Despre oscilatoare cu cuart

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.675
642
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
De ceva vreme mi-am amintit de preocupările mele anterioare despre circuitele logice digitale, numărătoare şi alte asemenea minuni. Mai precis, am încercat să revitalizez un montaj care lucrează cu un cristal de cuarţ de 4'194'304 Hz, sau... aşa ar trebui :D
OK, mi-am adus la îndemână scheme de principiu şi fişa de catalog a integratului CD4060 (numărător cu 14 trepte plus oscilator), aşa că am montat pe placa de test toate cele necesare şi am alimentat cu 5V bine filtrat şi stabilizat...

... dar, vorba ceea, benzineşte, gazoleşte, da'nu porneşte, simpaticul cuarţ nu vrea să oscileze sub nicio formă. într-un alt montaj cristalul respectiv oscilează fără probleme (MMC300 de la Microelectronica să ne trăiască :aplauze:), dar în această configuraţie nu vrea şi pace. Am umblat la rezistenţe şi la condensatoare în fel şi chip, obţinând la un moment dat chiar şi ceva oscilaţie foarte neregulată, deci cuarţul tot nu binevoise să-şi facă meseria.
Alimentarea de 5V este necesară din motive obiective, deci trebuie să rămână aşa. DAR montajul cu MMC300, aflat pe aceeaşi placă de test şi alimentat la exact aceeaşi sursă de 5V, funcţionează perfect! Logica mea deja nu mă mai ajută, aşa că vă rog să-mi spuneţi voi unde greşesc şi ce anume.
 
Ultima editare de un moderator:
Ai putea sa incerci in felul urmator:
R1 - 2MOhmi sau scoasa
R2 - strap
C1,C2 - undeva pe la 22pF
 
Eu as zice din contra! Daca pe MMC300 functioneaza, iar pe CDB4060 nu, inseamna ca totusi cuartul n-are nimic, iar vina trebuie cautata ori la integrat, ori la schema utilizata, asta insemnand fie mod de alcatuire, fie legaturi fizice. Nu odata m-am trezit cu o schema nefunctionala din cauza unei lipituri reci sau un element stricat, un condensator vechi cu un terminal rupt sau te miri ce minune, ca doar mama Natura e inventiva! :D
 
Si mie imi pare dubioasa schema; incearca asa cum a spus Elef mai sus.
 
M-am uitat acum in data-sheet si cred ca n-ai montat RC (R2 la tine) unde trebuie. In data-sheet e in paralel cu cristalul, la tine ai R1 intre.
Da' si eu zic sa incerci varianta lui Elef, merge la toate montajele mele cu PIC-uri.
 
1. Schimba condensatoarele cu altele mai mici (pana la 18-22pF) cum a zis si Elef.
2. Schimba cuartul cu unul mai mic sau mareste tensiunea de alimentare. Ar fi bine de stiut producatorul integratului, pentru ca datele tehnice variaza de la un producator la altul. M-am uitat in trei foi tehnice (Intersil, Texas Instruments si National Instruments). La 5V primii doi producatori recomanda cuart de 3.5 MHz maxim, iar ultimul recomanda doar cuart de 3 MHz maxim. In foaia NI sunt trecute alte valori la rezistente si condensatoare. Incearca-le si pe astea.
C1=10pF
C2=variabil pana la 39pF
R1=15Mohm
R2=330Kohm
Foaia National Instruments
 
Mulţumesc mult tuturor! :aplauze:
Dup㒠ce m-am jucat cu condensatoarele în fel şi chip (am câte 10 exemplare cu valorile 15pF, 33pF şi 100pF), am modificat R1 la 10Mohmi, am plasat un ştrap peste R2 şi am înlocuit ambele condensatoare cu 33pF. Surpriză’! Oscilatorul a pornit, iar pe ieşirea Q14 am într-adevă’r un semnal stabil de 256Hz 8) De curiozitate, voi mai încerca şi alte combinaţii de condensatoare.
 
Oscilatorul funcţioneaz㒠cu dou㒠condensatoare de 15pF şi, surpriză’, chiar şi cu dou㒠condensatoare de 7.5pF! Bineînţeles, 7.5pF este capacitatea echivalent㒠a dou㒠condensatoare de câte 15pF înseriate, dar asta ştiaţi deja 8). Se pare c㒠frecvenţa de oscilaţie creşte odat㒠cu scă’derea capacită’ţii celor dou㒠condensatoare, deci... poate c㒠mi-ar trebui un frecvenţmetru adevă’rat pentru ajustă’rile adecvate :D
Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru sprijin! :aplauze: