Sfaturi si ajutor pt un incepator.

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

darky19

New Member
3 Decembrie 2010
11
0
Bucuresti
YAHOO
darkyflorin86
LOCATION
Bucuresti
Salut la toti sunt foarte nou in acest domeniu , ma atrage foarte mult de vreo 2 ani incerc sa ma apuc da nu am avut curaj sa incep.

Acum m-am hotarat am creat un spatiu din OSB in forma de "L" cu dim 200 cmx 130cm ( detali in poza).


Urmaresc de 2 ani fenomenul acesta dupa cum am vazut la cei mai experimentati dupa ce construiesti "masa de joaca " urmatorul pas sunt liniile . Cine ma poate ajuta sa imi zica ce linii ar trebui sa iau pt schema atasata , scuza-ti umila mea poza dar sunt anti talent la desen .

Sa nu uit scara ar fii HO.

Imi cer mii de scuze pt eventualele greseli , schita urata , sau daca nu stiu exact sa zic ce vreau si sa ma exprim cum trebuie , nu cunosc termeni din domeniu pt ca nu am discutat niciodata cu cineva despre asa ceva . Doar ce am vazut pe siteuri de specialitate , aici pe forum si pe youtube.

In speranta unei lamuriri in privinta sinelor ce trebuie cumparate apelez la ajutorul vostru spre sa intelegeti .

Momentan vreau sa cumpar sinele si sa le montez.


Va multumesc.


http://img641.imageshack.us/img641/7603/22483857.jpg
 
In 40cm nu prea ai cum sa intorci un tren in conditii normale(recomand minim 1 metru pentru a nu avea probleme cu deraieri si alte cele). Eventual o mocanita ar merge! In spatiul alocat poti sa dezvolti ceva mult mai frumos! Cauta pe net planuri pentru inspiratie!
Toate cele bune si spor la constructie!
PS: foloseste raily. E gratis, usor de folosit si are multe biblioteci!
 
chiar esti foarte nou in meserie, ca vrabia malai viteazu, la scara ho nu ai nicio sansa sa faci ceea ce vrei tu, poate eventual la n
dar nu e bai, ca cu totii mai invatam din greseli, iata si explicatiile
r2 de la piko, care e raza minima recomandata (ai putea folosi si r1, dar vor fi garnituri care s-ar putea sa sara cam des de pe sine), are o raza de curbura de cca 42 cm, deci ca sa faci o bucla ai nevoie de 2 th_ r2, cu margini cu tot ar fi minim 90 de cm, sau preferabil 100 cm, dupa cum zicea si tyco (teoretic in 100 cm cam poti sa intorci cu putin noroc o line dubla - vezi dioramele preformatate de la noch, care au latimea de 100 cm); sigur, cu sina flexibila poti sa faci mult mai putin decat r1 chiar, cat iti permite sina, dar presupun ca nu vrei sa faci traseul doar ca sa fie acolo pe diorama, mai vrei sa mai plimbi si ceva pe el
iar depoul ala uita ... nu ai cum in 40 de cm nici macar sa intorci trenul, d-apoi sa faci si depou
ca programe iti recomand raily si winrail, preferabil raily; daca gasesti unul gratis da-mi si mie un link ceva, ca sincer pentru 2-3 scheme de test nu ma apuc sa platesc programul (ah, daca as face macar un traseu diferit pe saptamana si as si scoate bani din asta ar fi frumos sa-l si cumpar, dar momentan nu e cazul)
in concluzie, ce ai vrea tu acolo s-ar putea eventual implementa la N; la scara HO, care e de 2 ori mai mare, pur si simplu nu ai cum, decat daca maresti considerabil dimensiunile placilor de osb; asta e problema principala a noastra a tuturor, si anume spatiul alocat maniei noastre, care in 'blocuri gri' nu prea este (fericiti cei care stau la case si au ceva beci / mansarda etc)

dar nu te dezumfla, vorba reclamei 'continua sa continui'; noi suntem aici pentru a te ajuta cu ce informatii putem, ca nici noi nu ne-am nascut invatati
 
Merge si la H0...dar trebuie un "e" la capat...sau macar un "m" (H0e, H0m). Se pot face lucruri dragute in spatiul alocat, cu conditia sa se renunte la bucle. O gara terminal, ceva industrie, merge f frumos in acel spatiu :)
 
Nici chiar la N nu reusesti sa intorci bine in 40 de cm, desi un cerc de raza R1 de la Fleischmann ar incapea perfect acolo... dar R1 nu este recomandabil din diverse alte motive practice, in special daca vrei sa invarti pe acolo trenuri din epocile "mari" cu vagoane lungi cu boghiuri. Merge cel mai bine daca ai un trenulet mic sau un tramvai care se misca realist si pe asemenea raza.

In schimb, in 70 de cm poti sa intorci lejer o linie la N asa ca te sfatuiesc sa te re-orientezi catre aceasta scara. Ar incapea inclusiv o gara cu mai mult de 2 linii, ceea ce ar spori atractivitatea dioramei.

Eu unul as face pe spatiul respectiv o bucla simpla sau una in "8" iar panta propusa as folosi-o ca sa rup traficul dioramei in doua etaje. "Buzunarul" acela al L-ului, de 40 de cm ar urma sa aiba la nivelul inferior o schattenbahnhof ("gara din umbra") unde sa depozitez trenurile gata formate, pe care le selectez pe rand sa isi faca "turul" pe diorama, apoi vor ajunge pe nivelul superior, unde ar urma sa se afle un triaj vizibil unde ne putem juca cu trenuletele in liniste in vreme ce niste garnituri lungi isi fac rondul pe inelul central al dioramei.

Liniile triajului, si cel de jos si cel de sus, ar ramane mereu paralele cu latura lunga, n-ar fi niciodata paralel cu latura de 40 cm ca n-ai spatiu si chiar daca ai reusi sa duci o linie acolo, nu te-ar ajuta sa ai o linie de triaj atat de scurta, in care-ti incap doar trei vagoane la N!

Studiaza scara N! Ar putea sa devina un exemplu extrem de interesant de gara mica a unei localitati rurale sau urbane, care sa aiba in mica vecinatate si un triaj pentru o zona industriala.

E foarte important si cum sta masa asta in forma de L in camera. Daca sta la coltul camerei inseamna ca locul in care vei opera diorama si cel din care se priveste e de aceeasi parte, adica dinspre interiorul L-ului. Daca este asa, ar fi mai util sa aduci gara inspre partea din fata, ca sa devina punctul de maxim interes al dioramei. Nu vad de ce-ar trebui s-o "exilezi" spre spate si sa fii nevoit sa vezi actiunea cea mai importanta doar printre cladirile si/sau vegetatia din prim plan!

Iar spatele buclei ar putea in felul acesta sa fie ascuns nu de un munte, ci doar de un deal cu panta lina pe care sa se etaleze restul elementelor de decor, fie ca sunt un camp cu tarani, cu tractor sau cu vaci in cazul unei diorame rurale fie ca sunt case in cazul unei diorame urbane.

Trebuie sa gandesti diorama ca pe o vitrina de magazin, in care in prim plan pui elementele cele mai importante, iar cele mai putin interesante se pierd prin colturile mai departate. Tot ca la o vitrina, in partea din fata elementele sunt amplasate mai jos, iar in partea din spate elementele sunt asezate mai inaltat ca se poata fi vazute bine dinspre strada peste elementele din prim plan.

Gandeste-te in ce zona geografica, in ce epoca si in ce context te-ar interesa diorama ta. Asta este in functie de ce fel de trenuri vrei sa circule pe ea. Unora le plac trenurile de pasageri, altora trenurile de marfa, unii prefera sa vada trenurile cum fac ture nesfarsite pe diorama, altii prefera un coltisor in care sa faca manevre la nesfarsit cu trei vagoane. Pe spatiul pe care-l ai la dispozitie poti face de toate!

Pot sa fie trenuri lungi expres care trec printr-o mica gara de targ adormit si nu opresc, sau trenuri de scurt parcurs cu vagoane mici si o locomotiva veche care se taraie intre doua targuri invecinate, sau trenurile de marfa care se incruciseaza intr-o gara descrisa mai sus si care asteapta sa fie eliberata calea de trenurile exprese descrise anterior.

Spor!
 
Poti face si o diorama la H0. Conditia este sa nu pui bucle de intoarcere, ci sa te orientezi catre tipul "Point-to-Point".
 
http://img716.imageshack.us/img716/1005/16135352.jpg

Am regandit putin schema asa ceva e posibil ar avea 200cmx70cm unde sunt intoarcerile si bucata mica o sa o fac de la 40 undeva la 60 max . Este posibil in 60x60cm sa fac un depou cu 2 lini una pentru calatori si una sa amenajez ceva gen o cariera de piatra , gater etc ???

Cam dezamagitor cu dimensiunile asta mari in spatiu mic da nu ma las ceva ceva pot sa fac si eu in spatiile acestea
 
daca vrei arunca o privire
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5918&start=60
nu te grabi....incearca sa faci segmente sau daca vrei module...
poate ca daca vei respecta si normele cazute de acord vei avea toate sansele sa maresti sau sa micsorezi diorama ta...
point-to point, asa cum au spus si baietii mai sus, este o idee buna...in cazul lipsei de spatiu...
 
as vrea mai mult sa faca ture singur nu cand ajunge in cap sa il iau in brate sa il mut.

Ma interesa scara HO deoarece am vazut foarte multe accesorii gen casute, oameni , diferite activitati pompieri , gater , am gasit multe dastea pt un mic orasel :D

o sa caut si pt N sa vad ce si cum
 
iarasi, as sugera la fel ca inainte ca bucla sa aiba minim 90 cm latime, vorbind de sina, deci cam 90-100 cm modulul; asta daca vrei musai sa ramai la ho
vezi ca in schema ta triunghiul ala suna a scurt la greu, ar trebui cat de cat mai pigulit pe acolo, eventual in loc de triunghi sa fie cate 2 linii de triaj pentru fiecare linie care iese din linia principala, fara legatura intre ele (stiu, nu-i prea profi, dar macar nu iese fum)
iar legat de point-to-point vs. circuit, sincer prefer intotdeauna circular, ca altfel trebui sa stai non stop cu mana pe telecomanda/maus; dar ma rog, gusturile nu se discuta
 
victorian a spus:
@ Felippe: Horribly Oversized??

Vorba lui Caesar: "Si tu, fiul meu Brutus?" ;-)
:D :

Nu am tradat scara N. Dar dupa ce am pus decodorul de la tine in micuta Pt2/3 am inceput sa ii inteleg pe cei care spun ca la scara N ai nevoie de lupa. Cum s-or descurca Z-istii si, mai nou, T-istii, nu stiu.

Ca sa revin la subiect, o diorama Point-to-Point poate oferi tot atata distractie ca si una de tipul "Continuous Loop".

@darky19: studiaza cu atentie zecile (daca nu sutele) de diorame de pe site-ul lui Carl Arendt.

Si inca ceva: nu cred sa nu gasesti la scara N o constructie existenta la H0. Clar, nu exact acelasi model dar similare vei gasi cu siguranta.

Succes!
 
Am refacut schema acum este posibila construirea ei ???

As dori sa stiu ce linii trebuie sa cumpar pt ea . Multumesc

Sau poate ma ajuta cineva cu o schema facuta mai bine pt dimensiunile placajului :)


http://img339.imageshack.us/img339/8025/67759204.jpg
 
da...asa mai merge schema ta!!!
o intrebare...pe ce epoca vrei sa te axezi?...
sau ma gindesc ca vii ceva montan sau o linie secundara, fiind linie simpla si o gara micuta...
apoi ia in considerare lungimea maxima a unui tren ce doresti sa intorci pe maketa,asa incit sa iti incapa pe linia 1 a garii...de obicei un tren= 1 loco+3-4 vagoane de calatori!!!
 
deci...
1locos=apros.23 cm
1 vagon calatori=30 cm
un ice 3(4 vagoane)=aprox.120cm
victorian spunea foarte bine in ceea ce a scris el...
pina la urma depinde de tine ce doresti sa faci...
eu ma gindesc ca...pt un plus de realitare...ai nevoie de aproximativ 2 metrii de linie dreapta , curata. fara intercalari si apoi restul..
 
ce mi-a iesit mie folosind winrail

deci pornind de la ideea ta facind si niste compromisuri...
poate ca baietii iti vor da si alte idei...
de exemplu ceva linii pe diagonala...un traseu in forma de 8...te-ai gindit la asa ceva?!