Unde mi-e trenul?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

LiviuM

Well-Known Member
Trenulist
11 Martie 2011
397
9
Salutare,

in urma unor discutii de pe Rocrail (1) referitoare senzori si la folosirea tehnologiei RFID pentru localizarea trenuletelor de pe diorama si pentru ca mi-a placut ideea de a ma juca cu module noi, am reusit sa pun cap la cap mai multe scheme si proiecte si sa fac niste interfate (2) intre cititoarele RFID si PC (pe care ruleaza Rocrail, ca asta am acasa, cu asta pot testa).
In felul asta, prin dotarea dioramei cu cititoare si a locomotivelor cu etichete/taguri rfid/nfc, trenurile isi vor comunica pozitia. Inca nu m-am prins daca "inventia" e viabila/util (nici macar n-am o diorama functionala), da' ma laud si eu pe unde pot (3) :pig: . Daca e cineva interesat pot da mai multe detalii.

Numai bine,
Liviu

(1) RFID, senzori "wifi"
(2) proiectele mele
(3) Daca lauda de sine e prea indecenta, rog un moderator sa-mi stearga topicul.
 
Dezvolta subiectul , te rog .
Ma intereseaza pentru ca as vrea sa automatizez diorama (4,2m x 2,2m).
Link-ul dat de tine e in germana si ... nu inteleg . :(
 
Salut,

nu-s convins ca modulele descrise aici sunt cea mai buna solutie pentru o automatizare. Dupa parerea mea, pentru o automatizare sunt alte metode de detectie mai potrivite - senzori de curent (BOD), senzori Hall...
Ma rog, teoretic se pot folosi si modulele pe care le-am prezentat eu aici (in locul senzorilor hall, de exemplu), dar fiind vorba de Loconet, in cazul dioramelor mari (si eventual cu etichete pe fiecare locomotiva/vagon) pot apare probleme de comunicatie. La fiecare citire, un modul de-asta transmite 14 octeti in bus. Nu am avut cum sa testez cand se "satureaza"busul (Loconet nu-i un bus prea rapid).
Dupa parerea mea, sistemul asta se preteaza mult mai bine in triaje /gari ascunse. Din cate am inteles, Rocrail e deja in stare sa localizeze vagoanele si compuna trenuri.

Dupa ce am facut de ras modulele de mai sus, sa dau ceva mai multe detalii despre ele.
RFID este una din tehnologiile de transmisie a datelor fara contact. Una din variante este nfc-ul intalnit la mai toate smartfoanele mai recente (frecventa 13,56 MHz), alta varianta functioneaza pe 125 kHz.
Cand am dat peste topicul de pe Rocrail, am descoperit ca Rocrail suporta deja sistemul pe 125 kHz (cu echipamente compatibile CBUS/MERG).
Pentru ca pe e-bay se gasesc module destul de ieftine de citire a etichetelor nfc, si pentru ca etichetele nfc sunt mai mici si mai ieftine decat cele la 125 kHz, si pentru ca sistemul suportat deja de Rocrail nu se potrivea cu ce am acasa (Loconet), si pentru ca Rob s-a aratat dispus sa suporte si o varianta pe Loconet, am decis sa incerc sa fac o interfata proprie. Si asa s-a nascut rfid2ln.
Nici nu terminasem interfata asta, ca un alt subiect de pe Rocrail mi-a trezit interesul. Bernhard povestea despre ESP8266 - un controller WLAN care poate fi programat ca un Arduino. Mi-am comandat unul, m-am jucat putin cu el si... am avut o noua interfata, de data asta WiFi rfid2wifi.
Acum, ca le-am cam terminat (ma rog, bugurile mai trebuie gasite), ma laud.

Cam asta imi vine acum. Intrebati si voi daca va mai intereseaza detalii, ca eu nu mai stiu ce sa mai zic acum.

O seara buna,
Liviu
 
O aplicatie si mai interesanta pentru taguire rfid: fiecare vagon sa fie taguit rfid. In felul acesta se pot scrie programe care sa:
- urmareasca fiecare vagon pe toata diorama, unde se afla. Se pot simula triaje (pleaca in tren din statia x in statia y cu vagoane pentru statiile z si w. Cand ajunge in Y se poate atomatiza o procedura care sa trieze vagoanele in 2 garnituri, una pentru z si una pentru w. Eventual daca in gara y mai sunt si alte vagoane care trebuie sa ajunga in z, sau w, sa le adauge si pe ele)
- sa stie cand toata garnitura intra intrun sector/ toata garnitura a parasit sectorul. Pentru fiecare sector sa stabileasca modul de comanda pentru locomotive, functie de pe unde au mai fost ele (problema buclei de intoarcere pe acelasi fir pe care a venit locomotiva). S.a.m.d.
Poti face o estimare a costurilor?
 
LiviuM, sa inteleg ca al doilea post este o traducere. Exista o continuare? A testat sistemul cu nfc? Sunt curios daca are probleme cu citirea tagurilor nfc pentru trenurile care merd rapid - distanta dintre ele si cititor trebuie sa fie foarte mica, si nu stiu daca sunt citite destul de repede...
 
Salut,
scuze de intarzierea cu care raspund, n-am intrat pe forum zilele astea.
Nu m-am prins cum ai ajuns la concluzia ca e traducere. :x Ce am scris anterior pe topicul asta e "inventie" proprie. ;-) La fel cu hardware-ul de prin linkuri. La fel cu posturile semnate Liviu M pe Rocrail.
Revenind la intrebari:
- am testat putin sistemul cu nfc. Cand a functionat, locomotivele mele (doua bucati) scala N au fost detectate corect in timp ce mergeau cu viteza maxima pe deasupra cititorului. Cand n-a functionat (o locomotiva), n-a functionat deloc. Asta din cauza ca eticheta sta pe metal si asta inrautateste comunicatia.
- distanta de citire la "deplasare lenta" e de cativa cm. Plimband locomotivele cu mana pe sine, mi-a citit corect codul cu cititorul montat sub blatul de lemn (de fapt parchet melaminat) pe care sunt montate sinele. ~1 cm grosime, adica.
- cred ca Rocrail stie deja sa compuna trenuri in cazul vagoanelor dotate cu etichete. De raportarea pozitiei stiu sigur ca functioneaza.
- costuri: depinde de ce varianta folosesti si de unde-ti cumperi echipamentele. Preturi poti vedea pe ebay. In principiu ai nevoie de:
Varianta 1 - "pe fir" (bus Loconet necesar):
+ un Arduino. Arduino Nano pe ebay, comandat direct din China e ~3 euro
+ un MFRC522. Tot de la prietenii chinezi, tot cam 3 euro
+ ceva mai complicat, ca nu cred ca se gaseste de cumparat, interfata Arduino-Loconet. Simplu si ieftin de facut, trebuie ceva pricepere la manuit letconul. Schema la mrrwa pe site.
O documentatie sumara despre cum se conecteaza unele cu altele am pus pe github. In plus e necesara programarea unui Arduino.
Varianta 2 - WiFi (emuleaza comunicatia Loconet, dar nu e nevoie sa ai bus Loconet functional):
+ un ESP8266 versiunea 7 sau versiunea 12. Pret pe ebay ~3.5 euro
+ MFRC522 - vezi mai sus
+ adaptor ESP-MFRC + alimentare 3.3 VDC. Nici asta nu se gaseste pe nicaieri, trebuie confectionat. Nu am nici o schema, ca nu am apucat sa fac/n-am avut nevoie. Legaturile dintre ESP si MFRC sunt trecute in antetul sketchului.
Desi pare mai simpla, varianta asta este mai greu de implementat, pentru ca programarea ESP-ului e mai complicata decat a unui Arduino. Daca chiar e cazul, dau fara probleme mai multe detalii, dar la cerere.

Sper ca am mai risipit din ceata.
O zi buna,
Liviu

PS Sper ca s-a inteles ca ce prezint eu aici se poate folosi numai cu Rocrail, iar varianta "pe fir" numai cu un bus Loconet functional.
 
Multumesc pentru clarificari! Inca o intrebareȘ pentru digital, trebuie migrat catre anumite decodoare, sau toate decodoarele (ToM, ESU, etc.) sunt compatibile cu Loconet?
 
Salut,
Loconet/Xpressnet/CBUS... sunt protocoale de comunicatie intre centrala, PC si diverse decodoare pentru accesorii, nu pentru decodoarele de pe locomotive.
Din cate stiu eu, pentru decodoarele din locomotive mai cunoscute/raspandite pe la noi sunt DCC, mfx (motorola) si selectrix (Trix).
Revenind la Loconet, daca vrei sa-l folosesti numai pentru senzori cu un soft de control, nu-ti trebuie centrala cu interfata Loconet +). E suficienta o interfata in genul mgv85 care stie sa genereze nivelul "de repaus" (12-15V/15 mA). Numai ca-ti trebuie, normal, alte metode conectare a sinelor si restului de echipamente la PC.
Ca sa folosesti busul Loconet pentru controlul intregii diorame, trebuie ca macar centrala sa stie Loconet, aceasta putandu-se ocupa de "translatarile" pentru alte sisteme. La mine, de exemplu, centrala converteste comenzile pentru macazuri din Loconet in DCC (pentru macazuri folosesc decodoarele lui Paco).

+) Ca sa ma joc si sa fac teste, mi-am construit doua interfete (vezi primul post cu linkurile la interfetele respective ++)), una pentru sine (trenuri/macazuri) si una pentru senzori.
Prima e conectata si la centrala (Profi-Boss de la Fleischmann), centrala fiind si pe post Loconet-Master (genereaza nivelul de repaos).
Cea de-a doua are o sursa de curent pentru nivelul de repaos fiind pe post de master pentru bus-ul respecti. La ea am conectate doar senzorii pentru feedback.

Sper ca n-am fost prea confuz.
O zi buna,
Liviu

PS ++) Nu recomand "copierea"/folosirea interfetelor respective. Sunt inca pline de buguri.
 
E mai mult de sapat decat ma asteptam. Am inteles bine circuitul informatiei: tag-uri-mrfc-arduino-adaptor arduino/loconet-loconet-rocrail:1loconet-1comanda accesorii/2dcc-2comanda locomotive? (Adica rocrail genereaza si comanda in protocol loconet si, in paralel, comanda dcc?

P.s. prin traducere vroiam sa zic ca primele doua link-uri sunt in germana, asa ca inteleg la fel de mult ca :(|) ...
 
Salutare,

in principiu ai inteles corect. Numai partea cu Rocrail-DCC nu e chiar exacta. Rocrail poate trimite si DCC daca emuleaza o centrala (DDX parca), altfel trimite mesaje la centrala in formatul suportat de aceasta. Si nu e necesar sa fie doua magistrale diferite (una pentru centrala si alta pentru senzori), in cele mai multe cazuri (diorame "casnice") e folosit un singur bus.

O zi buna,
Liviu
 
salutare din nou si dupa multi ani...
am mai fost eu pe aici dar o (ec)lipsa majora de timp m-a facut sa nu va mai vizitez si-mi cer scuze pentru asta

acum vreo 8 ani am inceput si eu sa bag banii in trenulete
m-am oprit la Marklin, AC...
nu stiu de ce, asa mi-a venit, dupa ceva "studii" foarte neaprofundate :D

dar sa revin:
m-am apucat acum sa revitalizez trenuletele
am pus un Raspberry Pi 3 pe post de Central Station 2, am inceput sa cochetez cu rocrail si intr-un final am ajuns la ESP8266

pana acum am facut cu el un rocnet node urmand linkul asta: https://github.com/dagnall53/ESPWIFIROCNET si or gramada (nu prea mare de altfel) de alte linkuri date de google la cautarea dupa "esp8266 rocrail"

un filmulet cu primul si cel mai hidos decodor de macaz pe baza lui ESP8266 aici:
[bbvideo=560,315]https://youtu.be/ZDVQWOzUN8Y[/bbvideo]

pe scurt, pare sa mearga
pe RPI-ul care emuleaza CS2-ul am mai instalat un MQTT broker, mai exact Mosquitto
initial am testat jucaria cu un ESP8266-01 dar nu mi-a placut pentru ca am reusit sa folosesc doar un singur pin de iesire (bine, poate ca daca as fi stat sa sap prin cod as fi reusit sa mai obtin inca unu dar mi-a fost lene si ar fi fost prea multa munca doar pentru un pin in plus)
un alt motiv a fost ca ESP-01 nu a stat prea bine cu stabilitatea conexiunii wireless, probabil ceva ecranari datorita inghesuielii li printre sine si fire...

