Rocrail+centrala Roco?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

SSL

Active Member
10 Iulie 2015
119
117
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salut,

Cum boosterul uzual Roco (10764) in combinatie cu GenLi + Rocrail duce la pierderea destul de frecventa a unor comenzi (v. postul lui Dac http://forum.lokomotiv.ro/viewtopic.php?f=83&t=7606&p=118677&hilit=roco+comenzi#p118677), ma intreb daca a incercat cineva combinatia z21 sau Z21 cu Rocrail?

Se intampla si in cazul asta sa piarda e.g. comenzi de macaze sau sa uite sa opreasca goarna unei locomotive?

As vrea sa cumpar un z21/Z21 si vreau sa stiu la ce sa ma astept.

Multumesc!
 
Imi raspund singur, ceva ani mai tarziu, in ideea ca poate fi utila solutia si pt alti colegi :)

Problema cu pierderea comenzilor de la Rocrail nu tine de GenLI, booster sau altceva, ci are legatura cu traficul pe busul s88.
Am observat asta pastrand doar locomotivele pe diorama: unade inaitne cand aveau si vagoane se pierdeau comenzi, acum doar cu locomotivele pierderile au disparut si lucrurile merg normal. Concluzia a fost ca problema nu tine de cate comenzi trebuie sa pelce din rocrail (era acelasi numar si inainte, si dupa), ci mai degraba problema e legata de traficul excesiv pe busul s88, pt ca mai putine roti pe diorama = mai putine mesaje de la senzori.

Concluzia este: daca folositi senzori pe s88, e foarte util sa instalati un mecanism de debouncing pentru ei.

Cand o osie cu rezistor trece pe granita dintre o sina fara senzor si una cu senzor se genereaza o serie (mare) de activari ale senzorului din cauza contactului inevitabil imperfect.
De asemenea, la viteze mici e posibil sa se genereze activari de senzor si cand rotile fara rezistor fac un mic scurtcircuit intre sina cu respectiv fara senzor, generand un eveniment de detectie pe busul s88.
Deci pt fiecare "intrare" a trenului intr-o zona cu senzori puteti avea cateva zeci de mesaje pe s88, care sunt toate trimise la Rocrail (sau orice alt soft pe PC).
In cazul Rocrail, asta duce la un fel de supraincarcare in procesarea evenimentelor, cred, rezultand in pierderea unor comenzi pe xpressnet (deci apar fenomenele mentionate de mine in postul de mai sus).

Solutia de debouncing software din Rocrail (e o optiune de genul "ignore sensor events within xxx ms") nu prea merge in sensul rezolvarii problemei asteia.
Suportul in general pt s88 nu prea exista pe forumul Rocrail, autorul softului considerand s88-ul ca solutie "not state of the art", deci nu prea doreste sa investeasca in optimizari pe latura asta.
Asa stand lucrurile, am ales sa fac debouncing hardware.

Concret, e vorba de legarea unor capacitoare de 10uF intre iesirile BOD-urilor si firul comun spre modulul s88. Plusul capacitoarelor se leaga pe iesirile BOD (O1, O2 etc), minusul se leaga pe firul comun dintre BOD si modulul s88.
Asta duce la o calmare evidenta a oscilatiilor pe senzori, plus ca adauga o intarziere la de-assertarea senzorilor, chestiune care ajuta si ea in trafic.

Implementarea se poate face cu o placuta mica de protoboard pusa intre BOD si modulul s88, eventual prinsa in suruburile unuia sau celuilalt dintre module, ca sa nu atarne pe sub diorama.
Partea mai neplacuta e ca genul asta de modificare trebuie facuta la toti senzorii de pe busul s88 si daca nu o faceti de la instalare, e destul de dificil de implementat cu toate placutele deja prinse sub blat.
Avantajul este, desigur, o rulare mai sigura si lipsa pierderilor de comenzi pe dcc.

Revin cu o poza de sub diorama, pt conformitate.