Daca apar probleme de vizualizare a forumului, un simplu clear la cache-ul browserului rezolva problema.

Intalniri FREMO - Hanau, Nied, Praga

Avatar utilizator
sogard_2003
Mesaje: 3589
Membru din: Mar Ian 19, 2016 8:07 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de sogard_2003 » Vin Feb 12, 2016 3:22 pm

Chiar ca ma lasa memoria ! :grin:
""Acum, pe de laturi incep sa ramana<br>
Semnale, macazuri, vagoane si fum.<br>
Trec umbre de oameni cu steaguri in mana<br>
Si trenul, navalnic, se-asterne la drum.""    Colibri<br><br><br>
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Vin Feb 12, 2016 4:06 pm

Buna,

In ceea-ce priveste tema mesajelor anterioare, privind decontarea sau rambursarea cheltuielilor, sau m-am exprimat eu gresit, sau nu am fost inteles. Ma miram de faptul ca in Bulgaria se fac "schimburi Barter" participare <> rezervor de CNG sau rambursarea unui rezervor echivalent de benzina insa numai pentru participantii straini. Mi se pare ridicol ca romanul din Giurgiu care merge la Sofia sa fie rambursat insa bulgarul din Rusciuk care face exact 5 km mai putin nu. Este stupid.

La FREMO incercam sa ne ajutam unii pe altii, insa nu exista un "sponsor" al unei intalniri care sa participe efectiv la costuri in scopul de a-si face reclama. Exista exentual o municipalitate sau o institutie care ne pune la dispozitie sala de intalnire pe gratis sau mai ieftin (ea se plateste din casa FREMO, care se umple din cotizatiile noastre), exista oameni care intervin pe langa oficii de turism pentru a avea un pret preferential la hoteluri si case de oaspeti, etc. La Praga avem o asociatie ceha, Zabavov, cum spuneam mai sus, care organizeaza totul (mese de pranz si de seara, plimbarea prin oras cu tramvaiul de epoca) si care de multe ori da mai mult din buzunarul propriu decat primeste inapoi de la noi, cei veniti din alta parte.

Este si unul din scopurile FREMO - care va reamintesc, este Cercul de Prieteni al Modelismului Feroviar European si este non-profit - sa traiasca doar prin cotizatiile membrilor activi si sa nu depinda la intalnirile sale de nimeni din afara. Se va accepta oricand o donatie din partea unui membru, insa in nici un caz participarea unui sponsor cu scopul de a-i face reclama acestuia.
toate cele bune,
HR
cftt
Mesaje: 286
Membru din: Dum Feb 07, 2016 8:07 pm
Contact:

Mesaj de cftt » Vin Feb 12, 2016 9:25 pm

personal ma abtin sa fac " judecati de valoare " daca nu sunt in cunostiinta de cauza, nu amestec o expozitie de acum 3 ani de la Sofia ( fara nicio sponsorizare) cu o expozitie ce va fi in mai, ar fi stupid, fiecare expozitie internationala la care am participat pana acum nu a avut reclama de la vreun sponsor, sursele din care s-au sustinut anumite cheltuieli ale participantilor au fost strict ale organizatorilor, pe de alta parte nu vad nimic rau daca o societate de transport feroviar la o anumita aniversare a ei suporta la o expozitie de modelism feroviar organizata cu aceasta ocazie cateva rezervoare de GPL pentru transportul expozantilor veniti din Polonia, Germania, Cehia, Ungaria, Serbia si Romania, restul cheltuielilor acestora fiind suportate de fiecare in parte
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Vin Feb 12, 2016 9:51 pm

Nu, nu este nimic rau in aceasta, insa nu poate fi vorba de o intalnire FREMO pentru ca modul organizatoric contravine principiilor si regulamentului nostru de functionare. Mai departe, cum apreciaza fiecare in parte o asemenea actiune de sponsorizare este o chestiune personala. Am amintit numai ca asa ceva nu face parte din dezideratele FREMO si ca nu corespunde cu filozofia Cercului de Prieteni.

Asa cum spuneam, nimeni nu va refuza la FREMO un sprijin material dezinteresat, fie din partea unui membru sau a unei asociatii partenere. Insa FREMO nu se va lega niciodata de o firma comerciala in masura in care o actiune a noastra ar putea fi folosita de aceasta in scopuri publicitare. Ne servim noua, nu altora, acesta este si scopul unei asociatii non-profit de drept german (si probabil si de drept roman, nu cunosc legislatia din Romania in acest domeniu).

Pentru modelistul participant, diferenta este mica si in cele mai multe cazuri irelevanta: o actiune ca cea din Bulgaria nu poate aparea in caldendarul oficial FREMO (vezi [Link Removed for Guests] ) pentru ca nu poate fi organizata de catre Cercul de Prieteni din motivele enuntate mai sus. O asemenea actiune o organizeaza o asociatie locala, cu sprijinul unui sponsor, si aceasta poate invita cu cea mai mare placere membrii FREMO de pretutideni sa participe. Asta este tot. Insa ea nu poate fi calificata drept "intalnire FREMO" cum a facut in mod gresit Frank mai sus.

Organizatorii bulgari au scris corect:
Scales:

TT- scale according to the FREMO rules

N - scale according to the FREMO rules

H0 - for BULMARKET train traffic only

Only DCC accepted!!!
toate cele bune,
HR
Avatar utilizator
Frank_L
Mesaje: 90
Membru din: Mie Oct 23, 2013 12:00 am
Localitate: Uelzen, Germania
Contact:

Mesaj de Frank_L » Vin Feb 12, 2016 11:50 pm

Dar nu am spus c㒠aceasta este o întâlnire FREMO.

Este esenţial ca în imediata apropiere a România o întâlnire cu conducerea dup㒠reguli FREMO.

Cred c㒠începuturile sunt în Bulgaria. Gruparea N este prea mica pentru pe propriile picioare. Dar dac㒠grupul creşte, ceea ce este, probabil, un grup FREMO reală’.

Am vedea, de asemenea începuturile în România. Poate avem în România atunci un grup de FREMO.

Dar, în acelaşi timp, este sponsorizarea o soluţie. Sau conectarea la un alt eveniment mai mare.

Ich hab doch gar nicht gesagt, dass das ein FREMO-Treffen ist.
Entscheidend ist, dass in der Nähe von Rumänien ein Treffen ist mit Fahrbetrieb nach FREMO-Regeln.
Ich denke, dass das die Anfänge sind in Bulgarien. Die N-Gruppe ist zu klein um auf eigenen Beinen zu stehen. Aber wenn die Gruppe wächst, dann wird das vielleicht eine echte FREMO-Gruppe.
Ich sehe auch die Anfänge in Rumänien. Vielleicht haben wir dann in Rumänien auch eine FREMO-Gruppe.
Aber in der Zwischenzeit ist Sponsoring eine Lösung. Oder das Anschließen an einer anderen größern Veranstaltung.


Noapte buna
Frank L.
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Sâm Feb 13, 2016 12:56 am

Dar nu am spus c㒠aceasta este o întâlnire FREMO.
Nu, insa la ce subiect suntem oare aici? Intalniri la piata? :grin:

Wohl nicht, aber welcher Thread ist das hier? Treffen auf den Marktplatz? :grin:

Lasand gluma la o parte si la modul cel mai serios, trebuie inteles un lucru si sper ca mesajul a trecut: FREMO este deschis in afara, oricine, chiar si cei care nu sunt membri pot participa la intalniri daca ne anunta in prealabil si in multe cazuri chiar si spontan, insa nimeni nu trebuie sa creada ca i se va face rambursarea sistematica a costurilor sale de drum, de cazare, etc. Nu a fost cazul nici la Praga (subiectul nostru) si nici la alte intalniri. Au existat insa multe cazuri in care, in limita posibilitatilor, unii membrii au dormit cu sacul de dormit in sala.

Das muss man wohl mit Google Translate oder die eigene Familie übersetzten, mir ist zu viel Arbeit :lol:
toate cele bune,
HR
cftt
Mesaje: 286
Membru din: Dum Feb 07, 2016 8:07 pm
Contact:

Mesaj de cftt » Sâm Feb 13, 2016 1:58 am

Frank, eu am inteles ca te refereai la sistemul de operare FREMO si iti multumim pentru promovarea expozitiei de la Ruse, imi pare rau ca nu ne putem intalni, pentru noi important este ca avem module ce pot fi operate dupa standardul FREMO la N, TT si H0 si de trei ani participam la intalnirile la care suntem invitati indiferent daca avem sau nu facilitati financiare in limita posibilitatilor noastre.
Scopul nostru este sa promovam modelismul romanesc la expozitiile internationale indiferent daca sunt sau nu in calendarul FREMO, sa ne intalnim cu vechi prieteni din alte tari, sa legam noi prietenii, sa aratam ce facem noi, sa vedem ce fac altii, faptul ca intalnirile la care am participat si noi au fost prezentate de ceilalti participanti din alte tari pe diverse forumuri, facebook, etc. au facut sa fim cunoscuti si eventual si apreciati
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Sâm Feb 13, 2016 2:15 am

Tocmai de aceea este important ca modulele voastre sa fie construite dupa standard FREMO sau cel putin segmentele de capat ale unei grupe de module sa fie compatibile cu standardele FREMO.

