Care sunt cele mai bune sine si ce recomandati sau nu

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

pepyxxl

Member
5 Ianuarie 2008
37
0
ploiesti
LOCATION
ploiesti
Am deschis topicul pentru cei care vor sa construiasca o diorama si nu stiu spre ce producatori de sine sa se orienteze.
Cei care au facut diorame sunt invitati sa ne spuna parerile lor referitoare la sinele folosite, problemele avute etc
 
Atat in acest subiect, cat si in altele, s-au mai facut comparatii intre liniile ferate produse de diferiti fabricanti.
"Balanta" dintre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de linie ferata poate fi inclinata si de preferintele mai mult sau mai putin obiective ale viitorului posesor.
Dupa cum bine spunea Florinn, liniile ferate cu terasament gata facut (Fleischmann Profi-Track, RocoLine, GeoLine etc) nu arata la fel de bine si natural ca liniile cu terasament executat manual, din pietricele minuscule, vopsele adecvate etc. Astfel, pe o diorama, unde nu se mai pune problema demontarii liniilor, se justifica utilizarea cailor ferate fara terasament, daca posesorul se pricepe la crearea terasamentului sau daca poate gasi un amic care sa execute aceasta operatiune. Daca totusi posesorul NU doreste sa-si faca singur terasamentul, atunci eu unul recomand liniile Fleischmann Profi-Track, ale caror terasament arata mult mai bine decat cel al liniilor RocoLine si GeoLine.
Este adevarat ca NU am diorama, dar... poate ca si parerile mele pot fi de folos :D
 
Salut,

Cele mai bune linii sunt cele pe care iti permiti sa le ai desi pare vaga informatia este purul adevar.

Am lucrat cu Piko, Roco, Tillig, Marklin si Fleischmann si nu am avut probleme cu niciun tip.
Singurele de care nu m-am atins sunt Mechano.

Toate au avantaje si dezavantaje in ce priveste razele de curbura, cu sau fara terasament, inaltimea si profilul sinei, polarizare macaze sau nu, deschiderea si lungimea macazelor, posibilitatea montarii actionarii sub linie in interiorul terasamentului si multe altele.

In primul rand, o parere pur personala dar extrasa din experienta construirii machetelor feroviare, totul depinde de cat spatiu ai la dispozitie apoi de cum vrei sa arate macheta, mai aproape sau mai departe de realitate si la urma de tot asa zisa functionalitate si ma refer la viteza de "murdarire" a caii de rulare.
 
@Pepyxxl,
Salut!
Uite aici cum am tratat eu un articol despre sine si macaze:

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2528

Tot in acest link vei gasi si imbunatatirile aduse articolului de ceilalti colegi de pe forum.

Acum depinde de ceea ce vrei sa faci si ,mai ales,depinde de...buget !
Daca alegi macaze si sina Tillig Elite sau Peco,de exemplu,o sa cam investesti in ele ,dar si satisfactia in timp va fi pe masura.

Din ceea ce am vazut eu,pe piata sunt cateva new-entry's:
--macaze Bachmann---sunt de tip insulofrog,inaltime sina 2.5 mm, se aseamana f bine cu cele de la Peco,iar sina este de calitate buna nichel -silver.
--macaze + sine de la Rivarrossi--macazele sunt tot insulofrog,inlatimea la sina este de 2.1 mm(se spune ca aceasta ar cam fi inaltimea reala pt sina la 1:87),sina tot din aliaj nickel-silver este facuta .
--sine + macaze de la Trix--au terasament din plastic(cam in genul celor de la Roco Geoline),aliaj nickel -silver,de monteaza repede ....

Daca nu vrei sa te complici foarte mult,ti-as recomanda sinele Fleischmann Profi Track,sunt super ok(un pic cam galagioase),dar se monteaza repede si se demonteaza la fel de repede,clipsurile rezistand cu bine la aceasta miscare.
Mai multe despre sinele acestea iti poate spune si MPU.(de fapt deja ti-a scris 8) ).

Spune-ne ,te rog,mai in detaliu,cam ce vrei tu sa faci,ce vrei sa pornesti,de ce buget dispui,daca te grabesti sau faci investitia constant in timp si noi siigur iti vom putea recomanda cea mai optima solutie.
Cu respect,
Marius.
 
