Amenajarea unui parau

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

cristi_m

Well-Known Member
16 Septembrie 2008
389
0
Bucuresti
www.e-piese.ro
WEBSITE
http://www.e-piese.ro
LOCATION
Bucuresti
Pe orice diorama, un curs zglobiu de apa aduce un plus de farmec si de viata. Pe diorama mea la scara N nu putea sa lipseasca. De fapt aceasta va avea nu doar un paraias, ci chiar vreo 3-4 ! Dar orice are un inceput. Iata prima mea incercare,

1. Dupa formarea bruta a reliefului in zona, se aplica pasta de glet modelandu-se un fund de rau. Pentru zona de munte o forma in "V" este potrivita. La campie as merge pe un "U" alungit ;). Daca aveti "decoruri" sensibile in zona, ca in cazul de fata - un pod de piatra, protejati-le cu banda de mascare.



2. Dupa uscarea perfecta a gletului, presaram putin nisip pe fund, cateva fire de iarba si fulgi de foliaj si tot felul de pietre. Cautati in natura pietris adecvat ca marime, sau daca natura este prea departe, imprumutati ca mine niste granule din sacul cu asternut igienic pentru pisici :) Fixati totul cu un lapte de aracet + apa exact ca la fixarea balastului pentru terasament. Granulele mai mari ("bolovanii") vor avea nevoie de cate o picatura de aracet nediluat pentru lipire corespunzatoare! Dupa umezire si uscare, daca aveti noroc, granulele pentru pisici isi vor vira culoarea din gri deschis in diverse nuante de brun si caramiziu. Perfect! Daca nu, cu o pensula pictati fiecare piatra in parte.



3. Vopsim fundul de rau si intreaga albie in diverse nuante de maroniu, gri, albastru si verde. Adaugam plante de apa peste tot in zona, dar mai ales pe marginile viitorului curs de apa. Plantele de apa sunt de obicei foarte verzi, si unele au tulpini inalte cu ramurele si frunzulite. Busch, Noch au tot felul de mossuri si plante, de la care putem lua varfurile pe care le plantam in pozitie verticala. Fiecare planta in parte se fixeaza ferm cu penseta si cu o mica picatura de aracet nediluat.



4. Adaugam "apa". Apa se gaseste in diferite forme la producatorii materiale de teraformare. De exemplu exista apa din solutii A+B care amestecate se intaresc transparent in cateva ore. Mai exista apa in solutie unica ce se intareste treptat in contact cu aerul,precum aracetul, insa ramane limpede-cristal. O a treia varianta ar fi apa din granule care se topesc la cuptor la 150 grade intr-o cana termorezistenta, si care apoi se toarna fierbinte pe diorama. Atentie! daca veti folosi aceasta ultima varianta asigurati-va ca nu aveti pe diorama un substrat termo-sensibil precum polistirenul, care se poate gauri datorita caldurii si toata "apa" s-ar scurge in subsol!
Eu am folosit apa "Still Water" de la Vallejo (machete.ro), foarte rezonabila ca pret, o solutie unica cu intarire treptata pe parcursul a 24 de ore de expunere la aer.



5. Dupa cateva ore, cand apa s-a solidificat cat de cat, mascam cursul de apa cu banda de mascare, pensulam restul decorului cu solutie de aracet in apa si incepem presararea ierburilor. Folosesc pluralul deoarece, pentru un aspect natural, vom folosi mai multe varietati de iarba: verde inchis cu firul mai scurt (2mm) de-a lungul cursului de apa, verde deschis cu fir mediu(2-3mm) ceva mai departe, si iarba de pajiste montana cu fir lung si eventual pietre (de la Noch) si mai departe!



6. Cu Efectele de apa de la Noch (intrebati la "farmacie" :) ) pensulam cu o pensula fina marginile paraiasului, dupa ce apa turnata anterior s-a solidificat complet, pentru a forma mici turbioane, valuri, spuma, etc. Iata ca paraiasul parca a inceput sa si clipoceasca! Atrasi de priveliste, apar in zona si primii vizitatori!

 
Pietris adecvat ca marime se gaseste si la magazinele pentru animalute , de exemplu pietris care se pune pe fundul acvariilor pentru pesti, care au forme marimi si culori diferite.
Cu apa de la Noch se amesteca cele 2 geluri si abia dupa 3 ore incepe sa se solidifice , iar pt. a da forma valurilor se sufla cu un uscator de par tot timpul pina se intareste in forma acestora , cam multa migala , dar totul se poate rezolva mai rapid si cu un silicon sanitar transparent.