Am facut aceasta experienta la Praga. Multe segmente suedeze nu erau deloc compatibile cu standardul nostru si nu puteau functiona decat intr-o anumita ordine, insa nu a fost nici o problema deoarece in fiecare capat exista cate un modul FREMO.

Si gara lui Olaf, prezentata prin fotografiile mele de mai multe ori pe pagina 1 a acestui topic, lunga din semnal in semnal de 14 metri (!!!) este construita ca o unitate de sine statatoare, copia corecta a garii KA-Durlach din realitate catre 1982. Compatibilitatea cu un aranjamant FREMO se realizeaza prin patru segmente de capat, corespunzand cu cele patru iesiri ale garii reale, care sunt bine inteles fictive (in sensul ca nu corespund situatiei din teren) insa au profilele terminale dupa standardele asociatiei.

Pentru a ramane la subiectul acestui topic, nu cred ca e realist sa vorbim de o reuniune FREMO pe scara N in viitorul apropiat in Romania insa intr-adevar ce se face in tara vecina e un inceput. Nu mi se pare de asemenea nici realist sa credem ca vor veni oameni din Romania la Nied, la Hanau (Grossauenheim), la Vienenburg sau chiar la Rosenheim, insa Praga in octombrie 2017 mi se pare un obiectiv realizabil. Ce spui, Dragos? :roll:
toate cele bune,
HR
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Sâm Feb 13, 2016 2:23 am

Iata spre exemplu doua ipostaze ale garii lui Olaf (fotografiile ii apartin):
[Link Removed for Guests] [Link Removed for Guests]

Se vede clar trecerea de la reproducerea situatiei reale (pe o latime mare, 80cm sau si mai mult) la segmentele de tranzit fictive pe latime de 40cm care se pot cupla apoi cu orice modul FREMO de linie dubla.

Inca ceva: nu este nevoie neaparat ca modulele voastre sa reprezinte o unitate de sine statatoare, mai ales daca e vorba de linie curenta. Ni s-a intamplat de multe ori sa avem "bucata" de Sercaia a lui Frank in plina Germanie, un modul de curba cehesc intre unele germane s.a.m.d. Imperativele sunt cele ale traseului ales. Este insa foarte important sa se asigure o seriozitate absoluta din partea participantilor: cine si-a inscris modulele in caietul de participare si in FredL este obligat sa participe, nu ne putem permite sa ramanem cu un "gol" in mijlocul aranjamentului pentru ca Nea Cutare a gasit ceva mai bun de facut.

Experienta trecutului ne-a aratat ca e bine, mai ales la aranjamentele mari, ca modulele celor care au cele mai lungi drumuri de strabatut sa nu se afle in partile "sensibile" adica centrale ci in cele mai "marginase", pentru ca montajul sa poata inceapa chiar daca colegii sunt blocati pe cine stie ce autostrada sau i-a lasat masina in drum...
toate cele bune,
HR
Avatar utilizator
sogard_2003
Mesaje: 3589
Membru din: Mar Ian 19, 2016 8:07 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de sogard_2003 » Sâm Feb 13, 2016 10:55 pm

Horia , este posibil sa ajung la Praga, despre celalalte evenimente mentionate de tine nu am urmarit absolut nici o informatie .
""Acum, pe de laturi incep sa ramana<br>
Semnale, macazuri, vagoane si fum.<br>
Trec umbre de oameni cu steaguri in mana<br>
Si trenul, navalnic, se-asterne la drum.""    Colibri<br><br><br>
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Sâm Feb 13, 2016 11:19 pm

Urmatoarea intalnire de la Praga va fi in octombrie-noiembrie 2017; intalnirile in capitala ceha se desfasoara in ritm de doi ani. Asa ca iti ramane destul timp sa finalizezi modulele, sa realizezi cablajul conform normelor FREMO, sa le inscrii, etc. :lol:

Pentru celelalte intalniri din urmatoarele luni, am pus linkul catre ele ceva mai sus:
[Link Removed for Guests]

Pentru noi, cei de pe scara N, urmeaza Nied (Frankfurt am Main) la inceputul lui martie, apoi in mai intalnirea cea mare de la Grossauenheim (Hanau, tot langa Frankfurt am Main).
toate cele bune,
HR
Avatar utilizator
sogard_2003
Mesaje: 3589
Membru din: Mar Ian 19, 2016 8:07 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de sogard_2003 » Sâm Feb 13, 2016 11:59 pm

Punctul pe care tintesc acum este ca modulele sa fie perfect functionale pana in luna mai la expozitia de la Ruse . Partea de teraformare o voi atribui unui modelist cu mai multa experienta decat mine sau o voi face sub supravegherea si recomandarile acestuia . Talentul meu artistic este needucat :grin:
""Acum, pe de laturi incep sa ramana<br>
Semnale, macazuri, vagoane si fum.<br>
Trec umbre de oameni cu steaguri in mana<br>
Si trenul, navalnic, se-asterne la drum.""    Colibri<br><br><br>
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Dum Feb 14, 2016 1:38 am

teraformare
Iata un cuvant nou in limba romana, firma Noch pesemne ca se bucura. Spune si tu "constructia reliefului" sau "amenajare", de asemenea neologisme chiar nu avem nevoie, chiar daca unii le folosesc din belsug.

Atentie la conexiunile electrice ale modulelor, la prizele de curent tip "jack" folosite. Incearca sa respecti intocmai normele FREMO, iti va folosi pe viitor.
toate cele bune,
HR
Avatar utilizator
Frank_L
Mesaje: 90
Membru din: Mie Oct 23, 2013 12:00 am
Localitate: Uelzen, Germania
Contact:

Re: Intalniri FREMO - Hanau, Nied, Praga

Mesaj de Frank_L » Dum Oct 08, 2017 10:53 pm

Salut...

On 30 September-3 October 2017, the 8th International N-scale Convention was held in Prague.
It was a nice meeting with people from different countries. I joined the Bulgarians this year. So we could run some Romanian cars. The meeting was epoch 4 in the 70s. But for lack of suitable BDZ and CFR cars we have let cars from the 80s and 90s drive.
I would like to show a few pictures, even if I notice that I have made too few good photos. But maybe Horia still provides some photos.


În perioada 30 septembrie-3 octombrie 2017, la Praga a avut loc cea de-a 8-a Convenție internațională la scară N.
A fost o întâlnire plăcută cu oameni din diferite țări. M-am alăturat/împreună Bulgariei anul acesta. Așa că am putea conduce vagoane românești. Întâlnirea a avut loc în epoca 4 în anii '70. Dar din cauza lipsei de vagoane adecvate BDZ și CFR am lăsat vagoane din anii '80 și '90.
Aș vrea să arăt câteva poze, chiar dacă observ că am făcut prea puține fotografii bune. Dar poate Horia oferă în continuare câteva fotografii.

Am 30.9.-3.10.2017 war die 8. International N-scale Convention in Prag.
Es war wieder ein schönes Treffen mit Leuten aus verschiedenen Ländern. Ich habe mich dieses Jahr den Bulgaren angeschlossen. So konnten wir einige rumänische Wagen laufen lassen. Das Treffen war Epoche 4 in den 70er Jahren. Aber aus Mangel an passenden BDZ und CFR Wagen haben wir Wagen aus den 80er und 90er fahren lassen.
Ich möchte ein paar Bilder zeigen, auch wenn ich merke, dass ich zu wenig gute Fotos gemacht habe. Aber vielleicht liefert Horia noch ein paar Fotos nach.


ImagineImagine
ImagineImagine
ImagineImagine
ImagineImagine
Imagine

Noapte bună!
Frank
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5319
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Re: Intalniri FREMO - Hanau, Nied, Praga

Mesaj de Horia_Radulescu » Dum Oct 08, 2017 11:21 pm

Salut Frank,

Multumesc pentru postarea ta si pentru primele fotografii.

Eu inca nu am reusit sa le prelucrez pe ale mele si sa le fac "gata de forum". De cand m-am intors de la Praga am fost numai pe drumuri... Stress, stress si iar stress... :-(

O sa incerc sa pun pozele mele pe forum saptamana viitoare.

O seara buna,
toate cele bune,
HR
Scrie răspuns

Înapoi la “Expozitii”