Diorama lui Nelu40 la scara TT

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

nelu40

Member
6 Aprilie 2013
21
1
Jebel jud. Timis
LOCATION
Jebel jud. Timis
Va prezint diorama mea la scara TT, precizez ca e inceputa acum 4 ani si nu prea am timp sa lucrez la ea doar iarna:




Instalatia electrica:


Scuze pentru poze, sunt facute cu telefonul si nici nu am lumina buna.
 
Salut !
Sunt alimentate motoarele de la Conrad in curent alternativ ?Si daca da ,ce transformator folosesti?
Si mai mult timp pt. lucrarea inceputa.Sa vedem mai multe detalii... Spor la lucru :aplauze:
 
Salut, din imagini vad ca este o constructie extrem de robusta.
Eu am avut oarece probleme de montare a motoarelor de macaz in lipsa placii "de baza" care sa-mi asigure un suport rigid de montare, lungirea peste masura a tijei de actionare nu a fost o solutie fiabila.

Ca a fost o intrebare mai sus, actionarea motoarelor de macaz Conrad se poate face atat in curent continuu cat si in curent alternativ cu tensiuni daca nu ma insel de max 12 V respectiv max 16 V. Sunt motoare puternice, care ofera posibilitatea de comanda electrica destul de complexa prin restul contactelor.
 
stageexp a spus:
[...] Sunt motoare puternice, care ofera posibilitatea de comanda electrica destul de complexa prin restul contactelor.

Sunt doua versiuni de motoare: una care nu are contacte suplimentare si o alta versiune care, cu ajutorul unor lamele asemanatoare releelor, poate comanda alte accesorii: semnale, LED-uri pe panoul de control sau, foarte important, polarizarea macazului.

Tensiunea maxima de alimentare este cea data de tine dar, prin alimentarea de la tensiuni mult mai joase sau prin control DCC, unii modelisti au obtinut atat de ravnita comutare lenta a acelor macazului, foarte asemanatoare cu situatia reala (pentru ca, seriosi sa fim, electromagnetii ieftini din actionarile standard ale macazelor numai miscare reala nu ofera).

In orice situatie, insa, motoarele Conrad nu sunt ideale pentru actionarea lenta a macazelor. Exista alte solutii: Tortoise, Cobalt, Fulgurex...
 
Frumos Nelu, La Multi Ani si tie! Imi place ceea ce ai realizat pana acum. Cred ca rezultatul final va fi unul foarte frumos, deja se contureaza niste aspecte care pe mine ma incanta la diorama ta. Felicitari si spor!
 
Buna! Multumesc tuturor celor apreciaza ceea ce fac, este prima diorama care o construiesc si merge mai greu mai ales cu obtinerea nuantelor de culori pentru a da o imagine cat mai realista dar pana la urma sper ca o sa iasa bine. Diorama este construita pe un schelet de sipci de lemn iar placa de baza este din MDF de 8mm in care se pot infileta foarte bine holtsuruburi iar motoarele de macaz le-am alimentat pentru proba la un adaptor de 12V-800mA la care i-am scos puntea redresoare. Oricum la instalatia electrica mai am de lucru deoarece vreau sa mai montez cateva lumini pe la cladiri si ceva lampi si inca nu mam hotarat cum sa fac panoul de comanda care o sa fie analog (circuitul este impartit pe segmente acestea fiind alimentate la nevoie, pentru a putea rula mai multe trenuri pe rand).

Cu respect, Nelu
 
Miscarea realista a macazelor se obtine mai greu, am vazut pe forum solutii ingenioase care foloseau mecanisme adaptate de la tehnica IT sau odorizante de camera. Propunerea mea este de a merge in prima varianta pe motoarele Conrad, urmand a experimenta ulterior dupa ce avansezi. Adica, initial pleci cu o macheta functionala pe care o poti upgrada oricand din punct de vedere al solutiilor de actionare.

Referitor la luminile de cladiri, iti recomand solutia cu LED, fiind cea mai fiabila din punct de vedere al curentului sonsumat, usurinta de a lucra cu acestea, durata de functionare si caldura emisa (vorbesc in ipoteza ca ai dori sa utilizezi beculete cu incandescenta care sunt si consumatoare si surse de caldura). Alimentand in mod corespunzator circuitele cu LEDuri vei obtine solutii ok.

Referitor la panoul de comanda, solutia clasica, logica, care se adopta este aceea de a-i da forma circuitului cu care lucrezi, fiind astfel mai intuitiva comanda diferitelor elemente. Comanda trebuie gandita putin, in ideea de a realiza o automatizare in sensul in care alimentand un traseu de sina cu o anumita polaritate, semnalele (daca sunt sa se comute in secventa dorita) iar alimentarea pe restul traselor sa fie intrerupta. In negeral pleci de la solutii cu comutatoare cu multe pozitii, adica perechi de contacte, care sa asigure si functiile simultane dorite si alimentarea unui indicator indispensabil pe panoul de comanda (un LED care sa indice starea circuitului).

Solutia analogica poate functiona si la ora actuala fara probleme, desi la prima vedere pare invechita, s-au descurcat americanii cu circuite mult mai complexe pe macheta lor de referinta cunoscuta sub numele de circuitul Lionel, mai ales in perioada in care nu exista solutiile tehnice de astazi.
 
stageexp a spus:
Miscarea realista a macazelor se obtine mai greu, am vazut pe forum solutii ingenioase care foloseau mecanisme adaptate de la tehnica IT sau odorizante de camera.
[...]

Nu e greu deloc sa obtii miscarea lenta a acelor; exista solutii dedicata (cele mai simple) sau improvizatii la indemana iricui (servo-motoare folosite in aeromodelism).

Uite aici o comparatie video Conrad / Fulgurex / servo-motor.
 
Salutare la toata lumea!
Va prezint mai jos panoul de comanda pentru diorama facut dintr-o bucata de panou pentru reclame sau cam asa ceva:






si o poza cu partea din spate:


Din pacate cand i-am facut proba am constatat ca 3 dintre comutatoarele cu doua pozitii au defecte asa ca o s-a trebuiasca sa le schimb.
Atat deocamdata.


Nelu