ideea e ca am trecut la ESP-12F
asta zice ca are 8 pini de comanda (in/out, la alegere) dar nu am reusit sa obtin decat 6
pinul 4, conform site-ului de mai sus, este output only. nu m-ar deranja dar nu stiu de ce nu prea face ce vreau eu
adica, output output dar nu vrea. tine tot timpul 1 logic pe iesirea respectiva, indiferent de setarile din rocnet
la comanda de comutare din 1 in 0 nu face decat o scurta trecere in 0 si revine in 1
la fel si cu pinul 8 (GPIO15), nu stiu de ce face figuri si nu merge, nici IN nici OUT
insa am ramas cu 6 pini intregi (1,2,3 si 5,6,7)

mai e cineva cu asemenea preocupari?
sau ar fi ceva interes sa scriu in continuare?
inca nu am priceput eu tot dar perseverez, doar sa-mi spuneti daca scriu sau nu degeaba :D

ah, si scuze ca am facut hijack la topicul asta dar nu am gasit altul care sa faca referire la ESP8266
 
schema circuitului folosit:

turnout_rocnet_decoder_schem.png


si "integrarea" lui in macazul Marklin:

IMG_20170117_124026.jpg


am folosit cele doua mos-fet-uri G3VM pentru a comanda bobinele solenoidului dintr-un singur pin (1 si 0 logic)
nu stiu daca e varianta cea mai buna dar doar asa am reusit sa-l fac sa mearga (de fapt nu am stiut cum sa fac rocrail-ul sa "scoata" comanda pentru macaz pe doi pini)

la schema de mai sus am folosit un regulator de tensiune ca aceasta. Problema e ca se cam incalzeste...

o alta chestie care nu imi place in cazul asta in care alimentez ESP-ul din linie e ca la fiecare comanda STOP alimentarea se intrerupe
la revenirea alimentarii ESP-ului ii trebuiesc aproximativ 8 secunde sa intre in functiune (conectare la wifi, comunicare cu brokerul MQTT etc)

ce as vrea sa fac aici si nu stiu cum: cum sa fac rocrail-ul sa monitorizeze ESP-urile din circuit astfel incat sa nu porneasca trenurile inainte de a avea confirmarea ca toate nodurile cu ESP sunt online

probabil ca la cineva care are diorama nu e o problema de alimentare separata pentru ESP-uri dar eu nu am cum sa fac diorama din lipsa de spatiu
am eu un pitic ce ma indeamna sa fac una mai mult sau mai putin modulara si care sa stea pe perete cand nu e folosita dar pana acolo mai e
pe moment, cand imi vin ceilalti pitici, insir sinele prin casa, spre disperarea nevestii si bucuria kinderilor asa ca nu prea as renunta la alimentarea prin linie
 
hai ca am trecut de partea de macaze si m-am apucat de RFID
aici insa mi-am prins urechile

am incercat proiectele lui Liviu (caruia trebuie sa-i multumesc pentru munca depusa)
am incercat si proiectele lui Dagnall53, in special acesta
n-am reusit cu nici unul sa obtin ceva palpabil

cred ca de fapt nu am inteles eu ceva si nu abordez cum trebuie problema
in rocrail la controllere am CS2-ul emulat cu RPI si setarile pentru broker-ul MQTT

r1.jpg

r3.jpg

r2.jpg


ce ar mai trebui setat ca sa mearga citirea RFID prin WiFi/MQTT?

cu proiectul lui Liviu (rfid2wifi) nu am reusit sa fac mai nimic
cu proiectul lui Dagnall53, cel mentionat mai sus, am reusit sa trimit ceva catre rocrail dar acolo m-am blocat

nu intru acum in detalii, cu ce am facut, pentru ca rezultatele sunt aproape zero
as avea insa rugamintea sa-mi explice si mie cineva cum ar trebui sa functioneze citirea RFID-ului in rocrail
adica, din ce am inteles pana acum, pun un cititor de rfid intr-un anumit loc pe sine
apoi configurez rocrail sa primeasca de la acel cititor cate un identificator unic pentru fiecare rfid tag citit
apoi ar trebui sa "leg" cumva fiecare tag de cate o locomotiva (sau vagon, sau ce s emai plimba pe acolo... pisica... :D )
iar cand un tag trece pe la cititor, rocrail-ul sa stie ca in pozitia in care e pus cititorul a ajuns locomotiva 123 (sau cum ar avea ea identificatorul)

sunt multe informatii care nu le stiu dar prima data as vrea sa stiu daca logica mea e corecta
apoi... cum definesc identificatorul pentru fiecare loco (vagon)?
cum setez senzorul rfid sa raposrteze cine a venit la el?

hmm... cred ca deja am pus prea multe intrebari
ma opresc aici pana are cineva timp si pentru mine

multumesc,
Seba
 
cred ca i-am dat de cap
mai am ceva chestii de lamurit pe acolo dar pare sa mearga (teoretic, cu stickerul nfc plimbat cu mana pe deasupra cititorului rfid)

intr-un final am facut asa:
am luat una bucata ESP8266, modelul huzzah addafruit

qt.jpg


l-am folosit pe asta deoarece este mai ingust (comparativ cu esp8266 plus placuta adaptoare) si il puteam infige in breadboard
motivul principal a fost insa ca esp-ul huzzah are pini separati pentru interfata seriala, putand astfel sa pornesc cititorul de rfid si sa mentin esp-ul conectat la computer, pentru monitorizare

pana la urma am reusit sa bag rfid2wifi al lui Liviu
nu ma intrebati de ce nu scotea nimic cand l-am pornit prima data... probabil de la conexiuni de test facute pe breadboard prost... nu stiu...

ce eram total nelamurit dar m-am prins intre timp... ce era cu adresele de IP pentru server si pentru broadcast
initial puneam ca serverIP IP-ul raspberry-ului pe care ruleaza emulatorul de CS2 si brokerul MQTT
mi-am dat seama ca nu are nici un rost deoarece pachetele sunt trimise UDP in tot broadcastul facut pe 224.0.0.1
il modificam si pe ala dar nu stiam de ce :D
adica stiam eu ce face broadcast-ul dar nu pricepeam de ce trebuie... :D
pana la urma - asa cum recomanda si Liviu pe forumul rocrail - am lasat-o asa ca merge :D

asa ca, dupa ce scrieti rfid2wifi intr-un esp pe care il conectati si la un mfrc522, acesta va trebui ca la scanarea tag-urilor rfid sau nfc sa scoata in consola ceva asemanator:

r4.png


acum vine partea a doua, setarea rocrailului
in lista de controllere mai trebuie adaugat un controller LOCONET de tip LNUDP, ca in imaginea de mai jos:

r5.png


restart la rocrail si adaugarea senzorului RFID in pozitia dorita din layout

r6.png


la adresa se trece valoarea pe care o are modulul ESP, citita mai devreme in consola, in cazul meu aceasta fiind 907
daca nu mai aveti esp-ul conectat la consola, deschideti intr-un browser adresa de IP a acestuia (aici eu am modificat putin codul lui Liviu si am bagat setari de IP fix ca sa mai castig o secunda sau poate chiar doua la conectare directa, fara dhcp)
se va deschide o pagina cu acesta informatie (adresele senzorului rfid)

in setarile senzorului se bifeaza bineinteles si tipul acestuia, RFID

acum, verificare in meniul CONTROL --> Sensor Monitor

r7.png


la trecerea unui tag pe deasupra cititorului, va apare un cod asemanator cu ce e in imagine
click pe acel senzor (dupa ce a citit tag-ul) si apoi "assign code"
va apare o lista cu locomotivele si vagoanele din dotare si la care se doreste identificare rfid
"find code" arata cui anume este alocat tag-ul scanat, in cazul in care este deja alocat sau nu arata nimic daca acel tag nu a mai fost adaugat in sistem
 
nici acum nu stiu daca ceea ce am facut e bine facut sau se putea si altfel
insa cam cu pasii astia i-am dat de cap
pot vedea acum cum blocul aferent senzorului rfid apare ocupat de locomotiva respectiva, in functie de tag-ul scanat

voi mai sapa pe aici si va dau de stire

ii multumesc inca o data lui Liviu pentru munca depusa
 
Salut Seba,

scuze ca nu am dat semne de viata mai devreme, da' nu m-am prins ca e activitate pe topicul asta.
N-am citit chiar tot ce ai scris, o fac mai tarziu pe indelete, dar voiam sa mai scriu cateva generalitati.
Si eu si Dagnall am "comentat" diversele etape ale proiectelor noastre pe forumul Rocrail, asa ca-ti recomand sa mai bagi cate un ochi si pe acolo. Cateva topicuri prin care am bantuit amandoi:
http://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=90&t=12504
http://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=11&t=12011
http://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=68&t=12384
http://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=121&t=12585
Pentru ca centrala mea, un Profiboss de la Fleischmann, stie Loconet si pentru ca mai am si alte module pentru Loconet, am facut rfid2ln si rfid2wifi *) compatibile cu ce aveam. La un moment dat am facut chiar un topic pentru rezolvarea unor probleme: http://forum.rocrail.net/viewtopic.php?f=11&t=10543
A propos, rfid2ln are si o mica documentatie, care se poate "extrapola" si la rfid2wifi: https://github.com/lmmeng/rfid2ln/tree/master/Doc
Dagnall, pe de alta parte, cauta o solutie completa pentru controlul trenuletelor "de gradina" . Cum varianta (mea) Loconet a fost prea restrictiva, si-a dezvoltat propria varianta, bazata pe Rocnet si mqtt - cea despre care ai scris tu.
Intre timp m-am jucat si eu cu mqtt si Rocnet si am facut o mica biblioteca Rocnet. Am ajuns la o varianta care permite comunicarea cu Rocrail (mesajele merg in ambele parti, pot programa modulele din Rocrail), dar nu pot zice ca am ceva gata. Cum contine mici exemple de utilizare cu diverse variante (printre care si ESP8266), poate fi folosita ca punct de plecare pentru dezvoltari proprii. E gazduita langa celelalte proiecte ale mele pe github.
Oarecum in paralel cu mine si Dagnall au mai lucrat si alti useri de pe Rocrail. Cel mai "deschis si documentat" proiect e al lui Ellard (din pacate a ramas numai asta in germana, desi incepuse si pe sectiunea englezeasca un topic "echivalent"), tot cu ESP8266 (wimos), tot cu mqtt si tot cu Rocnet.

Cam atat deocamdata. Citesc ce ai scris pe aici si comentez dupa, daca e cazul.

Spor,
Liviu

LE *) rfid2ln e Loconet "nativ" (foloseste bibliotecile Loconet "oficiale"), rfid2wifi emuleaza un bus Loconet (trimite mesaje "formatate" Loconet in pachete UDP). Asa cum a descoperit Seba, nu e nevoie de un bus Loconet activ, in Rocrai trebuie definita o centrala Loconet de tip UDP care sa stie sa interpreteze mesajele respective.
 
sebba a spus:
nici acum nu stiu daca ceea ce am facut e bine facut
Este bine cum ai facut.
Cum ziceam, poate ar fi bine sa citesti "documentatia" de la rfid2ln, ca ala a fost proiectul "original", finalizat si facut de ras la revista.
Din cauza "incertitudinii" mesajelor UDP, rfid2wifi a fost mai mult un test pentru mine. Si pentru ca nimeni nu si-a manifestat vreo curiozitate legata de el, nici nu m-am straduit prea tare sa-l documentez.
O eventuala completare - adresele senzorilor conectati se pot programa atat din Rocrail cat si din interfata web. Si parca si IP-ul se poate programa din interfata web.
Pentru programarea din Rocrail se potriveste sigur documentatia de la rfid2ln - in Programming -> Loconet -> LocoIO poti scana "bus-ul Loconet" (Query). Cand apar modulele "conectate", selectezi modulul de programat si-i poti citi si reprograma porturile.
Joaca-te si intreaba cand nu intelegi ceva. O sa incerc sa fie mai prompt in raspunsuri, desi probabil ca o sa trebuiasca sa retestez si eu diversele optiuni, ca n-a mai facut nimic de multisor si nu mai stiu exact cum merge.

Succes,
Liviu
 
Mulțumesc Liviu,

O să sap prin documentațiile alea.
Am săpat destul și până acum dar de pare că încă nu e suficient :lol:

Pe moment am testat și un attiny85 pe post de decodor DCC pentru macaz
As avea niste comparații acum intre decodorul asta cu attiny și cel prin wifi/mqtt, pro si contra
Nu știu dacă să încep aici discuția asta sau sa fac un topic separat, dedicat decodoarelor de accesorii