DIFERENTA ANALOG-DIGITAL

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
manlif2_0 a spus:
mpursu a spus:
In plus, motorul locomotivei analogice este foarte puternic solicitat in acest regim, din cauza "ping-pong"-ului plus-minus-plus-minus, deci pot sa apara supraincalziri. Concluzie: este bine sa NU rulam locomotive analogice pe cai ferate digitale, chiar daca statia ar fi in stare de asa ceva.
stati ca ma bagarati in ceata.... DCC sau digitalul in DC nu e curent continuu peste care este suprapus semnalul digital de comanda? sistemul descris de mpursu nu e digitalul AC de la maerklin?

Ai doar doua fire, corespunzatoare celor doua fire, atat pentru alimentare cat si pentru comanda in DCC, iar pe doua fire nu ai cum sa suprapui nimic. Pur si simplu, in loc sa fie curent continuu cu tensiunea fixa, cum e in clasicul sistem "analog" de curent continuu, in DCC se trimit trenuri de impulsuri care contin si comenzile pentru diverse decodoare din sistem. Iar in timpul in care se trimit trenuri de impulsuri, nu ai cum sa ai altceva pe sine.
 
@myrcea
Tot 2 fire are si telefonia fixa si pe langa banda audio reusesc sa incapa si sub-benzile "up" si "down" ale ADSL-ului cu o gramada de canale si jdemii de biti. Deci, se poate !
 
dac a spus:
@myrcea
Tot 2 fire are si telefonia fixa si pe langa banda audio reusesc sa incapa si sub-benzile "up" si "down" ale ADSL-ului cu o gramada de canale si jdemii de biti. Deci, se poate !

Foarte tare!!
Doar ca e putin diferita modularea (in amplitudine sau PCM) utilizata in telefonie si, implicit, ADSL fata de modularea in durata (sau PWM) utilizata in protocolul DCC. Dar, cum nu vreau sa intru in polemici, fie cum zici tu ;)

p.s. eu tot sustin ce am spus cu un post mai sus...
 
In varianta DCC, semnalul digital care se transmite sinei contine - secvential , in timp - adresa circuitului comandat si comanda efectiva (sub forma unor inpulsuri modulate in durata).
 
mircea18 a spus:
In varianta DCC, semnalul digital care se transmite sinei contine - secvential , in timp - adresa circuitului comandat si comanda efectiva (sub forma unor inpulsuri modulate in durata).

Exact, in plus aceste impulsuri inca nu au nimic de a face cu PWM aplicat motorului. Deabia dupa decodificare in microcontroler,acesta din urma genereaza impulsuri PWM ce vor fi amplificate de tranzistoarele finale dintr-o punte H si care vor actiona propriuzis motorul. Puntea H este alimentata cu tensiunea continua rezultata din redresarea si filtrarea tensiunii alternative initiale, cea care continea si informatia digitala (DCC).
 
Primul lucru care se intampla intr-un decodor e redresarea semnalului DCC din sine (cu o banala punte redresoare). Motorul e comandat cu semnal PWM, semnal creat din aceasta tensiune redresata de o punte H.
In cazul alimentarii direct in curent continuu, singura diferenta ar fi lipsa redresarii.
Asa ca dupa parerea mea, o locomotiva cu decodor aflata pe un "circuit" analog ar trebui sa se simta macar la fel de bine ca pe un circuit DCC.
 
adyBr185 a spus:
Salutare!
O locomotiva digitala poate rula pe analog. Pana aici totul e ok. Dar nu exista nici o diferenta fata de o locomotiva analog pe sina analog? Daca rulez o loco digitala cu decodor din fabrica pe analog, in timp indelungat, nu voi avea probleme? Nici un zumzait? Nimic?

De ce sa nu ii scoti decodorul? :)
 
Nu este nimic iesit din comun faptul ca fabricantii doteaza anumite locomotive cu decodor dedicat, direct pe placa , mai ales la locomotivele din start-set-uri.
 
Deci aceste locomotive nu pot fi imbunatatite cu alte decodoare?
Multumim pentru lamuriri. Am mai aflat si eu ceva nou :)
 
Presupun ca totusi se poate scoate placa cu totul si refacut circuitul fara ea, eventual o placa simpla de analog...