DRB-Reihe VS 145 in Romania

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gam3

Moderator
Super Moderator
Trenulist
18 Iunie 2016
6.033
2.534
Iași
LOCATION
Iași
Ca sa nu se piarda prin vagoanele istorice CFR am zis sa fac un subiect nou cu automotoarele DRB.

Iasi


Epava de la Brasov




17. September 2003 in Cluj-Napoca

cg5hd3ox5tjrue7hx.jpg

foto Hubert G. Königer

Text in germana scris de Hubert G. Königer:

''Bei dem von Jan Olaf und Florin gezeigten Wagen in Iasi und Brasov handelt es sich höchstwahrscheinlich um ehemalige Steuerwagen der DRB-Reihe VS 145 235-243, die bei Ende des 2. Weltkrieges in Rumänien stehengeblieben sind. Die frühere Postabteil-Doppeltüre, auf den Bildern von Florin auf der linken Seite des Fahrzeugs, wurde ausgebaut und durch ein schmales Fenster ersetzt. Möglich wären auch VS 145 224-228, 244-321, 327-336, 367-372, aber da passen die Fensterabstände im linken Teil nicht so ganz. Die genaue Anzahl dieser Wagen ist mir unbekannt. Einer der Wagen soll Unterrichtswagen für CFR-Mitarbeiter gewesen sein.

Es gab mindestens einen vierachsigen DRB-Triebwagen in Rumänien: 1941: DRB 137 461 (Zeichnung F52/908f); 194?: Panzerzug AOK18-Fp15032; 1944: CFR/SSSR; 1944-11-14 durch RVM-Verfügung 33 Fktv 1424 DRB-seitig ausgemustert; 194?: CFR B AM MOT 765 in Zweitbesetzung, vermutl. Salontreibwagen, weiterer Verbleib unbekannt. Das Fahrzeug gab es mit Sicherheit bei der CFR (Bild vorhanden, aber kein Veröffentlichungsrecht), der Lebenslauf ist zu 90% richtig. Die bei der späteren DB verbliebenen Fahrzeuge dieses Bautyps hiessen VT 36.

Einen VT 60 kann es nie gegeben haben, da die DB nach 1945 zu keinem Zeitpunkt Fahrzeuge dieser Bauart nach Rumänien abgegeben hat.''

de aici:
http://www.drehscheibe-foren.de/foren/read.php?30,6503423
eu am folosit google translate

Pentru mine automotorul din 2003 de la Cluj Napoca este o noutate. Florin Nan a scris la "Automotorul CFPV produs de Astra in 1935"ca in anii 1990 cabinete mobile de protectia muncii erau amenajate in automotoare. Posibil ca acesta de la Cluj sa fie unul din cele vazute de Florin Nan.
 
Foarte bine ai facut cu subiectul separat, Florin.

Catalin, o poza de la Galati avem si eu pe undeva. Numai ca n-o mai gasesc. Era o remorca de automotor cu forma tipica pentru unele serii de VS 145 (nu spun "serie" pentru ca in seria 145 au fost inglobate cam 20 de tipuri de remorci diferite), insa nu mai stiu cat de lunga era.
 
Am de gand sa fac o vizita la Galati pentru vagonul CIWL.
In ce zona este/era remorca?
 
Cabinet Mobil de Protectia Muncii si PSI - Regionala CF Brasov
Brasov 2006



foto Gottfried Wild
 
Florin,

tu ce informatii ai despre motivul initial al aducerii acestor remorci in Romania ?
Eu stiu din auzite ca scopul lor initial ar fi fost acela de vagoane de comandament ale armatei germane insa se pune intrebarea logica de ce nu au plecat odata cu restul materialului fie spre est fie spre vest dupa retragerea din 1944. Apoi, numarul lor mi se pare prea mare raportat la scopul mai sus mentionat (eu stiu de 31 de asemenea remorci)...

Sa nu uit, o astfel de remorca se vede bine in pozele din "Nostalgii Feroviare" cartea lui Valentin Ivanescu, parte din trenul Buzias-Buzias Bai in 1973.

http://www.busiasch.net/Html/Diesellokomotiven.htm
 
Salut!Florin-Dej-Sa stii ca ai dreptate,in vagonul ala ne faceau protectia muncii si ne proiectau filme cu accidente.Se gara vagonul la gara mica,linia 4A si veneau sectiile la instructaj,conform planificarii.Toate astea in anii '80.
 
Salut Catalin,
mai mult decat tine nu stiu. Nicaieri nu am gasit date/informatii despre aceste automotoare/remorci folosite de armata germana si apoi utilizatela CFR.

Nu cunosc cate remorci au fost folosite la CFR la fel ca cea de la Buzias si cate au ajuns cabinete mobile.


Am de la Wild cateva randuri:

"Imediat dupa izbucnirea razboiului, la DRG s-au retras din circulatie toate automotoarele diesel, pe motiv de economie de combustibil. Dat fiind ca foarte multe erau aproape noi, ele trebuiau totusi folosite intr-un fel. In prima etapa au fost revopsite in verde, pentru camuflaj antiaerian, parasind placuta formula (utilizata si la CFR) de rosu-bej. Dupa care au fost modificate putin la interior, pentru a servi drept comandamente mobile ale armatei. Remorcile inclusiv, este logic. Un mare avantaj al lor era ca, majoritatea automotoarelor fiind cu transmisie electrica, ele puteau livra si curent electric aparatelor si diferitelor tipuri de armamante, cum ar fi artileria, sau transmisiunile, etc.
Aceste comandamente mobile au fost alocate pe toate fronturile, de la Atlantic pana la stepa ruseasca.
Pe parcursul razboiului si mai ales, prin retragerea armatei germane si a haosului care reiesea in urma atacurilor inamice, este evident ca, nu toate automotoarele au mai putut fi retrase inapoi catre Germania. Multe au trebuit sa fie parasite in graba, altele au ramas izolate pe linii care nu mai aveau legatura cu retelele catre vest iar altele erau pur si simplu defecte, daca nu chiar grav avariate. Fara sa mai vorbim de acele unitati, care au fost distruse in intregime.

Dupa razboi, un mare numar de astfel de automotoare a ramas imprastiat prin Europa, printre care un VT 137 in Romania iar altele prin Rusia, tarile baltice, etc. Acum 3 ani eu insumi am mai vazut o astfel de epava inca folosita ca magazie in estul indepartat al Letoniei! Dat fiind numarul relativ mare de automotoare straine ramase in Rusia si mai ales, datorita faptului ca multe erau doar usor avariate si totusi relativ noi, rusii le-au adunat pe toate si au infiintat imediat dupa razboi un atelier mare la Vilnius/Vilna, la care au fost alocate toate aceste elemente "straine". Atelierul urma sa aiba grija de intretinerea lor, ca si de fabricarea de piese de schimb. Ca zona de exploatare, toate aceste automotoare au ramas in zona baltica.

Mai vreau sa mentionez ca, acolo se gaseau alocate multe din automotarele germane in discutie, dar si italiene, maghiare precum si..., automotoare romanesti de fabricatie Malaxa! Atat pe 4 cat si pe 2 osii, din clasele binecunoscute care circula inca si azi. Istoria automotoarelor straine – inclusiv a fostelor CFR - la rusi, aparuse intr-un timp pe linkul http://www.1520mm.ru/locomotives/lok-55/46.phtml ,...care din pacate nu mai functioneaza.
In sfarsit, rusii au pastrat fostul Abmot 758 in colectiile lor istorice de material feroviar pana in ziua de azi! Nu pot insa sa-mi abtin intrebarea picanta, daca romanii vor pastra un automotor asemanator sau macar unul istoric, oarecare, in patrimoniul lor feroviar istoric cand va veni vremea...

Deci, bineinteles ca, nu numai unitati motoare ci, si remorci au ramas imprastiate pe fostele fronturi, inclusiv in RO. Fiind inca in stare relativ buna, pe de alta parte fiind o categorie relativ mica de vehicole, care parca nu se renta sa fie casate - in afara de faptul ca prin anii 1950 la CFR se facea mai mult uz de logica decat azi - s-a hotarat refacerea si alocarea lor pe la diferite linii secundare sau, ca vagoane de serviciu. Marele lor avantaj, aveau sarcina pe osie mica, ceea ce usura transportul lor pe toate retelele CFR, pana in cea mai uitata de lume vagauna! Asa se explica utilizarea unui astfel de automotor pe linia de la Buzias, ca simplu vagon de pasageri. Ca o observatie, in Germania - est si vest - s-a facut uz de metoda aceasta in mod identic, un diesel mic de tipul V20 sau V36 remorca trenuri de cursa usoare pe liniile secundare, trenul fiind format din 2-3 astfel de foste remorci, deseori in combinatie cu alte vagoane istorice. La CFR era un LDM din actuala clasa 95, care facea acelasi lucru precum verisoarele lui germane.

Ca incheiere, as sugera doua lucruri.
1) Pentru modelistii in H0, modificarea unui astfel de vagon fie din vechile modele PIKO, fie din modelele mai noi de la Liliput. Se poate face fie varianta de ruta de pe Buzias, fie un vagon de Protectia Muncii.

2) Pentru istoricii feroviari, propun si apelez in acelasi timp la crearea pe forum a unei liste cu toate remorcile VS identificate la ora actuala in tara, dar inregistrand in mod riguros si numerele pe care ele le poarta inca! Chiar daca unele (multe?) din ele au fost deja casate, s-ar putea totusi evalua cu aproximatie pe baza numerelor de inregistrare, cam cate astfel de remorci au circulat la CFR. La fel si migrarea lor de la o regionala la alta... poate vor aparea fotografii vechi, documente, desene, surprize, etc sau, ...cine stie?"


In ceea ce priveste transformarea unei remorci PIKO intr-un astfel de VS de Protectia Muncii nu este greu dar, cere multa munca mecanica.
In primul rand, vagonul PIKO este prea scurt, ceea ce in cazul de fata este chiar avantajos. Fiindca, cutia remorcii va trebui sa fie sectionata in doua locuri, iar intre partile sectionate va trebui sa introduci/adaugi usile laterale, aducand in felul asta in mod involuntar dar automat vagonul oarecum la lungimea lui reala, doar ca la scara H0. Asta ar fi munca cea mai migaloasa si mai de precizie. Usile se pot face de mana sau, se iau de la alte vechituri PIKO. In rest, va trebui sa obturezi cateva ferestre frontale si niste usi. Ca numar, ferestrele remorcii PIKO sunt in ordine, se potrivesc cu cele de la VS.
Mai ar fi de observat ca, se pare ca la CFR usile laterale au fost retrase catre interior si nu au fost lasate la acelasi nivel ca la originale, cand au iesit din fabrica.


Se cere o remorca de protectia muncii pentru ca avem un vagon dinamometric de la AF si un vagon laborator de tensometrie se poate face din dormitor Tillig. Cred ca cea mai buna remorca este cea de la Iasi pentru ca are toate inscriptiile vizibile.
 
Hmm, un subiect care, pe langa cel cu vagoane istorice, ma face sa deschid in fiecare forumul manat de curiozitate: oare ce s-a mai scris? Din pacate nu pot sprijini aceasta sectiune, deoarece nu am nici un fel de informatii legate de acest subiect. Evident, daca aflu ceva interesant, va voi spune.
 
Buna Florin,

multumeste prietenului nostru W. pentru permanenta colaborare fie ea si discreta. Ii stim amandoi aversitatea fata de forumuri, internet, tehnologie si ii respectam dorinta.

Revenind la remorci datorita unui alt prieten drag stim lista acestora, numarul lor si pe la ce depouri erau arondate la un moment dat. Lipsesc informatii clare despre numarul original purtat in Germania si despre cum au ajuns aici in contextul foarte tulbure al razboiului.

Dintre supravietuitori cel de la Iasi este in cea mia buna stare. Acum 10 ani m-am intalnit cu aceasta remorca in Pascani, legata de un vagon cuseta de origine ungara din jurul lui 1900. Amandoua vehiculele eratau impecabil, parca ieri iesite din fabrica, proaspat vopsite (amandoua aceiasi schema alb/albastru) si ingrijite. Pana sa ajung in compartiment, sa iau aparatul sa fac poza, trenul in care eram s-a pus in miscare si tot ce mai am de la acea frumoasa intalnire este o poza mizerabila cu un sfert de remorca si 85% din vagon...

Trist sa vad cum arata acum..

O astfel de remorca agatata de un LDM ar fi un frumos subiect de garnitura corecta CFR destinata liniilor secundare, asa cum apare pe linia Buziasului. Tinand cont ca majoritatea acestor remorci le gasim pe regionala Timisoara cel mai probabil multe alte linii din zona le-au cunoscut.

PS: ca fapt divers, automotorul ex DRB VT 137 461 a ajuns in Romania si a circulat dupa razboi ca automotor salon CFR cu numarul 765 (a mai existat un automotor Malaxa tot cu numarul asta pierdut in razboi) si care a ramas "importalizat" intr-o foarte frumoasa imagine dintr-o colectie particulara pe care insa nu o pot pune pe forum.

Andreiul: simplul fapt ca iti manifesti interesul fata de sectiunea istorica pentru mine conteaza foarte mult. Uneori am senzatia ca e o discutie intre 3, 4 oameni si am tentatia sa discut cu ei telefonic sau in privat pentru ca pare ca subiectul chiar nu intereseaza pe nimeni. Si ne ajuta sa ne mai treaca lehamitea de a mai cauta prin bibliotecile personale, arhive foto, etc, etc ....
 
O mica completare la fostul DRG VT 137 461 / CFR 765. Era vopsit albastru cu bej.

Pe langa imaginile de la Buzias mai avem o fotografie document. In vol. II la pag. 369 avem cateva remorci (5?) dupa locomotiva 50.072.

