Locomotiva electrica BR 111 Roco - imbunatatiri

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Prognosis

Well-Known Member
Trenulist
21 Iulie 2007
1.345
1
Slobozia
trenulete.info
WEBSITE
http://trenulete.info/
LOCATION
Slobozia
YOUTUBE
Prognosis
Locomotiva electrica BR 111 Roco - imbunatatiri

In sfarsit pe diorama de la Slobozia, ruleaza o locomotiva electrica performanta, gratie sponsorului ProDomus. Locomotiva este achizitionata prin prietenul OBIWAN .

Am decis imediat intrarea la depou fara programare pentru adaptarea luminilor pe baza de leduri. Asta pentru ca iluminarea pe becuri, desi merge foarte bine in digital, pe diorama mea analogica nu este eficient. Am folosit LED-uri alb-cald pentru farul central si pentru mersul inainte, si LED-uri rosii super-luminoase pentru mersul inapoi. In prima faza am extras circuitele cu becuri fara sa le distrug, pastrandu-le bine pentru situatia in care, Doamne fereste, sa ajung eu pe digital.
Apoi, am pozitionat ledurile amintite si am confectionat grupuri astfel incat sa intre exact cum intrau becurile in locasurile din sasiu.
Le-am legat electric direct pe placa centrala, in paralel cu alimentarile de la sine, dar inseriate cu cate un rezistor de 950 ohmi si in antiparalel. La fiecare post am pus grupuri similare deci alimentate separat fiecare cu rezistorul lor. Siatemul poate fi montat si pe digital cu precizarea ca legatura trebuie facuta exact acolo unde se cupla alimentarea originala a becurilor.



Totusi, sunt nemultumit de cum lumineaza. Ghidul de lumina precum si fanta din sasiul metalic sunt concepute pentru bec. Filamentul acestui da si in lateral lumina. Ledul insa o directioneaza numai in jos. Pentru inceput raman asa, locomotiva va iesi pe traseu, dar am dat dispozitie inginerilor din Depoul PanArin, sa gandeasca o alta schema de montare, pe baza de SMD-uri alb-cald si rosu, pentru a obtine o iluminare mai precisa si mai puternica. Ghidurile de lumina la aceasta masina nu sunt prea practice in raport cu LED-urile. Nu este o problema caci deja am idee despre ce si cum o sa fac. Voi reveni cu detalii...
 
Prognosis a spus:
...pentru situatia in care, Doamne fereste, sa ajung eu pe digital
Si e chiar asa de rau sa ajungi pe digital? :D
Atentie la conexiunile luminilor! Daca doresti ca locomotiva sa poata fi trecuta pe digital prin simpla inlocuire a conectorului dummy cu cel al decodorului, atunci trebuie sa realizezi in consecinta legaturile:

Mult succes! :aplauze:
 
Si e chiar asa de rau sa ajungi pe digital? :D
Nu Mircea! E dificil pentru mine in plan financiar. Astazi voi incerca sa fac pe baza de smd. Am alb-cald cu fir pe ele dar nu am rosii. Am smd rosu sa vad cum lipesc firele pe ele cu pistolul. Pe urma mai e problema fantelor prea mici in sasiul de metal daca stii cum e la aceasta locomotiva...
 
Am reusit azi sa refac sistemul pe SMD-uri. Din pacate, nu inteleg de ce, pozele facute in timpul lucrului sunt partiale si ciudate. Nu le pot valorifica. Nu stiu ce a avut camera foto. Am tot scos si pus la loc acel card si vad ca acum si-a revenit dar am pierdut pozele din timpul procesului de productie. Voi desface maine locomotiva pentru a fotografia din nou interiorul. Cert este insa ca am reusit.

 
sunt sigur ca vei realiza o catenara home made care ne va uimi. abea astept sa vad rezultatul pentru ca si eu voi fi nevoit sa apelez la catenara la un momentdat pe viitorul meu loc de joaca.
 
@MPU

Pentru legarea luminilor eu recomand aceasta schema:
http://www.info-trenulete.ro/img/lled2.jpg

deoarece permite ajustarea intensitatii luminoase pe fiecare culoare in parte. In plus permite conectarea la un decodor care are si F1 , F2 programabile cu mapping astfel incat sa se poata comuta independent luminile alb / rosu , sau aprinderea luminilor albe la ambele capete in cazul vitezei de manevra.
 
Observatie corecta, deci am "ajustat" schema :D

Valorile rezistentelor se calculeaza cu formula binecunoscuta:

R = (Ualim - nLed x ULed) / ILed

unde

Ualim = tensiunea de alimentare a montajului
nLed = numarul de LED-uri identice inseriate
ULed = tensiunea nominala la bornele unui LED din sirul inseriat
ILed = curentul nominal printr-un LED din sirul inseriat

In cazul de mai sus, cu cate un singur LED care ilumineaza un ghid de lumina, se ia nLED = 1.