Copaci si arbusti

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

cosmin78

Well-Known Member
Trenulist
28 Aprilie 2007
6.293
988
Porto/Craiova
YAHOO
cosminn78
LOCATION
Porto/Craiova
Deschid acest topic cu scopul de a va prezenta o metoda de confectionare a copacilor si arbustilor la scara (nu neaparat 1:87).desi mai sunt si alte metode,asemanatoare sau nu,postate anterior,consider ca si aceasta metoda are ca rezultate o vegetatie cat mai aproape de realitate...

Metoda nu imi apartine,poate multi o cunoasteti,pe internet sunt o gramada de poze si toate cele trebuincioase fabricarii acestor accesorii indispensabile oricarei diorame.
Principala sursa de inspiratie ( recomand vizualizarea continutului,informatiile si exemplele sunt foarte la subiect)

http://www.modelrailroadforums.com/forum/showthread.php?t=5015

Asa ca am trecut la treaba.Mai intai am strans materialele necesare,unele le aveam,altele le-am cumparat (in timp)...

adezive spray (in ordinea eficientei,de la stanga la dreapta- Noch-ul nu isi face bine treaba,fibrele se albesc si asa raman)




vopseluri maro,gri,verde,tot in spray...de preferinta mate si cat mai ieftine...



lac mat...spray :p



sarma (sunt bune diferite grosimi,de la 0,4 pana la 1mm...eu am folosit doar de 0,7 mm,din asta am gasit)



fibra pentru filtre de acvarii



diferite tipuri de frunze si foliaje...

 
de asemenea,un alt material,foarte versatil,este rumegusul,de preferinta separat pe granulatii...fin,foarte fin,mediu etc...



Pentru inceput am luat un manunchi de fire (sarma taiata la dimensiunea dorita) peste care am inceput sa infasor sarma,din loc in loc,dupa 5-6 infasurari,lasand un ochi de sarma,cu lungimea suficienta pentru o a doua rasucire,pentru a creea ramuri (vezi link). cu cativa cm inainte de sfarsitul manunchiului de sarme,m-am oprit din infasurat,facand ramurile chiar din sarmele sin manunchi,obtinand astfel ramuri de varf,precum in realitate.

rezultatul fiind ceva asemanator

 
peste acest schelet am aplicat un strat de aracet putin diluat peste care am presarat rumegus fin.eu am pus doar un strat,trebuiau doua straturi de rumegus lipit cu aracet...doar un strat nu e suficient,iar rumegusul se ia pe degete,in timpul diferitelor operatii.dupa uscare se vopseste in culoarea dorita (nu toate trunchiurile de copaci sunt maro..sunt si gri,si gri spre verde etc).din pacate nu am facut poze decat cu trunchiul gata vopsit

un trunchi de plop...



un pin...

 
dupa uscarea completa trunchiului am trecut la aplicarea fibrelor.eu am gasit acest material intr-un pet-shop,o punga de 100 g continand destula fibra pentru cateva sute de copaci,sau mai bine.exista si la Woodland-Noch poly-fiber,deja vopsita verde,insa cand am descoperit treaba asta deja cumparasem fibra alba (acum vreo 2 ani).
pentru a aplica fibra pe trunchi,trebie taiata cu o foarfeca bine ascutita,in fire nu mai lungi de 1 cm.se intinde fibra si se taie,preferabil fiind colectarea ei intr-o cutie,lucru util apoi,la aplicarea fibrei pe trunchi.se umbla cu grija pentru a nu strivi fibra,lucru foarte important.



se aplica adeziv pe ramurile copacului,tangent,fara a atinge trunchiul.apoi se presara fibra ,de sus in jos,pana se acopera toate ramurile.se lasa la uscat si se vopseste cu verde,maro sau gri,dupa cum cere specia copacului.acelasi lucru,se vopsesc doar ramurile,fara a atinge trunchiul.
dupa uscarea vopselei,se aplica dezivul spray,doar pe ramuri si se presara foliajul,frunze ori Fine Turf ou Coarse Turf (Woodland-Noch)







cand s-a uscat complet,se pulverizeaza un strat-doua de lac mat,pentru a proteja si fixa toata treaba.
 
Cosmin, incearca sa scoti tulpina din ce in ce mai subtire spre varf. Imi place cum folosesti asimetria la conifere.uite aici o incercare recenta in asteptarea primaverii:
Spor!



Sau pe structura natur, cu tulpina matisata cu ata de cusut si impregnata cu acrilic+aracet:

 
multam de aprecieri,insa abia sunt la inceput.

Vali, ai dreptate,la trunchiul plopului am rasucit sarma pe o culee rotunda de la lanurile de porumb Busch :p , de aia se termina asa brusc si dintr-odata :D ,insa verdeata acopera restul.
deocamdata am sa practic aceasta metoda,rezultatul mi se pare destul de realistic,insa trebuie respectate anumite trucuri,pe care le-am enumerat mai sus.si cred ca este la indemana oricui sa faca.
 
Un copac si de la mine (facut pe acelasi principiu) :D

th_DSCN0292.jpg
th_DSCN0293.jpg
th_DSCN0296.jpg
th_DSCN0297.jpg
 
Obiwan avea o astfel de incercare, cu trunchiul cositorit. Parerea mea, este ca inghite foarte mult timp...
 
salut!
am inceput si eu sa ,,construiesc" copaci.
folosesc aceeasi metoda -sarma rasucita - dar in loc de cositorire are aspectul lucios aplic cu o pensula aracet(nediluat)amestecat cu praf de glet pentru pereti.
consistenta este asemanatoare cu smantana . Se depune cu o pensula mai aspra pe trunchi si ramuri cat ai nevoie ,ramane o suprafata rugoasa de culoare alba care dupa uscare se poate se intareste si se poate vopsi dupa dorinta .voi reveni cu ceva imagini
 
Am facut cateva incercari de tufisuri/arbusti , urmand ca in viitorul apropiat sa trec la o productie in masa pentru modulul viaductului.



Am sa revin cu detalii asupra metodei folosite.

Astept critici, pareri, sfaturi etc.
 
Revin cu oarece detalii despre cum am confectionat o serie de arbusti pentru modulul viaductului...

Structura viitorului arbust



De la stanga la dreapta, ordinea operatiilor...rasfirat si dat forma viitorului arbust, aplicat adezivul si fibra maruntita (taiata cu o foarfeca ) , vopsirea cu gri



Peste scheletul obtinut se pulverizeaza iarasi adeziv si se presara (diferite) foliaje de la Noch/WS/Busch etc., eu am folosit de la WoodlandScenics, Turf si Fine Turf, precum si Flockage Olive de la Noch. Pentru ultimele doua este indicata aplicarea cu o strecuratoare.

Rezultatul