Producatori: preturi si... preturi

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
victorian a spus:
Salutare Rudi,

... , in schimb exista o gramada de firme mici care produc o multitudine de kit-uri de buna calitate sau chiar pot realiza la cerere produse scratch-built la un nivel de detaiere ce depaseste orice posibilitate de realizare industriala.

Eu nu stiu ce preturi mici ai vazut tu la astfel de producatori dar tin sa iti spun ca atunci cand am cautat roti pentru concursul LDM 12 Malaxa, organizatorii au promis ca pun la dispozitie rotile, am "bantuit" si piata din UK si tare m-am minunat ca doua osii ajungeau undeva pe la 20 lire.
Unde mai pui ca le primeam intr-o punga de 1 leu, adicatelea rotile separat, izolatiile separat, axele separat, contragreutatile separat, adica mai punema de 20 lire pentru fiecare pereche de axe sa le montez.

O fi mult?
O fi putin?

Cand am cautat roti pentru 231.000 CFR am gasit aceiasi "bunavointa" in UK privind preturile.

In concluzie m-am indreptat, pentru LDM, spre "raposatul" ROCO iar pentru 231.000 CFR am gasit aproape tot de la Roco, Flaischmann si Marklin.

Acuma legat de producatorii artizanali, serii mici , bla, bla ...

As vrea sa-l vad eu pe acela care o sa "sparga" piata cu o serie restransa, la cerere.

Poate nu stiti cat costa o matrita de vorbiti asa usor.

S-a cerut oferta pentru o matrita de LDM si/sau locomotiva completa.
Ei bine, acel grup restrans care putea solicita locomotiva, sa zicem 100-200 de colectionari din Romania ar fi trebuit sa plateasca un pret fabulos ca sa fie acoperite exclusiv cheltuielile de productie.
Este adevarat ca ne ramanea matrita :D

Cat priveste realizarea la cerere a unui "scratch-built" hai sa coboram cu picioarele pe pamant.
Cand o amarata de macheta din plastic oferita in kit de montaj care costa, sa zicem 90 de lei, este montata de catre altcineva, manopera de montaj, montaj profi, este egala cu pretul de achizitie iar daca se mai cere si oarece uzura/imbatranire pretul urca.

Asa ca "scratch-built" - ul este scump, d'a scump rau.
Nu uitati ca producatorii de figurine lucreaza cu sculptori, cei de modele, indiferent de categorie, realizate din rasina, lucreaza cu modelisti care din asta traiesc, din asta castiga si ... castiga foarte bine.

Un model din rasina, nemontat 150 E, montat si vopsit undeva pe la 300 E si vorbesc despre ... modele statice.
Oare de ce atata cand acelasi model din metal este undeva pe la 30 E?
Simplu, primul inglobeaza, chiar nemontat foarte multa manopera, 80-90% manuala din total.

Eu am la activ "fo" cateva lucrari de la zero si sigur daca ar fi sa le fac pentru cineva l-ar cam ustura buzunarul daca este dispus sa plateasca.

Tot legat de asta, ca fapt divers, un necunoscator in ale modelismului mi-a spus ca o constructie din kit, fara prea mari pretentii, se monteaza in cateva ore.
Asa o fi daca vrei sa vezi bavuri pe toate partile, numai plastic colorat in masa cu floricele la ferestre, adeziv cat cuprinde pe la toate imbinarile si sa spui "Asta este o ... remiza", de exemplu.

Si ca sa inchei am impresia ca in tot acest subiect se confunda castravetii cu morcovii si alte zarzavaturi

Pai, mai fratilor!
Una este modelismul si alta este colectionarul si alta cel care nu este nici una nici alta si isi satisface un moft.

:cafea:

De ce naiba le amestecam?

Va spun eu.
Ca sa umplem pagini intregi cu discutii care nu isi au rostul, ca la politica, ca nu o sa reusim noi sa schimbam politica firmelor asa cum nu o sa ne schimbe nici pe noi nimeni si o sa continuam sa batem campii in subiecte deschise de dragul de a face posturi, parca se dau premii pentru cine are mai multe, de dragul de a discuta discutii, de dragul de a ne baga in seama cand de fapt ar trebui sa discutam de cu totul si cu totul altceva.

Si ca sa ma dau destept pana la sfarsit am o intrebare:

Oare de ce nu vad acelesi explicatii pe la intrebarile puese de catre cei care fac primii pasi in acest hobby?
De ce nu este aceiasi inghesuiala la raspunsuri?

Si ca sa fiu si mai destept ... ma duc sa beau o bere si sa ma uit la un film cu "picioare in gura" ca, macar acolo, stiu ca "baietii buni" ii inving pe cei rai si totul se termina cu bine.

Pa, pa, pa, pa ....

Robert! Cati de "pa" trebuiau?
 
Daca nu l-as fi stiut pe Dorel, as fi exclamat:

"A-nnebunit lupu'!!!"

Dar pentru ca-l cunosc, macar prin ce a realizat, ma abtin.
 
Ca sa ma bag si eu in seama spun doar atat: destui oameni isi permit "excentricitati" pe care multi dintre noi nici nu ni le imaginam. Cei cu dare de mana formeaza o piata consistenta pentru care lucreaza aceste firme cu preturi mari. Important mi se pare faptul ca totusi exista o oferta pentru toate buzunarele... ce face fiecare cu banii lui e mai putin important pentru ceilalti
 
Discutiile pot fi purtate la infinit, deoarece exista mai multe directii de analiza care sunt dinamice:
- legea cererii si a ofertei, adica atat timp cat exista oameni care platesc un pert pentru un produs, pretul nu va scadea
- pretul este dictat masiv la ora actuala de China, unde se pot produce modele bune la preturi extrem de mici, datorita conjuncturii economice si politice
- cu spatiul oricat am vrea, nu vom ajunge niciodata la un compromis cu realitatea, nici macar la nivelul unei gari mai maricele, asa ca eu cel putin, am scos acest criteriu din alegerea modelelor personale
- alegerea modelului se bazeaza pe doua elemente care stau in balanta, dorinta de a-l avea si posibilitatea de a-l cumpara, tot din considerente subiective, eu nu voi cumpara niciodata modele excesiv de scumpe, pentru ca nu imi permit, deci intre producatorii aflati acum pe piata, caut un optim
- producatorii se afla intr-o relatie dinamica cu piata, pentru ca variaza mult conditiile economice de la un an la altul

Nimeni nu va putea face o macheta scratch build la un pret mic, pentru cineva, pentru ca pe langa costul materialelor se adauga si timpul mare care se pierde, chiar daca se lucreaza cu echipamente automate, dar si costul talentului celui care il realizeaza.
Oricum, tot ca o parere personala, mi s-ar parea aiurea sa platesc pe altcineva sa-mi faca un model, pentru ca in asta consta placerea activitatii de modelist. Daca as fi doar colectionar, ar fi alta poveste.
 
cristi_m a spus:
Ca sa ma bag si eu in seama spun doar atat: destui oameni isi permit "excentricitati" pe care multi dintre noi nici nu ni le imaginam. Cei cu dare de mana formeaza o piata consistenta pentru care lucreaza aceste firme cu preturi mari. Important mi se pare faptul ca totusi exista o oferta pentru toate buzunarele... ce face fiecare cu banii lui e mai putin important pentru ceilalti

Ei da, asta trebuia spus ca o concluzie inainte sa se intinda subiectul cu tot felul de presupuneri.

Multumesc cristi_m :wink:
 
Ideea e ca eu pornisem discutia nu pentru a compara produsele si preturile producatorilor exclusivisti. Aici, stim cu totii dupa ce mecanisme functioneaza piata.

Eu cautam un raspuns la intrebarea: de ce produsele unor fabricanti care se adreseaza aceleiasi categorii de cumparatori (indiferent ca sunt de pe continentul american sau european) cum ar fi: Fleischmann, Roco, Piko, Tillig (fara N) etc pe de o parte si Atlas, Kato, Bachmann etc pe de alta parte, nu au preturi cel putin comparabile pentru un produs echivalent? Or fi americanii si britanicii mai saraci decat europenii?
 
Ei hai ca ma intind si eu ca raia dar inainte sa continui
felippe a spus:
Eu cautam un raspuns la intrebarea: de ce produsele unor fabricanti care se adreseaza aceleiasi categorii de cumparatori (indiferent ca sunt de pe continentul american sau european) cum ar fi: Fleischmann, Roco, Piko, Tillig (fara N) etc pe de o parte si Atlas, Kato, Bachmann etc pe de alta parte, nu au preturi cel putin comparabile pentru un produs echivalent? Or fi americanii si britanicii mai saraci decat europenii?

Presupunem ca aflii, desi ma indoiesc de asta, la ce iti foloseste?
Nu mai cumperi din EU?

Asta poti face si fara sa afli raspunsul doar comparand preturile.
 
felippe a spus:
Or fi americanii si britanicii mai saraci decat europenii?

ok, britanicii nu fac parte din Europa, ei sint pe insula lor... :D

In serios: oare cite modellisti exista in USA/Canada si procentual cite dintre ei colectioneaza alte modele, decit modele americane? Asa ca piata modelelor americane este mare, unde cantitatea face pretul!
Modelismul in Europa are o gama foate larga, exista multe modele, dar achizitionarea lor este limitata pe zone, tari. Asadar din pretul initial (am tradus bine? "Einmalkosten") de desparte la un numar cu mult mai mic de modele.
Dar si aspectul, unde se produc modelele, sub ce forma de cerinte locale in privinta de poluare, protectie, daca firmele producatoare au certificatii (ISO, etc.), influenteaza pretul!

Nu sint de acord cu preturile exagerate, dar nici cu preturi necrezute de mici pt. unele lucruri fabricate in dezavantaj in privinta localnicilor sau natura.
 
buna baieti,

interesanta discutie, pana acum am privit din umbra ("umbra" producatorului de Kleinserie care sunt, totusi, pe langa cascheta de "consilier tehnic") si tot ce s-a scris este cat se poate de adevarat...

insa oamenii cumpara ce ii intereseaza, la ce pret ii intereseaza... de exemplu, gara mea austriaca decupata cu laserul, 95 de Teuroni, s-a vandut de 10 ori in Germania, de 10 ori in Austria si de 14 ori in Ungaria, tara "saraca" insa este exact gara pe care o au oamenii in fata casei lor, unde trece trenul lor si o vor!

daca stai si calculezi ca un kit Faller de acum 30 de ani face 35 de Euro (si facea la inceput 12,95 DM) :D gara mea e scumpa, daca te uiti la detalii si la munca investita... e un bacsis neglijabil!

LDM12 a mea pe N din metal fotodecupat e acum aproape gata... voi face 2 pentru mine (epoca II cu placi de metal si V cu inscriptii vopsite) si pesemne gata... daca ma apuc sa o vand, va costa cam 60 Euro nemontata si 250 montata, NEMOTORIZATA... cati CFRisti pe N o sa sara sa o cumpere? 0? 0,5? :D

piata face preturile, mainstream-ul este una si finescale alta... hai sa comparam pere cu mere, nu cepe cu mere ca e alta treaba :roll:
 
cu producatorii e clar si cu preturile lor sa scris pagini despre ei.DAR


Bun ...acuma eu ce sunt
modelist,colectionar,pasionat,risipitor de bani,sau zgarcit ca nu cumpar mai multe
chestii :!: :!: :!:

dupa cum scria LDH mai sus nu stiu unde ma incadrez

am si casutza cu lipici aiurea
am si gara lipita stramb de cineva cine ma ajutat
am si chestii perfecte pe dioramma care ma shocheaza cat de bine or iesit
am si o cateva chestii facute de mine copiate /inspirate de pe net
am si initiativa prorie de a face semnale cfr (am deja toate materialele +scheme si poze)
am o gramada de chestii cfr la care am visat
mai am o gramada de lucruri care le doresc
 
Mixule, ce sa iti zic? esti un modelist adevarat! :D

toti am avut casuta varza cu lipici aiurea, si alaturi ceva super ok... fiecare isi pune stacheta cat se sus vrea, cat de sus il duce ochiul si mai ales buzunarul... cine ar putea detalia o diorama pe N sa zicem de 5 x 5 m numai cu case facute cu laserul? eu in orice caz doar daca reusesc sa castig la loto, si nu am obiceiul sa joc! ;)
 
cel mai mare dusman al modelismului e timpul
si automat migala nu se -mpaca cu tine daca nu acorzi si putin timp
banii mai faci rost de ei ..in ochii mei detaliu pe diorama= timp
stacheta urca cu fiecare constructie dar din ce sa scris mai sus pe bune
ca stau si ma intreb unde ma incadrez
este o norma la 4 diorame facute primesc/trec la nivelul urmator

nivelul 1 pasionat
nivelul 2 colectionar
nivelul 3 modelist
nivelul 4 mai tar ca vecinu
si lista poate continua
deci cine decide ??? :?:



ps ;1 apropo de bancuri cu jucat la loto - vezi la discutii pe magine unu tare
2 vezi daca pui prea multe casutze sigur e prea incarcata :D
 
prea multe casute la mine, amator de linii secundare austriece... nu se pune problema ;)

"nivelul 4 mai tar ca vecinu" nu l-am intalnit decat in Germania si Romania :D