Un nou conductor!

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

AdyAero

Well-Known Member
Trenulist
9 Septembrie 2008
598
369
42
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Buna seara si bine v-am gasit!

M-am gandit sa postez aici materialul rulant pe care il detin (in parte cu micul conductor - fiul meu :D ).
Material rulant absolut banal dar asa ma pot prezenta membrilor.

Pasiunea a inceput de cand ma jucam cu cele 3 seturi ale parintilor mei, un set Junior cu o locomotiva BR80 (sau 89?) cu 2 vagoane de pasageri, un set expert cu o Ludmila si 5 vagoane de marfa si o BR55, o sursa FZ1. Toate H0.
Fiind copil am reusit sa le stric binisor :( dar apoi pe la 14-15 ani am inceput sa incerc sa repar (mai o cupla, mai un tampon, sa mai lipesc ce era despins) si cand Ludmila nu a mai functionat am desfacut-o cu bunicul meu si am readus-o in stare de functionare, un carbune de la motor cedase de tot. Apoi crescand mare flacau nu am mai avut timp de asa ceva.

Fiul meu pe la 5-6 ani a inceput sa se joace cu ce a mai ramas functional de la mine dar a reusit sa traga cam toate pe linie moarta. Ludmila nu mai functiona, cutia cu BR55 i-a cazut tatalui meu din dulap, vagoane fara roti :( :( Singura ramasa era BR80ul dar a cedat si sursa FZ1.

INSA Mos Craciun a fost bogat anul asta, aducand un set Piko 57171 si 2 macaze si ceva sine pe langa. Distrcatie si bucurie mare, Mosul a lasat scrisoare ca tati sa fie responsabil iar conductorul junior sa invete sa se joace frumos. 8) Setul e montat de la Craciun in sufragerie si inca nu a fost desfacut, ne tinem de mersul trenurilor regulat.

Am profitat de concediu, am desfacut-o pe Ludmila, am curat-o, uns angrenajele si am reusit sa o resuscitez. Merge greu, sina trepideaza dar merge. Am reusit sa repar cuplele si sa remontez rotile la vagoanele defecte. Vagonul de marfa din setul expert nu mai avea boghiuri asa ca primit 2 de la un vagon de pasageri de 5 lei din colectia de revista :idea:
BR80ul avea si el o problema pe care am reusit sa o rezolv, a mai ramas doar BR55 care efectiv este desfacut bucati.

O poza cu conductorul fericit:
20180109_185701_zpsbvmgz1mi.jpg


Momentan totul este bineinteles pe analog dar daca mai apare vre-o locomotiva noua prin parc sa fac trecrea apoi si la digital.
Tinta? In 5-6 ani sa reusesc sa construiesc cu conductorul junior o diorama nu foarte mare, 3,5 x 1,3 m :D Trebuie spatiu nu gluma pentru asa ceva dar si fonduri...
 
Ca tot am deschis acest topic, am o intrebare.
Cam cat curent consuma o locomotiva veche de la Piko, in acest caz Ludmila (BR 132)?
Am incercat sa rulez BR 132 si BR182 (generatie noua de la Piko, hobby) si dupa cativa cm parcursi se opresc. Sursa este cea standard in pachetele hobby, 450 mA. Poate sa fie de la BR 132 care trage curent mult? In acest caz nu ar trebui sa mearga amandoua mai incet?
 
Motoarele vechi consuma destul de mult, in jur de 400mA , deci este la limita alimentatorului care are protectie la supracurent, cand sesizeaza curent mare intra protectia.
 
Banuiam eu ca trebuie sa fie sugative de curent locomotivele astea vechi, multumesc de raspuns.
 
Ma joc momentan in Scarm dar nu sunt multumit ce am reusit sa produc.
Diorama20v4_zpsmc4eqher.jpg

Diorama20v4_2_zpskmvbtuo4.jpg

Am mers pe sina Piko, cu linie dubla cu R3/R4 iar pe exterior o linie simpla. Linia simpla exterioara urca si apoi trece peste linia dubla care se afla in tunel. Urmeaza un viaduct curb serpuit apoi coborarea spre gara.
Se pot rula concomitent 3 garnituri fara artificii de automatizare, alte 2 garnituri pot sta garate, o locomotiva de interventie trasa pe o (foarte mica) linie de garare.
Pe mijloc voi amplasa cladirea garii, niste casute. Drumul auto va veni din partea de jos, va trece la nivel cu calea ferata si pe sub viaduct.

Un aspect care ma nemultumeste este traseul cam oval, incerc sa introduc un helix dar macazurile in curba restrictioneaza foarte mult spatiul.
Repet, diorama asta este posibila doar daca voi avea spatiu si voi trece de la apartament 2 camere la apartament 4 camere sau casa. :lol: :lol:
 
Iti sugerez ca in locul unei diorame pe o singura placa, sa te gandesti de la bun inceput la una pe mai multe bucati mai mici care pot fi asamblate impreuna. Bucati care vor contine segmente drepte sau curbe de linie, asamblabile pentru a obtine ovalul din poza.

