Biblioteca Nationala

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ianuarie 2016
3.617
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Cu totii probabil ati aflat despre deschiderea oficiala a Bibliotecii Nationale dupa atata timp de asteptare.
Un lucru bun incarcat de mult pozitivism pentru noi , o veste cu adevarat grozava insa am oarecare nedumeriri... :?:

Avem oare acces la informatii cu caracter tehnic si istoric legate strict de domeniul feroviar infrastructura si material rulant ? Daca biblioteca contine asa ceva, cum le vom gasi ? Cum este organizata institutia ?
 
Biblioteca a fost deschisa de cateva ore. Nu stiu cati au apucat inca sa-i treaca pragul. Vechea biblioteca, cea din str. Doamnei, am calcat-o de multe ori, mai ales in studentie si da, sunt destule titluri cu tematica, asa cum exista si la BCU.
Depinde acum ce cauti din domeniul feroviar ca, in ciuda a ceea ce crede majoritatea, e un domeniu extrem de vast.
Legat de intrebarile tale de mai sus, sunt premature. Asa cum cred ca o vizita la noua biblioteca din centrul orasului iti raspunde la orice intrebare.

Cel mai valoros volum de informatii feroviare exista la Arhivele Statului, nu in biblioteci. Dar, inca o data, depinde ce cauti.
 
In prmiul rand infrastructura ! Lucrari pe care le gasim exemplificate in cartea comunista a CCCF-ului. La final are o bibliografie vasta si cred ca de acolo trebuie stabilit punctul de plecare, acuma problema cea mai mare este unde se afla lucrarile si daca ele mai exista.

De exemplu sa luam un banal titlu din volumul 1:
BADESCU F.: Reconstructia podului Teleajen si riparea traveei de 49m. Buletinul societatii Politehnice anul 1899

Unde gasesc lucrarea asta ? Deja sunt trei variante : biblioteca nationala, arhivele statului, biblioteca politehnicii (cine stie la care din facultati) ... :roll: ca sa nu mai zic ca la noi preupun ca trebuie sa te lupti cu cine stie ce caractere ca sa gasesti o amarata de carte si dai peste cine stie ce bibliotecari...
 
Toata documentatia initiala, de la constructia elementelor de infrastructura (cladiri, poduri, etc) se gaseste la Arhivele Statului, vis-a-vis de Cismigiu, fondul Ministerului Lucrarilor Publice, indosariate pe ani.

Cauti cand a fost construita gara X si cauti in dosarul cu anul respectiv. Dosarele vechi, de pana la 1950 sunt disponibile fara probleme si, daca mi-aduc bine aminte, pe fise nu vei gasi mai mult de 15 cititori in ultimii 20 de ani.

Buletinul Societatii Politehnice, editii vechi, se mai gasesc prin anticariatele bucurestene. O sa caut sa vad exemplarul din 1899 daca este prin vreo biblioteca.

Bibliotecari...hmmm. O sa fi surprins.

Scuze daca ti-am dat prea multe variante de cautare. Mai sunt cateva insa deja mi-e teama sa le mai enumar:)
Pana la urma insa asta inseamna cu adevarat dorinta de cunoastere si de obicei asemenea demersuri se intind pe ani.
 
Despre Arhive am mai discutat noi, iti aduci aminte ? :) Inca nu am reusit sa ajung acolo, nu imi permite programul de la servici. Tare mult mi-ar placea sa vad mai multe metode si planuri de executie pentru podurile metalice de la noi. :D
 
Tehnicile de executie pentru podurile metalice nu au diferit de ceea ce exista in Europa la acea vreme. De fapt, toate standardele de la noi erau aceleasi cu cele din Germania sau Austro-Ungaria.

Vechiul Regat nu a avut o industrie siderurgica motiv pentru care tablierele erau uzinate la Resicza (nu, nu am scris gresit) si erau construite dupa standardul austro-ungar, sau in alte uzine celebre in vreme.

Carti despre poduri metalice exista, inclusiv in anticariatele bucurestene si la preturi modice. Da o fuga prin orasul vechi sau pe la universitate. Eu de acolo mi-am cumparat destule la pret de cola la 2 l :).
 
Din pacate bibliotecile sunt foarte sarace si destul de rigide pe la noi. In anii 70-80 se editau foarte multe carti in Editura Tehnica, unele interesante, altele de umplutura. La ora actuala editarea tehnica sau stiintifica a ajuns aproape de zero. Din punct de vedere al schitelor, planselor, documentatiei sub alta forma decat cea de carte tiparita, de exemplu planuri si schite, a existat o secretomanie specifica zonei estice a Europei, care astazi se continua in delasare si indiferenta.

Este pacat ca in aceasta era a dezvoltarii fara precedent a utilizarii internetului nu exista posibilitatea de a accesa si studia online planuri si documentatie. Ar fi un vis vrumos sa plecam in constructia unei machete de la planuri de arhitectura exacte, cu cote, care ofera toate informatiile, mult mai detaliat decat cele obtinute chiar si prin masuratori.