Modul de test materiale

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

oilen

Active Member
7 Decembrie 2011
74
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Cum sunt la inceput de drum in ale modelismului si sunt fascinat de aceasta noua lume ce iti ofera satisfactii ( si necazuri) zilnice, am purces la realizarea unui modul de... test, prezentare, etc. Ideea poposise de ceva vreme in mintea mea mai ales ca nu am inceput inca constructia marii diorame pe care o planuiesc. Diorama este in stadiul de concept in minte avand in vedere ca vreau intai sa ma lamuresc asupra tehnicilor, materialelor, si a altor mecanisme, subansamble, motorase, tractorase,etc necesare acestui hobby ...costisitor. Si ca sa ma lamuresc mai bine mi-am zis ca un mic modul de incercare a tehnicilor ( sau a lipsei totale a acestora) si a materialelor necesare se impune deoarece costurile de achizitie la anumite trasnai sunt ... mai abitir ca meandrele concretului si mai departe decat luminita de la capatul tunelului lui Tariceanu.
Intelegand eu ca nu e chip sa ma apropii de Woodland Scenics, sau Noch pentru o vreme ( cel putin pana nu invat cum si ce) si manat de gandul ca nu numai americanii sau nemtii sunt in stare sa nascoceasca materiale pentru astfel de hooby-uri am purces la treaba.
Placa de baza a draciei ( o numesc asa pentru ca nu sunt foarte multumit de ceea ce a iesit) este de 1000x350mm fiind o fosta viitoare usa de dulap de bucatarie. In elanul meu creator, cand am cumparat cele necesare realizarii bucatariei din casa am cumparat totul +1. Asa ca placa asta zacea bine asezata intr-un colt al atelierului dandu-mi ghes sa o utilizez.
Zis si facut. Mai mult zis decat facut caci mi-am dat seama ca-mi mai trebuiau cateva elemente strict necesare pentru a incepe ceea ce aveam in cap. Adica Una bucata perete deluros, una bucata linie neelectrificata , terasament, drum paralel cu linia, iarba, un copac doi, tufe de jnepeni sau cum s-or numii ei, si alte maruntisuri. Acestea fiind gandite mi-am zis ca magazinul de bricolaj ce cu caldura salasluieste la aproximativ 10 minute de mine ar avea raspunsurile la problemele mele existentiale. Gresit. A trebuit sa bat vre-o doua trei BSM ( Bricollage Super Market) ca sa pot aduna ce-mi trebuia asa... de baza. In cele ce urmeaza detaliez produsele cu si din care a fost executata dracovenia:

Aracet de parchet, Diversi adezivi ( incluzand una buc super glue gel), una bucata cutie culori acrilice, sfoara de iuta diverse grosimi si dimensiuni, una bucata PAL 600x250x15mm pentru distrugere ( adica fara fetele de imitatie de lemn), placi termoizolante de 5mm pentru parchet, spuma poliuretanica (mare greseala) si alte maruntisuri pe care nu mi le aduc acum aminte dar sigur le voi aduce in discutie la momentul potrivit.
In dotare existau sinele, nisipul ( cacalau inca in spatele casei aprox 2 MC in care isi executa juniorul cand e cald joaca lui copilareasca), hartia igienica.
Ce nu este autohton sunt sinele (PIKO) si locomotiva (AF/ACME).
Singura chestie care era plecata in aplicatii era camera foto, motiv pentru care pozele de inceput ale intreprinderii lipsesc cu desavarsire.

Recunosc acum, ca sunt multe elemente si aspecte total gresite sau facute aiurea pe modul dar am satisfactia faptului ca am incercat si am gasit cateva materiale le care le voi putea folosi cu succes ca inlocuitori pentru iarba, foliaj, sol, piatra terasament, sosea, drum de tara, etc. Nu pretind acum ca sunt primul care descopera "apa calda". Sunt ferm convins ca si alti modelisti au trecut prin ceea ce am trecut eu si au gasit probabil aceleasi solutii ca si mine. Si machetele lor acum arata demential asa cum probabil ( nu sunt sigur de asta :D ) vor fi si ale mele.

Va las in compania celor cateva fotografii facute cu EA pe modul. Nu este terminat inca si cred ca lucrul la el se va mai amana pina cand voi gasi timp intre celelate proiecte sa ma mai ocup si de el.

 
am gasit cateva materiale le care le voi putea folosi cu succes ca inlocuitori pentru iarba, foliaj, sol, piatra terasament, sosea, drum de tara


Poti sa impartasesti secretele descoperite ori lasi pe fiecare in parte sa le descopere ?

Mie imi place ce a iesit si mai ales un detaliu pe care nu l-am mai vazut, sau cel putin nu imi aduca aminte: radacinile "in vant" ale copacului din pozele 1 si 3.
 