Asa o sa-ti vina mai usor mai tarziu sa mai adaugi module daca vrei s-o maresti sau sa-i faci modificari, si in plus de asta poti gandi bucatile in asa fel incat sa ocupe mai putin loc atunci cand sunt depozitate (pe un dulap, sub un pat si asa mai departe). Se cheama diorama pe segmente, pentru ca segmentele se pot cupla intre ele doar intr-un singur fel sau in feluri limitate.

Spre deosebire de diorama pe module, unde modulele urmeaza un anumit standard de asamblare unic si astfel ordinea asezarii lor in diorama poate fi modificata dupa necesitati. Spor la treaba!
 
De acord cu sugestiile lui Victorian!

Am o diorama de 2.20 x 1.50 monolitica, cu care "dansez prin casa" de fiecare data cand avem invitati la masa, ceea ce e foarte ne-practic.
Dezavantajul la abordarea pe segmente e ca ai mai multe de conectat (electric) la montare-demontare si trebuie sa-ti faci relieful gandit pe bucati, dar avantajele clare sunt:
* posibilitate de stocare altfel decat dintr-o bucata
* modularitate (cu toate limitarile mentionate de Victorian, tot e mai bine decat una monolitica)
* usurinta de a lucra pe relief, iarba, pietris etc.
* upgrade-uri mai tarziu.

Spor,
SSL
 
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
M-am gandit la solutia spargerii dioramei pe module. Ca incovenient gasesc faptul ca trebuie sa impart diorama cam in dreptul garii (adica pe jumatate) ceea ce cred ca va genera multe probleme.
Oricum, astept mai intai sa ma mut de la 2 camere (cam peste 1-2 ani) si in functie de spatiu sa revizuiesc proiectul si apoi sa incep constructia.
Pana atunci o sa o iau incetisor, mai cumpar un macaz, mai cumpar ceva material rulant, ma mai sfatuiesc cu juniorul, sper sa il implic in treaba asta si sa ma ajute cand va creste putin mai mare.
 
Pana te muti si o sa demarezi planul cu diorama ,ca sa nu mai stai sa tot montezi si demontezi sine pe covor, unde mai umpli locomotivele de par si praf.
Ai putea sa iti cumperi un osb pe care sa prinzi sinele .
Eu mi-am facut asa ceva si mi se pare foarte practica placa pentru ca o pot ascunde in spatele usii de la dormitor atunci cand nu o folosesc.Dezavantajul este ca nu pot monta nimic in relief pe ea (cladiri pomi etc) , este un compromis si in acelasi timp o alternativa la spatiul limitat din apartament.
20170831_162500_1.jpg
 
Da, am vazut si solutia asta. Nevasta nu vrea sa auda de placi ascunse dosite prin case. Poate doar daca impart circuitul actual in 2 placi lungi care merg ascunse sub pat.
Momentan circuitul de joaca este cel din poza. Urmeaza un macaz curb BWR si alte sine R3 ca sa pot obtine un circuit dublu. Si apoi sper sa trec pe digital dar asta inseamna inca o locomotiva mai noua, decodoare, statie digitala... bani sa fie ca se gasesc destule de cumparat.
Dubla__zpsp44yf2z6.jpg
 
Mă arunc și eu în discuție.
Nu sunt un fan al circuitelor ovale.
Am văzut foarte multe diorame in OO/H0 care aveau dimensiuni mici.
Te-ai gândit la reprezentarea unui segment real? Un spatiu de manevră, o zona de magazii? Ceva care să fie foarte detaliat și să respecte un adevăr istoric și totuși să nu depășească 1m lungime.
Știu că toți visăm la diorame gigant, dar oare se merită?
Pe o dioramă mică îți poți face mâna poți face o grămadă de manevre și o poți automatiza. În timp ce un oval e un oval :-| .
Îți recomand canalul asta de Youtube, pentru faptul că "nenea" asta lucrează împreună cu fiul său.
Câteva idei:
Erick-1988c2.jpg

peco-setrack-oo-plan-33-a-china-clay-terminal-based-on-meeth-n.-devon-22431-p.jpg

peco-setrack-oo-plan-33-a-china-clay-terminal-based-on-meeth-n.-devon-[2]-22431-p.jpg


Spor in viitor și să ne ții la curent cu evoluția.
 
Multumesc pentru reply.
Am vazut poze cu astfel de layout-uri (si chiar 3-4 "pe viu" prin magazine) si nu ma incanta prea tare. o zona de manevra trebuie inclusa pe diorama (mai ales la 3-4 garnituri cate am in plan).
Juniorul vrea momentan sa invarta trenuri, am in plan achizitionarea catorva macaze pentru mai multe linii si vedem in ce directie vom merge (pentru ca vreau sa il includ si pe el in efortul constructiei). Constructie care mai devreme de 2 ani nu preconizez ca o voi incepe asa ca timp de experimente virtuale exista.
Numa' bine!