Decodor Iluminare Vagoane

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.405
244
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Principalul avantaj al rigletelor de iluminare 'home-made' este faptul ca pot fi personalizate: 'neoanele' sunt pozitionate exact in centrul plafonului fiecarui compartiment si asigura iluminarea uniforma a acestora. Mai mult, la nevoie ledurile pot fi 'descentrate' - cum este cazul toaletelor de la capetele vagonului.

Vagonul 'victima' pentru test - cuseta CFR Heris. Schema folosita este de pe situl lui Paco cu cateva mici modificari (inlocuirea integratului ULN2003 cu 4 tranzistoare). Cel mai greu de realizat a fost insa cablajul de 265 / 10 mm; pana la urma l-am asamblat din 3 sectiuni decupate din aceeasi placa de 100 / 50 mm.



Decodorul permite aprinderea separata a 4 seturi de leduri, iar functiile de comanda pot fi atribuite individual sau grupat ( F0 - F8 ). Ar fi fost poate de dorit o amestecare a ledurilor din seturi diferite, dar ar fi complicat si mai mult schema cablajului si asa destul de aglomerat.



Interesanta este insa posibilitatea setarii modului 'fluorescent lamps' care aprinde toate seturile dupa cateva flash-uri ce simuleaza rateuri ale starterelor instalatiilor mai vechi. Scenariul de palpaire este aleator, astfel ca impresia finala este destul de veridica.

http://www.youtube.com/watch?v=QXd69FeaM-I

Next: montarea instalatiei in vagon.
 
Schema modificata arata cam asa:



Tranzistoarele folosite sunt BCW66H, rezistentele din bazele lor au 10k, iar cele serie cu seturile de leduri 1k5. In schema nu apare un condensator electrolitic de 470 uF / 25V pus in paralel pe iesirea puntii redresoare (+ si - ) si ascuns intr-o dependinta a vagonului.

Pot sa iti pun pe mail proiectul in Eagle daca vrei.
 
Eu in locul uln-ului original/tranzistoarelor tale am pus o sursa de curent (2 tranzistori + doua rezistente) in serie cu ledurile.
Cu leduri albe si de curent mic, se vede bine (chiar prea bine, ar trebui sa mai micsorez curentul).
 
Bravo dac, felicită’ri.

Cred c㒠principalul avantaj este că’, dac, împă’rt㒺eşte cu noi din experienţa lui, punînd la dispoziţie pentru colegii de pe forum documentaţia necesar㒠pentru cei ce doresc să’-şi realizeze singuri aşa ceva.


shwan,
nu cred c㒠dac nu ar putea face în serie aşa ceva dac㒠cineva doreşte.
 
Salut

Am cumparat si eu mai multe riglete autoadezive pentru scara N. Simple, ele sunt formate din trei leduri SMD si o rezistenta. Am fost tentat sa pun in paralel cu ledurile un condensator pentru a mai scapa de micile clipiri care apar din cand in cand. Mi-am adus apui aminte ca, in digital, nu este posibila folosirea condensatoarelor deoarece degradeaza semnalul.

Dupa cum am citit si mai sus, ma gandeam sa folosesc o punte redresoare la alimentarea rigletelor, iar condensatorul sa il montez dupa punte, este OK nu?

Multumesc.
 
Corect! Condensatorul de filtraj se monteaza dupa puntea redresoare, care indeplineste si rolul de "izolare" a acestuia fata de sistemul digital.
Cu sau fara condensator de filtraj, rigletele cu LED-uri ar cam trebui alimentate totdeauna prin punti redresoare, fiindca LED-urile nu prea suporta polarizarea inversa care apare fie in sistem analogic la inversarea sensului de deplasare (tensiune continua), fie in digital de N ori pe secunda (tensiune alternativa).
 
@shwan
Pot sa fac in serie... dar mica. Realitatea e ca sunt destul de migaloase de realizat 'home-made'; in plus ele sunt specifice tipului de vagon (numar si dispozitie compartimente).

Si daca tot e 'sezonul iluminarilor' si va ramasesem dator cu vagonul asamblat, iata cateva secvente de aprindere:
http://www.youtube.com/watch?v=gyqalmUEkF8
Singurul compartiment neiluminat este cel de servici.
 
Arata foarte realist cum se aprinde lumina in vagon, insa, cel putin mie, imi pare putin cam puternica lumina. Poate in realitate nu e chiar asa. Oricum, foarte bine a iesit efectul de aprindere a unor tuburi de neon. :aplauze: