Diorama Doc Marius

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

docmarius

Member
22 Iunie 2012
22
0
Timisoara
LOCATION
Timisoara
Dupa ce am tot visat la diorame si am admirat ce au facut altii, mi-am invins teama si am luat tarul de coarne.

Planul initial ar fi acesta:


Iar un render 3D mai jos:


Dupa ce am admirat o vreme planul si m-am minunat, am trecut la executie...

In primul rand rama, 280x150cm pe 6 picioare de metal:
Dio_20120726_1.jpg

Si am inceput sa pregatesc placajul pentru zona plata a garii:
Dio_20120726_3.jpg


Sa vad daca ma tin simptomele in continuare.

"Doc" Marius
 
Vreau sa mai adaug ca sinele le am deja (Piko A) si chiar daca cantitatea de linii este cam mare in opinia unora, nu as vrea sa ramana prea multe in cutie :D

Dat fiind ca rama e 280x150 fata de cei 270x130 initiali (am tras concluzia ca mai pot muta un pic un dulap), am mai umblat un pic pe la plan.
Portiunile portocalii sunt potentiale puncte de extensie si nu vor exista macaze in prima etapa.


Eventual as renunta si la o parte din tunele, cu mai multe linii la vedere.
 
Mda, mi-am dat seama. Mai ales cele curbe.
Am ajustat un pic colturile sinei la ele si am stabilizat punctul de pivotare prin introducerea unui pin de mufa patrat care nu permite fuga laterala a acului care duce de fapt la deraiere pe macazele curbe prin agatare in unghiul creat intre ac si coltul sinei fixe.
Daca nu gasesc pina la urma o solutie satisfacatoare le schimb - asta este.
Sau iau exemplu de la altii si imi construiesc.
 
Marius...
1. banuiesc ca o faci H0?
2. Nu este cam mare distanta intre scandurele? Am vazut ca nu o faci cu capac, ceea ce ma duce cu gandul ca va fi cam greu s ate prinzi de cate ceva la relief?

Intreb, nu imi dau seama...

PS: am vazut si elemntele de rezietnta pe colt, buna ideea, eu ma gandeam altfel, dar m-ai salvat prin ideea asta
 
Mda, si eu am tras concluzia asta - distanta e cam mare.

M-am gandit sa fac toate caile din placaj, iar la nevoie adaug zabrele.
Sper sa nu fie nevoie de prea multe.

Scara este H0.

Coltarele alea le-am gasit la reducere la Dedeman la 2 RON parca :lol:
 
coltul din dreapta spate l-as ridica mai mult, suprafata iti permite diferente de altitudine. Alta chestiutza, descrii un stadion cu sina, deplaseaza intr-o parte daca vrei. Cu macazele, baga PECO sau ROCO, nu vei da chix ca si cu cele de Piko. Sina e ok, mare grija la inclinatii, dilatari si contractii termice.

Vant din pupa!
 
Salut,
spor la lucru in primul rand, vad un inceput optimist si incurajator, asa ca nu ezit a ma ralia cu toate urarile de bine.

Ideea cu acele console metalice este foarte buna.
Asigura o rigidizare corespunzatoare. Pentru a mai scoate insa din elasticitatea specifica acestor elemente poti veni (ulterior fara nici o problema) cu rigle montate oblic sub riglele care definesc perimetrul.

Daca vei monta niste rigle din lemn pe diagonala, totul va fi rigidizat "beton".

Vin cu o intrebare, deoarece din poze banuiesc ca acolo e vorba de un garaj.
Macheta o faci dintr-o singura bucata?
Adica nu se va pune niciodata problema mutarii?

O constructie de aceste dimensiuni va fi foarte grea, iar la deplasare (chiar in ipoteza rarisima a folosirii de exemplu a unui motostivuitor sau transpalet) apar aproape sigur miscari de flexare sau oscilatie care pot produce fisuri.

Eu taman am mutat macheta la care lucrez intr-un garaj, si chiar o singura jumatate, de 1.2 X 1,2 m a fost dusa cu greu de 3 persoane si folosirea portbagajului unei dacii (cel de pe plafon).

Oricum inca odata iti urez spor la lucru, poriectul prin pozitionarea liniilor este unul frumos si mai ales cu rezultate placut de urmarit in exploatare.
 
Multumesc de urari :)

Da, este dintr-o bucata, dar...
Nu ramane in garaj. Dupa ce potrivesc fasiile de placaj de pornire pentru linii (fara a le fixa) o voi transporta in camera la locul ei, unde o voi asambla si unde o sa continui partea de peisaj. Nu de alta dar pentru a ajunge unde trebuie e nevoie sa fie pusa perpendicular pentru a incape pe usa. De aceea am si optat pentru acele picioare, care se tin in 3 holtsuruburi fiecare si pot fi demontate.
Dupa aceea evident nu va mai fi mobila (cu rezerva groazei atunci cand va fi nevoie sa zugravesc... Noroc ca s-a inventat folia de nylon).
De asemenea e interesant de folosit materiale elastice... Plasa de fibra de sticla, rasina, folii termoformabile ca la aeromodele... Atunci ramane si elastica si usoara. Oricum nu am de gand sa-i pun o placa completa, doar traseul liniilor. Asa cum este acum poate fi luata pe sus de un om, si are undeva in jur de 15-20 kg, din care jumatate cred ca sunt picioarele.
 
daca folosesti placaj si nu te incurci cu osb sau pal, nu va fi prea grea.relieful pe baza de plasa este foarte usor.
structura, fiind asemanatoare cu cea a segmentelor dioramei mele, este rezistenta si flexibila, fara sa dauneze la ceva.ideal ar fi fost din 2 bucati, insa cred 2 oameni o pot manevra in voie.
picioarele sunt asa grele?eu recomand niscaiva sipci lemn profil patrat de 40x40, insa cum diorama nu este de trambalat pe la expozitii (sau este?)... :roll:
placajul prins direct pe structura (acolo unde este nevoie) o va rigidiza si mai mult.
 
Mda... adevarul este ca am recompus si eu grila de lucru si m-am hotarat s ao fac modulara ...
Va avea 200x110 si modulele vor avea 666,66x1100 fiecare. Cifra cu 666 mi-a dat-o Nea Xcel...
 
Pai nu esti obligat sa faci o impartire egala a cotei, poti avea de exemplu 4 module de 50 cm, care practic ar apropia cotele de cele uzitate in mod curent.
Sau daca vrei sa fie mai putin poti face 3 module de cota variabila, 2 identice si unul care sa te aduca in cota finala. Solutii exista, nu e o problema.