Vagon Dinamometric

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gam3

Moderator
Super Moderator
Trenulist
18 Iunie 2016
6.033
2.534
Iași
LOCATION
Iași
Primul vagon dinamometric a fost utilizat de CFR incepand din august 1933 la incercarea locomotivelor CFR 50.000 si primele teste s-au derulat sub indrumarea profesorului polonez A.Czeczott, un specialist in materie, care era si seful Serviciului de Incercarea Locomotivelor al Cailor Ferate Poloneze. Pretul unui vagon dinamometric nou se cifra, insa, la peste 15 milioane lei si atunci Directiunea Tractiunii CFR avea sa-l realizeze, cu cheltuieli mai mici, transformand un vagon de calatori, dupa modelul vagonului dinamometric PKP, si utilizand aparatele de masura preluate de la un vagon dinamometric mai mic, intrat in parcul CFR dupa primul razboi mondial.
Planurile au fost realizate de inginerul N.Mocearov si vagonul dinamometric CFR a fost obtinut, in 1933, prin transformarea in cadrul Atelierelor Principale Bucuresti Grivita a unui vagon CFR de clasa I-a pe 4 osii, construit de fabrica Ernesto Breda, Milano, in anul 1928.

Acest vagon este folosit cu ocazia diferitelor experimentari pentru determinarea si verificarea caracteristicilor locomotivelor si vagoanelor, cum ar fi consumul specific al locomotivelor, lungimea drumului de franare a trenului, forta de tractiune a locomotivelor, rezistenta de rulare a vagonului, etc.

Vagonul dinamometric este realizat prin amenajarea cutiei vagonului de calatori, compartimentat intr-o incapere mai mare, care cuprinde instalatiile si aparatele pentru efectuarea masuratorilor, 3-4 cabine de dormit pentru personalul de insotire si o bucatarie. Incaperea in care sunt montate aparatele si instalatiile respective cuprinde:
masa centrala de lucru cu aparatura ei, vitezometrul pentru inregistrarea vitezei trenului, manometrul care indica presiunea aerului din conducta generala de frana, robinetul mecanicului, cu care se pot efectua franari similare cu cele de pe locomotiva, telefonul care realizeaza legatura cu locomotiva trenului si cu restul vagoanelor din tren, etc.

Dinamometrul vagonului era de tip hidraulic, iar forta de tracţiune de la carlig se transmitea asupra unui piston mobil intr-un cilindru plin cu ulei, fixat de sasiul vagonului. Presiunea hidraulica produsa de piston in cilindru se propaga, printr-un sistem de tevi, pana la pistonul unui alt cilindru inregistrator. Vagonul dinamometric era echipat cu doua aparate indicator - inregistrator de viteze (sistem “Teloc” si sistem “Hausshalter”), doua manometre hidraulice pentru presiuni pana la 450 at. si un velocimetru.

Vagonul este prevazut cu frana de mana si frana de aer obisnuita si de mare putere, instalatie de incalzire cu apa calda cu soba, instalatie de iluminat electric, conducta de trecere pentru incalzirea cu abur.


CFR 80 53 97-10 500-0 UWD - Vagon Dinamometric

Fabricat Ernesto Breda (IT) 1928

Vagonul a fost prezentat in anul 1939 la expozitia feroviara "Ceferiada" ca vagon WD 500.

CFR 80 53 97-10 501-8 UWD - Vagon Dinamometric

Fabricat la SACFEM Arezzo (Soc.An.Costruzioni Ferroviarie Meccaniche) in 1937


In teste cu vagonul dinamometric la Ploiesti Sud , 3.8.1976:
cjbgenr93lg3mlzlc.jpg

foto - ludger K - http://www.drehscheibe-foren.de/foren/read.php?17,6646533,page=all

In monografia Malaxa, dupa LDH 18-002, in Gara Catelu, apare vagonul dinamometric CFR 80 53 97-10 500-0.
 
  • Like
Reacții: Michael
CFR mai are vagoane dinamometrice? Pe vremuri le vedeam mai des prin gari si mai rar pe celalalt, unul pentru linia de contact, ca elevi ne fascina cabina mica de pe acoperis situata aproape de firul de contact.

Acum nu mai vad decit laboratul de masurat calea ca e garat pe aproape.

off topic, ce inalta e locomotiva 119, cred ca e maximul permis de gabarit cam ca vagoanele etajate, ce avea special fata de cele ale CFR de trebuia sa fie atit de inalta.

Si era condusa de mecanici romani?
 
Ciudat, inseamna ca designul o face sa para altfel, usa de acces. Sincer nu m-as fi imaginat ca e mai scunda.
 
Vagon dinamometric in Buzau, dar si alte tipuri de laboratoare.
Cum lucrau ele , ce determinari faceau? poduri , tensiometrie mai exact ce incercari faceau si cum se fac azi daca vagoanele sint abandonate si nu am remarcat altele noi?

http://www.forumtrenuri.com/t469p190-alte-tipuri-de-vagoane
 
Brasov, CFR, 1965
Locomotiva electrica franceza, in probe.
Sursa: Gheorghe Mărginean - facebook CFR Old Times

Una din cele 2 locomotive electrice monocabina de tip Bo-Bo pentru 25 kV si 50 Hz, ambele in exploatare la SNCF, depoul Thionville, BB 12.131 cu redresori cu vapori de mercur tip ignitron si BB 12.141 deja cu redresori cu diode cu siciliu. - sursa Locomotiva 060-EA 40 ani de la fabricarea primei locomotive electrice in Romania de Mircea DOrobantu

Vagonul dinamometric CFR, si posibil un vagon salon al regionalei Brasov, tip Hecht.
1593850381212.png
 
Ultima editare:
Salutare,
Acesta este modelul de locomotiva? Vad la descriere ca este similar modelului francez din seria BB 12000 (BB 12001 – BB 12148)

 
In principiu da, numai ca acelea care au fost in Romania erau ale SNCF (nu cele ale CFL) si erau in cu totul alta schema de culoare. Exista si la Trix pe DC, nu numai Märklin pe AC.
 
La locomotivele moderne, din zilele noastre, valoarea efortului de tractiune la carlig este afisata pe pupitrul mecanicului. Vagoanele dinamometrice nu ar mai fi utile decat sub aspectul inregistrarii si studierii ulterioare a variatiei efortului de tractiune in functie de sectia de circulatie si tonajul remorcat. Acest lucru nu mai este util daca se foloseste o locomotiva ale caror valori maxime de tonaj au fost deja determinate anterior, in timp, pentru acea portiune de linie. Daca se doreste introducerea in circulatie regulata unui nou tip de locomotiva pe acea linie, trebuie efectuate pe teren masuratori cu diferite tonaje si astfel sa se stabileasca tonajul maxim admis. Se va evita zona din limita zonei de aderenta.
 
Asa este. Cele mai multe administratii feroviare au renuntat la vagoane dinamometrice clasice, in masura in care si instructiile au fost modificate. In Italia de exemplu este necesara pana azi folosirea unui asemenea vagon pentru a certifica o locomotiva pentru circulatie autonoma pe reteaua locala, chiar si la cele care dispun de certificate de interoperabilitate europeene.

In general administratiile din Europa Centrala nu mai folosesc decat vagoane sau trenuri automotoare dedicate pentru masuratori de liniea aeriana / fir catenara si pentru masuratori sina. Cam toate celelate vagoane de masuratori au devenit superflue.
 
  • Like
Reacții: Michael