Diorama TT

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Buget pentru material rulant? Stai ca nu mai am buget nici pentru traseu deocamdata. Oho, sper ca pana in toamna sa reusesc sa termin traseul ca sa pot face testele de rulare. Am un set de start de la Roco care e tocmai bun. :D
Rabdare oameni buni, macar voi sa aveti, ca eu stiu sigur ca nu mai am. :roll:
 
Salut!Imi place ce ai facut pana in prezent...poate ca era bine daca picioarele blatului erau mai lungi,la inaltimea unei mese normale, insa e bine si asa daca tie iti este mai la indemana.
Apreciez forta de convingere a pasionatilor,indiferent de afinitatea pe care o au fata de o scara sau alta...te-au convins sa te apuci de treaba,ca aveai tendinta sa tot amani momentul din diverse motive... :aplauze:
 
Salutare. :)

Se pare ca momentul in care va trebui sa ma apuc de constructia traseului se apropie, iar asta n-ar trebui sa ma sperie. Decat daca ma aflu in situatia in care ideea despre cum trebuie va arata traseul este inca… nu foarte bine cristalizata. :?
Sunt multe lucruri pe care as vrea sa le vad pe macheta, insa vazand si ascultand pe altii cu mai multa experienta, un lucru a devenit cert: cu cat este mai simpla (a se citi “neincarcata”), cu atat arata mai bine. Asa ca am renuntat la ideea initiala de la care am plecat, adica linii duble la iesirea din gara cu 3 linii, intoarceri si rastoarceri cu smucituri de garnitura, de sa nu mai intelegi care tren e care. M-am hotarat: fac ceva simplu, iar in ceea ce priveste epoca, o schimb de la III-IV, la II.



Dupa cum se vede, circuitul este mult simplificat. :)
O gara in plan frontal cu 2 linii (linia 1 este ascunsa), din care ies 2 linii simple. Linia din dreapta garii coboara pana cand intra sub gara, unde am o “halta” ascunsa. M-am gandit ca aici se pot astepta reciproc trenurile care vin din sensuri opuse. In continuare, traseul face o intoarcere spre stanga, apoi urca, si iese din tunel inainte de gara. Diferenta de nivel (intre capul sinei de dedesubt si capul sinei de deasupra) pe care trebuie s-o parcurga trenul pentru a putea intra sub gara este de ~60mm, ceea ce impune pante de 2,7~2,8%. As prefera sa nu ridic relieful foarte mult; in loc de munti, mai degraba as face niste dealuri destul de inalte sub care sa pot ascunde tunelul.
:?: Marea mea intrebare este ce fac cu spatiul din mijloc?
Ce “completari” avea o gara mica in epoca II? Sau ce alte completari ii pot aduce pentru a fi in ton cu perioada si cu peisajul?
Desigur, prin asta se intelege de la sine ca va cer criticile si opiniile, chiar daca vedeti traseul dispus altfel. Orice idee noua m-ar putea ajuta. :D

Toate cele bune.
 
domnu_creasta a spus:
:?: Marea mea intrebare este ce fac cu spatiul din mijloc?

Salut ,
In orice caz nu incerca sa umpli spatiul cu sine si linii .....acest plan simplu nu justifica asa ceva .Eu as recomanda o industrie ceva (o fabrica sau o mina .....) .
 
Incearca sa te gandesti in primul rand ce soi de diorama doresti sa realizezi. Vrei sa fie o dorama urbana sau una rurala?

Daca este diorama urbana, atunci te gandesti in continuare daca preferi sa reprezinti gara asezata la marginea unei zone rezidentiale si atunci umpli locul respectiv cu casute, sau vrei sa fie o gara asezata la marginea unei zone industriale si atunci umpli spatiul respectiv cu o industrie asa cum zice Rudi.

Daca este o diorama rurala, atunci te gandesti ca gara pe care vrei s-o faci este situata la oarecare distanta de o comuna mare si modelezi niste drumuri care sosesc de undeva la gara respectiva, o platforma unde asteapta carute/camioane, eventual tarc de animale, niste campuri unde lucreaza oameni etc.

Vrei sa fie o diorama de munte, una de deal sau una de campie? Ce fel de trenuri vor circula pe diorama? Vrei o diorama romaneasca, germana, poloneza, americana sau malgasa?

Si aici trebuie sa te orientezi si sa modelezi diorama in functie de ceea ce-ti doresti. Nu poti pune stanci abrupte, un parau tumultos si nici tunele sau poduri semete daca vrei o diorama de campie. Nici nu poti pune asa ceva daca vrei sa modelezi un peisaj olandez cu mori de vant, cu poldere nesfarsit de plate unde rumega in liniste vaci negre cu alb.

In egala masura e important sa te gandesti in ce perioada a anului reprezinti diorama. Unii fac diorame de vara, unde apar tarani la culesul campului etc. Altii prefera sa faca diorame de iarna, cu copaci desfrunziti si totul acoperit de zapada.

Schema respectiva, deloc complicata, poate sa fie foarte potrivita pentru o diorama superba, dar depinde de tine sa dai viata acestui circuit, sa ascunzi printre cladiri sau frunzis portiunile de curbe accentuate care dau o imagine nerealista circuitului, si sa pui in valoare tocmai portiunile drepte unde ai putea obtine un plus de realism tocmai folosind niste segmente de linie flex asezate in curbe line ca in realitate, asa cum spunea LDH. Succes!
 
Ooo ce ma bucur ca mi-ati raspuns! :D

@LDH: Acolo era prevazut din plan un segment de sina flexibila; mi-a fost doar mai comod s-o desenez ca sina curba normala rigida.

@Rudi: Ideea cu ceva industrial mi se pare foarte buna, insa nu o mina, n-ar fi in "rezonanta" cu dealurile din jur. Poate doar o linie, care se termina cu o rampa?

@victorian: Cu siguranta o diorama rurala, situata intr-o zona de dealuri. Si poate drumurile acelea de tara duc la o casa taraneasca si la acea mica rampa din spatele cladirii garii, unde pot fi niste carute. Gara ar putea fi mai degraba o mica halta, cu peron scurt, doar pentru prima linie. Trebuie sa ma documentez mai bine, sa vad cum aratau garile de acest gen. Cat despre perioada anului, cred c-o sa-mi aleg primavara spre vara, ca atunci e multa verdeata si voiosie. :D
In ceea ce priveste materialul rulant... ei bine, e cam nasol. Mi-ar placea foarte mult ca pe macheta sa circule trenuri romanesti din acea vreme. Insa problema este scara TT in sine. Sunt destul de putine modele din acea vreme (BR 56, 86, 80, 81 si 92), din care si mai putine au ajuns pe la noi prin tara. Insa nu sunt descurajat complet. Cred ca pot face cladirile si peisajul sa semene cu plaiurile noastre, dar in acelasi timp sa nu faca niste garnituri germane sa arate extraterestre, nu? Macar pana reusesc sa ceferizez o locomotiva.



Zona garii ar arata cam asa. Ce parere aveti?