Comanda macaze cu informatie pozitie

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

leynad72

Active Member
Trenulist
28 Decembrie 2008
157
0
Pitesti
LOCATION
Pitesti
Salutare la toata lumea.
As avea nevoie, daca ma poate ajuta cineva, de o schema pentru comanda macazelor cu informarea pozitiei cu 2 led-uri. (verde inainte si rosu abatuta de exemplu...ceva gen comanda de la Roco cod 10520)
Comanda macazului se face cu 2 touch-uri fara mentinerea pozitiei (comanda electromagneti), dar vreau sa am directia pe care am comutat semnalizata de un led.
Multumesc anticipat si va urez Sarbatori fericite tuturor !
 
Ce fel de actionare ai la macaze ? Daca ai electromagnet cu decuplare la capat de cursa, poti folosi un intrerupator basculant cu doua pozitii si doua randuri de contacte, primul rand fiind pentru comanda macazului iar al doilea pentru comanda ledurilor.
 
Da, din pacate electromagnetii nu au decuplare la capat, trebuie sa folosesc comutatoare fara mentinere.
 
Versiunea complicata ar fi sa folosesti un circuit integrat de exemplu 555 care poate fi facut sa se seteze si reseteze pe iesirea sa printr-un singur impuls scurt la intrarea sa dat de catre tastatura ta fara retinere. Insa ai un mic dezavantaj, daca electromagnetul este blocat si tu dai impuls vei vedea ledurile de stare cuplate datorita impulsului dat pe integrat dar macazul sa fie pe cealalta pozitie...
mai sapam sa vedem ce gasim.
 
Pentru o comutare eficienta a intreruptorului ar trebui ca ascesta sa fie montat chiar pe tija de actionare a acelor. Vorbesc de un intrerupator improvizat astfel incat elasticitatea acestuia sa fie suficient de mica astfel incat sa il poti comuta cu bobinele ce actionezi macazul acum. In felul asta ai garantia ca macazul este comutat. daca esti dispus sa schimbi actionarile atuci vei rezolva destul de usor problema ... insa esti dispus sa faci asta ?
 
Nu-mi permit momentan sa schimb actionarile, poate pe viitor...
Momentan trebuie sa fac panoul de comanda, am avut odata o schema dar nu mai stiu ce-am facut cu ea, e ceva asemanator cu vechile comutatoare ale selectoarelor de programe la tv-urile vechi, cele cu 8 sau 16 programe care comutau cu niste senzori si ramanea cate un led aprins in dreptul programului pe care te pozitionai...
 
Daca touch-urile sunt inseriate intre masa (-) si electromagneti se poate folosi un bistabil simplu din 2 tranzistoare NPN, 2 diode si 4 rezistente:



Daca touch-urile sunt inseriate pe alimentare (+) atunci se folosesc tranzistoare PNP, iar diodele si led-urile se inverseaza.
 
@dac

Mersi mult pentru schema. Am totusi cateva intrebari, sper sa nu fie cu suparare...
Diodele banuiesc ca sunt 1N4..., tranzistoarele probabil BC-uri(?) sau BD-uri(?), dar rezistentele ce valori au ? R3 si R4 sunt cu un cap la alimentare (+) ?

Acum, in alta ordine de idei, problema ar fi ca eu comand electromagnetii in alternativ, n-am idee daca merg comandati si in continuu, am sa incerc azi sa vad...ca daca nu merg cred ca se complica lucrurile putin...
 
Tranzistoarele sunt NPN poti folosi BC546 de exemplu, rezistentele alea sunt legate intradevar la plus, iar electromagnetii poti sa ii alimentezi cu succes si cu curent continunu, numai sa nu fie necesar sa schimbi polaritatea.... :D
 
Se mai poate face o chestie mult mai simpla, adica montezi la intrerupator impreuna cu motorul de macaz un semafor de manevra la care albastru inseamna ca e pe direct si alb e pe abatere, foarte simplu.
 
alta varianta ar fi sa folosesti un releu latch (bistabil), model AZ850P2-12 produs de ZETTLER.
e cam 9 lei bucata si se gaseste la magazinele din Romania, eventual la comanda, dar se aduce in 5-7 zile.
ar inlocui cu succes schema lui dac, daca nu vrei sa te apuci de facut circuite electronice
 
Intr-adevar un releu bistabil ar fi cea mai simpla solutie dar se pare ca sunt greu de gasit si oricum ai nevoie de tensiune continua pt. comanda ledurilor.

