Switch Pilot un decodor excelent

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

pcg

Well-Known Member
13 Iulie 2016
368
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salut ,

Dupa o noapte pierduta , pentru a intelege functionarea si avantajele noilor decodoare SwitchPilot , iata si rezultatele :


1.Pret excelent pentru un decodor cu 4 iesiri.
2.Poate fi folosit si pentru macaze si pentru lumini (led-uri , semafoare).
3.Pentru machete mici nu se alimenteaza separat. Functioneaza cu tensiunea furnizata de statie.
4.Fiecare iesire din cele patru se poate configura separat dupa cum urmeaza:

a)alimentare in puls de durata determinta (folosita la macaze, bariere ,etc.)
b)alimentare continua (folosita la semafoare sau alte lampi)
c)bistabil (presemnalizare la trecerea la nivel peste calea ferata)
d)fade in - fade out (schimbarea luminii la semafoare cit se poate de realist).


Extensia Switch Pilot nu poate fi folosita decat impreuna cu Switch Pilot. Cele patru adrese ale SwitchPilot-ului sunt practic dublate pe extensia care este prevazuta cu relee. Este utila in cazul consumatorilor mai mari , gen motoare sau becuri de intensitate mai mare.

ATENTIE.

Adresa se poate programa de la orice tip de statie, dar iesirile celor patru porturi nu se pot programa decat cu statii care sunt prevazute cu posibilitatea scrierii CV-urilor. Default , decodorul vine programat cu toate iesirile in puls , pentru a nu se arde din greseala bobinele macazelor.

Poza inculpatului si un filmulet , iesire programata bistabil cu fade-in <>fade-out (stingere si aprindere lenta)


http://www.cpsolution.ro/movies/MVI_5348.html


img_5349.jpg
[/url]
 
O intrebare:
Pini FbA si FbB la ce folosesc ?
Din ce am citit sunt niste indicatori de stare ?
Anume ce se leaga la ei si cum raporteaza sau primesc o stare?

Ma interesa daca pun un motor de macaz normal pe cele 3 fire mijloc A,B si comun, as putea leaga la Comun cu FbA si comun cu FbB un led care sa fie la un semafor ca sa imi raporteze starea macazului ?
Bineinteles led in serie cu rezistenta.
Daca nu alta solutie ?!

Multumesc !
 
da poti sa legi un semafor in acest fel.partea de feedback se refera la primirea unui semnal inapoi practic tot de la motorul macazului.decodorul citeste informatia primita si in functie de centrala it va arata ca starea intrarilor auxiliare este schimbata.
 
Salutare,
@pcg, am o rugaminte daca nu cer prea mult,...poti sa postezi o poza cu extensia desfacuta, adica fara carcasa in care sa se vada placa de circuit imprimat si componentele de pe ea.
Merci
 
nu prea ai ce sa vezi ,procesorul lor este dedicat special esu.poate fi pic,atmel,nec.....in rest are porti logice ,tranzistoare de comanda si sursa de alimentare.
 
sogard_2003 a spus:
da poti sa legi un semafor in acest fel.partea de feedback se refera la primirea unui semnal inapoi practic tot de la motorul macazului.decodorul citeste informatia primita si in functie de centrala it va arata ca starea intrarilor auxiliare este schimbata.

Daca am inteles eu bine depinde de centrala si tip motor macaz. Centrala este roco multimouse iar ca motor tillig profi. Problema este daca ledul de pe pozitie A o sa ramana aprins atata vreme cat macazul este pe A si o sa se schimbe pe B cand se muta si macazul pe B. Deci ledul ramana aprins nu doar clipeaste in momentul impulsului care il da spre motor?
 
din cate am citit eu in manual starea iesirilor poate fi de mai multe tipuri.pe tine in cazul semaforului te intereseaza o iesire de tip continuu.
cel mai bine este sa consulti manualul pentru ca eu nu il am langa mine.vezi pe net la esu.
 
Salut sogard_2003
iti multumesc pentru poza este OK insa ce ma interesa pe mine este extensia
(Switch Pilot Extension) placa cu relee. daca se poate ii faci te rog o poza si la
extensie.
Eu am un Switch Pilot Servo (noutate de aparuta anul trecut tot la ESU)
si pantru a comanda macazele in mod realist foloseste servo mecanisme dar si
releu pentru cele de tip electrofrog. in momentul cand acele macazului ajung la
jumatatea distantei dintre cele 2 pozitii direct si abatut, releul aferent din extensie schimba polarizarea acelor. timpul de actionare poate fi reglat pana la 5 secunde daca nu ma insel.
Multumesc
 
Iesirile pot fi programate indivdual? Sau merg in bloc? Adica poti lega 2 servo si 2 semnale cu fade?
 
Buna ziua colegi...
Sunt novice in electronica asta ca sa ma exprim elegant :p ....si ma intereseaza sa incerc si eu tehnica aceasta a manipularii servomecanismelor pentru macazele H0.:lol:
In aceasta ordine de idei , am inteles ca o varianta buna pentru comanda ar fi SwitchPilot-ul Servo de la ESU 51802.
Pentru ca in principiu doresc sa ma extind pe o viitoare diorama cu minim 40 de macaze :lol: as avea cateva intrebari pentru cei mai priceputi si anume :
- acest dispozitiv poate fi instalat la o luminoschema de control cu linii si macaze ? deoarece eu asa doresc sa comand diorama prin butoane de manipulare individuala a macazelor ...si nu prin multimaus-ul Roco de care dispun si eventual ce implica aceasta modalitate de utilizare....:roll:
- daca am inteles bine , cu acest dispozitiv se pot comanda 4 servomecanisme , as vrea sa intreb ce alte facilitati asigura dispozitivul respectiv daca asigura contactul la inima polarizata a macazelor in functie de pozitia de manipulare a acestuia ( din ce am citit aici...nu am inteles exact..imi cer scuze daca cumva nu am inteles eu bine...) , daca eventual asigura un contact de control al pozitiei pe care se afla macazul manipulat si/sau eventual daca mai asigura si alte facilitati...
Ma intereseaza aceste aspecte deoarece sunt interesat sa achizitionez pentru inceput un astfel de dispozitiv in vederea efectuarii de probe si sper sa gasesc la cei dintre dumneavoastra mult mai priceputi , raspunsuri la intrebarile mele pentru care va multumesc anticipat ! :oops:
 
Daca vrei sa comanzi manual actionarile macazurilor, un panou ANALOG cu butoane legate direct este suficient.

Switchpilot este util daca vrei sa comanzi DIGITAL actionarile, fie din MMaus, fie din PC.
 
Salut Big_boy,

1. si in analog si in digital se folosesc iluminoscheme. Cele analog sunt confectionate asa cum spunea DAC, cu butoane legate direct la actionarea macazurilor. Cele in digital, sunt (deobicei) conectate pe un bus (Loconet, XpressNet) la centrala digitala, si comenzile spre decodoare se transmit prin intermediul centralei. Chiar si Roco avea la un moment dat un dispozitiv dedicat pentru comanda decodoarelor de accesorii (macazuri, semnale), numit Route Control (Roco 10772), care se conecta la portul slave a statiei Roco, si era folosit intr-un mod "mai comod" pentru comanda decodoarelor de macaz. Alte sisteme care permit utilizatorului sa-si configureze iluminoschema dupa necesitatile personale folosesc cateva elemente tipizate, din care se pot construi iluminoscheme complexe ( de exemplu a firmei Uhlenbrock, numita Track Control). Iluminoschema astfel construita se conecteaza la statia Uhlenbrock pe busul Loconet.

