NanoXmaus

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.405
244
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Spuneam mai demult ca NanoX este o centrala simpla, dar robusta si care ofera in plus fata de centrala Roco, posibilitatea citirii decodoarelor, chiar cu un MMaus conectat. Mai nou descopar ca intelege mai bine standardul XpressNet si comunicarea cu PC-ul este fara cusur ! :aplauze:

Ce nu mi-a placut de la bun inceput a fost etajul final, bazat pe L6203 care, impreuna cu R5 si R14, prezinta o impedanta de iesire de ~1,1 ohm si care la curenti mai mari duce la pierderi de tensiune (3A -> 3,3V).

Spre deosebire, etajul final al centralei Roco are o impedanta de iesire de numai 0,185 ohm (de 6 x mai mica !) deci la 3A caderea de tensiune pe etajul final este de numai 0,555V ceea ce promoveaza aceasta centrala in liga pro...

Ah, daca as putea lua ce au mai bun fiecare, "creierul" NanoX si booster-ul Roco... :cafea:

Ei bine, este perfect posibil ! rezultatul = NanoXmaus :idea:
Sau, cu alte cuvinte, un NanoX fara etaj final, ce se poate conecta direct la portul Master al centralei Roco :!:



Dupa cum se observa, din schema am eliminat toate circuitele inutile, inclusiv portul S88 (este de preferat varianta GenLI-S88 care citeste mai des bus-ul S88 si nu introduce delay-uri in functionarea centralei), iar alimentarea este asigurata de booster.



Au fost necesare cateva tatonari ale valorilor pieselor, pt. ca NanoXmaus sa inteleaga semnalul de sesizare scurt-circuit transmis de boosterul Roco. Valorile finale sunt:

R1 = R2 = 470 ohm (valoarea rezistentelor de polarizare a bus-ului XpressNet este dependenta de existenta la capetele acestuia a celor 2 rezistente terminator de 120 ohm; daca bus-ul XpressNet este scurt < 10m si se omit rezistentele de terminare, atunci R1 si R2 pot avea 4k7)
R3 = R4 = 4k7
R5 = R8 = 10k
R6 = 3k3
R7 = 560 ohm
R9 = 1k
C1 = C2 = 22pF
C3 = 220uF
C4 = 47uF
C5 = C6 =C7 = 100nF
C8 = 10uF
IC3 = eu am pus L7805 dar mai bine merge 78L05 intrucat consumul NanoXmaus este mic (8mA)

Cablajul l-am proiectat in Eagle, asa cum imi place mie: cu trasee mai late (1mm), fara treceri printre pinii integratelor.



O mica modificare este necesara a fi facuta in boosterul Roco 10764: se inlatura rezistenta de 1k2 legata la pinii 1 si 6 ai conectorului Master (situata in vecinatatea conectorului Slave). Daca se doreste posibilitatea folosirii alternative si a MMaus-ului Roco conectat ca Master, se poate lipi o rezistenta de 1k2 pe pinii 1,6 ai mufei acestuia - insa nu va mai putea fi folosit ca Slave :!:



In final 2 observatii: limitarile boosterului Roco nu permit folosirea optiunii RailCom si nici citirea CV-urilor :( dar nu reprezinta o reala problema pt. cei care au un programator separat.

Una peste alta, NanoXmaus + Roco 10764 + GenLI-S88 + Rocrail reprezinta o solutie pro de control automat al dioramei :!: :!:
 
Da stiu ca ai devenit expert in soareci, bravo tie. Ideea e super, pacat ca trebuie modificata centrala roco, dar modificarea e totusi minora. De abia astept sa recitesc tot ce-ai scris pe forum cand o sa ma apuc si eu de bibilituri, ca deocamdata doar la teorie :(
 
o intrebare de profan: de la schema pcb-ul pana la placa pcb ca atare care au fost pasii ? apelat la o firma care se ocupa de chestii de astea sau home made ? pentru varianta a doua te deranjeaza sa dai cateva detalii despre operatiuni ?
 
Home made; detalii am dat aici http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2764&start=0 cu mentiunea ca nemaigasind brosuri de calitate (lucioase), folosesc hartie foto pt. imprimante inkjet. Verbatim Glossy Photo Paper merge 'beton'.

Ideea e sa ai muuuulta rabdare cand cureti hartia dupa imbibarea cu apa.

In plus, nu ma mai complic cu cablaje dubla fata: inghesui cat mai multe trasee pe o singura fata, ce nu incape = strap-uri de legatura pe cealalta.
 
nu mi se pare o buna varianta acel stilou.. este mult mai robusta si presupun ca si mai ieftina varianta textolitul-cupru

-Cat despre lucrarea lui dac: :confused: :confused: eu ma gandeam sa scap de caderea aia de tensiune cu ajutorul unu booster pe un transon izolat 1,5-2A un tronson 1,5-2A celalalt tronson...
 
Buna
Pentru cei care corodeaza cu clorura ferica, pot incerca "cariocile" Edding ( se gasesc de ex. la Diverta) cu care se poate desena circuitul manual. Sint de grosimi diferite, dar si tipuri diferite, inclusiv vopsele de diferite culori. Pentru cablaje se folosesc cele de tipul permanent marker de culoare neagra (water resistant).
 
nu iese pro cu carioca..eu sunt cu metoda hartiei A4 ! trag traseul la imprimanta, bag tare cu masina de calcat si spal cu apa calda pana ramane traseul imprimat pe textolit!! la circuite mai mici 0,3mm folosesc hartie pnp..
 
Pai pentru "pro" se utilizeaza cablaj cu fotorezist si imprimare pe folie transparenta. Se poate face si acasa in bucatarie. Evident e mai scump decat metoda hartiei A4 dar arata "pro".
 
Adica sa inteleg ca tonerul ala actioneaza ca un 'catalizator' si in locul unde a fost aplicat se depune materialul din solutia de clorura ferica ? Foarte tare, eu sincer ma asteptam la decupaje in hartie pentru a marca locurile unde sa se depuna metalul pentru circuit, dar se pare ca solutia asta e mult mai eleganta (bine ca nu scapi de shmotru la curatat diverse, dar oricum mi se pare mai bine decat la ce ma gandeam eu ca necunoscator).
PS: daca metalul se depune peste toner, nu exista posibilitatea ca sa se desprinda ulterior ?
 
@macleod: nu, tonerul protejeaza traseul. clorura ferica corodeaza de fapt cuprul de pe placuta (FeCl3 + Cu de pe placuta > FeCl2 + CuCl), si va ramane cupru (traseu) doar unde s-a protejat cu tonerul. ulterior tonerul se curata de pe circuit cu alcool (preferabil izopropilic).

@dac: cerem prea mult daca ne dai si noua direct para malaiata aka proiectul in eagle? :D
 
Cum sa fie home-made ?! Uite aici http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=91
 
nu, se gasesc la metru patrat (literalmente) in orice magazin de componente electronice. vezi ca sunt unele placate pe o fata si altele placate pe ambele fete. montajul lui dac necesita placuta placata pe o singura fata (sunt si ceva mai ieftine).
 
demult,ma jucam si eu de-a electronistul si pentru corodare foloseam clorura ferica,placuta placata cu Cu o cumparam de la orice magazin de elctronice.traseele le trasam cu o penita (toc de scris) imbibata in smoala diluata in diluant de vopsea care proteja cuprul in timpul corodarii.dupa,curatam tot cu diluant si gata placuta.
 
Update: NanoXmaus v2

Pornind de la o sugestie a lui Paco, am efectuat cateva mici modificari astfel incat NU mai este necesara interventia in boosterul Roco 10764, NanoXmaus v2 inlocuind direct MultiMaus-ul master !



Modificarile sunt:
- R9 = 4k7 si se deconecteaza de la optocuplor pt. a se lega la anodul C8
- C8 = 22uF
- IC3 = 78L05 (TO-92)
- C5, C6, C7 = 100nF (distanta intre pini 5mm)

Am inlocuit si firmware-ul cu versiunea 'NanoX_nozero_041110' care elimina si micile delay-uri ce apareau la scanarea bus-ului XpressNet. Celor care doresc le pot pune la dispozitie noul proiect in format Eagle precum si hex-file-ul 041110.

Recomand cu caldura NanoXmaus v2 posesorilor de centrala Roco, mai ales daca intentioneaza conectarea la PC !

NanoXmaus = NanoX 'brain' with Roco 'muscle' !!!
 
de cand am vazut acest post ma tot tenteaza sa-mi iau si eu o centrala 10764 (100 roni)... ceva avantaje fata de NanoX-s88+GenLi in afara de caderea tensiunii cam mare?? :D
 
danezu a spus:
... ceva avantaje fata de NanoX-s88+GenLi in afara de caderea tensiunii cam mare?? :D

Avantajele decurg tocmai din drop-ul mic de tensiune pe etajul final: scopul ultim este o tensiune DCC la sine cat mai stabila, cu variatii cat mai mici in functie de consum.
Pt. asta nu este suficienta o sursa stabilizata, ai nevoie si de variatii mici ale caderii de tensiune pe etajul final al boosterului.

Avantajele unei tensiuni DCC la sine stabile sunt clare: iluminare uniforma a vagoanelor si farurilor locomotivelor, viteze constante care nu variaza cu consumul, incalzire (mult) mai mica a decodoarelor, daca exista mai multe boostere (diorame mari) nu mai apar salturi de viteza la traversarea granitelor (cam ca la cu BOD / fara BOD).

In concluzie, NanoXmaus se justifica daca se utilizeaza si o sursa stabilizata pt. alimentarea boosterului si daca se doreste o legatura cu PC-ul fara cusur.
Dupa cum spuneam la inceput, NanoXmaus v2 + Roco 10764 + sursa stabilizata = centrala digitala de liga PRO !