Tranzistoarele pot fi BC639, R3 si R4 limiteaza curentul prin leduri si au 1,2 kohmi pt. o alimentare la 14-16V, R1 si R2 au 27 kohmi, iar diodele sunt 1n4007.

Pt. comanda electromagnetilor poti folosi curentul continuu - folosesti o punte redresoare si un condensator de 1000uF / 25V.
 
@leynad72

zici ca actionezi electromagnetii in AC, esti cumva pe Marklin? ;)
si releele nu-s chiar asa de greu de gasit. de cate bucati ai avea nevoie? ca parca mai am eu cativa...
 
@saebbs

Nu, nu sunt pe Marklin...ii actionez in AC pentru ca sincer n-am incercat niciodata in DC, si asa am "mostenit" macazele cu un traf vechi de la Piko, care are separat o iesire AC pentru macaze, semnale, etc.
Relee am gasit pe net (mersi mult pentru sfat) undeva pe la 6,5 lei/buc, am nevoie de 18 buc.
 
aha, am inteles. deci nu ar fi o problema sa-ti "upgradezi" sistemul cu o punte redresoare si filtraj.

poti alimenta releele astea atat in AC cat si in DC. vezi ca exista pe mai multe tensiuni, acel "-12" de la sfarsit. mai exista si pe 24v dar si pe tensiuni mai mici dar nu cred ca e cazul.
eu le-am folosit ca sunt mici si imi intra sub terasamentul de la Marklin :) si de lene, bineinteles, ca sa nu mai muncesc la montaje electronice :D

18 bucati? mamaaaaaaaa!! n-am atatea! :D

bafta si "La Multi Ani!"
Seba
 
@saebbs : zicea omu ca nu vrea sa aiba comanda permanenta pe bobinele de la macaz, cel putin asta se zicea la inceput, nu de alta da poate le arde pt ca nu are autodecuplare la ele. cu releu sau fara releu, tot acolo ii, adica nu poate comanda bobinele.
si pt 2 leduri amarate nu merita sa pui latch relay, parerea mea.

@laynad72: ce vrei tu se cheama TCO adica un display care iti arata exact starea macazelor si pozitia trenurilor pe diorama. se poate face dar e multa munca si nu stiu daca a facut cineva p/aci asa ceva. oricum , bafta
 
doru, pai nu va avea comanda permanenta pe bobinele macazului...

bobinele releului sunt puse in paralel cu electromagnetii macazului si nu primesc tensiune decat atunci cand este apasat touch-ul de comanda

releul latch are 2 bobine si e suficient un impuls ca sa comute. si ramane asa, chiar dupa ce tensiunea de comanda dispare! BI-STABIL, asta inseamna.

iar 6-7 lei (la cat le-a gasit) imi pare un pret rezonabil, mai ales ca nu mai faci decat sa legi firele iar releul este extrem de mic!
 
dac a spus:
Daca touch-urile sunt inseriate intre masa (-) si electromagneti se poate folosi un bistabil simplu din 2 tranzistoare NPN, 2 diode si 4 rezistente:



Daca touch-urile sunt inseriate pe alimentare (+) atunci se folosesc tranzistoare PNP, iar diodele si led-urile se inverseaza.

Am incercat schema asta, dar ceva nu merge...cand alimentez circuitul, unul din led-uri sta aprins, actionez touch-ul celalalt, se aprinde intr-adevar celalalt led iar primul se stinge, dar numai cat mentin contactul, daca tin apasat pe touch. Daca eliberez touch-ul, totul revine la starea initiala cu primul led aprins. Am gresit undeva sau schema e de vina ? Am folosit tranzistoare BC548 si diode 1N4148, astea le-am avut la indemana, dar nu cred sa fie din cauza lor.
 
Verifica corectitudinea conexiunilor; sunt ledurile identice ?
 
Ei bine, iata ca am fost nevoit sa realizez si eu cateva bistabile de acest fel deoarece am avut de comandat 16 macaze cu bobine fara decuplare la capat de cursa.
Am realizat cele 16 bistabile, le-am legat pe toate la aceiasi alimetare, totul functiona perfect fiecare led afiseaza pozitia corespunzatoare.

Bun, in momentul in care introduc in circuit chiar si un singur electromagnet atunci cand il actionez absolut toate bistabilele revin pe aceiasi pozitie sa zicem ledul rosu, practic ca un fel de resetare. De ce oare ? Schema este respectata cu strictete.

Cablurile sunt destul de lungi la cele 16 macaze, intre 1 si 2 metri fiecare. Ce sa fie de vina pentru aceasta resetare ?