Iluminare vagoane calatori PIKO

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

tugulea

New Member
23 Februarie 2013
1
0
Ploiesti
LOCATION
Ploiesti
Buna ziua
M-ar putea ajuta cineva cu sfaturi privitor la iluminatul vagoanelor de calatori Piko (varianta analogica)
Multumesc mult :D :D
 
Ia de vezi aici:

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1982&postdays=0&postorder=asc&start=30


Spor!
 
Eu am folosit banda cu leduri, SMD-uri la 12V. Se gaseste la magazinele de electronica in diverse culori. Eu am luat alb/neon. Se poate sectiona din 3 in 3 leduri. Am folosit 12leduri/vagon. Fiecare capat al bandei avea cate 2 borne. Am pus "+" intr-un capat si "-" in celalalt capat. Cablurile le-am tras prinntr-o gaura mica deja existenta in sasiu. Astfel ai o borna pe un boghiu si o borna pe celalalt boghiu. La mine cablurile sunt neizolate, asa ca astfel evit un scurt-circuit. Mai trebuie sa adaug cate o rezistenta pentru ca avand 3 vagoane, toate iluminate, consuma curentul locomotivei si am inteles ca nu este prea bine. In plus, lumineaza cam tare, asa ca oricum trebuie sa mai reduc intensitatea ledurilor. Tot circuitul este in serie.
 
Rezistenta aceea pe care vrei sa o pui in serie Alex, cu cele 12 leduri folosite de tine la un vagon cam ce valoare ar avea,sau o vei stabili prin tatonare?Valoarea rezistentei se stabileste in functie de nr de leduri folosite intr-un vagon?,pentru 3-4-5 sau mai multe?
 
Sincer, habar nu am. Si nu am inteles cam 50% in ceea ce ai spus :D
Am inteles ca transformatorul pe care il am este cam mic...450mA/12V sau ceva de genu, deci cred ca il voi schimba. Ceea ce este in plus va fii pentru vagoane.
Voi calcula cat consuma ledurile de la un singur vagon cu un aparat de masura. Voi inmultii valoarea cu 3, la cate vagoane am si vad ce iese. Apoi voi pune cate o rezistenta astfel incat sa ma incadrez cu consumul ledurilor in aceea suplimentare de la transformator.
Nu am inca un plan bine stabili dar oricum voi mai face schimbari.
 
Cam aceasta este schema. Este cam abstracta, dar cred ca se intelege. R1 este rezistenta care trebuie pusa.


Inca nu stiu ce putere trebuie sa aiba, dar trebuie neaparat pusa cate una in fiecare vagon, deoarece lumineaza prea tare,

si consuma si din tensiunea/intensitatea necesara locomotivei.
 
Ideea este bună’, dar... ce se întâmpl㒠cu luminile atunci când trenul îşi schimb㒠sensul de deplasare?
Dac㒠înţeleg eu bine, ghirlanda de LED-uri are borne PLUS şi MINUS, deci ea va lumina numai dac㒠este alimentat㒠cu tensiune la polaritatea corespunză’toare, aşa c㒠luminile vagonului vor funcţiona numai la deplasarea într-un singur sens, respectiv se vor stinge la inversarea sensului / polarită’ţii. Pentru a evita acest neajuns, construieşte o punte redresoare din 4atru diode 1N4148 sau 1N4007, conecteaz㒠intrarea punţii la colectoarele de la roţi şi conecteaz㒠ieşirea acesteia la bornele PLUS şi MINUS ale ghirlandei. N-ar strica un condensator electrolitic de câteva sute de microfarazi / 50V la bornele PLUS şi MINUS, pentru filtrare suplimentar㒠şi evitarea pâlpâirii la contacte imperfecte.
 
Da, se poate cumpă’ra puntea gata fă’cută’, dar... parc㒠e mai simpatic㒠ideea construirii ei din piese deja existente. Loc pentru 4atru diode (sau pentru puntea gata fă’cută’) se poate gă’si pe lâng㒠rigleta LED sau chiar într-un compartiment al vagonului, de exemplu în toaletă’.
 
Eu am folosit o punte deja facuta si toaleta am rezervat-o pentru condensator, care s-a potrivit de minune acolo :)
 
Nu ma pricep la electronica dar am cam inteles la ce v-ati referit cu acel dispozitiv.
De unde il pot achizitiona, si cu ce pret??
Si... Aceasta improvizatie merge in Digital??
Pe viitor intentionez sa trec pe Digital, dar daca sistemul acesta nu merge, cumpar riglete speciale, gata facute care sa mearga in ambele moduri.
 
Nu are de ce sa nu functioneze. Eu am pe digital. Singura problema este ca atunci cand programez ceva pe circuit, trebuie scos vagonul de pe sine, altfel imi da eroare (nu m-am obosit sa pun decodor, nu ii vad rostul; daca pui decodor, atunci nu e nevoie sa iti mai bati capul cu puntea redresoare)
 
trecand de la bascalie la lucruri serioase:
digitalul este un curent alternativ, dar nu sinusuidal (ca la priza), ci teoretic dreptunghiular (adica graficul arata ca un fierastrau cu dinti patrati/dreptunghiulari) - probabil in realitate 'dintii' sunt mai rotunjiti, ca asa e in practica, nu exista randament de 100%
puntea respectiva ar asigura curent la iesire pentru ambele sensuri ale curentului din intrare; teoretic (in cazul ideal) nu ai mai avea nevoie de condensator de filtare, pentru ca tot timpul ai avea curent de intensitate maxima la intrare, deci automat si la iesire; dar cum conditiile nu sunt niciodata ideale, si mai exista si bucati de sine murdare care fac sa varieze curentul la intrare, atunci condensatorul de filtrare este binevenit, ca va 'nivela' spike-urile la iesire, oferind un curent aproximativ constant la iesire ...
 
Raspund aici, colegului "mpursu" cu scuzele de rigoare caci a asteptat: eu mereu rulez vagoanele inainte. Stiu pe fiecare vagon care este fata si care este spatele, si le asez in asa fel incat sa fie toate indreptate inainte, locomotiva la fel, si rulez de regula intr-un singur sens, inainte pentru ca ledurile sa mearga.

1-Cu tot cu punte redresoare si cu tot ce trebuie, se gaseste de cumparat sau trebuie confectionat din bucati dispozitivul??
2-La mine, problema actuala este faptul ca ledurile iau din curentul destinat locomotivei, si am nevoie de cate o rezisteanta. Acest dispozitiv rezolva si aceasta problema??
3-Se leaga in serie sau un paralel??
 
Alex14 a spus:
[...]
eu mereu rulez vagoanele inainte. Stiu pe fiecare vagon care este fata si care este spatele, si le asez in asa fel incat sa fie toate indreptate inainte, locomotiva la fel, si rulez de regula intr-un singur sens, inainte pentru ca ledurile sa mearga.[...]

:? :? :?

Asa ceva nu am mai auzit / vazut pana acum!!!
 
La aproape toate aceste întrebă’ri poţi gă’si ră’spunsuri aici.
înc㒠nu am lucrat cu aceste benzi LED. Totuşi, ţinând cont c㒠banda LED se poate rupe în bucă’ţi perfect funcţionale de câte trei LED-uri, eu deduc c㒠grupurile de câte trei LED-uri înseriate (împreun㒠cu rezistenţele de balast corespunză’toare, bineînţeles) sunt conectate în paralel pe traseele de alimentare, deci curenţii de funcţionare pentru fiecare grup se adună’. Deoarece aceste benzi LED sunt proiectate s㒠funcţioneze la 12V, s-ar putea ca lumina lor s㒠fie prea puternic㒠pentru iluminarea mini-vagoanelor de că’lă’tori, deci curentul prin instalaţie trebuie redus prin intermediul unei rezistenţe serie. Valoarea acestei rezistenţe se calculeaz㒠cu relaţiile din subiectul respectiv, dup㒠care se testeaz㒠şi se ajusteaz㒠dup㒠preferinţe. De exemplu, dac㒠dorim o lumin㒠şi mai slabă’, atunci mă’rim valoarea rezistenţei serie rezultat㒠din calcul.
Puntea redresoare asigur㒠alimentarea ghirlandei LED cu polaritatea corectă’, indiferent de polaritatea tensiunii culeas㒠de la şine, deci eu unul aş spune c㒠este necesară’. în plus, prezenţa punţii redresoare ţi-ar permite s㒠incluzi vagoanele în tren în orice poziţie doreşti, iar luminile ar ră’mâne aprinse şi în timpul manevrelor, când trenul s-ar putea s㒠trebuiasc㒠s㒠dea şi cu spatele.
 
"felippe" eu sunt la inceput. Daca ruland doar intr-un sens se aprind luminile in vagoane, eu doar asa rulez, ca sa zic si eu ca am lumini. :D
 
"mpursu", am citit aproape in intregime topicul cu leduri. Dar, totusi nu sunt prea lamurit. Aceasta punte redresoare, banuiesc ca este cate una per vagon.
Care este schema pentru puntea redresoare??
Sau puntea redresoare este ultima schema din topicul facut de tine??
Sau unde pot gasi de cumparat aceasta punte??
Eu gandesc ca aceasta punte, este ca o placuta mica cu circuite pe ea la care leg firele de la roti si firele de la leduri. Ca un chip.
 
pai tocmai pentru asta se face puntea de diode, ca sa poti rula in ambele directii cu luminile aprinse (vorbind strict analogic)
in digital teoretic ar merge si fara punte, ca ar prinde jumatate din timp curent in sensul cerut; daca nu ma insel la 12 v parca nu exista posibilitatea de strapungere a diodei (ca si led-urile smd pana la urma sunt diode), deci ar trebui sa functioneze; dar ce am zis eu in ultimul paragraf e tractorism (poate functioneaza dar nu se face asa); daca vrei sa o faci profi atunci punte de diode, condensator de filtrare si ghirlandele de led-uri impreuna cu rezistentele de balast (care dupa cum zicea si mpursu au rolul de a limita curentul prin led-ul respectiv la cca 10-20 mA, altfel se arde led-ul)