Actionarea macazurilor cu un servo in sistemul analogic

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

wlab7180

Active Member
Trenulist
25 Noiembrie 2008
156
0
Oradea
LOCATION
Oradea
Buna ziua tuturor!
Aceast mod de actionare a macazurilor(si nu numai a lor) se adreseaza in mod special celor care folosesc sistemul analogic si isi doresc ca miscarea de schimbare a macazului sa fie mai aproape de realitate. Am cautat pe forum si nu am mai gasit o astfel de actionare de macaz in sistem analogic. Daca nu am cautat prea bine si acest subiect a mai fost dezbatut, imi cer scuze si rog administratorii forumului sa inchida acest post.
In continuare, va prezint un scurt film pentru a vedea cum se misca un macaz cu ajutorul unui servomotor comandat de un simplu si simpatic LM 555.



Scuzati calitatea imaginii; posibilitatile sunt limitate . :)
In cazul in care subiectul prezinta interes, putem discuta pe marginea lui.
 
Schema de la care am plecat nu imi apartine si o puteti gasi aici: http://www.robotoid.com/appnotes/circuits-servo-control-with-555-timer.html
Aceasta schema am adaptat-o la cerintele noastre, prin adaugarea unui comutator cu doua pozitii si a inca unui potentiometru. Comutatorul are rolul de a comanda pozitia macazului, iar cele doua potentiometre(sau rezistente variabile) au rolul de a ajusta plaja de lucru a servomotorului, astfel incat, miscarea acestuia sa fie foarte precisa. Intre timp am reusit sa desenez si schema acestui circuit.



In plus, am mai adaugat la acest montaj si doua intrerupatoare pentru confirmarea pozitiei macazului. Daca dorim o polarizare a inimii macazului, aceasta se poate face folosind semnalul de la unul dintre intrerupatoare, cu care vom comanda releul de polarizare. Iata cum se face confirmarea pentru fiecare pozitie a macazului.
 
Salut,

am vazut acum schema si am o nelamurire. Care-i rolul comutatorului S1 din schema ta?

Merci,
Liviu
 
Prin S1 se realizeaza modificarea timpului de incarcare a condensatorului C1, plecand de la ideea ca semireglabilii R5 si R4 sunt reglati la valori diferite.
 
Ai dreptate, pana la urma m-am prins si eu (mi-a luat ceva sa ma prins ca potentiometrii pot avea valori diferite :D ).