Pentru cine nu are cartea la descriere scrie:
"Locomotiva 50.072 manevra, la 27.04.1975, vagoanele trenului de calatori utilizat pe linia Oravita – Iam.
In compunerea garniturii se aflau si vagoane de calatori provenite din remorcile de automotor pe 4 osii, primite de CFR ca trofee de razboi, dupa anul 1945. Aceste remorci erau construite de fabrici germane in perioada 1939 - 1940, iar la CFR au avut seria 95101 - 951xx (ulterior 50 53 29-21 xxx-x)."

Interesant este sa gasim o fotografie din acea perioada cu o remorca de automor clasa 1/2 cu numar UIC.


Acum ca stim mai multe astep ca cineva din zona sa se apuce de lucru la diorama cu tema "Buzias"

P.S.
Uite asa adaugam la marea familie de vagoane din seria 29-21 si remorcile de automotor. Interesant.
 
Am mai gasit o remorca. Face parte din parcul Sudarec.
Pana acum avem remorci la Cluj, Iasi, Galati, Brasov, Bucuresti (Sudarec).
 
Prin 1961(conform livretului în vigoare pe atunci), în pe raza reviziilor Timişoara şi Arad circulau trenuri Personal şi Cursă formate din astfel de remorci:

I:
C 1348: Timişoara(3:56) – Lugoj(5:27-5:36) – Caransebeş(6:34)
C 1342: Caransebeş(8:52) – Băile Herculane(10:50-10:51) – Orşova(11:17-11:19) – Turnu Severin(11:54)
C 1341: Turnu Severin(15:19) – Orşova(15:54-15:56) – Băile Herculane(16:26-16:32) – Caransebeş(18:45)
C 1351: Caransebeş(20:58) – Lugoj(22:01-22:03) – Timişoara(23:36)
Compunerea: 1 garnitură F/2 – 6 remorci/4 osii
Domiciliul: TIMIŞOARA NORD

II:
C 1352: Timişoara(16:15) – Lugoj(17:45-17:50) – Caransebeş(18:54)
P 2107: Caransebeş(19:50) – Oţelu Roşu(20:32-20:42) – Bouţari(21:19)
C 2372/2366: Bouţari(5:51) – Oţelu Roşu(6:27-7:30) – Caransebeş(8:15)
C 1349: Caransebeş(9:21) – Lugoj(10:17-10:19) – Timişoara(11:46)
Compunerea: 1 garnitură F/2 – 5 remorci/4 osii
Domiciliul: TIMIŞOARA

III:
P 2114: Arad(20:26) – Timişoara Nord(21:49)
P 2113: Timişoara Nord(23:30) – Arad(0:55)
P 3171: Arad(1:56) – Brad
P 3174: Brad – Arad
Compunerea: F – T – 5 remorci/4 osii
Domiciliul: ARAD
 
Bild 1: Ein «Kino- und Kabinettwagen für Arbeitsschutz» mit der Bezeichnung U.Y.P.M. 80 53 98-53 001-6 stand 1983 im Ausbesserungswerk Brașov.
1wqkns.jpg


Bild 3: Ein Zug aus Triebwagen-Beiwagen, bespannt mit 50.072 (WrN 5537/1921), Tender voran, in Oravița 1975. Die beiden sichtbaren Wagen kann ich nicht identifizieren. Nicht auszuschliessen ist, dass die ursprüngliche Fensteranordnung verändert wurde.
33nkeb.jpg

foto Hubert G. Königer
 
Exprimare corectă: ” Începand cu data de 03 Octombrie 2022, singura cale de atasare a fotografiilor in cadrul postarilor va fi prin...”
Când conjugăm un verb la timpul viitor(în cazul de față ”a fi”). nu folosim despărțirea prin cratimă. Numai când scriem ”v-a dat” sau ”v-a înmânat ” putem folosi cratima. Ce medii ai avut la gramatica limbii române?
 
Exprimare corectă: ” Începand cu data de 03 Octombrie 2022, singura cale de atasare a fotografiilor in cadrul postarilor va fi prin...”
Când conjugăm un verb la timpul viitor(în cazul de față ”a fi”). nu folosim despărțirea prin cratimă. Numai când scriem ”v-a dat” sau ”v-a înmânat ” putem folosi cratima. Ce medii ai avut la gramatica limbii române?
Amice, esti off-topic.
Si poti exprima corecturi si intr-un mod "m-ai" elegant, fara ironii ieftine. Omul asta face o munca de voluntar ca noi cei cativa sa ne bucuram de acest forum. Din cate stiu toate celelalte forumuri de profil romanesti au murit.