"Mini diorama" CFZ (Caile Ferate "de la Zoli&

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

oberleitung

Member
5 Decembrie 2007
41
0
Oradea
www.obbhegyivasutak.atw.hu
WEBSITE
http://www.obbhegyivasutak.atw.hu
YAHOO
zolesz2002
LOCATION
Oradea
Bună tuturor! Vin cu un reportaj nou... De data această vă prezint construirea "mini dioramei" CFZ, adică Căile Ferate de la Zoli. Lucrările proiectului "grandios" au început cu achiziĂžionarea materialului de construcĂžie, adică: Âşine, material pentru terasament, stâlpuri pentru catenare Âşi sârme pentru sistemul de susĂžinere a catenarei Âşi pentru firele de catenare.


1. ÂŞinele sunt de marca Piko "A" Gleis. Aceste Âşine le-am cumpărat din magazinul online. Am făcut comanda prin E-mail, iar coletul am primit la mână, în mai puĂžin de 24 de ore, cu plata pe loc (ramburs).


2. Terasamentele pentru Âşinele Piko, sunt confecĂžionate dintr-un tub de izolaĂžie (pentru conducte de apă). Am desfăcut tubul, am tăiat în fâÂşii subĂžiri. LăĂžimea a fiecărei fâÂşie este de aproximativ 4-5 cm. Materialul tubului este un fel de burete, de culoare gri, iar suprafaĂža acestei burete seamăna mult cu textura de pietriÂş. IniĂžial tubul avea o lungime de aproximativ 1 metru. Feliile rezultate din tăierea tubului, erau îndoite în formă de semilună. Câteva zile am presat aceste felii (sub covoare). Dar tot se îndoiau înapoi, din acest motiv am recurs la o metodă mai severă. Prima dată am tăiat la mărime feliile, în aÂşa fel, încăt să se potriveze la fiecare bucată de Âşină în parte. Apoi a urmat o procedură indelungată. Fiecare bucată de "terasament" a primit o Âşină si am pus la presat (împreună), printr-un sistem de "menghină". Pentru fixare, am folosit niÂşte piese de fixare, care în mod normal deservesc la fixarea volanului pentru jocurile de calculator (PC Racing Wheel). Sub presiune, traversele Âşinelor s-au imprimat în materialul moale (deci în "burete"). Rezultatul m-a surprins Âşi pe mine! Urmele traverselor au rămas imprimate în burete, exact ca într-o bucată de plastelină. După prototipul reuÂşit, am început fabricarea in "masă". Pentru un rezultat Âşi mai bun, Âşinele am lipit de terasament cu lipici alb, care dupa uscare devine (semi-)transparentă. Faza de lipire arată cam aÂşa:

11-Terasament.jpg


După răspândirea lipiciului în "găurile" lăsate de traverse, pun Âşina la loc si îl presez timp de 12-16 ore:

12-Menghina.jpg


Lipiciul se usucă, devine aproape transparent. Piesele scot din "menghină" Âşi astfel obĂžin rezultatul dorit:

131-Sinedrepte.jpg


Cu terasamentele pentru macaze procedez tot aÂşa. Buretele trebuie insă tăiate după forma macazelor:

13-Macazecuterasamente.jpg



3. Placa de bază, pe care urmează să fie montate Âşinele Âşi sistemul catenar, este dintr-o placă de PoliStirenă (PS), cu o dimensiune de aproximativ 100x50 cm. Placa de PS este fixată pe o masuĂžă mică:

14-Placadebaza.jpg


Ca să nu alunece pe măsuĂžă, sau să nu cadă jos, sub placă am montat bucaĂži tot din PS, care impiedică miÂşcarea plăcii de bază. Pentru intărirea plăcii de bază, în partea inferioară a plăcii am mai pus niÂşte fâÂşii din PS. Faza de lipire:

15-Placadebazalipire.jpg



4. În final, pe placa de bază am montat Âşinele cu terasamente, proaspăt confecĂžionate. Fixarea este rezolvată cu ace de gămalie:

16-Sinecuterasamentemontate.jpg



Sper că am fost clar Âşi a-Ăži înĂželes ce am vrut să vă prezint... :oops:

zOLi :roll:

P.S. Prezentarea Âşi montarea sistemului catenar este în secĂžiunea "Atelier". :fluierat: