftermarket". majoritatea magazinelor de trenulete au asa ceva. de asemenea exista si decodoare pentru lumini aftermarket la preturi rezonabile. altfel iluminarea va costa cat vagonul, si sincer personal nu cred ca merita.

legat de intrebarea ta, rigletele par sa aiba becuri cu incandescenta, cel mai probabil la 16V+, deci merg conectate direct.
 
Din cate vad aia necesita modificari (pacat ca era pretul bun). cred ca in final o sa optez pt cea de pe siteu piko, daca ziceti ca in digital tot ce trebuie facut e sa o leg la roti si ramane pornita tot timpul.
 
Ai nevoie de decodor doar daca vrei sa controlezi cand anume se aprinde lumina (si daca esti in digital ar fi pacat sa nu o poti face).
Dar daca nu te deranjeaza ca e aprinsa tot timpul, atunci nu ai nevoie de niciun decodor, iar rigleta daca e facuta cu cap va lumina ok si in digital (acuma sunt vorbe vorbe, in general parca in digital se scoate condensatorul de pe rigleta, pentru ca s-ar putea sa interactioneze in mod neplacut cu centrala).
 
condensatorul nu se scoate....se pune dupa puntea redresoare,astfel nu sunt probleme si nu vor exista intreruperi la lumini.ordinea corecta este...punte redresoare,condensator (legat in paralel),rezistenta de balast inseriata,led-uri.

condensatorul se scoate numai daca este legat la un circuit direct pe semnalul de la centrala...dupa o punte redresoare sau dioda,centrala nu il mai "vede"...sunt o gramada de informatii in acest sens la sectiunile despre digital si DCC...
 
Multumesc de informatii dragi colegi de pe forum, o sa pun pe lista de achizitii si 4 riglete din alea de iluminat si o sa fac un calcul sa vad daca merita sa iau decodor.
 
Salutare colegi de forum, desi nu prea am fost activ pe forum, pe partea de achizitii la colectie am fost mai harnic:

Colectia AF actualizata:









Pico si lima din tinerete :D, ultima locomotiva fiind mai actuala :


















Si binecunoscutele:








P.s. Pozele le-am facut cu telu ca nu gasesc pozaru'