@licurici iata informatiile cerute:

1. Copac, materiale Sfoara de iuta groasa, sarma monofilara 0.8 ( din cablu ethernet sau sarma de legat pt gradina), rumegus de PAL rezultat in urma debitarii placii de pal.
metoda
Sfoara de iuta groasa se dezghemuieste pentru a putea fi vopsita mai usor. Se introduce intr-o cuva de vopsire ( cutie de tabla de vopsea) in care se toarna vopseaua. Vopseaua este vopsea acrilica in nuantele dorite dizolvata in apa calduta. vopseaua trebuie sa fie consistenta si nu apoasa si sa balteasca in cuva dupa ce sfoara a fost fomplet udata de lichidul de vopsire. Se lasa in baia de vopsire cel putin 24 de ore mestecand din cand in cand cuva pentru a facilita intrarea vopselei in material. Eu am construit cateva cuve ce se rotesc cu motoare in asa fel in cat odata setata nebunia sa poata fi amestecata 24 de ore continuu. ( intentionez ca daca exista doritori sa pot livra si asa ceva). Dupa 24 de ore se scoate sfoara si nu se stoarce. Asa cum este se intinde la uscat fie in curent de aer cald fie in aer liber. ( eu am facut un tunel de uscare pentru astfel de operatii cu o aeroterma cu temperatura reglabila). Dupa uscare se poate taia la diverse lungimi si sofara se desface in fibre individuale. Firele vor servi la crengile copacilor mai sus aratati in poza.

2.Foliajul se fabrica din rumegus trecut prin site de diverse granulatii. Granulatiile mai mari se folosesc pentru frunze, cele mai mici pentru licheni, tufe, etc. Rumegusul este obtinut prin frezarea, taierea cu circularul, a placii de PAL. Eu personal am o masinarie de frezat care produce rumegusul respectiv procesand o placa de pal de 800x250 mm in cateva minute. Procedeul de vopsire este identic cu cel pentru sfoara. Vopseaua trebuie sa balteasca putin dupa ce toata cantitatea de rumegus pusa la vopsit a fost udata.

Procedura de realizare a copacului este aceeasi cu cea a unui brad exemplificata in multe link-uri in forum. Parctic in bormasina se prinde sarma de 0.8 in bucla capetele buclei fiind prinse in partea opusa intr-o menghina. Intre cele doua fire ale buclei se insereaza bucati din sfoara de iuta preparata anterior. Nu trebuie sa fie simetrice, la fel de dese, drepte, etc.

Se porneste bormasina si se rasuceste pina cand bucatile de sfoara sunt prinse ferm de sarma rasucita. Se ia una bucata sfic si se taie la dimensiunile dorite, din bucata respectiva de copac rezultand cam 2 sau trei arbori utilizabili. Cu o foarfeca se ajusteaza crengile rezultate dupa gust. Se pot obtine brazi sau orice altfel de copaci limita fiind imaginatia Dvs.

Cu o pensula se pensuleaza crengile in partea superioara ( stabiliti inainte care va fi partea de sus a copacului) cu darnicie cu amestecul deja cunoscut de 50/50 apa /aracet de parchet. Dupa finalizarea operatiei se presara foliajul dorit in functie de anotimp, tipul copacului etc. Se lasa la uscat cel putin 5 ore.

3. Tufa din stanga imaginilor 1,2,5 este obtinuta folosind acelasi procedeu descris la copac cu deosebirea ca materialul folosit pentru crengi este constituit din calti. foliajul este tot rumegus dar mai fin.

4.Lichenul si celelalte chestii verzi intinse pe simulacrul de roca sunt din acelasi rumegus cu granulatie medie.

5.Pietrisul pentru terasament si rocile cazute este nisip cernut prin diverse site ca sa corespunda cat de cat granulatiei necesare si apoi vopsit prin aceeasi metoda ca la copac. Spre deosebire de vopsirea pentru sfoara aici se mai adauga in compozitie cateva picaturi de aracet cam 0.5% din cantitatea de lichid de vopsire. Normal ca dupa uscare se va intari in bucati mai mari dar acestea se pot desface usor.

6.Drumul de tara este o combinatie de argila, aracet si apa. Argila se piseaza pina ajunge praf fin. Se prepara un amestec de 50/50 apa/aracet. se toarna lichidul rezultat in vasul cu argila mestecandu-se usor pina consistenta fluidului rezultat este similar cu cel al smantanei fluide. Se adauga o culoare usoara in functie de preferinte. adera pe plastic, lemn, si alte materiale. Se intinde cu o pensula intr-un strat gros de cel putin 0.5 -1 mm. Dupa aproximativ 6 ore se va fi intarit suficient dar ramane destul de fluid pentru a putea folosi niste roti sau scobitori pentru rasarea de santuri si movilite de pamant. Dupa 24 de ore produsul este perfect uscat si se poate trece la vopsirea deltaliilor ( balti, noroi, etc) folosind acrilice diluate dupa gust. Materialul este poros dupa uscare si da impresia unui drum de tara autentic.

7.Iarba este tot sfoara de iuta ( la mine sunt fire fine de iuta) taiata de o masina speciala cu cutite vibratoare. Vopsirea este identica cu cea descrisa la copac. Dupa vopsire se taie la lungimi cuprinse intre 1.5 si 4 mm.

sper ca am raspuns solicitarilor Dvs. Pentru informatii suplimentare despre materiale va rog PM.

stima.