Anunt important: [Local Link Removed for Guests]

Digitalizare E-103 Minitrix N - AJUTOR

Lucrari in aria DCC
Avatar utilizator
ICEfan
Mesaje: 301
Membru din: Vin Sep 05, 2008 12:00 am
Localitate: ARAD
Contact:

Digitalizare E-103 Minitrix N - AJUTOR

Mesaj de ICEfan » Mie Dec 11, 2013 6:07 pm

Va salut

Ma chinui sa digitalizez locomotiva E-103 Minitrix N cu un decoder de la FLM.

Locomotiva fiind mai veche, nu are mufa pentru digital

Asa ca am lipit firele pe placa.

si am reusit sa o fac sa se aprinda becurile directional, si sa mearga intr-o directie.

Cand ii dau comanda sa mearga in directia opusa, nu merge, se aprind ambele becuri pentru 1 secunda si apoi, imi apare ca este scurt.


Mentionez ca motorul are masa la sasiu, si am lipit firul de minus de la decoder la motor (firul gri), dar am izolat motorul de sasiu printr-un plastic.

Trebuia sa nu il izolez?

Ma trebuie adaugate sau scoase ceva piese de pe placa ?

Mentionez ca am incercat sa programez decodorul, dar imi da ERR 1


Ce am reusit sa fac sa mearga, a mers pe adresa implicita


TEORETIC DECODORUL ESTE SUTA LA SUTA FUNCTIONAL.


Aveti vreo idee de ce nu merge locomotive in sensul opus?


AStept orice sugestii

Multumesc
Avatar utilizator
Horia_Radulescu
Mesaje: 5321
Membru din: Joi Feb 14, 2008 12:00 am
Localitate: Mulhouse, Alsacia
Contact:

Mesaj de Horia_Radulescu » Mie Dec 11, 2013 7:37 pm

Buna,

E 103 nu exista, sau e E 03 adica 103 Vorserie sau e 103.1.

Precizeaza te rog generatia exacta a locomotivei. E 03 / 103 a existat la Minitrix din 1970 incoace, cele mai vechi au doua motoare, iar din modelul cu un singur motor exista trei generatii diferite pana sa apara prizele de decodor. O fotografie ar fi foarte utila.

Ar trebui de asemenea stiut ce model de decodor Fleischmann ai folosit.

Daca ai demontat locomotiva complet se poate sa fi montat boghiurile invers. Ele au o lamela de contact la sasiu (fac masa cu acesta) si daca sunt montate unul in locul celuilalt e normal sa dea scurt.
toate cele bune,
HR
Avatar utilizator
mpursu
Mesaje: 3316
Membru din: Sâm Aug 25, 2007 12:00 am
Localitate: Oradea
Contact:

Mesaj de mpursu » Mie Dec 11, 2013 8:15 pm

în principiu, dac㒠ai respectat codul culorilor şi alte instrucţiuni de [Local Link Removed for Guests], totul ar trebui s㒠funcţioneze corect în sistemul digital.
Totuşi, nu este exclus ca locomotiva respectiv㒠s㒠mai aib㒠unele particularită’ţi în interior, de care s㒠nu ne dă’m seama imediat. De exemplu, un coleg de-al nostru a trecut prin nişte aventuri mari şi late pân㒠când a reuşit să’-şi digitalizeze o BeRe03 scara N, deoarece... şasiul locomotivei era conectat la roţile de pe o parte, şasiul tenderulului era conectat la roţile de pe cealalt㒠parte, sistemul de iluminat avea şi el nu-mai-ştiu-ce fel de ciudă’ţenii etc. în aceste condiţii, bietul decodor se pomenea în nişte situaţii anormale şi nu era în stare s㒠conduc㒠adecvat motorul şi luminile locomotivei.
Dup㒠cum bine spune Horia, nişte poze edificatoare şi informaţii suplimentare ar fi foarte utile ca s㒠te putem ajuta.
MPU - Clubul Feroviar "Crișana" [Link Removed for Guests], [Link Removed for Guests]
Avatar utilizator
ICEfan
Mesaje: 301
Membru din: Vin Sep 05, 2008 12:00 am
Localitate: ARAD
Contact:

Mesaj de ICEfan » Joi Dec 12, 2013 10:11 am

am testat decodorul pe o locomotiva cu mufa, generatie mai noua, si se comporta la fel. asta inseamna ca decodorul are un defect :(
sesamcave
Mesaje: 719
Membru din: Vin Apr 01, 2016 8:06 pm
Localitate: Timisoara.
Contact:

Mesaj de sesamcave » Joi Dec 12, 2013 7:10 pm

Inseamna ca ti-a facut "scurt" pe un sens, mai pe inteles, l-ai ars pe un sens.

Asta e, digitalizare locomotivelor este tricky, mai ales cele la N , dar asa se invata.

M-am fript si eu cu o loco Arnold , o electrica, de aceea stiu :-D 8) .

Asa ca, atunci cand mi-a picat pe mana un sasiu de Minitrix, m-am asigurat sa NU mai patesc la fel.

Si da, motoarele la Minitrix-urile mai vechi, au masa la sasiu...deci ATENTIE !

Marius.

PS:

Mi se pare ca acel decoder se poate repara, vezi pe amicul GFN !
HO...HO...HO.....si HOe...HOe...HOe...dragii mosului....
[Link Removed for Guests]
[Link Removed for Guests]

Roco Multimouse.....Am aceasta centrala ...
Avatar utilizator
ICEfan
Mesaje: 301
Membru din: Vin Sep 05, 2008 12:00 am
Localitate: ARAD
Contact:

Mesaj de ICEfan » Vin Dec 13, 2013 9:15 am

Mai am cateva mici probleme, si anume:

Am o locomotiva BR 218 FLM la N, dintr-un start set cu 2 vagoane etajate.

Loco este generatie mai noua, si are mufa pentru decodor. Am cumparat 2 decodoare FLM identice, unul care e prajit pe un sens (discutia de mai sus), si celalat care aparent executa corect toate functiile, (adica becurile se aprind corect, ruleaza in ambele sensuri, dar atat pornirea cat si mersul sunt foarte sacadate). Asta se intampla cu o centrala roco cu multimouse, centrala este noua.


In momentul in care am conectat centrala z21 la circuit, si am vrut sa rulez locomotiva, in momentul in care aprind becurile, parca ii fileaza o lampa la propriu, iar de pornit, nu porneste, zvacneste putin pe linie, dupa care isi da duhul si nu mai face nimic

Aveti vreo idee ce poate fi? Ii de la decodor? Ii de la centrala? Ii de la linii ?


Mentionez ca in aplicatia de la z21 la info am gasit ca transmite 18 V catre circuit sau 16 V catre sina de programare. Nu ma pricep, dar nu e cam mult ?

Am incercat sa modific acele valori, si sa pun 14 V dar nu m-a lasat aplicatia sa le modific.
Scrie răspuns

Înapoi la “Digital”