"Orasul din Sufragerie"

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Ce are vagonul cu diorama? Ziceai ca te apuci de alta diorama, dar bag sama ca o tot aglomerezi pe cea prezentata. Ce zici de-o provocare? Un modul compatibil cu altele pentru expo-uri 8)
 
Trenulete.info, Oraşul din sufragerie şi Prognosis v㒠ureaz㒠Cră’ciun fericit!


Steluţe argintii coboar㒠acum din cerul îngheţat, că’zând lin pe pajiştea amintirilor de Cră’ciun din copilă’rie. Șuieratul trenuleţului ce se învârte în jurul Bradului de Cră’ciun, mirosul cozonacilor, focul ce arde zglobiu s㒠v㒠umple casa de lumină’, colindele copiilor s㒠v㒠aduc㒠zâmbete pe chip, iar dragostea s㒠v㒠mângâie sufletul.
La Mulţi Ani! şi trenulit fericit!
 
Urez tuturor Sarbatori fericite! si un an nou, mai bun! Prosperitate si bunastare, sanatate ! La multi ani ! si trenulit fericit!

Filmarea de Craciun 2010

http://www.youtube.com/watch?v=70igeob2Uig&feature=player_embedded
 
BR 64 Gutzold pe diorama lui Prognosis

O mica filmare si cateva noi poze cu Diorama lui Prognosis in anul de gratie 2011, an pe care il dorim cu totii mai bun.

A fost 2010 un an destul de prost pentru modelism, cel putin la mine, dar m-am bucurat nespus cand am vazut ca promovarea modelismului feroviar in Romania a mai facut cativa pasi! Imi doresc din toata inima ca in acest an sa pun bazele clubului de modelism feroviar Ialomita si sa mut diorama intr-un spatiu expozitional. Am promisiuni! De la politicieni fireste!

http://www.youtube.com/watch?v=8ABPa5jZBeI
 
Filmare cu garnitura de vagoane clasice de la Lima

Frumoasa garnitura produsa de Lima, in rulaj pe diorama mea, dupa modificarile aduse vagoanelor in Atelierele PanArin de la Slobozia.

http://www.youtube.com/watch?v=egBVQCVZ
 
cornelTT a spus:
Foarte frumos şi felicită’ri pentru efortul depus. Un pic forţat㒠ideea cu singura dioram㒠automatizat㒠din România.
înc㒠odat㒠felicită’ri şi succes cu noile proiecte.
Chiar am subliniat zic eu, IN SISTEM ANALOG! Si daca nu este asa, va rog sa imi dovediti iat eu retractez cu scuzele de rigoare!
 
Vagonul de calatori cls. II seria 51 53 20 – iluminare


Ce de-al doilea vagon romanesc de la Tillig, din seria 51 53, a primit si el iluminare in toate compartimentele, plus lampi finale la unul din capete.
Pentru lampile finale, interventia a fost ceva mai dificila pentru ca, din constructie, vagonul nu a fost dotat cu prisme (ghiduri de lumina) si respectiv cu gauri in rama farurilor, fapt care scade nota producatorului pentru neglijenta. Procedura de gaurire trebuie executata cu mare precizie, in trepte, incepand cu spirale foarte mici (0,5) si continuand pana la diametru interior maxim admis de rama farului. Este foarte important ca centrarea initiala pentru prima gaura, sa se faca in principiu, cu mare atentie, sub lupa si folosind un ac pentru punctare. De asemeni este important ca si masina de gaurit sa fie de calitate, fara bataie in madrina (… pe care nu o posed, dar gauresc la mana, prinzand primul spiral intr-o penseta de spirale, pe care o rotesc cu mana, masina mea de gaurit fiind una care nu se preteaza la asa ceva)… Pentru ca materialul de turnare al caroseriei vagonului este de culoare alba, usor transparenta, pe peretele interior, in dreptul farurilor, am aplicat vopsea negra Revell si la fel am procedat la interiorul ramei farului.

Pentru lampile finale am folosit doua led-uri tip smd, inseriate intre ele si inseriate apoi cu un rezistor de 1,2k. Pentru stabilitate, acestea sun cuplate in paralel cu un condensator de 1000micro/25 volti. SMD-urile sunt lipite direct pe sasiul vagonului, in dreptul gaurilor practicate pentru faruri. Pentru ca nu am avut prisme transparente la dimensiunea gaurii, lentila farurilor este facuta din… adeziv Revell, turnat in gaurile respective cu mare atentie, dupa ce pe spate am lipit temporar hartie adeziva ceruita. Dupa uscarea si intarirea adezivului, farurile au capatat o nota de realism. Cred ca se preteaza si mai bine la confectionarea de lentile turnate, materialul folosit pentru imitarea apei in modelism.

Pe rigleta de iluminare, am separat imediat dupa iesirea din puntea redresoare, doua trasee, unul pentru iluminare compartimente, si unul pentru lampile finale. La fiecare am stabilizat lumina cu cate un condensator identic, montate fiecare in dreptul cabinelor de toalete. Toata rigleta este dintr-o bucata, demontabila, fara lipituri in contact cu vagonul, astfel incat orice interventie sa se desfasoare fara mari eforturi. Pentru iluminarea compartimentelor s-au folosit led-uri smd alb neon, legate in paralel intre ele si inseriate cu un rezistor de 820 ohmi, astfel incat iluminarea sa fuctioneze la parametri atat in analog, cat si in digital.



<span class='edit'>11 Mar 2011, 11:18:</span>
060 EA de la Amintiri Feroviare


Martie a venit si o data cu primavara, au sosit de la Botosani doua minunate electrice romanesti pentru interventii si imbunatatiri. Prima din ele, un EA Delfin, avea un zgomot suparator in curbe si se deplasa la aceeasi tensiune, ceva mai incet decat cea vopsita in culori standard. Am observat cu ocazia demonatrii, diferente in sistemul de prindere, delfinul avand doar 4 puncte de fixare a caroseriei de sasiu, pe cand cea clasica, are 8 puncte de fixare, fapt care rigidizeaza mai bine cele doua elemente. Pentru demontarea lor cu usurinta, se pot folosi cateva scobitori plasate langa punctele de fixare, dupa care se intoarce locomotiva in pozitie normala si se extrage foarte usor prin propria greutate a sasiului…



Dupa demontare si analizarea delfinului, am constatat cele doua neajunsuri care produceau nemultumirea cumparatorului. Prima constatare fiind aceea ca una din volantele motorului, plasata prea strans spre motor, atingea usor peretele sasiului, fapt care ducea la frecare, producand o parte din zgomot si infranand rotirea. A doua constatare, a fost aceea ca, cele doua cardane de transmisie de la delfin, prezentau deficiente de turnare, acestea fiind usor descentrate, fapt care ducea la crearea de vibratii si producea un zgomot suparator de tremolo… De asemeni, capetele cadranice, crucile cum se mai numesc, au un joc mult mai mare in nuca de cuplare, fapt care duce iar la un zgomot suparator. Remedierea lor s-a efectuat prin indreptarea la cald a cardanelor si prin umplerea cu vaselina siliconica a nucilor de cuplare. Atat zgomotul suparator, cat si carenta de viteza s-au diminuat simtitor prin aceste interventii. In ceea ce priveste indreptarea cardanelor, poate ca nu toate machetele au aceasta problema, treaba tine si de norocul posesorului, dar vizavi de capetele de cardan, vaselina pusa in nuci, probabil ca va atenua o vreme vibratiile, dar dupa topirea si scurgerea ei, probabil ca zgomotul se va instaura din nou. Nu aceleasi probleme am constatat si la cea clasica. Aceasta are cardane perfecte, capetele si nucile se imbina fa joc asa de mare ca la defin, iar volantele sunt ceva mai bine asezate pe axa motorului, fapt care induce ideea ca este lucrata mult mai responsabil decat perechea sa mai noua, Delfinul, sau poate ca a fost doar un simplu ghinion al acestui cumparator!

Pentru locomotiva clasica, cerinta posesorului a fost aceea de a inlatura un neajuns referitor la iluminare. Faptul constatat, este acela ca, locomotiva este realizata avandu-se in prim interes satisfactia posesorilor de digital. Schema de iluminare, cuprinde 4 leduri. Doua galbene, la pozitii si doua alb cald la farurile de deasupra cabinei. In ambele cazuri, ledurile sunt inseriate, doaua cate doua, si apoi insriate cu cate un rezistor smd la valoarea de 271 de ohmi pentru fiecare. Desi schema cuprinde doua posibilitati de functionare a luminilor prin schimbarea unui jamper, consider ca ea nu a fost gandita pentru a functiona corespunzator atat in digital cat si in analog, cunoscut fiind faptul ca inserirea ledurilor duce la cresterea curentului de initiere a producerii de lumina, fapt reflectat in neajunsul ca, in analog, farurile si pozitiile se aprind abia la trepte foarte mari de rulare, adica la tensiuni sau curenti peste jumatet din puterea variatoarelor. La cele de tip Mehano, am contatat o mai buna functionare, prin aprinderea lor la 30% din tensiune, pe cand la variatoarele Piko, abia la peste 50% ledurile se aprind abia, abia. Acest fapt este destul de suparator pentru utilizatorul de analog, destul de raspandit, pentru ca la preturile si necesitatile digitalului, nu toti colectionarii pot achizitiona dispozitivele necesare. Prin urmare, dupa o atenta analiza a schemei de functionare, am ales o solutie eleganta, care sa nu implice mari modificari pe placa de baza si care sa duca la rezultate multumitoare in functionarea luminilor la parametri normali si in analog, tinand cont ca iluminarea corecta a unei machete, creste exponential efectul asupra privitorului.

Cum am procedat!

Ei bine, mai intai am schimbat jumperul pe pozitia pentru faruri numai de pozitie, la ambele capete, astfel incat cele doua led-uri smd galbene (Dumnezeu stie de ce au ales culoarea asta!!!), din farurile de pozitie, ajung inseriate cu cele doua rezistente de 271 de ohmi, totalizand un balast de 542 ohmi.
Am intrerupt apoi prin zgariere, linia de plus (+) a farurilor centrale, eliminand astfel inserierea lor cu farurile de pozitie.
Am adus un strap prin care am alimentat farul central cu plus, direct, ocolind inseriarea cu farurile de pozitie.
De la iesirea de pe dioda de directionare a polaritatii, am preluat tesiune printr-un rezistor de 580 omi, pe care am aplicat-o pe minusul celor doua smd-uri ale farului central si astfel am alimentat identic, prin cate o rezistenta de balast diferita dar similara la valoare, fiecare grup de iluminare, atat sus cat si jos.
Astfel, cele doua grupuri de iluminare au ajuns la valoare similara cu cele de lumina rosie, care functionau perfect inainte de interventie, iar in acest moment, lumina a devenit functionala in analog la valori de tensiune apropiate de momentul pornirii. Adica se aprid relativ repede la tensiunile mici aplicate jucariei, eliminand un neajuns destul de evident pentru posesorii de analog. Cred ca, se putea rezolva aceasta problema din fabricatie, prin implementarea unei scheme simple, pe baza de jumpere, care sa satisfaca ambele categorii de clienti, dar, probabil, ca prin natura economica a producatorului, acest surplus de piese ar fi dus la cresterea pretului jucariei. Cred insa ca s-ar fi justificat, tinand cont de faptul ca sunt foarte multi utilizatori de analog care indragesc aceasta minunata locomotiva, cu care, noi romanii, am crescut si am calatorit pe drumurile de fier din Romania in toti acesti ani si pe care pasionatii de trenuri o indragesc nespus.



<span class='edit'>11 Mar 2011, 18:36:</span>
060 EA in Orasul din sufragerie

Cele doua bijuterii de locomotive, produse de Amintiri Feroviare, sosite de la Botosani pentru remedieri si modificari, in rulaj pe diorama “Orasul din sufragerie”. Se mai pot observa si cele doua vagoane romanesti, 51 53 19 si 51 53 20, vagoane in care am montat iluminat pe leduri tip smd. Lucrarile pot fi accesate AICI si AICI.

Locomotivele sunt excelent realizate, visul oricarui modelist roman si nu numai. Felicitari producatorului pentru reusita, desi pretul nu este pentru toata lumea!


http://www.youtube.com/watch?v=k9uGmLs5JTk
 
Curatenia de primavara

Iarna a trecut si peste Blumenberg! Cu bine, cu rau, zapezile s-au dus, iar administratia orasului din sufragerie a scos prin decret pe toata lumea la curatenie generala. Astfel, cu un aspirator de masina, sau adunat frunzele uscate de pe vegetatie si s-a inlaturat praful de pe sosele si din parcuri. Harnici, locuitorii s-a conformat si au spalat si lustruit fiecare autovehicul. Compania de Cai Ferate PanArin si-a lustruit sinele cu ajutorul vagoanelor speciale realizate in atelierul propriu, iar meseriasii din depou au inceput reviziile de primavara la tot materialul rulant. In urma activitatii, a ramas un oras curat, stralucitor. Tot cu aceasta ocazie, in cadrul campaniei “Romania prinde radacini“, angajatii de la spatii verzi impreuna cu cativa voluntari, au plantat un numar de 15 arbusti crescuti in gradinile atelierului PanArin, dupa metoda ramurilor Busch!

http://www.youtube.com/watch?v=jrtzrSW_fdU

 
Să’rbă’tori fericite!

Să’rbă’toarea învierii aduce în suflete speranţa reînnoirii şi a dragostei pentru tot ceea ce este frumos şi adevă’rat în viaţă’.
Ală’turi de respectul meu şi cele mai bune sentimente v㒠doresc s㒠petreceţi Sfintele Să’rbă’tori de Paşti cu pace şi bucurie în suflet.
V㒠doresc un Paşte Fericit!

Sarbatori-fericite-2.jpg
 
Automotorul VT 137/VS 135

<r>Automotorul VT 137/VS 135<br/>
<br/>
<br/>
Aceasta frumoasa macheta Piko, din vechea garda, a sosit de la Sibiu pentru inzestrarea cu sistem de iluminare pe baza de leduri. Am inlocuit vechiul ghidaj din metal, pentru becuri, cu unul facut pe baza de led-uri si matrita din forex. In rest las pozele si filmul sa vorbeasca de la sine.<br/>
<br/>
<YOUTUBE id="eWnH-OzdhBM" url="http://www.youtube.com/watch?v=eWnH-OzdhBM"><URL url="http://www.youtube.com/watch?v=eWnH-OzdhBM">http://www.youtube.com/watch?v=eWnH-OzdhBM</URL></YOUTUBE><br/>
<br/>
<IMG src="http://trenulete.info/wp-content/uploads/2011/08/P8140019.jpg"><s>
URL><e>
</e></IMG></r>
 
Accident feroviar in Orasul din Sufragerie

In plina vizita protocolara a unui inalt demnitar la Slobozia, in Orasul din sufragerie, lipsa atentiei unui acar adormit a dus la un accident feroviar in care au fost implicate o locomotiva electrica si cateva vagoane de combustibil. Autoritatile locale anunta populatia sa nu se panicheze, pentru ca vagoanele erau goale si nu a fost afectat mediul inconjurator prin scurgeri de carburant. Locomotiva electrica nu a suferita daune, dar vagoanele de combustibil au fost serios afectate.

Traficul feroviar a fost temporar intrerupt pe ambele linii pentru inlaturarea vagoanelor deraiate si pentru repunerea pe sine a locomotivei. La aceasta ora, traficul feroviar a fost reluat pe ambele fire!

Autoritatile vor declansa o ancheta pentru determinarea vinovatilor si aducerea lor in instanta.
PA2100011.jpg