Daca apar probleme de vizualizare a forumului, un simplu clear la cache-ul browserului rezolva problema.

9 aprilie 2008 -=- Nu pozaţi trenurile!

Calatoria cu trenul vazuta de tine
mishu88
Mesaje: 666
Membru din: Mar Mai 13, 2008 12:00 am
Localitate: Falticeni, Pascani, Bucuresti
Contact:

9 aprilie 2008 -=- Nu pozaţi trenurile!

Mesaj de mishu88 » Mie Iun 10, 2009 4:01 pm

9 aprilie 2008 -=- Nu pozaţi trenurile!

9 aprilie 2008, o zi ca oricare alta, o zi în care sute de elevi, studenţi, muncitori mergeau la şcoală’, facultate, la muncă’. împreun㒠cu [Link Removed for Guests], am poposit pe meleaguri sucevene, mai exact la Gara Burdujeni, Suceava. Era miercuri, aveam ore de fizic㒠şi matematic㒠şi... la 7.10 aşteptam la ocazie spre Suceava.

Ajunşi în capitala istoric㒠a Bucovinei, am că’lă’torit cu un Maxi-Taxi din Centru şi pân㒠la Gară’. A costat 1 leu / că’lă’toria, iar distanţa de 25 de km dintre Fă’lticeni şi Suceava – 4 lei.


Catenar㒠a la Burdujeni
[Link Removed for Guests]


7:40
Am trecut cu maşina de maxi-taxi pe lâng㒠Carrefour-ul care se afla în construcţie (pe lâng㒠Iulius Mall-ul care înc㒠nu se construia), am ajuns pe podul care leag㒠cartierul Burdujeni de oraşul Suceava, pod care trece peste magistrala ferovar㒠500. Å¢anţoşă’, locomotiva electric㒠758, stă’tea sub pod la marca dintre liniile 3 şi 4 şi era pregă’tită’, ală’turi de un mecanic de locomotiv㒠în vârst㒠(cu care aveam s㒠m㒠întâlnesc pe 17 aprilie în Iţcani), s㒠tracteze Acceleratul Timişoara Nord – Iaşi spre destinaţia final㒠– oraşul de pe Bahlui.Locomotiva electric㒠758
[Link Removed for Guests]


7:50
Frumoasa gar㒠a Burdujenilor, fotografiat㒠de fiecare dat㒠când am ajuns în tă’râmul goarnelor şi fluierelor de locomotivă’, a fost vă’zut㒠pentru prima dat㒠de Ionuţ şi... am să’rbă’torit evenimentul printr-o fotografie. Dar iat㒠c㒠între timp ajunge, de la Timişoara Nord, Acceleratul 1838 tras de EA 824. Acesta intr㒠pe linia 3, noi aflându-ne exact în faţa locomotivei, care îşi coboar㒠pantograful pentru a putea fi decuplat㒠de la garnitura alcă’tuit㒠din vagoane de dormit, bar-bistro şi vagoane de că’lă’tori clasa I şi a II-a. în filmul încă’rcat pe [Link Removed for Guests] veţi urmă’ri un scurt rezumat a ceea ce s-a întâmplat, timp de 2 ore, în preajma că’ilor ferate ale gă’rii Burdujeni.

Ionuţ Ipate şi Gara Burdujeni
[Link Removed for Guests]

Mihai Tudos㒠şi Gara Burdujeni
[Link Removed for Guests]

A1838 intr㒠în Gara Burdujeni
[Link Removed for Guests]

EA 824 se pregă’teşte s㒠mearg㒠la odihna
[Link Removed for Guests]8:00
EA 758 a aşteptat ca sora ei mai mare, EA 824, s㒠treac㒠pe linia 4, ca mai apoi s㒠se apropie de garnitura garat㒠pe linia 3. Locomotiva electric㒠758 a fost modernizat㒠recent, având fiecare element constructiv vopsit în culori atră’gă’toare. Imediat dup㒠ce mastodontul de 5.100 de kW a fost cuplat în siguranţ㒠de vagoanele venite de la Timişoara (care, de fapt şi de drept, aveau ca staţie de domiciliu Bucureşti Griviţa), m-am depă’rtat la aproximativ 5 metri de acesta s㒠realizez o fotografie. Apoi, un domn cu multe acte în mână’, care probabil lucra la CFR Marfă’, m-a luat din scurt, s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat: “De ce faci fotografii? Ai autorizaţie? Nu ai voie s㒠pozezi pe aici!”

EA 758 intr㒠în serviciu pe A1838, Timişoara Nord – Iaşi
[Link Removed for Guests]

Vagon de dormit pe accelerat
[Link Removed for Guests]

EA 758 se pregă’teşte s㒠duc㒠trenul la Iaşi
[Link Removed for Guests]

EA 824 pleac㒠la odihn㒠pe linia 4
[Link Removed for Guests]

EA 758 & EA 824
[Link Removed for Guests]

îmi aduc aminte mai repede astfel de întâmplă’ri neplă’cute oridecâteori ajung printre şine şi macaze… iar aceşti oameni care s-au legat mai mereu, direct sau indirect, de pasiunea mea, mi-au creat numai neplă’ceri. îmi venea s㒠merg acasă’, s㒠las tot balt㒠şi s㒠nu mai vin acolo niciodată’.

îns㒠pe linia 2 venise R652, Suceava Nord – Bucureşti Nord, unul dintre cele mai eficiente şi mai confortabile trenuri care leag㒠nordul ţă’rii de capitală’. Acest a fost tractat, ca de obicei, de o locomotiv㒠electric㒠Siemens, 45-0343-9. Zgomotul unic al ventilatoarelor, precum şi cifrele inscripţionate în dreapta pă’rţii frontale a locomotivei îmi dau fiori de fiecare dat㒠când m㒠aflu în Gara de Nord şi vă’d un tren tras 450 de km de aceeaşi locomotivă’. Cât de mult poate rezista o locomotiv㒠electric㒠pe traseu… 500, 600, 700 de km? Dup㒠nici 2 minute de staţionare, Rapidul îşi ia că’lă’torii în vagoane şi fuge spre sud, spre tă’râmurile că’lduroase ale Bucureştilor.

EA Siemens 343 cu R652 pleac㒠spre Bucureşti
[Link Removed for Guests]

EA Siemens 343 cu R652 pleac㒠spre Bucureşti
[Link Removed for Guests]8:10
Dup㒠ce ne-am mai calmat, rama electric㒠Z6100, 56-0007-3, reprezentând trenul P5733, Suceava – Cacica, intr㒠în gar㒠pe linia 1 şi îşi ia primii că’lă’tori spre Cacica. între timp, la ora stabilit㒠în Mersul Trenurilor (8:11), Acceleratul 1838, Timişoara Nord – Iaşi, pleac㒠din Suceava spre destinaţia finală’.

Automotorul electric intr㒠în Gara Burdujeni
[Link Removed for Guests]

56-0007-3, reprezentând trenul P5733, Suceava – Cacica
[Link Removed for Guests]8:20
Undeva, departe… din triaj cred, o locomotiv㒠diesel-electric㒠de 2.100 CP manevrează’, sub atenta semnalizare a culorii alb-lunare a semnalului, 10 cisterne cu materiale explozibile (benzină’, motorină’, GPL). Din pă’cate, nu am ajuns pân㒠acolo s㒠fotografiez locomotiva, pentru c㒠se anunţase sosirea trenului accelerat A1851, Constanţa – Suceava Nord. Acesta a fost tras de electrica modernizat㒠EA 855 şi avea s㒠plece, tot atât de repede cum a venit, spre Iţcani, staţia de final a rutei trenului. Mulţi că’lă’tori au vrut s㒠urce în acesta, au crezut c㒠este Acceleratul A1833 de Timişoara, acesta fiind în întârziere.

Un sulzer manevra vagoane de marf㒠din triajul Suceava
[Link Removed for Guests]

Acceleratul A1851 îşi las㒠că’lă’torii din Mangalia în Suceava
[Link Removed for Guests]8:30
Dou㒠vagoane albastre, o electric㒠clasic㒠de clas㒠40 şi de culoare roşie, înregistrat㒠cu numă’rul 663, soseşte în staţie pe linia 3 la ora 8:30. Trenul este P5601 Iaşi – Putna şi a ajuns cu aproape 30 de minute întârziere. Mecanicul locomotivei acestui tren „parchează’” în dreptul locomotivei 824, electrica ce-a adus Timişoara mai aproape de… Suceava. Mulţi că’lă’tori au fost enervaţi de faptul c㒠Acceleratul de Iaşi – Timişoara Nord întârzie cu minutele, reuşind să’-mi treac㒠urechilor multe lucruri urâte.

Personalul Iaşi - Putna ajunge în Burdujeni pe linia 3
[Link Removed for Guests]

Dou㒠mândre electrice, la o şuetă’
[Link Removed for Guests]
8:40
Iat㒠c㒠EA 86 îşi dezmiard㒠roţile în bă’taia saboţilor de frână’, că’lă’torii nervoşi urcând, în cele din urmă’, în acceleratul ce-i va duce spre meleaguri bă’nă’ţene. Acceleratul A1833, care trebuia s㒠ajung㒠la 8.11 în Suceava Burdujeni, a poposit aici abia dup㒠30 de minute, la 8:41.

EA 86 trage acceleratul de Iasi spre Timisoara
[Link Removed for Guests]

Acceleratul de Timisoara se indreapta spre submagistrala 502
[Link Removed for Guests]
8:50
Ală’turi de Ionuţ, ne uitam la tabelul Mersului de Trenuri şi am observat absenţa apariţiei Acceleratului de Braşov – Suceava Nord pân㒠la aceast㒠oră’, un alt tren vedet㒠care aducea aici diverse locomotive braşovene clasice. însă’, dup㒠plecarea rapid㒠a lui A1833, la 8:50, spre Timişoara Nord, soseşte întârziatul de la Braşov, tractat de EA 263. Aceast㒠locomotiv㒠a fost dotat㒠cu proiectoare şi cu pantografe cu sanie dublă’, iar din punct de vedere estetic ară’ta foarte bine. De îndat㒠ce îşi las㒠că’lă’torii în Burdujeni, A1751 pleac㒠spre Iţcani însoţit de P 5601, imaginea putând fi observat㒠în cele de mai jos.

EA 263 ajunge pe tă’râmuri sucevene din Braşov
[Link Removed for Guests]

întreceri de trenuri... accelerat vs. personal
[Link Removed for Guests]9:00
întrucât era ora 9 şi pe tabela Mersului de Tren nu se anunţa prea mult㒠activitate FeRoviaR㒠pân㒠la ora 11, ne-am deplasat, încet-încetişor, spre podul rutier de peste magistrala 500.
Mergând pe strada paralel㒠cu liniile ferate, am dat de un vagon UWZ, care, din câte am înţeles eu de la nişte pasionaţi de trenuri de la railwayfan +++ link, a fost destinat alimentă’rii cu ap㒠pentru trenurile tractate de locomotive cu aburi. în mai puţin de 5 minute, eram de partea cealalt㒠a magistralei şi am ză’rit locomotiva diesel-hidraulic㒠LDH45-254, iuţeala maxim㒠a acesteia fiind de 60 km/h. Dintr-o dată’, îmi imaginez cum astfel de locomotive tractau, pe timpuri, trenuri de marf㒠/ de persoane pe porţiuni unde acum puterea miilor de cai putere electrici gonesc pe drumurile de fier.

Mersul Trenurilor din... 9 aprilie 2008
[Link Removed for Guests]

Vagon UWZ, ascuns printre liniile pă’ră’site ale triajului Suceava
[Link Removed for Guests]

Vagon UWZ, detaliu
[Link Removed for Guests]

LDH45-254, cu treburi petroliere prin Suceava
[Link Removed for Guests]

Detaliu cu LDH45, Triaj Suceava
[Link Removed for Guests]
9:10
Poate c㒠nu era treaba noastră’, însă’… suiţi pe pod, am ză’rit un mic mare incendiu la o ţeav㒠de gaz de peste 1 metru diametru lâng㒠Carrefour. Am fost aproape de acel loc, iar între timp cei de la E-ON au pus sub control situaţia.

Mic incendiu la reteaua de gaz suceaveana
[Link Removed for Guests]
9:30
Ne aducem aminte c㒠scopul venirii noastre la Suceava a fost acela de a ne mai clă’ti ochii şi încânta urechile cu imagini şi sunete de vehicule feroviare, astfel c㒠ne întoarcem la pod. Spre Burdujeni, am remarcat c㒠o cale ferat㒠traverseaz㒠strada şi ajunge la o benzină’rie particulară’. Locomotiva LDH45-254, vă’zut㒠mai devreme, fă’cea manevre cu vagoane cu produse petroliere.

Vagoane container in triajul Suceava
[Link Removed for Guests]

Locomotiva diesel-hidraulica la datorie
[Link Removed for Guests]

Mama si... cei doi puisori... unul alb, celalalt negru
[Link Removed for Guests]9:40
Se pare c㒠sfârşitul incursiunii noastre FeRoviaRe a constat în vizionarea de trenuri de marfă’. Situaţi pe pod, am remarcat o navet㒠lung㒠şi combinat㒠cu tot felul de vagoane de marfă’, pe care v㒠invit s-o vizionaţi aici, începând cu minutul 4:30. 60-1337-9, aşa scria pe plă’cuţa locomotivei DA, care era dotat㒠cu fluier şi manevra cu mândrie vagoane spre liniile de triaj ale staţiei CFR Marf㒠Suceava. La 9:42, voios, ca de obicei, automotorul electric de origine franceză’, Z6100, intr㒠în Burdujeni, trenul reprezentând Acceleratul A10857, Iaşi – Vatra Dornei Bă’i.

Sulzerul 1337 cu multe, multe, multe vagoane de marfa
[Link Removed for Guests]

Garnitura de marf㒠d㒠înapoi spre triaj
[Link Removed for Guests]

Detaliu cu locomotiva diesel-electrica DA 1337
[Link Removed for Guests]

Acceleratul A10857, Iaşi - Vatra Dornei Bă’i, se îndreapt㒠accelerat spre peronul Gă’rii Suceava Burdujeni
[Link Removed for Guests]

Plecă’m spre centrul Sucevei, mândri de ceea ce am surprins în Burdujeni, deja gândindu-ne la o viitoare ieşire în capitala Bucovinei.

O cifa
[Link Removed for Guests]13:15

Ajunşi în Fă’lticeni, am fost la cabinetul medical al Colegiului Tehnic „Mihai Bă’cescu” pentru a face un vaccin contra Hepatitei B. Aici am observat o mini-maşinuţ㒠roşie, care pare c㒠seamă’n㒠cu un Fiat 500 – generaţie veche.

Mini-maşinuţa din Fă’lticeni
[Link Removed for Guests]
15:10
Automotorul Desiro, 96-2040-2, avea s㒠plece spre Dolhasca din Fă’lticeni în apropierea orei 15:15. M-am bucurat nespus s㒠vă’d şi o locomotiv㒠Sulzer de manevr㒠printre liniile aproape pă’ră’site ale gă’rii din Fă’lticeni. Aceasta a fost 60-0723-1, numă’rul de înmatriculare fiind turnat cu cifre negre pe fond galben. Locomotiva a venit cu 4 vagoane cu cereale pentru a prelua nişte vagoane cu ulei cu tip de cupl㒠ruseasc㒠şi vagoane Gbs încă’rcate cu îngr㒺ă’minte.

Personalul Fă’lticeni-Dolhasca, înconjurat de verdeaţ㒠şi vagoane cu îngr㒺ă’minte şi cereale… goale
[Link Removed for Guests]

Desiro-ule... pe locuri... fii gata... PLEACA!
[Link Removed for Guests]

Sulzer-ul 723, mergând s㒠adune vagoanele goale din staţia Fă’lticeni
[Link Removed for Guests]

LDE-ul gă’lbior, între doi stâlpi de iluminat moderni
[Link Removed for Guests]

Vagoane cu ulei ruseşti
[Link Removed for Guests]

Vagoane goale cu cereale, localizate în Gara Fă’lticeni
[Link Removed for Guests]


Din punct de vedere FeRoviaR, ziua de 9 aprilie 2008 s-a dovedit a fi ră’coroasă’, o zi aproape normal㒠de primă’vară’, dar cu o încă’rcă’tur㒠important㒠în termeni FeRoviaRi. Am reuşit, ală’turi de fostul coleg de liceu şi actualul coleg de facultate, [Link Removed for Guests], – s㒠fim în mijlocul că’lă’torilor, mecanicilor de locomotiv㒠şi a impiegaţilor de mişcare laolaltă’, s㒠observă’m şi s㒠admiră’m, cu deosebit㒠consideraţie faţ㒠de ceea ce fac, pe acei oameni cu suflet mare. Oameni care lucreaz㒠în calea ferată’, oameni care, pe lâng㒠familie şi prieteni, trebuie să’-şi împart㒠timpul cu aceast㒠meserie de aur! Oameni că’rora vreau s㒠m㒠ală’tur şi eu!
Avatar utilizator
AdrianIonut
Mesaje: 211
Membru din: Vin Feb 06, 2009 12:00 am
Localitate: Montreal - Canada
Contact:

Mesaj de AdrianIonut » Mie Iun 10, 2009 4:22 pm

Jos palaria! Excelent... daca nu ma insel, ai mai scris si pe vechiul forum, nu-i asa? Imi pare ca recunosc stilul. Da-i inainte! :aplauze:
Dash 8 & 9 locomotive's fan.
Avatar utilizator
shikanne
Mesaje: 574
Membru din: Mar Ian 29, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de shikanne » Mie Iun 10, 2009 5:45 pm

Excelent reportaj! Felicitari, intr-adevar in articol "citibil", unul dintre putinele, de la cap la coada.
Bravo! :aplauze: ... si la cat mai multe.
Pe curand....

[Local Link Removed for Guests]
mishu88
Mesaje: 666
Membru din: Mar Mai 13, 2008 12:00 am
Localitate: Falticeni, Pascani, Bucuresti
Contact:

Mesaj de mishu88 » Mie Iun 10, 2009 5:59 pm

Mulţumesc mult pentru aprecieri! Cuvintele voastre frumoase îmi susţin eforturile pe care le fac în realizarea de reportaje! în curând... despre Nisipitu, Valea Putnei, Dorohoi, Iaşi, Paşcani, Vatra Dornei, Beclean pe Someş!

Mulţumesc înc㒠o dată’!
Avatar utilizator
AdrianIonut
Mesaje: 211
Membru din: Vin Feb 06, 2009 12:00 am
Localitate: Montreal - Canada
Contact:

Mesaj de AdrianIonut » Mie Iun 10, 2009 6:03 pm

Astept reportajul despre Iasi... e locul unde am crescut!
Doamne, cat mai stateam in gara sa ma uit la trenuri... Ce vremuri... :-(
Dash 8 & 9 locomotive's fan.
Avatar utilizator
B74MRV
Mesaje: 1102
Membru din: Dum Mar 13, 2016 8:06 pm
Localitate: Bucuresti, Dristor, Sect. 3
Contact:

Mesaj de B74MRV » Joi Iun 11, 2009 5:17 pm

Sal
Frumos, citibil si mai ales poetic. Le astept cu interes si pe urmatoarele.
Bafta
Spor
Razvan MORAR

Locomotivele cu abur sunt o poezie in miscare!
Scrie răspuns

Înapoi la “Jurnal de calatorie”