La expozitiile Trainsfest 2012 si 2013 am folosit si noi ceva asemanator la garile Iasi/Brasov si Blandiana. In pozele lui Florin Vornicu se vad aceste iluminoscheme, adaptate celor 2 gari. Si aici au fost folosite cateva elemente "mozaic" (de fapt erau doar 2 elemente, unul pentru macaz stanga, altul pentru macaz dreapta, care contineau butoanele de comanda si LEDurile de stare directa/abatuta), restul pieselor de "mozaic" erau bucati de plastic vopsit (eventual trasat cu simbolul sinelor)




Iluminoschemele erau conectate pe busul Xpressnet la centrala Roco, si decodoarele primeau comanda pe semnalul DCC, nu era nevoie de cablare separata, doar actionarea macazurilor (bobine duble Peco) erau conectate la iesirile decodorului de macazuri.

2. in cazul Switch Pilot al lui ESU, intrarile FB sunt (erau) dedicate citirii pozitiei macazurilor. In aceasta familie de decodoare ESU a implemental RailCom-ul, sa faca posibil transmiterea starilor catre statia centrala. Pe moment insa specificatiile RailCom sunt destul de neclare, pentru ca ESU a trecut la RailCom Plus, si specificatiile deocamdata nu sunt publice. In cazul unor diorame automatizate, cu eventuala comanda de la un calculator, este totusi recomandat citirea starilor (macazurilor). De obicei elementul de actionare are un intrerupator (sau contacte) care se pot folosi pentru semnalizarea acestei stari. Informatia poate fi transmisa statiei digitale, sau calculatorului, care va sti astfel daca macazul se afla in pozitia corecta sau nu. Pentru transmisia catre statie/calculator se folosesc aceleasi module care sunt utilizate la transmisia informatiei de tronsoane ocupate ( module S88 sau module Loconet pentru feedback). Tot elementul de actionare are si contactul (contactele) care permit comutarea polaritatii inimii macazurilor. Peco foloseste de exemplu un comutator care se monteaza sub acele macazurilor, si se poate folosi atat pentru comutarea polaritatii, cat si pentru transmisia starii catre statie. Actionarile Tillig/Conrad de exemplu, sunt realizate cu motoare de curent continuu, cu limitatoare de cursa la capete, si mecanic din constructie au 2 perechi de contacte care pot fi folosite pentru aceleasi functii. In general si la actionarile de tip servo (cu motoare servo), exista disponibile o (sau doua) perechi de contacte utilizabile in acelasi scop. Asemanator este realizat si actionarea Tortoise (motor de curent continuu, contacte disponibile). Exista si actionari care au decodorul incorporat si ofera la fel contacte pentru transmiterea starilor.

Cele bune,
Gyuri
 
Multumesc colegilor pentru raspunsuri...
As vrea sa revin si sa va rog sa ma indrumati pentru initierea in ceea ce priveste comanda unei viitoare diorame in sistem digital (m-am hotarat in cele din urma si din sfaturile lui DAC sa ma orientez totusi spre digital...) pe un PC/laptop cu un soft adecvat.
In acest sens am citit cu atentie topic-urile de pe forum insa la final am capul cat o "banita" si sunt destul de confuz.
Ce am priceput este faptul ca pentru inceput am nevoie pentru conectarea la PC/Laptop pe linga centrala Roco cu MMaus si booster 10764 pe care o detin si de NanoX-S88+Minimaus+GenLI-S88
De asemenea ma intereseaza ce dispozitive pentru actionarea macazelor prin servomecanisme (cat mai multe pe un singur montaj ) am nevoie si care sa lucreze cu softul de comanda (Rocrail am vazut ca se utilizeaza pe aici deoarece ar fi Free si are si limba Romana...sau ce alt soft recomandati ? )
In aceste conditii ma intereseaza daca puteti sa ma indrumati de unde as putea achizitiona aceste montaje si la ce pret....pentru initierea in tainele digitalului ...

Astept oferte si pe PM ...

Multumesc anticipat !