Programator decodoare

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.405
244
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Desi sunt adept convins al analogului, am ajuns la concluzia ca ar fi momentul sa "intru si eu in rand cu lumea", drept pentru care de curand am luat cateva decodoare ESU LokPilot Basic. Si pentru ca sa inteleg mai bine "cu ce se mananca" am citit tot ce am prins pe net...

Astfel, in timp ce sistemul digital Piko permite numai programarea adreselor decodoarelor, cel de la Roco accepta si modificarea CV-urilor (variabile de configurare), dar nici unul nu poate citi si nici verifica modificarile efectuate (cu exceptia unor variante mai complexe si evident mai scumpe :( )

Cautand pe net am dat insa peste DECPROG un programator "home made" pentru decodoare care impreuna cu softul aferent PROLOK poate scrie si CITI valorile CV-urilor :!: M-am decis asadar sa-mi sacrific weekend-ul trecut si iata ce a iesit:

http://www.23hq.com/23666/2628845_a0a52554360814b7a3449f99d1faac40_standard.jpg
http://www.23hq.com/23666/2628849_1c5148c35f244189b664a6d927fdfcd9_standard.jpg
http://www.23hq.com/23666/2628868_ed981a55b1f18331e7042af0ca690b0a_standard.jpg
http://www.23hq.com/23666/2628869_65adfdc1d6f9256d051b7810f6f6d8ba_standard.jpg
 
Culmea este ca functioneaza !!! si de 2 zile ma tot joc cu valorile registrilor :!:

Softul are multe hibe si nu merge decat in "direct programming mode", dar important este ca poti modifica CV-urile si poti verifica modificarile facute si - cel mai important - are o functie de "factory reset" care functioneaza aproape perfect (o sa vedeti de ce).
 
Gata! acuma se vad.

...
Documentandu-ma in privinta functionarii programatorului, am inteles si de ce este greu sa citesti registrii din decodor:
Citirea se face trimitand spre loco nr cv-ului urmat de valoarea lui. Daca valoarea coincide cu cea inscrisa atunci decodorul trimite un puls de curent de min 60 ms catre motor. Astfel apare un consum suplimentar de curent pe care programatorul trebuie sa il simta. Programatorul practic ghiceste trimitand diferite valori pana ce decodorul raspunde cu acest impuls... Si aici apar probleme: de ex loco Hercules nu raspundea deloc - se pare ca impulsul de curent prin motor era prea mic si nu era sesizat de programator.
 
Pentru astfel de situatii decodorul trebuie deconectat din locomotiva si conectat direct la DECPROG care are o sarcina de 15 ohmi ce substituie motorul. (vezi poza a 4-a)

E posibil sa fie si vina celulei de filtraj de la bornele motorului care sa "fure" impulsul respectiv. Nu am avut probleme cu citirea decodoarelor montate pe BR290 Roco si Taurus Piko.
 
Si acum cate ceva despre decodoarele ESU LokPilot Basic.

La prima vedere sunt... basic ! Ba chiar mai "basic" decat scrie in prospect !!! Asta in sensul ca are doar cateva CV-uri configurabile (si care nu prea corespund cu cele inscrise pe cartonul cu care sunt livrate :?:

Ba mai mult cartonul e -evident- in germana; cautand pe net am gasit un prospect pt. Lokpilot Basic cod 52690 (acelasi) care e in engleza dar !!! unele CV-uri difera ca valoare :?: :?: (si evident nu corespund nici cu citirile mele)

Ceata mare...
 
Oricum, am scanat toate valorile uzuale ale CV-urilor din aceste decodoare si avem asa:

CV 1 adresa loco : val init = 3 , programabila = 0-127
CV 2 viteza min : val init = 3 , programabila = 0-63
CV 3 acceleratie : val init = 8 , programabila = 0-63 dar in acest interval nu toate valorile sunt acceptate, de ex. odata modificata nu mai poti rescrie 7 sau 8 nici macar prin "factory reset" care initializeaza toate celelalte CV-uri....
CV 8 este read only si contine 151 codul fabricantului
CV29este read only si contine 2 (adica 28 trepte de viteza)
CV54 si CV55 regleaza BEMF (compensarea de sarcina)
CV54 val init= 32 programabila = 0-58
CV55 val init= 24 programabila = 0-54
si cam atat !!!
mai exista defapt vreo 50 de CV-uri toate read only si toate cu val 0 (au probabil semnificatie interna pt decodor)
 
Ma surprinde absenta totala a :
CV 4 decelerare
CV 5 viteza max.
CV 7 nr. versiune
CV49 control comp. sarcina
CV51 control mod franare
CV63 intensitate lumini
si care apar pe cartonul-prospect...

