Iluminare vagon de dormit MU

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

cfr_cj

Active Member
17 Februarie 2011
73
0
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Salutari,
De cand am descoperit digitalul, am inceput sa-mi echipez vagoanele de calatori cu rigleta cu decodor de la train-o-matic. O operatiune deja banala (mai putin efortul financiar). Cu aceste riglete , exista si o logica in comandarea separata a luminii in zone in raport cu compartimentele, iar vagoanele arata realist.
In schimb, functionalitatea rigletei nu este in regula in cazul vagoanelor de dormit: 1. Lumina a giorno nu-si are locul in compartimente, este vorba de vagon "de dormit", fiind de dorit o lumina mai discreta ; 2. Culoarul este iluminat in continuu.
Mi-am adus aminte ca acum catva timp exista la vagoanele reale posibilitatea de a comuta lumina alba de neon pe o lumina albastruie slaba, de veghe.
Am decis sa experimentez pe un vagon MU de la AF, art.20040, constient fiind de slabiciunea acestuia la capitoul pereti PVC neopaci.
Am profitat de o mica fanta intre compartimente si am montat acolo cate un LED rotund albastru, lumina rezultata fiind ca si cum pasagerii ar citi o carte la lumina de cap. Am ales o dispunere asimetrica a compartimentelor iluminate. Pt ca lumina albastra sa nu se vada de pe coridor, am iluminat coridorul cu cate un LED alb round pe fiecare capat, dirijat pe directia culoarului, astfel incat lumina albastra sa nu se vada prin peretele despartitor catre culoar.
Am considerat rezultatul obtinut interesant dpdv vizual, ceea ce constituie si motivatia prezentului topic.
In rest, este o prima varianta care indeamna pe viitor la alte incercari si eventuale imbunatatiri.
Cateva imagini:
-vagonul MU pe partea cu compartimentele:

-vagonul pe partea culoarului:

-vagonul MU langa un vagon AVA 200, AF art.20022, iluminat cu rigleta clasica:
 
Tot din dorinţa de a crea o iluminare mai aproape de adevă’r , eu am abordat aceast㒠metod㒠pe care am aplicat-o şi la vagonul de dormit MU http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6229
în acest mod, am poisibilitatea de a aprinde lumina in compartimentele că’lă’torilor, indiferent dac㒠lumina pe culoar este aprins㒠sau nu. în cazul în care că’lă’torii dorm, iar lumina va fi aprins㒠doar pe culoar, în compartimente se va putea vizualiza doar lumina difuzat㒠prin pereţii despă’rţitori dintre culoar şi compartiment.
Edoar o idee...