Castele de apa CFR

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Piatra Neamt

DSCF1509_zpsblemhaig.jpg


DSCF1511_zps5tiavvp8.jpg


DSCF1512_zpsp2vw1vm0.jpg


DSCF1513_zpsyitzk0q8.jpg


DSCF1510_zps1pwyh2kj.jpg
 
Pentru cei interesati de aceste constructii, istoric, schite etc. recomand lucrarea : Tractiunea Feroviara pe Regionala CF Iasi, 125 de ani, autori Serban Lacriteanu, Gabriel Margineanu.
Evident, extrapoland, puteti afla informatii despre constructiile tip din toata tara. Spre exemplu turnul de la Piatra face parte dintr-un lot mult mai mare avand fratiori la Urziceni sau Bucuresti Obor....
 
Petrosani






Piatra Neamt

Dangeni


Todireni


Iacobeni, Veresti si Valea Putnei acelasi desen. Castel de apa tip beton armat, capacitatea utila 100 m3. Are inaltimea de 20.90 m.
Castelul vechi din Valea Putnei a fost demolat de trupele germane in 1944. Lucrarile la noul castel de apa au inceput 1.07.1948, in regia depoului C.Lung Moldovenesc.

Veresti



Valea Putnei


Alte castele de acelasi tip la Lehliu, Faurei. Lista e deschisa, cine are completari il rog sa posteze.
 
Castelul de apa din Podul Iloaiei, Iasi.
Constructie din beton cu rezervor din beton cu capacitatea utila de 32 mc. Locomotivele se puteau alimenta cu apa la coloana hidraulica situata in incinta remizei.
In 17 septembrie 1968 s-a montat o coloana hidraulica , capatul spre Sarca, intre linia II si III. Inainte de montarea acestei coloane, alimentarea locomotivelor ce remorcau trenurile spre Harlau si Pascani, se facea cu dezlegarea locomotivei de la tren pe linia placii turnante, necesitand un timp de 15-20 minute pentru o alimentare.






 
Ciurea.
Casa pompei situata pe malul unui iaz (azi secat). Construita din caramida este situata la 400 de statia Ciurea. Constructia are o suprafata de 56.800 m2 din care
sala pompelor si a cazanului 22.800 m2
locuinta mecanic pompa avand dimensiunile de 34 m2.
Langa casa pompei a existat un castel de apa cu esafodaj din lemn cu 2 rezervoare metalice care a rezistat pana in anii 1950. Avea rezervorul de 50 mc.

Casa pompei
pozitia pe google maps



Vedere din fata casei spre statia Ciurea. Cladirea din caramida vopsita cu albastru e cantonul nr 270. Castelul de apa e intre plopi.



Castel apa cu rezervor de 100 mc. Astazi folosit pentru antena GSM.






Grajduri.
Aici casa pompei este situata langa castel. Iazul din care se alimenta este vizavi, din pacate azi este secat. Initial iazul de captare nr 1 era in spatele garii. Din cauza nivelului scazut al iazului nr 1, in 1960 s-au facut lucrari pentru captarea apei din iazul nr 2, cel dinspre padure.
Casa pompei identica cu cea din Ciurea. Capacitatea rezervorului de 100 mc.







Iazul nr 2, dinstre padure, secat. In 2017 avea apa.


Castelul de apa construit la sfarsitul anilor 1940. Dupa cum se vede intitial era mai scund, cu capacitatea utila a rezervorului de 37 mc.
Imagine din dosar cazier statia Grajduri.
 
Castel apa si coloana pentru alimentare cu apa la locomotivele cu abur. Imaginea este din Albumul Ministerului de Lucrari Publice - Serviciul de Studii si Constructii din anul 1903.