Salut,
Vreau doar sa atrag atentia ca,desi sint foarte bine realizate si silentioase,sinele Tillig prezinta un dezavantaj: inaltimea este de sub 2,1(cred ca 2,07 mm) ceea ce creeaza probleme la materialul rulant cu bandajul rotii mai mare.
In esenta este vorba de modelele mai vechi dar chiar si unele noi,de exemplu BR 180/230/371/372 sau E 42/242 de la Piko din productia curenta.
s
 
Cel mai bine este sa poti vedea pe viu aproape toate , daca poti chiar pe toate , sortimentele si tipurile de sine si mai ales macazele simple si duble si asta nu singur , inpreuna cu cineva cere se pricepe .
Unele sunt mai pretentioase si mai greu de montat altele mai simple si mai usor de montat .
Alegerea este si in functie de locul unde le vei folosi :
temporar- masa , covor , parchet (recomandate sine cu terasament)
permanent- macheta , diorama (recomandate sine fara terasament)

Apoi toata lumea incepe cu ceva si pe urma vrea din ce in ce mai bine si mai performant si realist dar depinde unde vrei sa ajungi .

Sinele tillig au intradevar 2,07mm inaltime si cereaza probleme la locomotivele foarte vechi din cauza bandajul inalt la roti .
Totodata sunt pe departe cele mai realiste din toate punctele de vedere chiar daca unii spun ca prezinta dificultati la montare , care se pot rezolva cu rabdare si migala.
 
Foarte bune sint si sinele flexibile de la TILLIG , ROCO, care permit asezarea lor pe pozitia pe care o doresti , sint compatibile una cu cealalalta si iti permite si cuplarea macazelor si accesoriilor foarte bine,dau o naturalete mult mai mare aspectului dioramei.
Mai nou , am vazut pe alte forumuri se cumpara traverse flexibile ,dupa care se taie traversele cu un cutter bucata cu bucata si se aseaza cu ajutorul adezivilor pe placa si se da forma dorita , binenteles este o munca migaloasa dar asta este modelismul feroviar, aici exista avantajul ca sina flexibila se aseaza exact dupa forma pe care o dai traverselor , este exact ca in realitate.
http://www.mhouben.de/bahn/bild/baust0-5.jpg
http://www.mhouben.de/bahn/bild/baust01-1.jpg
http://www.mhouben.de/bahn/bild/baust01-4.jpg
http://www.mhouben.de/bahn/bild/baust01-2.jpg
http://www.mhouben.de/bahn/bild/baust01-5.jpg
 
Diorama este in faza de proiect sau mai bine zis faza de bugetare, ca proiectul exista. Eu pe acasa nu am decat sine Piko si 5 buc Roco flexi si urmeaza sa fac achizitii pentru a completa necesarul.
Am vazut cum pe macaze Piko, anumite loco, mai ales cele cu 6 osii mai sar la viteze mici.
Topicul l-am deschis , dupa cum ziceam, ca sa vad pareri de la cei care s-au lovit de diverse probleme sau au vazut avantaje si dejavantaje la sinele folosite la dioramele lor, pentru ca liniile se comporta diferit cand unt fixate pe diorama fata de folosirea libera.
 
Ei, comportamentul diferit comparand "pozitia liber" cu "pozitia montat pe macheta" se datoreaza montari cu mici erori, sa nu le zic greseli, a liniilor pe macheta.

Cand ai probleme de rulaj trebuie cautata cauza.
Nu totdeauna linia este de vina.
gicu a spus:
... se cumpara traverse flexibile ,dupa care se taie traversele cu un cutter bucata cu bucata si se aseaza cu ajutorul adezivilor pe placa si se da forma dorita ...

Sau, ceva mai vechi :D , se cumpara elemtele liniei, traverse, sina si crampoane, si, cu ajutorul sabloanelor se reconstituie linia si elemtele de cale, macaze, incrucisari simple si incrucisari cu macaz :wink:

http://www.proto87.com/

:cafea:
 
pepyxxl a spus:
Am vazut cum pe macaze Piko, anumite loco, mai ales cele cu 6 osii mai sar la viteze mici.

Macazele curbe si DKW-urile sunt pretentioase,in schimb DR si DW-urile(macaz drept stinga si dreapta)sunt ok.Am o lada si de sine Roco GeoLine pt joaca pe parchet dar macazele sunt in unghi mic si cind trenurile trec in viteza parca se"rup"deci nu-mi plac
 
@pepyxxl , cred ca in primul rand ar fi bine sa citesti un pic pe forum si un pic mai mult pe net .
Nu prea ne-ai dat multe detalii despre tine si despre bugetul pe care esti dispus sa-l aloci activitatilor trenulistice , cunostinte de limbi straine , "curajul" :mrgreen: de a comanda / plati cu un card bancar , tema dioramei samd ...
In functie de ce vrei exista in primul rand producatori exclusivisti , la care iti poti alege tipul de traversa , suruburi si alte detalii (sper ca m-am exprimat bine , nu prea le am cu partea de infrastructura feroviara ... vezi avatarul :(|) ) . Acestea costa un pic mai scump , dar efectul optic este pe masura !
Producatorii de serie mare , despre ei s-a scris o gramada , deci citeste si in functie de posibilitati poti alege !
Good luck :lol:
p.s. de ceva vreme a aparut si un aliaj nou , pe langa nichel-argint : fosfor-bronz 8)
 
@kablu Bugetul este functie de necesitati, cunosc destul de bine o limba straina(engleza), nu am probleme cu folosirea cardului, sau oricum pot achizitiona oricand de afara si fara card, tema este un orasel european epoca IV-V, dar la finalizarea mansardei la casa ma tenteaza puternic o diorama americana.
Pentru proiect m-am inspirat din planurile de la Atlas, dar modificat pentru situatia mea.
Cu citit-ul stau mai prost, de fapt cu timpul e problema, dar ce am citit pe forum de linii nu a fost destul de clar pentru mine si de aceea am deschis topicul
 
@pepyxxl : daca ai banii si nu conteaza pretul atunci poti sa apelezi la producatorii exclusivisti . Unul ( cred ca nu este numai dealer) , cu care colaboreaza si Horia Radulescu este Ralph Steinhagen : http://www.rst-modellbau.de . De la el poti cumpara multe lucruri deosebite , dar mai bine consulta site-ul sau
Mai cunosc un producator exclusivist : SMP : http://www.smpscaleway.com dar ei sunt specializati mai mult pe EM si pe profiluri de sine , sisteme de fixare a sinei de traversa stil britanic . Iti poti alege 2 aliaje pentru sine : nichel-argint sau fosfor-bronz , iar inaltimea sinelor poate satisface standardele CODE75 sau CODE100 . Toate combinatiile posibile , precum si lista de preturi o poti vedea pe site-urile indicate mai sus .
Probabil mai sunt si altii , dar ....
Lista producatorilor de serie o incep cu PECO . Produce sine si macaze/DKW/incrucisari conform tuturor standardelor de inaltime H0 ( CODE75 , CODE83 si CODE100 ) , aspect optic bun , traverse lemn , beton sau otel , rezistenta in timp exceptionala , macaze cu inima polarizata sau nepolarizata .... 90% din sinele si macazele pe care le posed sunt made by PECO !
TILLIG : doar gama elite , inaltimea sinei 2.07mm , aspect optic excelent (nu necesita neaparat weathering ) , macaze cu inima polarizata ( arata cam cel mai realist ) , traverse , beton , lemn sau otel , cam greu de gasit decat restul , se pot folosi doar motoarele de macaz produse de TILLIG ( cel putin asta afirma ei) .
Mai sunt muuuulti alti producatori , dar las si pe altii sa le mai laude .
Probabil despre sinele Atlas iti pot spune mai multe Adrian_Ionut sau Rudi ( Santa_Fe_Fan ) .
@cosmin78 :nu stiu mare lucru despre ele . Am vazut cateva diorame in Uk care erau construite cu acest tip de sine ... culoare semana cu tillig . Mi-am cumparat si eu un kit de DKW de la SMP (fosfor-bronz) , dar inca nu cred ca sunt pregatit sa il "distrug" :oops:
@dac : ar fi mai bine sa rogi pe cineva sa stearga mesajul ....
 
Stergeti-l mai !

(Imi pare mie, sau unii nu prea stiu de gluma... :( )
 
eu am folosit si mehano si piko, si vreau sa spun ca cu piko nu au fost nici o problema si am si macaz dkw si curbe, in schimb la mehano sunt probleme cu macazele
 
pe diorama mea am numai piko si se comporta excelent chiar si la macaze,pret- calitate la ora aceasta, piko cred ca sunt number one.