Initial am suspectat o functionare defectuoasa a programatorului dar rezultatele sunt identice pt cele 3 decodoare si constant reproductibile.
 
felicitarile mele, domnu'. excelent. tu si cu elef sinteti meseriasi. vrei sa pui si schema de la programator si sursele?
 
Gasiti tot ce este necesar (schema, lista piese chiar si cablaj) la : http://www.geocities.com/OzDCC/decprog.htm

Piesele sunt uzuale si se gasesc usor. Din trei soft-uri care ar fi trebuit sa mearga cu programatorul mie mi-a functionat numai PROLOK.

Cablajul nu prea mi-a placut si era dubla fata asa ca l-am refacut.
Am mai operat si alte cateva ajustari care sa mareasca sensibilitatea la citire (am inlocuit becul auto de 12 V 18 W - eu pusesem de 21 W - cu o rezistenta de 58 ohmi la 0,5 W), precum si rezistentele ce limiteaza curentul prin LED-uri pt ca se aprindeau prea tare ( 1K -> 4 K )

Cred ca programatorul este binevenit tuturor celor ce activeaza in "digital" ! :D
 
mpursu a spus:
Statia digitala LenzSet100 citeste si afiseaza valorile reale ale CV-urilor, atat inainte cat si dupa modificare :aplauze: :aplauze: :aplauze:


si costa...??? eu am dat sub 50 ron pe piese... 8)
 
CV-urile sunt registri pe 8 biti deci pot contine o val. intre 0 - 255.
Programatorul ar trebui sa trimita succesiv pana la 256 de valori pt citirea unui CV.
Totusi, DECPROG nu procedeaza asa ci ceva mai inteligent: :idea: testeaza bitul 0 odata pt val 1 si apoi pt val 0; daca decoderul nu raspunde la nici una din valori DECPROG presupune ca CV-ul respectiv nu exista.
Daca decoderul raspunde, programatorul testeaza apoi succesiv la val 1 ceilalti 7 biti. Astfel, cu numai 9 pasi el determina valoarea din registru.
 
Salve Dac !
Eu am un programator ESU , in principal pt inregistrat sunetele pe decodoare , dar citeste si Basicurile.
Ai un screenshot in care apar si valorile lipsa, daca iti foloseste in "cruciada" ta, pt care te felicit !!! :D


rally

PS>>> Valorile sunt cele din fabrica, nu am umblat la ele. :bye:
 
Desi e cam ciudat, este posibil ca DECPROG sa nu reuseasca sa citeasca unii registri; mai studiem problema... :cafea:

Acuma, cine stie cat costa un ESU LokProgrammer...??? :D
 
Se pare ca Decprog este o clona a lui Digitrax PR1 despre care se spune ca merge perfect cu decodoarele Digitrax, dar mai da rateuri cu cele ale altor marci.

O cauza a problemelor PR1 ar fi sursa de alimentare, acesta necesitand o tensiune f. bine filtrata in intervalul 16 - 18 V. Masurand tensiunile de pe Decprog am gasit valorile +15,6 V si -15,2 V, drept pt. care am modificat redresarea monoalternanta cu una bialternanta si am obtinut tensiunile de +16,2 V si -15,8 V, insa fara nici un rezultat.

Desi Decprog nu reuseste sa citeasca CV-urile 4, 5, 49, 63, se pare ca totusi este capabil sa le scrie, decodorul raspunzand cu OK !
 
Sincer sa fiu ma asteptam ca ori sa merga ori nu, in nici un caz sa citeasca CV-urile "pe sarite".

Am mai descoperit si ca are importanta asezarea loco pe sine, intr-una din pozitii nu citeste deloc (de asta aveam probleme cu Hercules - am intors-o si acum o citeste la fel ca pe celelalte....) :?: :!: