Vagoanele pasageri Mehano - tunnet

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

NapierDeltic

Active Member
Trenulist
18 Decembrie 2007
142
1
Deva, Hunedoara
LOCATION
Deva, Hunedoara
Buna,
Aici voi incerca sa prezint prima mea lucrare de modelism feroviar.
Din decembrie am devenit si eu un "virusat" :D al cailor ferate, incepandu-mi cariera cu un startset Eurospecial de la Mehano.
Dupa cum s-a mai facut observatia pe forum, desi matritele vagoanelor sunt destul de bine realizate, finisajul lasa mult de dorit. Mai si erau turnate in toate culorile curcubeului: verde/albastru/rosu/portocaliu; nu neaparat in ordinea aceasta :D In special era enervant cel portocaliu, mai ales ca la plastic culorile deschise au acea transparenta nenaturala.
Am decis ca e momentul sa iau masuri :twisted: si totodata sa-mi "fac" mana , sa testez diferite tehnologii si modalitati specifice, si sa vad cum e sa te descurci la 1:87.
Lucrarile principale propuse sunt: vopsitul interior si exterior, executarea interiorului, lestarea, realizarea iluminarii.
Vopsirea s-a facut cu spray dupli-color hobby (nu dati cu pietre, nu am scule nici furnizori de specialitate prin apropiere - spray-ul este o alternativa rezonabila). Lestul din plumb de pescuit, turnat si ciocanit sa intre flais. Compartimentele din carton "placat" cu autocolant - Asta chiar merita luat in considerare de modelisti; se gaseste intr-o mare varietate de finisaje, e estetic si se pune in opera usor. Banchetele din carton pe care a fost lipita hartie in culoarea "tapiteriei".
Urmeaza imagini cu mersul lucrarii - imi cer scuze pentru calitatea lor; camera mea e una cu distanta focala fixa- fapt cat se poate de enervant. :mask:
Primul pas, vopsirea sasiului in negru mat:
IMG_13.jpg

IMG_11.jpg

Pasul 2, vopsirea interiorului in alb:
IMG_21.jpg

Pasul 3, vopsirea exteriorului in verde, lestare, adaugarea podelei:
IMG_31.jpg

IMG_33.jpg

Pasul 4,realizarea interiorului - compartimente si banchete.
IMG_42.jpg

IMG_44.jpg

IMG_46.jpg

IMG_48.jpg

IMG_49.jpg

Deocamdata asta este stadiul lucrarii.
Urmeaza iluminatul (pentru care se gasesc scheme complete pe forum multumita unor mentori ca Prognosis) si inevitabile retusuri. Inscriptionarea e adevaratul "bottle neck" - cum se spune. Orice sugestie pentru o metoda aplicabila cu rezultat de calitate este binevenita. :idea:
Voi reveni cu imagini cand mai avansez.

Toate cele bune!
 
Nu uita sa faci mat geamul ferestrelor de la WC-uri iar pentru iluminat, daca ai mai mult timp, incearca metoda cu ghiduri de lumina pentru a putea pune lumina in toate spatiile. Cele neglijate sunt de la WC.
O solutie de imbunatatire a imaginii vagoanelor o da si 060-DA montand perdelute la ferestre. Vezi la topicul lui.

Bafta!
 
Multumesc LDH,
Am de gand sa abordez toate astea.
Am ajuns intr-un mare impas. Dimineta incercasem un led alb folosind un pix ca ghid de lumina si am fost foarte incantat(si mai sunt inca); mai putin de lungime-nu ajunge un singur tub pentru un vagon. Apoi m-am dus sa cumpar componente electronice si am gasit led-uri galbene mici (d2-3mm) .....si uite ca nu mai stiu ce sa fac. Ledurile mici dau o lumina mult mai slaba si parca prea galbena pentru a parea naturala. si totusi, insirate cate 5 pe lungimea vagonului, cred ca ar da o lumina buna. Cred ca ai vazut destule vagoane live. ce ma sfatuiesti :?:

Cele bune!!
 
5-6 LED-uri sunt suficiente si redau o lumina galbena destul de buna.pune in serie
o rezistenta de 850-1000 ohmi si un condesator de 470-1000 microfarazi,astfel nu
o sa ai probleme cu intreruperi nedorite....esti pe analog,nu?
 
Desigur :D
Mersi Cosmin!

Ledurile galbene redau destul de bine culoarea iluminatului real? Nu vreau o lamaie pe sine. :?
Apropo, vagonul avand rotile deplastic, am schimbat o osie cu una de vagon piko pentru a culege curentul. Dar aceasta este o idee cam scurta si sta un pic prea lejer in lagare(are joc). Nici rotile de la un vagon mehno nu s-au potrivit- osia acestora are capetele tronconice, nu conice.Cee de facut?
 
Revin cu imagini despre ce s-a mai lucrat intre timp la atelierele MM.
Dupa lungi teste si cautari (negasind plexiglas plin) am adoptat ca si ghid de lumina cantul pentru panouri de policarbonat 5 mm grosime, profil "U" adanc. Avantaje - inaltime relativ redusa, protectia conexiunilor de scurtcircuite accidentale -fara a le încarca cu pistolul cu plastic, calitati de ghid luminos destul de bune si fiind un profil deschis permite accesul la oricare din led-uri sau conexiuni.
Schema electrica- de pe forum :D - punte redresoare, condensator, rezistor si 5 leduri. Observatie - din cauza peretilor despartitori de la compartimente, pozitia ledurilor a trebuit reglata foarte fin pentru a obtine o iluminare relativ egala in cele doua compartimente alaturate. Practic pozitia corecta a led-ului este cu varful deasupra peretelui separator.
Acoperisul a fost "tapetat" la interior cu folie de aluminiu, folosind fasii de banda dublu-adeziva. Nu recomand folosirea adezivilor; in spatiul inchis de sub folia de aluminiu, nu se vor usca nici in cateva zile - ceea ce am patit si eu.
Am "dotat" ferestrele compartimentelor cu perdele facute din hartie "de copiat" - o hartie foarte fina si translucida folosita uzual la copierea desenelor (nu la copiat la scoala - cum s-ar crede :D ).
Urmatorul pas (dupa testarea - pe sine, alimentat - a rezultatului) a fost trecerea la "imbatranirea" acoperisului; acesta este vopsit din fabrica intr-un argintiu superlucios, cat se poate de nenatural pentru un vagon cu ani de serviciu la activ . Faza care nu s-a incheiat inca - rezultatul, multumitor din punct de vedere al realizarii, era totusi prea puternic. Desi l-am fotografiat spre "vesnica pomenire" cred ca voi recurge la un machiaj mai discret.
Iata si imaginile:
Pasul 5: iluminat interior, "reflectorizat" acoperis, pus perdele.
F501.jpg

F502.jpg

F503.jpg

F504.jpg

F505.jpg

F506.jpg

Pasul 6: Imbatranire acoperis.
F6_0001.jpg

F6_0002.jpg

F6_0003.jpg

F6_0004.jpg

Asta-i tot - pana acum...

Cele bune!!
 
@NapierDeltic

:aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze:
super patinarea acoperisului 8)
o remarca...nu ai prea multa lumina in vagon?am si eu cateva vagoane iluminate
cu lampi incandescente(kit Roco de iluminat) si sunt prea puternice...asa ca m-am
decis sa trec pe LED-uri.intr-un vagon de 303 mm,compartimentat(este la fel ca al
tau,insa vaianta 1:87 exact!) am bagat 8-9 leduri,iluminand fiecare compartiment
valoarea rezistentei adecvate am gasit-o prin incercarea dif.valori(f.curios,valoarea
este mica,mai mica de 850ohmi) lumina fiind potrivita,adica nu imi lumineaza un
vagon toata gara,cand il trag la peron 8)
 
Salut tuturor si multumesc de aprecieri!!!
M-au cam uns pe suflet..... :oops: :oops: :oops:

@Prognosis & Cosmin78
sunt 5 leduri in paralel, inseriate cu un rezistor de 250ohm (conform schemei postate de voi) curentul maxim (uh, ah....- am dat potentiometrul la maxim inainte de orice masuratoare) e de 75 mA pe principal ceea ce da 15mA pe led. Pentru siguranta cred ca va trebui majorata rezistenta- ceea ce va reduce si intensitatea luminii.
Poza e la tensiune maxima si "lucrata" ca luminozitate. Oricum in mers probabil ca nu voi apela prea des la viteza maxima(sunt pe analog).

@rally
Neclaritatea pozelor ma avantajeaza :oops: . Dar oricum, sa vezi ce urmeaza..... :evil: :D :D :D

Claritate mai buna am putut obtine doar scanand vagonul:
1.jpg

2.jpg

4.jpg


Ei, si acum stati sa vedeti.... :twisted: ce patesc azi... "imbatranirea" s-a facut cu mijloace ultaprimitive: negru-de-fum si oxid de fier in traditionalul "Lunar" .La final un strat protector de lac lucios-spray (pentru ca nu am gasit mat). Pentru matuire am folosit.....pasta de dinti (abraziv ultrafin pe care il recomand cu tarie). Rezultatul, mai mult decat demoralizant, e ca stratul de lac a fost indepartat cu tot ce era dedesubt - in partile frontale ale acoperisului, pe laturile inferioare si pe muchiile falturilor - adica acolo unde stratul de lac a fost foarte subtire. Morala: stratul protector de lac se va da de 2-3 ori, insistand macar un pic in locurile unde patrunde mai greu -altfel aveti imensa "bucurie" a unor rebuturi demoralizante. Anexez scanurile.
5.jpg

6.jpg

In mare parte si datorita sustinerii din public, nu voi renunta asa usor....

P.S mai am de studiat la partea cu pusul pozelor,linkuri,etc....

Toate cele bune!!!
 
salut cu ce ai vopsit vagoanele ?
am luat si eu start setul si vagoanele portocaliu si rosu aprin au fost vopsite cu spray auto verde o sa postez poze la interior sa zicem ca pentru inceput m-am descurcat
 
Salve!

Spray "Dupli-color" -hobby. Imi plac mai mult (si se usuca mult mai repede) cele din gama -auto dar mi-a fost teama sa nu atace plasticul, au solventi puternici.

Spor la treba!!
 
@Prognosis
Imagini cu cantul(sau kantul) de policarbonat. (Am scanat o bucata cu capetele taiate la 45 grd):
lateral
1-1.jpg

Capat
3.jpg

Transparenta, nota 9+(se poate vedea si pe foto-din posturile anterioare)
Rezistenta la zgariere, nota 9.
Inaltime profil, 6.8 mm.
lungime aripa mare(sunt un pic inegale) 14.9mm
lungime aripa mica (putin arcuita in interior)12.2mm

Observatie... printre altele am incercat si tubul de pix, si are calitati de ghid luminos foarte bune. Nu l-am folosit pentru ca pentru mine era putin prea inalt. (in plus pe lungime aveam nevoie de 2 buc.)

cele bune!!
(P.S. mi-a placut ce-am vazut pe la tine prin posturi si pe site. Abia astept sa vad macaraua finalizata - greutatile ii intaresc pe cei puternici 8) 8) 8)
 
@NapierDeltic

si (re)inscriptionarea?.... :twisted:
pentru patinare iti recomand pasteluri macinate,iei un creion pastel si il dai pe
glaspapir(smirghel) pana obtii o pulbere fina pe care o aplici in locurile dorite cu o
pensula la care esti dispus sa renunti in favoarea unei cauze
nobile :D ,realismul obtinut prin patinare(sa tai "peruca" pensulei astfel incat
sa aiba o lungime de 5 mm).dupa ce aplici prafurile dai cu lac mat.investeste
intr-un spray cu lac mat ca se merita

P.S. -iti spusei metoda asta ca e mai eftina :wink: ,poate cea mai...
eu folosesc alte metode care implica costuri(materiale) mai
ridicate :|
 
Mersi, ieftin e foarte bun.... (daca da rezultate).
De exemplu, mi-am luat si tempera, dar n-am incercat-o inca (are vre-o 30 de nuante). E-Heee daca as fi NASA sa-mi permit incercari peste incercari.......
Nu doar ca bani; ca timp, ca rabdare...e unul din motivele pentru care rasfoiesc forumul.
Gasim raspunsuri la intrebari inevitabile pe care insa nu ni le-am pus niciodata :?: !!!

Intrebare? Ce marca este lacul mat si unde se poate gasi?
Reinscriptionrea, cum recunosteam anterior, e o chestie nelamurita inca... Mi-as dori raspunsuri... :twisted:

Cele bune!!
 
tempera cu timpul,prin atingere,prin manevrare etc se ia de pe plastic daca nu o
fixezi cu lac mat,ca si pastelurile praf sau orice alta vopsea.un bun inlocuitor ptr lac mat este lacul de par sau fixativul :wink:
poti gasi lac mat marca 3M,gasesti la firmele Busch,la Noch(faci o comanda la rally) sau la un magazin de
materiale de pictura
despre inscriptionare nu pot sa iti spun mare lucru...mai uita-te pe forum insa nu
cred ca ai sa gasesti ceva
 
Rezistenta de 250 ohmi este prea mica si o sa prajejsti ledurile, in plus lumina este prea puternica. La in ceput si eu am postat ledurile cu lentila spre podea insa fasicului prea puternic trimis in podea nu crea ambient! Am decis in final sa folosesc ghidul de lumina cu ledurile amplasate lateral in el si rezultatul (sau ma rog, diferenta) se vede aici: http://www.forum.jucarii.com.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1446
Iata o exemplificare:

Poti vdea mai bine cum am facut ghidul de lumina aici:
http://trenulete.info/atelier/restaurant2.htm
Oricum, felicitari pentru transformarea vagonului! Si eu am vrut sa iau setul acesta dar problema reinscriptionarii, despre care nu cred ca voi reusi vreodata sa o pun in practica, m-a determinat sa fiu rezervat. Stiu ce pot si ce nu pot sa fac! Asta ma depaseste!