Servo-mecanisme pentru actionarea macazurilor.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Florinn

Administrator
Membru personal
Super Moderator
Trenulist
17 Ianuarie 2006
5.547
16
Cluj Napoca / Bucuresti
www.trains-addicted.ro
WEBSITE
http://www.trains-addicted.ro
YAHOO
bogdannf
LOCATION
Cluj Napoca / Bucuresti
Salut,

vreau sa va prezint 2 solutii pentru actionarea macazurilor.

Este vorba despre actionari cu servo-mecanism, mai exact actionari care contin un motoras + mecanism reductor, care in final actioneaza un brat, fin, precis si incet.

Incep prin a prezenta solutia celor de la Peco.

Discutam de urmatoarele produse:
pls-100 - set 4 actionari cu servomecanism
pls-120 - circuit de comanda + circuit pentru programare
pls-125 - servomecanism
pls-130 - circuit polarizare / feedback
pls-135 - decodor
pls-140 - cablu suplimentar, utilizat pentru conectarea servo-mecanismelor



Setul de 4 actionari contine, pe langa cele 4 actionari, toate piesele necesare pentru a monta servo-mecanismele in diferite moduri posibile si parghiile de comanda aferente, circuitul de comanda (pls-120) + circuit utilizat pentru programare, cabluri suplimentare pentru conectarea servo-urilor la circuitul de comanda, 4 comutatoare.



Actionarea se poate prinde atat pe blat, cat si sub blat.
(Nu vad cum ar putea fi mascata daca e deasupra, decat daca de exemplu ar fi undeva la distanta mare de macazuri, iar sarma ce comuta macazul sa fie trasa prin ceva tub / teava de max 2mm diametru si mascata de pietris, iarba, etc. Dar asta e alta poveste)



Actionarile pot fi folosite atat la macazuri, cat si la alte accesorii, gen semnale mecanice.

Actionarile sunt suficient de puternice incat sa nu trebuiasca inlaturarea arculetului macazului. Cine a tinut in mana un macaz peco stie ca aceste macazuri au cele mai puternice si ferme arculete, si totusi comutarea a fost suficient de lina, in cazul montajului meu. Inlaturarea arculetului macazului va face comutarea sa fie si mai lina, insa eu cred ca la macazurile cu arc moale nu mai conteaza.

Exemplu de montaj, in cazul meu (am montat o actionare si un macaz pe o placa de plexiglas):



Servo-mecanismul se conecteaza la circuitul de comanda, iar prin intermediul programatorului se pot programa:
- viteza de comutare
- limitele cursei (pozitia de unde incepe comutarea, si unde se termina).

Cu alte cuvinte, nu este necesara pozitionarea exacta a mecanismului, deoarece cursa se regleaza ulterior.

Nu am sa trec prin prezentarea modului de programare, oricine se poate descurca, daca urmeaza pasi prezentati in manual.

Un filmulet cu functionarea servo-mecanismului.

Cateva explicatii. Asa cum vin in pachetul de 4, actionarile Tom nu au decodor. Ele pot fi folosite atat in analog cat si in digital, deoarece functioneaza independent de modul de functionare al dioramei. Circuitul de comanda se alimenteaza cu 9-25 volti, curent continuu sau alternativ (doar sursa dcc). In cazul in care diorama e in digital, poate fi alimentat direct de la sina. Pentru actionarea macazurilor se pot folosi comutatoarele care vin in set sau alte comutatoare/tastaturi de comanda. De asemenea, leduri pot fi alimentate din circuitul de comanda, pentru a indica pe un panou, ruta selectata.



In cazul in care se utilizeaza macazuri cu inima metalica si se doreste polarizarea acesteia, este nevoie de circuitul pls-130, numit "smartfrog". Acesta polarizeaza macazul si poate fi utilizat si pentru alimentarea unor leduri, de exemplu pe un panou ce arata ruta selectata, alimentarea unui semnal cu 2 aspecte sau poate fi utilizat ca feedback.



Daca se doreste ca actionarile conectate la circuitul de comanda sa poata fi comandate in digital, adica fie din tastatura statiei digitale, fie prin intermediul unui soft, este nevoie si de decodorul pls-135.



Setul de 4 actionari vine cu 4 cabluri suplimentare, 2 de 50cm si 2 de 100cm. Acestea se utilizeaza atunci cand cablul servo-urilor nu este suficient de lung pentru a acoperi distanta dintre servo si circuitul de comanda. Pentru situatii speciale, cand servo-urile sunt la distanta mult mai mare de circuitul de comanda, se poate achizitiona separat cablu suplimentar, cod produs pls-140.

Produsele din gama "smartswich" sunt produse in Taiwan, de catre AneModel, in exclusivitate pentru Peco, si pot fi toate achizitionate de aici.
 
Voi continua cu prezentarea actionarii cu servo-mecanism TD-Servo, marca train-O-matic.



Cum se livreaza:



Ce primim defapt?

Actionare cu servo-mecanism si decodor incorporat, iar specificatiile sunt urmatoarele:
- utilizabil in orice system compatibil DCC-NMRA
- adrese individuale in gama 1-2048
- 2 perechi de contacte NC/NC pentru utilizare in diverse scopuri (polarizarea inimii macazului, feedback, comanda semnalelor, etc)
- resetarea decodorului la valorile de fabrica prin inscrierea oricarei valori numerice in CV8
- schimbarea directiei de deplasare programabila in CV38
- mod de programare a adresei sau continuu
- viteza si durata deplasarii programabile

Practic, este vorba de pachetul complet, actionare, decodor, polarizare si feedback, intr-un singur circuit.



Spre deosebire de actionarile Peco, actionarea train-O-matic are un mecanism putin mai elaborat, constant intr-o parghie suplimentara.



Un filmulet cu functionarea servo-mecanismului.

In filmulet se pot vedea 3 moduri diferite ale vitezei de comutare. Setarea vitezei de comutare se face prin setarea a doi parametrii: viteza cu care se misca servo-ul intre pozitiile intermediare si timpul de asteptare intre cele doua pozitii intermediare, rezultand in final timpul total de deplasare.

De asemenea m-am jucat putin cu butoanele, se poate observa la momentul in care acele se plimba stanga-dreapta, fara sa finalizeze comanda. Am sa vad ce se intampla daca actionarea primeste mai multe comenzi, inainte de a finaliza executia celor anterioare. Se pare ca va executa intotdeauna ultima comanda primita, ceea ce e bine.

Nu incercati sa analizati din filmulet cum ca o actionare e mai galagioasa ca alta, sau stiu eu ce, ambele actionari folosesc exact acelasi servo, difera modul de utilizare si circuitul de comanda. (Diferente de zgomot sunt doar aparente, deoarece am filmat cu un aparat foto, nu exact in aceeasi pozitie si conditii).

Si aici, inlaturarea arculetului macazului va face comutarea sa fie mai lina, insa aceasta operatiune nu este neaparat necesara. In filmuletul de mai sus s-a utilizat un macaz cu arcul inlaturat.

Actionarile pot fi folosite si pentru diverse accesorii, semnale mecanice, bariere, usi depou, etc.

Actionarile pot fi folosite si in analog, prin conectarea unui comutator, insa programarea cv-urilor trebuie facuta in digital.

Actionarile train-O-matic s-au aflat in faza de testare inca de la inceputul anului 2013, fiind puse pe piata abia acum. Ele sunt produse in Romania, de catre firma Tehnologistic Ltd, la Cluj-Napoca si au 1 an garantie.

Actionarile train-O-matic pot fi achizitionate de aici.
 
Probabil ca acum vine si intrebarea fireasca, pe care le-as prefera eu?

Tare greu de spus :D

Pana la urma nu e vorba neaparat de preferinte, ci de necesitatisi/sau buget.

Daca ai o diorama mica, cu cateva macazuri, pe care ti suficient sa le comanzi in analog, alegi varianta mai ieftina, solutia peco.

Daca ai o diorama mai elaborata, cu macazuri pe care vrei sa le comanzi in digital, eventual ulterior sa ai si posibilitatea de a o automatiza si comanda prin pc, alegi solutia train-O-matic, care din start iti ofera pachetul complet, decodor, feedback, etc.

Ca sa inlatur inca de pe acum eventuale acuzatii cum ca fac reclama ascunsa, specific ca fac reclama pe fata :D .

Lasand gluma la o parte, consider si sper ca aceasta scurta prezentare v-a fost utila, iar daca sunt orice fel de intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag.
 
Am o alta intrebare.. Care ar fi avantajul acestor produse in dauna unui Esu switchpilot+servomor ieftin? Pare o solutie mai ieftina...

Bine, nu stiu daca are posibilitatea de feedback si de polarizare a macazelor..