Portal tunel din ipsos

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

rastel

Well-Known Member
10 Martie 2010
499
0
Cornetu
LOCATION
Cornetu
Probabil unii dintre voi va intrebati: "de ce din ipsos si nu din extrudat ?" E simplu, e o problema de aspect. Si e singurul motiv. Cei grabiti sau care sunt mai putin interesati de ceva ce observi doar de la 20 cm, ar trebui sa isi indrepte atentia catre extrudat.
Buuuuun,
In primul rand aveti nevoie de normele NEM 105, NEM 102, NEM 103, NEM 112. Le gasiti aici . Cu ajutorul lor realizati corect profilul tunelului. In continuare vedeti profilul unui tunel pentru linie curba:


Cu ajutorul acestui profil realizati matrita in care turnati portalul. Eu am utilizat ABS de 0,5 mm grosime. Se taie foarte usor cu o foarfeca sau cutter, se lipeste cu adezivul PikoFix. Nu va speriati, puteti realiza matrita cam in 30 min., nu e nimic special sau deosebit.

Matrita pentru portalul unui tunel realizat pentru linie dreapta:


Si un portal proaspat turnat:


Inainte de a turna ipsos in matrita, aveti grija sa udati bine matrita cu un amestec de apa si detergent / sapun. Acest lucru va va ajuta mai tarziu sa extrageti usor din matrita piesa turnata. Dupa aproximativ doua ore, extrageti din matrita portalul. Ar trebui sa obtineti asa ceva:


Urmatoare etapa este critica, si de ea depinde rezultatul final. Timp de cateva zile NU faceti nimic cu piesa turnata. O lasati pana cand ipsosul este uscat 100%. Nu va lasati pacaliti de faptul ca piesa este intarita. Pot afirma din proprie experienta ca vara, in aer liber, piesa este uscata complet cam in doua zile. Iarna au fost necesare 5 ( da, cinci) zile. Stiu, e pierdere de timp, mai ales daca sunteti in intarziere cu diorama.

Indiferent de tipul zidariei alese pentru a realiza portalul (moloane, piatra, etc.), incepeti cu arcada acestuia. Trasati cu un creion arcada iar apoi cu un cutit (nu cutter) indepartati cam 0.5 mm din material de pe intreaga suprafata a portalului. Cu putin efort ar trebui sa obtineti asa ceva:


Sculele folosite sunt banale: creion, pensula, cutit, tija unui compas (balustru), o bagheta din lemn si o rigla:


Apoi trasati rosturile pietrelor. Puteti obtine asa ceva:


Nu insist prea mult asupra tehnicii de trasare a rosturilor dintre pietre. Utilizati tot tija compasului si o bagheta. Este mai utila decat rigla. Eu am folosit o bagheta cu o latura de 3 mm (cealalta nu conteaza) pentru a realiza pietre de aproximativ 3 x 6 mm. Suplimentar, cu un cutit am rotunjit muchiile pietrelor, dar nu este musai sa faceti la fel.

Sau puteti obtine asa ceva:


Pentru asta, aveti nevoie de asa ceva:


Cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine. Etapele sunt simple, dar mari consumatoare de timp.

Etapa I:
- cu preducelele realizate marcati bolovanii


Etapa II:
- cu un ac sau varful compasului eliminati materialul dintre bolovani


Etapa III:
- cu varful cutitului rotunjiti bolovanii


Vopsiti portalul cu acrilice si gata !
 
Frumos si migaleala multa. Incearca la urmatorul sa-l colorezi dupa metodele prin absorbtie a culorilor diluate la maxim si vezi daca iti place mai mult. Negrul care il lasi sa se scurga la urma, cupa ce ai sigilat culorile de baza cu un aracet diluat exact cat sa inchida porii la ipsos face toti banii. Gasesti la Woodland tutoriale despre colorat rocile. La cat ai migalit la ele este pacat
 
Frumoasa lucrarea....
Rezultate foarte frumoase le-a obtinut "smotocel" care a lucrat direct pe placa de rigips decupata corespunzator....
Am vazul "live" lucrarea inclusiv vopsita si pot spune cu certitudine ca e MAGNIFICA si impresionant de frumoasa si realistica....
Felicitari amandurora !
 
Dar ceea ce nu s-a executat corect: ARMATURA!!! Sa vedem avantajele unei insertii . Greutate redusa, economie material, siguranta in exploatare, manopera,transport, ietc, ietc...

Metoda propusa de io ie simpla, plasa de fibra care se foloseste la izolatia cladirilor cu polistiren. Preferabil un sandwich cu trei straturi de ipsos (sau glet) si doua plase dispuse astfel incat unghiul ochiurilor sa tinda spre 45 grade.

Rastel, mai propun o metoda peste putin timp, momentan sunt in faza de scremere post chinuri talent :D
 
Nenea Obi, eu le fac la rosu, tu le vopsesti ca ai talent (si la asta) si ne imbogatim peste noapte ! Facem jumi-juma, 60% mie si 40% tie. Pac - pac ! :D
 
Fain calcul faci la fifti-fifti, parca ai fi statul roman :D

Doi la mana, nu e vb de talent, ma bazez pe experiment personal.

Trei la mana, incearca cu armaturi , sa vedem ce iese. Mai ramane o problema care ne va tine in sah, eliminarea porilor. Poate turnam in vid. metoda propusa de mine este urmatoarea: pun o punga la gura, chem un parlamentar sa-mi faca vid la interfon si eliminam bulele. ;-)