Diorama - planuri, intrebari de incepator

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

pres_mihai

Active Member
Trenulist
16 Iunie 2010
149
3
46
Craiova
LOCATION
Craiova
Salutari!
Am in plan executia unei diorame la scara HO. Mai intai am zis sa incerc sa o proiectez in SCARM inainte de a ma apuca de treaba. Sunt incepator in modelism feroviar, asa ca o sa am nevoie d eputin ajutor din partea binevoitorilor. Prima intrebare ar fi daca aranjamentul de linii, traseele sunt corecte si functionale (curbe, macaze, etc). Nu voi rula cine stie ce trenuri, doar cateva vagonase de marfa. Inainte de a cumpara sinele, vreau doar sa stiu daca circuitul este corect. Multumesc anticipat!
diorama_plan.jpg

diorama.jpg
 
Spatiul se vede foarte clar din desen, pentru ca exista cote.
Pentru o bucla simpla, dimensiunile sunt la limita, in sensul in care exista startseturi care pot rula pe o suprafata de tipul celei descrise, chiar daca nu este cel mai fericit caz.
Spatiul pentru bucla interioara mi se pare insa cam mic.
 
Spatiul este la limita, nu stiu cum va descurcati voi cu asa ceva intr-un apartament. Spatiul ptr bucla interioara este mic in sensul ca exista pericolul deraierii trenului? Mentionez ca nu doresc nimic spectaculos ca viteza. Doar sa fie functional. Totusi cred ca pot sa largesc bucla interioara folosind niste curbe mai largi.
 
Te-ai gandit vreun moment ca spatiul pe care il ai este mai mult decat suficient pentru a realiza, la scara H0 o diorama perfect functionala, care ar putea respecta si realitatea si care sa ofere posibilitati reale de operare?

E atat de simplu dar, din pacate, asa cu am mai spus-o de cateva ori pe acest forum, modelistul roman nu vrea sa iasa din sablonul si monotonia eternului "oval de sine"... Pacat!...
 
Nu tin neaparat sa fac un oval, dar spatiul din pacate se limiteaza la 1,7/1 m. Nu am facut nici o diorama pana acum, de aceea astept sugestii si ajutor. ce as putea sa fac mai estetic si functional in acelasi timp in spatiul asta?
 
Pentru exemple de diorame mici, uita-te pe acest site: http://www.carendt.com/scrapbook/linkindex/index.html
La genul asta de diorame se refera si felippe.

Fiind la inceput de drum, iti recomand ca intr-o prima faza sa incerci sa-ti faci o vigneta/segment de diorama pe care sa incerci tehnicile de realizare a decorului pe care o sa le folosesti la diorama. Poate fi un segment de linie de 20-30 cm, iar placa pe care o faci poate avea dimensiuni gen 20/30x15, cat sa incapa pe un raft.
 
Salutare, revin cu niscaiva sfaturi.
Imi permit a le da, deoarece am la activ o macheta feroviara neterminata (pe care am montat liniile si am facut teste de rulare) de 2x1 m, precum si o alta macheta dusa la capat de 2.5x1m, precum si mai multe module functionale.

Din propria experienta sa sintetizez:

1. la intrebarea cu descurcatul in apartament, raspunsul este ca nu m-am descurcat, in ambele cazuri pana la mutarea primei machete in garaj si a celei de-a doua machete la client, am blocat jumatate dintr-un living mare, lucru care recunosc ca a fost deranjant

2. spatiul este o problema eterna pentru modelismul feroviar, motiv pentru care in majoritatea situatiilor oamenii se asociaza in cluburi, unde pot inchiria o suprafata de rulare mai mare

3. chiar in situatia in care doresti sa rulezi trenuri acasa, trebuie sa ai in vedere solutii de optimizare a spatiului, care sunt fie de mascare a machetei in dulapuri sau dupa piese de mobilier, fie montarea/demontarea in module care sa permita asamblarea in momentele de "joaca"

4. exista intotdeauna solutia unui modul sau a unei bucati de macheta care sa nu contina un circuit inchis, sau un oval cum i se mai spune, situatia este intotdeauna frustranta, pentru ca sunt extrem de putine cazurile in care modelismul feroviar este practicat cu scopul exclusiv de realizare a infrastructurii si punere in valoare a tehnicilor de modelism, in marea majoritate a cazurilor existand dorinta principala de a rula trenuri

In concluzie, razele mici creeaza probleme de rulare pentru unele tipuri de material rulant. In situatia in care aceste probleme nu apar, vagoanele oricum arat bizar si nerealist la astfel de curbe. Cele doua macaze pe care le ai disponibile pe spatiul din imagine vor lasa in realitate (chiar daca acum la nivel de proiect arata acceptabil) foarte putin spatiu util de manevra. Decizia iti apartine, insa eu iti recomand doua posibilitati:

1. lasi cotele asa cum sunt si folosesti un singur oval, adica un circuit pe care te joci cu garniturile, preferabil fara bucata aia de tunel care fiind de mici dimensiuni poate in anumite situatii sa dea aspectul de ireal
2. daca ai posibilitatea, lungesti macheta pe care o faci modulara (din 2 sau 3 bucati) si o asamblezi in momentul in care rulezi garnituri, caz in care ai grija la proiectare si dimensionare pentru a nu te situa de exemplu cu macazele pe liniile de separatie dintre mdoule

Repet, decizia iti apartine, ceea ce am povestit eu este la nivel de sfat, asa ca iti urez spor la lucru si la distractie.
 
O sa imi fac mana pe un modul.. Am realizat acum cateva luni macheta statiei Lipanesti dupa binecunoscutele planuri si mi-a iesti multumitor. O sa incerc sa construiesc in jurul ei un mic modul de diorama ( gen statie CF cu o singura linie) sa vedem cum imi iese, sa ma obisnuiesc si eu cu confectionarea pomisorilor, plantarea ierbii, realizarea unei treceri la nivel, etc.
Apoi mai discutam despre o diorama mai complexa.
 
eu ma intreb de ce doresti neaparat sa faci o diorama cind, hai sa spunem o serie de rafturi, de jur imprejurul camerei ti-ar da o mai mare posibilitate de a rula trenuletele, chiar si mici, intr-un mod cit se poate de natural.
ma gindesc ca si in cazul unor apartamente mici, cazul multora dintre noi, se pot face lucruri spectaculoase, folosind module puse pe perete. gindeste-te si la aceasta varianta. normal ca, trebuie sa te pui de acord cu sotia, prietena, copiii, etc... (un sifonier gaurit pentru o cale dubla sau simpla nu da bine la sexul feminin) :-?
 
Sallutare! @Leon-gr cam are dreptate,gaurirea unui sifonier este o modalitate foarte buna.In schimb,''si aici avand dreptate'' nu stiu daca altcuiva ii va conveni acest lucru!Ideea este ca ai putea face altfel!
Avand in vedere ca acele rafturi ce inconjoara camera,nu au latimi de zeci de metri ci se rezuma undeva la 20 cm '' cred ca e destul'' poti departa putin sifonierul de perete si foarte usor poti baga traseul pe dupa acesta.Odata construit traseul,lipesti sifonierul cat poti de mult de raft si aia este.
In ceea ce priveste spatiul,toti avem aceasta problema!Dar vorba multor colegi din acest forum se poate face ceva frumos chiar si pe un spatiu mic sau dece nu un modul dragut care sa il unesti cu alte sine!
Iti doresc bafta,spor la munca si eu personal astept sa vad continuarea!

Sallut cu Respect!!

''Wesley''
 
Hai sa lasam la o parte aberatiile!!!

Mihai este la inceput, vrea sa "incerce marea cu degetul", sa puna in practica cunostintele din modelismul feroviar si voi bateti campii cu mutarea sau canibalizarea mobilierului; poate cand ajunge pensionar, sa aiba timp si bani pentru un astfel de proiect...

@Mihai: asa cum a spus si Radu, pune mana pe o bucata de placaj, "planteaza" o lungime de sina flexibila, alimenteaz-o cu curent, pune-i balast, arunca niste "vegetatie", relief; in general, incearca sa condensezi si sa aglomerezi peisajul folosind cat mai multe tehnici si vezi ce iese.

Iti place ce iese, continua lucrul. Nu iti place, recupereaza ce mai poti, arunca restul si ia-o de la capat.

La final analizeaza ce ai facut cu un ochi critic si daca esti multumit, treci la un proiect mai mare, in functie de spatiul disponibil.

Nu te arunca de la inceput in cine stie ce lucrari "grandioase" pentru ca vei fi dezamagit, atat de timpul, cat si de banii cheltuiti aiurea.
 
Felippe, exact asta o sa fac.. Am facut deja cativa pasi in sensul asta ( copacei, vegetatie, am deja gara aproape terminata) o sa revin cu poze. In cateva zile ma apuc de blatul pentru minimodul.