Setare decodor PACO UNISEMAF648 ca si SIGNAL in ROCRAIL

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

neamtuioan

Active Member
2 Ianuarie 2011
69
0
47
Constanta
LOCATION
Constanta
Buna seara,

Apelez la ajutorul Dvs. dupa vreo 4 ore de stradanii dar fara niciun succes. Probabil nu sint suficient de perspicace sau sint greu de cap.

Am realizat decodorul UNISEMAF648 de pe site-ul lui PACO (aici: http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccacc_en.htmlacc16f84.

Totul este in regula, acesta raspunde perfect la comezile pe care i le dau cu programatorul tOm, modificarea anumitor CV-uri producind efectul scontat (clipire bec, latenta, putere lumina, etc.)

Intentia mea este de a utiliza acest decodor (si inca vreo 20) pe diorama ca si decodoare de semafoare, sistemul de operare fiind ROCRAIL (centrala ROCO 10764 + modulul xpressnetUSB de la tOm).

Diorama se vrea una DB epoca IV-V drept pentru care semnalele care vor fi instalate sint unele Ks cu 4 pozitii principale (sursa aici: http://www.sh1.org/eisenbahn/shks.htm)
Semnalele (semafoarele adica) urmeaza a fi deopotriva realizate de mine, sint prea scumpe cele de la Viessmann.

Se impune deci a face decodorul sa produca 4 aspecte diferite (verde, verde clipitor, galben si rosu).

Din cite am inteles eu studiind pagina de semnale din ROCRAIL (aici:
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id...Wiki=8044347d105ceb02cbf7c848dc77ad57patterns) acest lucru se poate realiza doar alegind ca si mod de operare/control PATTERNS. Poate sint in eroare...desi nu cred, orice alt mod de operare neproducind nici pe departe rezultatul scontat (nu ca cu PATTERNS am reusit mare lucru pina acum...)

Problemele cu care ma confrunt sint urmatoarele:

1) Nu stiu din ce cauza dar introducind in interfata adresa si portul decodorului PACO, ROCRAIL nu vede decodorul decit daca indic ADRESA decodorului ca fiind 10 (cind de fapt acesta este 9, cu certitudine, deja am 8 decodoare de macaze instalate care le vede si functioneaza perfect iar adresa decodorului PACO am setat-o expres la nr.9).
Nu ca asta ar fi o problema prea mare, nu deranjeaza, e suficient sa stiu acest decalaj de 1 adresa - dar sa nu cumva sa aibe legatura cu problema mea, nu stiu.
Cu privire la acest aspect, treaba cu adevarat haioasa este ca desi in casuta de proprietati scriu adresa decodorului ca fiind 10 (cu porturi apoi 1, 2 3 şi 4), in fereastra unde se afiseaza comenzile date de ROCRAIL se vede clar ca se adreseaza la ADRESA nr.9 :)
output 9 0 1 off
output 9 2 1 off
output 9 1 1 off
output 9 3 1 off
output 9 0 1 on

2) Analizind cu atentia manualul decodorului UNISEMAF648 (disponibil tot pe site-ul lui PACO), in anexele la acesta am remarcat setarile necesare pentru diferite CV-uri ale decodorului spre a se obtine un anumit sau anumite aspecte ale semaforului.
Am efectuat asadar setarile CV-urilor necesare de la 35 la 50 conform anexei privind semnalele FS (ANEXA NR.2) cele de la pagina 29, primele 4 aspecte de sus ale semaforului (sint exact ce imi trebuie, doar ca se schimba culoarea becului).

Am instalat asadar decodorul cu aceste setari pe magistrala DCC si evident a fost inclus in schema ROCRAIL.

Semaforul se vede, acesta este actionat atunci cind se actioneaza un anume senzor de pe linie dar la acest moment doar am incercat a da comenzi manuale de schimbare a culorii semaforului dind click pe acesta.

Nu am umblat si la PATTERNS din fereastra de proprietati - la DETALII, am lasat exact cum era, cu singura mentiune ca am indicat aspectele ca fiind 4 la numar. Evident, in INTERFACE, am setat PATTERNS in rubrica Control.

Cind dau click pe semafor, luminitele de test (cite 2 leduri pe fiecare dintre cele 4 porturi) lumineaza in fel si chip, dar foarte departe de rezultatul dorit.
Schimbarea setarilor in PATTERNS influenteaza drastic felul in care ledurile lumineaza mai precis anumite setari creeaza rezultate diferite ale felului in care ledurile se aprind.
Evident undeva gresesc, dar nu imi pot da seama unde.
La fel, nu pricep de ce autnci cind aleg PATTERNS din fereastra de dialog INTERFACE a semnalului, ramin active doar 2 ADRESE, respectiv RED si YELLOW.
Eu cred ca am inteles bine explicatiile din ROCRAIL cum ca primului set de porturi (ceea ce PACO numeste 1A+V1B) i se spune RED, urmatorului (2A+V2B) i se spune GREEN si tot asa celelate doua grupuri de porturi sint YELLOW si WHITE.

Ceva sfaturi ?
Ca nu imi dau deloc sema acum ar trebui sa abordez setarea ?

Sa fac setarea numai din CV-urile decodorului se vede ca nu merge !
Sa fac setarea numai din ferestrele de proprietati ale semaforului, nu stiu cum (dar si asa, la CV-urile decodorului de la CV35 incolo ce scriu ? 0 pe linie ?)

Sau ce sa fac :) ?

Mii de mutumiri !
 
Salut,

Incerc sa te lamuresc , dar sunt pe "mobile device" si nu am Rocrail-ul la indemana. Sper ca nu ma inseala memoria, si nu scriu pe langa subiect.

Decodoarele de accesorii au fost gandite sa fie folosite pentru comanda actionarilor de macaze. La inceput. Ulterior au fost implementate si decodoare de semnal, dar ele functioneaza pe baza comenzilor definite la decodoarele de macaze. Protocolul de comanda presupune ca un decodor elementar poate actiona 4 macaze. Adresa decodorului, este asa zisa adresa de bloc, si iesirile care actioneaza un macaz sunt denumite porturi. Un decodor elementar are 4 porturi. Insa actionarea unui macaz necesita doua iesiri, care comanda cei doi electromagneti. Deci un port are doua iesiri fizice. Diferenta intre decodoarele de macaz si cele de semnal in primul rand consta in modul de comanda a acestor iesiri fizice. Pe cand la un decodor de macaz, nu exista doua iesiri active in acelasi moment (nu se actioneaza ambele bobine ale electromagnetului), la decodoarele de semnal pot exista doua iesiri active simultan, de exemplu, este activ si focul galben, si focul verde (daca sunt conectate la acelasi port). O alta diferenta importanta ar fi, ca un macaz foloseste doar un port cu 2 iesiri fizice, pe cand un semnal, in functie de cate focuri are, poate folosi un numar mai mare de porturi, respectiv iesiri fizice. Daca folosesti 3 focuri ( rosu, galben si verde), va trebui sa folosesti de pe un port ambele iesiri fizice, si de pe alt port inca o iesire fizica. Pentru un macaz se trimite o comanda de genul, comuta iesirea fizica pentru directia abatuta a portului y al decodorului x. O comanda identica se trimite si pentru un decodor de semnale, insa in cazul acesta comanda este interpretata complet diferit. Ea are o semnificatie de genul: afiseaza pentru semnalul definit ( in cv-urile decodorului, cu iesiri care pot fi in numar chiar si 8 la decodorul lui paco) aspectul numarul I (I fiind numarul aspectului ce se va afisa). Decodorul lui paco poate sa acceseze daca nu ma insel 48 sau 24 de aspecte. Pentru acelasi port existand si comanda pentru calea directa, si pentru calea abatuta, comanda de cale directa a unui port, poate insemna afisarea unui aspect, iar comanda pentru abatuta un alt aspect. In cazul tau, pentru fiecare semnal ( ai mentionat ca doresti sa folosesti 4 aspecte) va trebui sa folosesti cate 2 porturi. Decodorul lui Paco presupune, ca un semnal este conectat la acelasi decodor, ordinea conectarii nu trebuie sa fie neaparat consecutiva, poti ulterior in configurare sa mapezi iesirile fizice in orice ordine, dar practic este util, ca semnalul sa-conectezi la iesiri consecutive. Exista si decodoare de semnale mai inteligente, care folosesc asa zisa tehnica de patternuri, dar si cu decodorul lui Paco poti rezolva toate aspectele pe care doresti sa le afisezi.

Offsetul de o adresa ( de grup) apare din cauza ca unii permit si folosirea adresei zero, altii folosesc doar adresarea de la 1. Din pacate aici s-a creat o mica confuzie, ce se poate observa si la Roco. Despre modul de calcul al adreselor gasesti cateva detalii in manualele decodoarelor de macaze tOm pe ultimele pagini
http://www.train-o-matic.com/downloads/manuals/tOm_TD_Maxi_ro_v_0.0.5.pdf
http://www.train-o-matic.com/downloads/manuals/tOm_TD_Roco_ro_v_0.0.5.pdf

In prima faza recomand sa verifici cu tOm Programmer daca ai facut configurarea aspectelor corespunzator. In TABul decodoarelor de accesorii, asemanator cu comanda unui macaz, poti sa transmiti si comanda catre un decodor de semnale. Se selecteaza adresa de grup, si poti accesa cele patru porturi apartinand acesteia (automat este afisat si adresa portului). Ce am scris mai sus, cu iesirile fizice, trebuie luata in considerare. Fiecare port apare cu butonul de comanda pentru calea directa, si cu butonul de cale abatuta. In cazul decodorului de semnale, comanda pentru un aspect, se da actionand de exemplu butonul de cale abatuta al aceluiasi port. Butonul de cale directa va transmite comanda pentru afisarea aspectului urmator.

Este foarte important sa nu incurci termenii: aspect, iesire fizica, port, adresa de grup. Sper ca nu te-am incurcat mai mult cu cele scrise aici. Aspectele definite in grupurile de cate 4 cvuri ale decodorului se acceseaza prin adrese consecutive de porturi, respectiv iesiri fizice. Primul aspect al decodorului se acceseaza cu comanda de abatuta a primului port, al doilea aspect cu comanda de cale directa a primului port, al treilea aspect cu comanda de abatuta al celui de al doilea port samd. Definesti doar atatea aspecte din numarul maxim, de cate ai nevoie, restul le lasi pe zero. Practic pe acelasi decodor, poti avea conectate 2-3-4 semnale diferite, prin configurarea corecta, aceste semnale vor fi independente unul de altul, si fiecare semnal va fi actionat de aspectul care a fost definit pentru el.

Dupa ce te-ai convins, ca decodoarele de semnal sunt configurate corespunzator, si functioneaza conform asteptarilor la comenzile tramsmise, poti trece la configurarea fiecarui semnal in Rocrail.

Asa i-mi amintesc, ca este un mod chiar foarte simplu, si practic nu trebuie complicate lucrurile, mai ales la semnale cu 4 aspecte ( pe de alta parte, in mod automat,Rocrail nici nu stie sa foloseasca semnale cu mai mult de 4 aspecte). Am pe calculator un tutorial cu configurarea Rocrail, maine cum ajung sa pornesc calculatorul am sa ti-l postez.

O seara buna,

Gyuri
 
Salutare Gyuri,
Ca de obicei, explicaţiile tale sint exhaustive si lamuritoare. Uimitor insa, in ce ma priveste, cu excepţia unor termeni folosiţi gresit, chiar ma prinsesem in proportie destul de mare cum sta treaba iar operatiile de verificare a setarilor de aspecte (folosind tom programmer) le-am si facut si rezultatul este ok.
Deci, daca dau comenzi din tom programmer, aspectele apar exact cum le-am setat din CV-uri.
Se pare deci ca ceea ce nu imi iese este IMPERECHEREA (dac㒠pot spune asa) decodorului cu ROCRAIL.
Asa ca abia aştept acel tutorial la care te-ai referit.
Mersi mult !
 
daca mai este cineva interesat, tutorialul este de gasit aici:

http://www.train-o-matic.com/downloads/manuals/manual_de_utilizare_decodor_semnale_v_1.2.pdf

Nu este actualizat, dar este destul de detailat
 
Multumesc si aici Gyuri !
Tutorialul este excelent, recomand oricui, daca un atehnic ca mine a putut intelege si pune in practica atunci oricine poate :))
Gyuri rules :lol: